wykorzystać i upiec jakieś pyszne ciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę do tortów lub przekładać dowolnymi kremami(...)cukru 1 cukier waniliowy 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. oleju 0,5szkl. coca coli/pepsi 1 czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta soli Polewa: 2-3 łyżki mleka kilka kostek gorzkiej czekolady 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Białka umieściłam w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Do ubitej piany
Waniliowe Improwizacjepotrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi(...)jeden duży gofr to około 204kcal, B: 14,5g, T: 2,4g, W: 33,2g. Składniki: – 220ml maślanki – 140g mąki orkiszowej – 1 jajko – 40g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych) – 1 łyżka erytrolu – 1 łyżeczka sody – ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy
Be Fit Be Strongpotrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi(...)około 204kcal, B: 14,5g, T: 2,4g, W: 33,2g. Składniki: – 220ml maślanki – 140g mąki orkiszowej – 1 jajko – 40g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych) – 1 łyżka erytrolu – 1 łyżeczka sody – ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno
Be Fit Be Strongczekoladowo kokosowa kostka w moim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak dzieciństwa, święta czy większe imprezy rodzinne nie istniały bez tych kostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu! A zatem zapraszam dziś! Składniki na biszkopt; 7 jajek(...)łyżek cukru 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na polewę; 250 g masła lub margaryny ok pół szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao Skworcu 1 łyżka olejku waniliowego Skworcu ok 1/3 szklanki mleka Dodatkowo; wiórki kokosowe 400g Skworcu Przygotowanie ; Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na puszysta piane
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie, dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon - jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto(...)mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy słodzik/cukier oraz po jednym żółtku
Health-Fit-Lifezawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego(...)budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: owoce do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych
Czary - gary w kuchniwłoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek(...)wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki i włożyć do lodówki. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. W tak powstałej polewie obtoczyć bajaderki i posypać wiórkami/orzechami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimałych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao(...)bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :) kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzatynazwa jakoś mi nie pasuje do ciasta, ale skoro już jestem posiadaczką foremki musiałam popełnić to ciasto. Jest bardzo wilgotne dzięki procentom które są w nim ukryte :) , czekoladowe, i pomimo upałów wygrało z lodami, tym bardziej polecam. Jest jedno ale nie wiem czemu na cieście niema charakterystycznego wzoru, który powinno się uzyskać dzięki(...)kakao (ja używam Decomorreno extra ciemne uważam że do ciast jest najlepsze) 100 g masła 50 ml rumu Polewa Tabliczka gorzkiej czekolady Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać
RAROSSAWaszych stołach. Zerknijcie, może coś Wam przypadnie do gustu Na końcu listy są także słodkości U mnie na pewno pojawi się rewelacyjny pasztet z cukinii i orzechowy jagielnik z polewą daktylową. Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem Kosmiczny chlebek szpinakowy Carpaccio z buraka Sałatka z burakiem i jabłkiem Jajko zapiekane w bułce Chlebek z płatkami owsianymi i chia Domowa wędlina(...)Wytrawny chlebek z twarogu Pasztet z cukinii Pasta warzywna z kaszą jaglaną Sałatka pomarańczowa z miętą i pistacjami Orzechowy jagielnik z kremem daktylowym Proste ciasto pomarańczowe Raffaello kokosowo-morelowe Czekoladowe ciasto z batata Serniczek z kaszy jaglanej z truskawkami No, to tyle z mojej strony Życzę Wam radosnych Świąt i zdrowych wyborów żywieniowych na co dzień! Jeśli chcesz być
Natka Pietruszkipołączenie gorzkiego kakao i czerwonej fasoli jest jadalne? Oczywiście, że tak! Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni. Składniki na keksówkę o długości 25 cm: ciasto(...)zalewy 240 g) 4 duże jajka 4 łyżki miodu lub cukru 1 bardzo dojrzały banan 4 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść suszonej żurawiny polewa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1 czubata łyżka masła migdały w płatkach do dekoracji Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera
Ugotowaćdodawać) ~1/2 szklanki orzechów/suszonych owoców (jeśli nie ma takowych w cieście) ~słoik dżemu, ok. 300-350g (użyłam domowych pieczonych powideł śliwkowych ) ~120g masła ~4 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutelli ~3-4 łyżki kakao (jeśli używacie ciemnego ciasta można dodać mniej) Ciasto drobno pokruszyć (1/6 można zostawić w większych kawałkach), można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Wsypać(...)okruchów ciasta, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Wszystko ugnieść na jednolitą, zwartą masę. Z masy formować kulki. ~100g białej czekolady ~2 łyżki masła Czekoladę i masło rozpuścić razem. Polewą polać bajaderki i odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka
