suszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWApieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu polewamy lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmleka wrzucamy nasiona, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy kakao , miód i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i polewamy konfiturką. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzwiększa swoją objętość, mieszamy i uzupełniamy płyn mlekiem. Po ugotowaniu dosładzamy (według uznania) miodem. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Ugotowaną kaszę polewamy orzechami w miodzie i dodajemy owoce mandarynki , pokrojone w cząstki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAuzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód i mieszamy. Pudding przekładamy do salaterek, miseczek lub słoiczków. Na wierzch przekładamy orzechy i polewamy gorącym miodem z patelni. I jest pysznie. SMACZNEGO . Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz czytać więcej koniecznie polub profil na facebooku
WYSPA SZCZĘSLIWAszklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy , kiedy wystygnie. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy , wsypując cukier puder do rozpuszczenia. Przestajemy dodawać cukier, gdy masa jest dosyć gęsta . Ostudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAsmarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był przepis ze strony potrawyregionalne.blogspot.com
WYSPA SZCZĘSLIWAodrobiną masła i posypaną mąka. Na ciasto nakładamy cebulkę, rozdrobnioną ricottę, posypujemy solą i pieprzem. Układamy szparagi. Śmietanę, jajko i mąkę mieszamy (możemy odrobinę jeszcze dosolić) i polewamy nią tartę.Wstawiamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 30-38 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAwybieram najtwardsze liście najbliżej głąba. Następnie układam połowę masy mięsno-ryżowej, na masę układam kolejną warstwę liści kapusty a na nią pozostałą masę. Na górę układam liście i całość polewam przecierem pomidorowym. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia Gotujeprzed końcem dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy. Następnie studzimy, aby gorących warzyw nie wrzucić do sałaty. Jak będą lekko ciepłe można wrzucać. W głębszej misce układamy porwaną na kawałki sałatę, polewamy jogurtem i kefirem, dodajemy pokrojone w plastry pomidorki: następnie dodajemy warzywa z rondelka, przyprawiamy. Smacznego
Zasmakuj Kuchniformujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :) Dodatki do pizzy Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak suszone pomidory Połowa M na bogato
Kukuleczkicytryny. Kaczkę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika pod przykryciem, następnie zwiększ temperaturę do 200 - 210 stopni i piecz 1,5- 2 godzin, co jakiś czas polewaj kaczkę wytworzonym sosem. 30 minut przed zakończeniem pieczenia odkryj naczynie
Kukuleczkismaku. Kaszę pęczak gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 ziaren ziela angielskiego i listkiem laurowym, po ugotowaniu dodajemy troszkę masła i mieszamy. Na talerz wykładamy kaszę i polewamy sosem z mięsem. Można podawać np z buraczkami. Smacznego
KuchcikoweLoveMiskę zakrywamy na 5 minut. W między czasie słonecznik prażymy na patelni, pomidorki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę, a szczypiorek siekamy. Następnie mieszamy kuskus, dodajemy przygotowane składniki i polewamy olejem. Całość mieszamy :) Smacznego W wersji lunchboxa do pracy
Kolizje Smaków