Wuzetka to ciasto, które zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Jest lekkie, puszyste i pysznie czekoladowe. Składniki Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Przygotowanie Białka ubić, dodać cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie powoli dodawać mąkę przesianą z kakao i proszkiem. Przelać do blachy (25x35cm) wyłożonej papierem(...)temp. 175 C (grzałka góra-dół). Biszkopt nasączyć woda + cukier + sok z cytryny. Dodatkowo potrzebne będą 1 słoiczek dżemu wiśnia, 1 litr śmietany 36, mascarpone 500g + czekolada do polewy i 2 lub 3 łyżeczki cukru pudru do masy. Biszkopt przekrawamy, nasączamy, wykładamy dżem i 3/4 masy, nakładamy górny biszkopt, nasączamy i nakładamy pozostała cześć masy, polewamy roztopioną czekoladą. Autor przepisu
Wasze PrzepisyChyba nie ma nic lepszego niż wilgotnie i ciut zakalcowate oraz mocno czekoladowe ciasto?! Przynajmniej dla mnie, bo co jak co, ale czekoladowe desery wielbię najbardziej! Tu dodatkowo z dynią, która odpowiada za mięsistość i wilgotność, a także za subtelny smak. Pachnące gałką muszkatołową i cynamonem. Boskie! ❤️ brownie, forma okrągła 22 cm: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (około(...)masła 2 jaja 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oraz cynamonu dodatkowo: 50 g czekolady deserowej (lub mlecznej jak ktoś woli słodszą polewę) 3 łyżki śmietanki 30% Jajka roztrzepać z cukrem, widelcem. Dodać puree z dyni, wymieszać. Kolejno wlać roztopione masło, wymieszać. Przesiać mąkę z kakao, proszkiem i przyprawami, wymieszać i przelać
Kraina Miodem Płynącazmiksować na gładką masę. Jeśli jest za rzadka podgrzać jeszcze całość i mieszać do odparowania nadmiaru wody. Wystudzoną masą wypełnić wycięcie, które ma stworzyć marchewki i włożyć do lodówki. POLEWA DAKTYLOWA Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl(...)zacznie się ścinać polać nią górę tortu i posypać resztkami biszkoptu. Włożyć do lodówki to całkowitego ścięcia mas na ok 1 godzinę. Podając udekorować torcik zieleninką oraz małym czekoladowym zajączkiem. P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje smaku (np. lubczyk odpada). Najlepsza byłaby nać marchwi (co było dla nas w tym czasie trudne do zdobycia) jednak umieścić
Candy Pandasdziennym świetle i wtedy dopiero ją Wam pokażę. Ta trufla miała być brownie, na prośbę Jolki;) ale chciałam ciasta mniej zakalcowatego, stąd pomysł na truflę. Jest równie mega czekoladowa, esencjonalna, jakby wytrawna. Moja kuzynka kawałek zawiozła do akademika, a następnego dnia dostałam od niej mnóstwo pochwał i prośby o przepis. Właśnie ze względu na te prośby postanowiłam nie czekać(...)whisky) 200g gorzkiej czekolady min 70% (dałam 150g 70% i 50g 90%) 200g masła 5 jajek 100g cukru trzcinowego 150g mielonych orzechów (dałam 100g laskowych i 50g włoskich Helio ) Polewa: 50ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru z lekką górką 1 kopiasta łyżka kakao Śliwki pokroić drobno, zalać rumem i odstawić na kilka godzin, żeby wchłonęły płyn. Jeśli śliwki
Obiad gotowyCzekoladowy pyszny biszkopt w połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym. Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka(...)łyżka masła kilka łyżek wody masa budyniowa: 1/2 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dag masła polewa: 25 dag masła lub margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec dwa placki lub jeden i przekroić. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka
Pysznie & Piękniesłodkich wypieków nie powinien dziwić, bo jest ona słodka w smaku, a skoro w kuchni wykorzystuje się mniej słodkie warzywa (sprawdź przepis na korzenne ciasto dyniowe lub ciasto czekoladowe z cukinią ) , to i marchewka jest idealnym dodatkiem w słodkiej kuchni. Marchewka, podobnie jak dynia, wpływa na wilgotność ciasta, nadaje mu też specyficzny, marchewkowy kolor. W przypadku tego wypieku nie jest(...)jednak wzbogacają one bardzo smak wypieku. Wierzch tzw. carrot cake zwieńcza zazwyczaj charakterystyczny frosting, przygotowany na bazie lekko słonego kremowego serka. Moje ciasto udekorowałam nieco inną, ulubioną przeze mnie polewą, przyrządzoną z ubitej słodkiej śmietanki i białej czekolady. Całość obowiązkowo posypałam dużą ilością orzechów. Brzmi wystarczająco zachęcająco? :) Swoje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 17cm , dlatego jest takie wysokie
Smakołyki BerenikiOd 22.06. do 24.06 prowadziłam kolejny Kurs Cukierniczy w Krakowskiej Szkole Restauratorów. I tym razem znów towarzyszyła mi cudowna ekipa kursantów! Oby więcej takich! Zakochanych w