chili & sugarniepełna szklanka oleju 1 i 1/2 łyżeczki sodki i tyle proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki kakao i tyle cynamonu garść rodzynek i 2 garści drobnych czekoladowych kuleczek 3 jajka Przygotowanie: Jajka utarłam z cukrem, dodawałam stopniowo mąkę Do tej masy dodałam dynię i pokrojone jabłko - utarłam ponownie Wlałam olej, dodałam czekoladę, kakao, cynamon, rodzynki - dobrze utarłam(...)foremki o średnicy 25 cm, piekłam przez 45 min w temp. 180 stopni C, sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po wierzchu polałam taką polewą jak Monika zrobiła do swojego ciasta marchewkowego
Proste Potrawywybrednych smakoszy! Soczysty filet z indyka zamarynowany w ” Oleju – pomidory , czosnek , bazylia ” z dodatkiem kolorowego pieprzu , szczypty soli i odrobiny papryki …. połączony z kremowym sosem czekoladowym przygotowanym na bazie czerwonego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw – smakował obłędnie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) - filet z indyka – 300 g - olej Kujawski Smakowy – 50 ml - miód(...)kukurydzianą rozrobioną z letnią wodą. Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C. Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić. SOS: Cebule
Ostra na SłodkoNastępnie kulkę owijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Śmietankę ubijam razem z mascarpone i cukrem pudrem. Do kremu dodaję jakiś ulubiony dodatek (u mnie to czekoladowy wafelek). Wyciągam ciasto z lodówki i kładę na folii aluminiowej. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 30cmx20cm. Na ciasto wykładam krem, a wzdłuż jednego dłuższego boku dżem. Teraz najtrudniejsza część, czyli zwijanie(...)folią, zawijam i dopiero wtedy „odczepiam” folię od ciasta. Po kawałku zawijam, a zwiniętą roladę pakuję ściśle w folię i władam na kilka godzin do lodówki. Na koniec polewam roladę rozpuszczoną czekoladą. Rolada bez pieczenia gotowa. Smacznego Artykuł Rolada bez pieczenia pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentpodpowiedź. Jeżeli chcielibyście uzyskać puszysty piernik, wystarczy do tego murzynka, w trakcie przygotowywania go, dodać przyprawy do piernika i ciasto piernikowe jak murowane! Można na niego również powiedzieć ciasto czekoladowe, bo taki właśnie ma smak, a herbata Magic Apple nadaje mu doskonałego aromatu jabłek i cynamonu. Potrzebujemy: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 szklanka naparu(...)kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jaja 3 łyżki musu jabłkowego (lub powideł śliwkowych) Przełożenie (opcjonalnie): mus jabłkowy powidła śliwkowe mus jabłkowy z galaretką jabłkową Polewa: 100 g czekolady Zaczynamy od zaparzenia herbaty. Herbata w takie krótkie dni, jakie mamy teraz, daje mi mnóstwo energii do działania. Piję kubek za kubkiem, czasem mam wrażenie
MamaOskarkacytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie(...)mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą
Ciasteczkowy Potwórktóry idealnie wkomponuje się w jego uroki. Jak Halloween to musi być z nutą strachu. Sernik jest z dodatkiem dyni czyli smak jesieni zachowany. Dla efektu wizualnego udekorowałam go czekoladową pajęczyną. Sernik dyniowy z pajęczyną SKŁADNIKI: Spód: 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g rozpuszczonej czekolady 1 czubata(...)dyni (do przygotowania około 1kg świeżej dynii) 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3/4 szklaki cukru pudru 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% 50 g masła Polewa 400 g śmietany 18% 3-4 łyżki cukru pudru 50 g roztopionej czekolady PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzez około 20-25 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są upieczone w środku. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej układając je na kratce. Udekorować według uznania - ja użyłam kremu czekoladowego Czeko'la Blond otrzymanego ze sklepu Anielskie Przysmaki . Skład Czeko'li Blond jest bardzo podobny do składu Orzechowej Czeko'li, o której pisałam Wam przy okazji przepisu(...)dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę. Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;) Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :) Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu Anielskie
Codzienna kuchnia niecodziennapolać syropem klonowy. Sposób podania tych puchatych racuchów pozostawiam Wam. Jeśli jeszcze nigdy ich nie jedliście, to koniecznie spróbujcie. Polecam. P.s. Na końcu wpisu mały bonus. Przepis na deser czekoladowy z mango Ale, ale… dziś nie tylko o racuchach na maślance czy deserach. Dziś kilka słów o moim nowym odkryciu. Sklepie Etno Bazar . Obserwatorzy mojego Instagrama (zapraszam każdego) często(...)cukru 0,5 łyżeczki sody mała szczypta soli 2 jajka klasy M olej do smażenia Propozycja podania: mango w lekkim syropie – do nabycia na Etno Bazar często też polewam placuszki syropem klonowym lub oprószam cukrem pudrem Przygotowanie: Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sodę, cukier i sól. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dolewamy maślankę, wbijamy
Słodkie okruszki