Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak. SKŁADNIKI Ciasto: 240 g ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce) 1 dojrzały banan, 2 jajka, 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki kakao (użyłam karobu), 1 płaska łyżeczka proszku(...)pieczenia, 1 garść suszonej żurawiny, 2 łyżki wiórek kokosowych, ½ łyżeczki cynamonu Polewa: 6 kostek czekolady gorzkiej, 3 łyżki śmietanki 30% WYKONANIE Suchą fasolę dzień przed zrobieniem ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy
słodki bratekśrodkową półkę wstawić blaty bezowe. Zapiekać w 140 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać przez kolejne 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ganache czekoladowe z mascarpone i rumem: Składniki: 100 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% 100 g czekolady mlecznej 125 g mocno schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki rumu Wykonanie: Czekoladę połamać i rozpuścić(...)ubić kremówkę na sztywno. W osobnym naczyniu utrzeć mikserem mascarpone i dodać delikatnie ubitą kremówkę, połączyć. Do masy cieniutkim strumieniem dolewać czekoladę, miksować do połączenia. Na końcu wmiksować rum. Polewa: 50 g czekolady mlecznej łyżka masła łyżka mleka Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku, mieszać do rozpuszczenia i połączenia. Wykonanie: Blaty bezowe przełożyć kremem, polać polewą i podawać schłodzone
Poezja Smaków - blog kulinarny400g herbatników 5 szklanek mleka 5 opakowań puddingu w proszku (u mnie z Lidla) 3 łyżki Nutelli 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 puszki kajmaku 3 łyżki masła orzechowego solonego POLEWA: 1/2 puszki kajmaku 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady duża garść orzeszków ziemnych Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. W garnku zagotować 4 szklanki mleka(...)części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym. Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć herbatnikami. Ciasto schłodzić całą
Cakes By KejtWalentynki tuż tuż....a własnoręcznie przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej silikonowej formie od SMAK KUCHNI w kształcie serca Walentynki z pewnością będą bardzo udane!. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mąki kostka margaryny 1/2 szklanka wody 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki kakao 4 jaja Dodatkowo: 1/2 szklanki orzechów włoskich płatki migdałów 1. Zagotować margarynę z wodą, kakao i cukrem. Odlać z tego 1/2 szklankę na polewę. Odstawić do wystudzenia. 2. Do wystudzonej masy kakaowej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, zmiksować. 3. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i delikatnie wymieszać, dodać
Apetyczna babeczkamleka. Powoli dodajemy do białek cały czas miksując. Na koniec bardzo powoli wlewamy żelatynę. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Warstwa czekoladowa - 2 białka - 10 g słodzika/cukru - 4,5 g żelatyny - 25 ml wody - 2 łyżeczki kakao Wykonanie Przygotowujemy podobnie jak warstwę bananową. Jednak kiedy ubijemy białka z cukrem następnie wsypujemy(...)warstwę bananową. Masę przelewamy na warstwę bananową i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny . Następnie wyciągamy z lodówki i kroimy na kształt ptasiego mleczka. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym. Pozostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie obtaczamy w niej kawałki ptasiego mleczka. Ważne aby polewa nie była zbyt gorąca, ponieważ
Health-Fit-LifeBabka to must have wielkanocnego stołu. Podstawą są baby piaskowe, ziemniaczane czy cytrynowe. Ja postanowiłam pobawić się smakiem i zrobić babkę czekoladową z dodatkiem orzechów. Tym bardziej, że w tym roku króliczek wielkanocny przyniósł nam od HELIO pyszne dodatki do ciast a w tym orzechy włoskie, które po zblendowaniu stały się podstawą mojej babki:) 2 h średnica(...)mąki pszennej 250 g cukru 200 g masła 4 duże jajka 5 g proszku do pieczenia 3 łyżki kakao pół szklanki wody mineralnej 100 g orzechów włoskich HELIO polewa deserowa HELIO Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem. Następnie dodać 4 żółtka a białka ubić na sztywną pianę. Dodać mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko
Ania i Marcin gotująDługo rozmyślałam na co wykorzystać moje zamrożone czerwone porzeczki i w końcu w mojej głowie pojawiła się "wizja". Jak się okazało bardzo smaczna ;-) Jeżeli macie okazję
Passions hobbies lifeciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)szklanka cukru półtorej szklanki mąki tortowej 10 łyżek oleju 8 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mleka w proszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao
Izabelawkuchniłyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera 2 foremki PapilArt Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną oleju kokosowego, dodajemy syrop klonowy (wedle uznania). Tak przygotowaną czekoladą polewamy każdego batonika. Gotowe bounty wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! Porównanie składników Domowa wersja batonika bounty zdecydowanie zdrowsza! Teraz miłośnicy bounty mogą częściej bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem(...)Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.commieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną oleju kokosowego, dodajemy syrop klonowy (wedle uznania). Tak przygotowaną czekoladą polewamy każdego batonika. Gotowe bounty wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! Porównanie składników Domowa wersja batonika bounty zdecydowanie zdrowsza! Teraz miłośnicy bounty mogą częściej bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem(...)Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsię przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki to ten przepis jeszcze chwilę poczeka na publikacje - a tym czasem korzystając z sezonu na borówki amerykańskie - to one w tym przepisie występują w głównej roli. Składniki: Składniki suche(...)cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 jajka 6 łyżek oleju i dodatkowo 1,5 szklanki borówek amerykańskich jedna polewa z białej czekolady jedna polewa z ciemnej czekolady Przygotowanie: Mąkę przesiewany do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól. W drugiej misce łączymy
Taste TherapyDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchninarobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki. Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości(...)łyżeczki * kokos – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka
Ostra na Słodkonerkowców) - 6 łyżek syropu klonowego (po zmiksowaniu spróbuj i ewentualnie dosłódź) - 300 ml mleka kokosowego - 1 pełna łyżeczka agaru - odrobina wanilii / pasty waniliowej / aromatu waniliowego lub śmietankowego Polewa: 70g czekolady + 4 łyżki mleka kokosowego 1) Czekoladę podgrzej z mlekiem kokosowym i wymieszaj z orkiszem. Wyłóż na spód tortownicy i schłódź w lodówce. 2) Tofu, pastę orzechową, syrop klonowy(...)mleka kokosowego wymieszaj z agarem i zagotuj ciągle mieszając. 4) Po zagotowaniu dodawaj po trochu masę z tofu i całość na małym ogniu znów zagotuj. 5) Masę wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki aż góra zgęstnieje. 6) W tym czasie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym i wylej na górę ciasta, udekoruj orkiszem i masłem orzechowym. Całość wstaw
Candy Pandas