czekoladowy: 3 czubate łyżki kawy mielonej 250 ml wrzącej wody 3 czubate łyżki kakao 250 g cukru 400 g masła Kawę zalewamy szklanką wrzątku. Odstawiamy, aby fusy opadły. Przecedzamy przez sitko o gęstych oczkach do garnka .Wsypujemy cukier i kakao. Gotujemy do nitki( jak polewę(...)Studzimy i ubijamy z masłem. DODATKOWO: Nasączenie: 100 ml wódki 100 ml przegotowanej wody klika kropli esencji waniliowej POLEWA DESEROWA 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki masła 3 łyżki kakao Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło i podgrzewamy do połączenia. Następnie dodajemy przesiane przez sitko kakao. Roztrzepujemy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. WAFLE ANDRUTOWE
Domowe ciastaskórką z pomarańczy w polewie z gorzkiej czekolady z pomarańczową nutą. Czytaj więcej >> 4) FAWORKI PIWNE Kruche i chrupiące faworki na piwie - jedynie z 4 składników! Czytaj więcej >> 5) MINI PĄCZUSIE BANANOWE Ekspresowe mini pączki bananowe z serkiem mascarpone. Szybka alternatywa dla tradycyjnych pączków drożdżowych. Czytaj więcej >> 6) CZEKOLADOWE PĄCZKI Z CHILI Pączki
Kuchnia MagdaLenymasę wykładamy kolejną warstwę herbatników. Przygotowujemy masę czekoladową zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połowę masy przekładamy na herbatniki i równomiernie ją rozprowadzamy. Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu. Wierzch oprószamy kakao (ja dałam niesłodzone, by zrównoważyć słodycz ciasta). Do reszty masy kajmakowej dodajemy 2-3 łyżki wrzątku, dokładnie mieszamy i polewamy nią ciasto tworząc stróżki słodkiej masy. Pozostawiamy ciasto
Rozpustne gotowaniecieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta! SKŁADNIKI: ( na keksówkę ) * jajka – 3 szt * zimna woda – 5 łyżek * mąka – 200 g * cukier – 1,5 szklanki * margaryna – 250 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Margarynę rozpuszczamy. Dodajemy cukier, kakao i wodę – gotujemy. Odlewamy pół szklanki na polewę i wszystko studzimy. Białka(...)posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto ( dobrze jest po 10 minutach naciąć ciasto wzdłuż, co zapobiegnie ewentualnej „erupcji”). Pieczemy ok. 30 minut w 170 C Gotowość sprawdzamy patyczkiem. Studzimy. Polewamy czekoladą i zajadamy
Ostra na Słodkoczekoladowy “murzynek”. Przedstawiam Wam przepis na pyszne ciasto czekoladowe bez glutenu i bez laktozy, ale za to z dodatkiem warzyw Bardzo lubię buraki. To takie warzywa, które pasują zarówno do obiadu, jak i do deseru. Można ugotować na nich zupę, upiec ciasto, a nawet.. zrobić lody! Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na proste ciasto czekoladowe(...)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 C stopni przez ok. godzinę, do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę: w rondelku rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy cukier, kakao i mleko. Intensywnie mieszamy, do uzyskania jednolitej polewy. Zdejmujemy z palnika. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy. Polewamy polewą i posypujemy płatkami migdałowymi. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera
Wiszniówkałyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem(...)będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki
Gotujemy i jemyłyżki cukru pudru 1 łyżka esencji waniliowej 50 g mlecznej czekolady (pół tabliczki) do kremu 1 szklanka preparowanej pszenicy lub ryżu pół szklanki mleka do herbatników truskawki Polewa z Nutelli 3 łyżki kremu Nutella 2 łyżki mleka 50 g mlecznej czekolady trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem(...)będzie wierzch naszego tortu. Następnie w ten sam sposób wykładamy boki pojemnika - chociaż nie jest to konieczne. Krem czekoladowy mieszamy z połową preparowanej pszenicy i wykładamy na warstwę ciastek. Następnie nakładamy warstwę pokrojonych truskawek, które lekko wciskamy w masę. Masę czekoladową przykrywamy warstwą namoczonych herbatników. Białą masę mieszamy z pozostałą częścią preparowanej pszenicy i pokrojonymi truskawkami. Krem nakładamy na herbatniki
Korniszonkiopakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 5-6 łyżek mleka lub śmietanki 30% Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach(...)połamaną na kostki z mlekiem lub śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca. Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud Gwiazda drożdżowa
e-PrzepisyKulinarnemięty Sposób przygotowania: 1. Galaretki żółte rozpuszczamy w 3 szk. wody gorącej, studzimy. 2. Galaretkę czerwoną rozpuszczamy 1 ½ szk. wody gorącej, studzimy. 3. Kuleczki czekoladowe kruszymy. 4. Masło rozpuszczamy, studzimy i łączymy z kuleczkami. 5. Wykładamy dno tortownicy. 6. Śnieżki ubijamy z mlekiem. 7. Dodajemy żółtą galaretkę(...)Dekorujemy truskawkami i miętą. 11. Na koniec polewamy czerwoną galaretkę. 12. Chłodzimy w lodówce 2 godziny
Kulinarna Chwilajuż! Ja proponuję tym razem mocno czekoladową- pyszna! Co nam trzeba? 400 g mąki pszennej 200 g cukru 150 g 100 % kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 200 g jogurtu naturalnego 200ml oleju 200ml wrzątku dodatkowo: 2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady polewa: 100ml kremówki, łyżeczka masła 100 g ciemnej
Latosiowydomuzyskania płynnej konsystencji *** *** Z płynnej masy czekoladowej wykonujemy na śmietanie za pomocą małej łyżeczki cienkie paseczki *** *** Następnie patyczkiem do szaszłyków przeciągamy w poprzek, raz w jedną a raz w drugą stronę, przez całą szerokość blaszki aby rozmazać trochę położone już paseczki . Całą „operacje” trzeba wykonać gdy czekolada jest jeszcze płynna, gdyż polewa dość szybko zastyga i wówczas już wzorek
Blog z ApetytemKopiec kreta to jedno z tych ciast, które kiedy zdarzało mi się jeść zawsze okazywało się, że to gotowiec. Dlatego chciałam spróbować zrobić je sama. Jako
Ciastkozercyłyżeczki syropu MONIN o smaku ciasteczkowym (ciasteczka czekoladowe) bita śmietana 1/3 kruchego ciasteczka Przygotowanie: Do filiżanki wsypujemy łyżeczkę kawy, zalewamy ją przegotowaną gorącą wodą (zostawiając miejsce na bitą śmietanę). Dodajemy 2 łyżeczki syropu o smaku ciasteczkowym, mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy porcję bitej śmietany, którą posypujemy pokruszonym w rękach ciasteczkiem i delikatnie polewamy syropem o smaku ciasteczkowym. Smacznego
Słodkie okruszki