Ostra na SłodkoMocno czekoladowa, taka w sam raz na słodkość. nie może jej zabraknąć i na Waszym stole świątecznym. Składniki: kostka masła 18 dag cukru pudru 25 dag mąki 25 dag mascarpone 5 jajek duża szczypta soli 1 łyżeczka sody 15 dag mlecznej czekolady . Wykonanie: Ucieramy masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy(...)potem mąkę. Ucieramy do połączenia składników. Białka ubijamy, następnie łączymy je z ciastem, dodajemy czekoladę drobno posiekaną. Całość przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy 50 minut. Gotową babkę polewamy lukrem, obsypujemy rodzynkami
Z Majeczką w kuchniTo ciasto jest pyszne. To ciasto jest eleganckie i godne polecenia. Kroić najlepiej na drugi dzień. Użyłam blaszki 21x21. Ciasto 150 g masła 2 łyżki
Z Kuchni Do Kuchnisłodko jak i słono. Węgrzy uwielbiają langosze z masłem czosnkowym. Ja lubię langosze zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Gdy ser się rozpuści polewam sosem czosnkowym. Na wierzch wkładam ulubione warzywa np przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapary lub oliwki. Możliwości podawania langoszy jest mnóstwo. Możesz na wierzch dać posiekaną szynkę lub duszoną cebulkę(...)Rewelacyjnie smakują do piwa na grillu. Węgierskie placki możesz też polać jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym . Dla dzieci możesz posmarować ulubioną konfiturą np czekodżemem ze śliwek, kremem czekoladowym lub bitą śmietaną . Inną propozycją jest polanie śmietaną i posypanie cukrem lub cynamonem. Moim dzieciom najbardziej smakują langosze pieczone w piekarniku bez żadnych dodatków. Langosze na Węgrzech są tak popularne
Ania gotujesłodko jak i słono. Węgrzy uwielbiają langosze z masłem czosnkowym. Ja lubię langosze zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Gdy ser się rozpuści polewam sosem czosnkowym. Na wierzch wkładam ulubione warzywa np przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, kapary lub oliwki. Możliwości podawania langoszy jest mnóstwo. Możesz na wierzch dać posiekaną szynkę lub duszoną cebulkę(...)Rewelacyjnie smakują do piwa na grillu. Węgierskie placki możesz też polać jogurtem naturalnym, kwaśną śmietaną lub sosem pieczarkowym . Dla dzieci możesz posmarować ulubioną konfiturą np czekodżemem ze śliwek, kremem czekoladowym lub bitą śmietaną . Inną propozycją jest polanie śmietaną i posypanie cukrem lub cynamonem. Moim dzieciom najbardziej smakują langosze pieczone w piekarniku bez żadnych dodatków. Langosze na Węgrzech są tak popularne
Ania gotujeKokosanki robię, od baaaardzo dawna. Moja rodzina, bardzo je lubi. Dlatego, postanowiłam je urozmaicić, żeby zawsze nie były takie same. Tym razem czekoladowe. Okazało się, że też są pyszne. Swojego czasu, robiłam je zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale odkąd zaczęłam robić pierniczki, to zrezygnowałam z kokosanek. Uznałam, że to za dużo. Oprócz tego, są jeszcze ciasta(...)jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 500 g. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki nutelli 1 tabliczka czekolady gorzkiej Polewa: 1 kostka margaryny 600 g. cukru 4 łyżki kakao 12 łyżek mleka Dodatkowo: 500 g. wiórek kokosowych Wykonanie: Czekoladę drobno posiekać. Margarynę roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem, wlać
Agusiowe smakołykiwyprobowania nowego przepisu,mianowicie piernika czekoladowego z bakaliami.Bakalii akurat to jest tu nie za duzo,ale czekolady,poprawiajacej nastroj w te pochmurne dni juz calkiem sporo. Mocno,mocno czekoladowy,miesisty ,zwiezly,a jednocześnie bardzo mieciutki.Najlepszy na drugi dzien,gdy przejdzie wilgocia powidel.Okazja,by wykorzystac powidla przygotowane jesienia.Taki troche nigellowy.Bardzo prosty,ograniczajacy sie tylko do wymieszania skladnikow.Moze i Wy sie skusicie(...)oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 250 g maki 5 lyzek ciemnego kakao 150 g posiekanej gorzkiej czekolady 50 g obranych migdalow- dalam 100 g maly sloiczek powidel sliwkowych Polewa : 50 g gorzkiej czekolady,2 lyzki smietany kremowki,1 lyzka amaretto,1 lyzeczka cukru Wykonanie: Maslo roztopic z muscovado,miodem i przyprawami.Sode rozpuscic w 2 lyzkach cieplej wody.Garnek zdjac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto bardzo mocno czekoladowe. Słodkie, dla równowagi warto dołożyć do niego kilka malin podczas podawania. [przepis stąd .] Składniki: ciasto: 125g masła 250g gorzkiej czekolady 6 jajek 250g cukru 60g mąki Wykonanie: 1. Masło roztopić razem z gorzką czekoladą i odstawić do ostudzenia. 2. Żółtka utrzeć z cukrem. 3. Białka ubić na sztywno. 4. Masę z żółtek dodawać po łyżce(...)czekolady z masłem i dokładnie połączyć. 5. Następnie dodać mąkę, potem białka i delikatnie wymieszać. 6. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w 165 st.C przez 45 min. polewa: 50g gorzkiej czekolady 100g mlecznej czekolady Wykonanie: Stopić czekoladę na polewę i polać nią ciasto
Pasja Smaku