lubicie batonik Kinder Pingui o smaku kokosowym to ciasto będzie szczałem w dziesiątkę. Moim zdaniem jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio upiekłam. Trafia zdecydowanie do mojego TOP 5. Ciasto czekoladowe Malibu z kremem kokosowym z białej czekolady Składniki : · 70 g gorzkiej czekolady(...)wiórków kokosowych · 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w około 20 ml wody · 2 łyżki likieru kokosowego np. Malibu Polewa: · 100 ml mleka kokosowego · 100 g czekolady gorzkiej · 1 łyżka kakao
Mania Gotowaniainternet przetrwa ;) Ciasto, które dziś Wam prezentuję to efekt mojej pracy, z początków przygody z pieczeniem, kiedy to nawet ciasteczka biszkoptowe były sukcesem! Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i bardzo, bardzo słodkie. Polecam szczególnie amatorom czekolady :) Zdjęcie również pochodzi z początków mojej przygody, dlatego wybaczcie niedociągnięcia :) Składniki : 340 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 1 i 1/2 proszku(...)bardzo gęsta, dlatego należy dokładnie rozbić grudki. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec 30-25 minut w 180*C. Wyjąć, wystudzić. Polewa : 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 40 g masła Składniki umieścić w garnku i roztopić. Odczekać 10 minut i dokładnie wymieszać. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy. Polać polewą
Chocolate Muffin Blogracji tego, że sezon truskawkowy trwa powstał czekoladowy tort z bitą śmietaną i truskawkami. Jeśli o mnie chodzi tort wyszedł rewelacyjny. Wierzch tortu posmarowałam dżemem truskawkowym z szampanem. Dżem w smaku jest bombowy a w środku znajdziecie dużo kawałków truskawek. Dżem oraz inne smakołyki otrzymałam z sklepu Delikatesy internetowy klik. O wszystkich promocjach i nowościach dowiecie się jeśli(...)cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Bita śmietana 300 ml zimnej kremówki 1,5 łyżki cukru pudru Polewa 125 g margaryny 1/4 szkl cukru pudru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao truskawki dżem truskawkowy z szampanem Przygotowanie: Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier
Ala piecze i gotujePo cieście Zebra , przyszedł czas na czarno – biały serniczek w paski, który dodatkowo wzbogaciłam skórką z pomarańczy, która daje niesamowity smak i aromat. Składniki: 1 kg
Smakowy Rajskórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek 3) 100 g miękkiego masła 4) 270 g mascarpone(...)herbaty o smaku grzańca Szyszki do dekoracji : 1) masa cukrowa 2) płatki czekoladowe typu chocapic Sposób przygotowania: 1. Biszkopt 1) Mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z przyprawą do pierników przesiewamy przez sitko. 2) Białka ze szczyptą soli ubijamy
Na kulinarnym poligoniejednak takie ciasto kusiło od dłuższego czasu. Postanowiłam więc teraz skorzystać z okazji i zrobić ciasto w tym stylu. Nie zrobiłam jednak tradycyjnego jasnego chlebka, a zdecydowałam się na czekoladowy z piernikową nutą i kawałkami gorzkiej czekolady. Ciasto wyszło mega! Jest bardzo wilgotne i aromatyczne, ma wspaniałą konsystencję, nie jest suche i zapychające, a wręcz rozpływa się w ustach(...)1szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody spożywczej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 3 łyżeczki gorzkiego kakao ok. 40g gorzkiej czekolady Polewa: 2 łyżki mleka 70g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na to ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Masło roztopiłam w rondelku i odstawiłam
Waniliowe Improwizacjewody gazowej 210 ml mleka 3 g drożdży suchych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka 1 łyżka cukru szczypta soli 270 g mąki pszennej 90 g masła POLEWA: 200 g gorzkiej czekolady 200 g słodkiej śmietanki 30% wiórki kokoswe posypka kolorowa Przygotowujemy gofry:Wodę gazowaną mieszamy z mlekiem, wanilią, żółtkami, cukrem oraz solą. Mąkę przesiać z drożdżami(...)składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu aby nie doprowadzić do wrzenia. Czekoladę łamiemy ma mniejsze części, wkładamy do ciepłej śmietanki i delikatnie mieszamy do rozpuszczenia. Czekamy do wystudzenia. Upieczone gofry kroimy
Kuchnia w oparachkuchnią, a dziś gdy tylko nadarza się okazja to sama przybiega, pytając co będziemy robić. Przeglądając jedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń(...)laskowych 100 g gorzkiej czekolady 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Polewa: kilka łyżek cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego/kawowego 3 łyżki kakao Do dekoracji: 1 łyżka rodzynek/suszonej żurawiny 50 migdałów pokrojonych w słupki Wykonanie: 1. Masło ucieramy
vaniliowoczekoladowaJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników(...)szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę) 2 jajka 3/4 szklanki mleka wiórki kokosowe (do posypania góry) Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę. W oddzielnej jajka
pink envelopeDzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka czerwonej fasoli z puszki 1 dojrzałe awokado 3/4 filiżanki zaparzonej mocnej kawy 1/4 szklanki masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka brązowego cukru nierafinowanego Polewa: Czekolada gorzka min. 70% kakao – ¾ tabliczki Opcjonalnie kolorowa posypka do ozdoby Składniki suche mieszamy. Awokado blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając
Powiedz dietom nieSwojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają(...)sztuki) 1 szklanka mleka 1,5% 2 dojrzałe (!) sztuki awokado 2-3 łyżki syropu z agawy (zamiennie miód, ksylitol, stewia) 3 łyżki kakao wanilia/cukier z prawdziwą wanilią Polewa: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka pistacji (lub innych ulubionych orzechów) Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek. Górę polewamy roztopioną w mikrofali
Powiedz dietom niepewnością zrobicie furorę podczas swojego przyjęcia. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta oraz inne przepisy na ciasta . Składniki: 450 g suchego ciasta (biszkopt, babka, czekoladowe, ucierane) 100 g Nutelli 150 g serka mascarpone 1 łyżka oleju 200 g czekolady (gorzka, mleczna lub biała) Kolorowe posypki do ozdobienia Słomki lub patyczki do lodów Sposób przygotowania: Na początku(...)zamrażalniku przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy kulki i nadziewamy na patyczki lub słomki. W takiej postaci ponownie odstawiamy je do zamrażalnika na czas przygotowywania polewy. Następnie czekoladę z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej w misce. W kolejnym kroku schłodzone lizaki zanurzamy kolejno w rozpuszczonej czekoladzie. Za każdym razem musimy chwilę odczekać, aż nadmiar czekolady spłynie. Następnie dekorujemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKostka Ferrero Rocher Bardzo eleganckie i wprost przepyszne orzechowo-czekoladowe ciasto o smaku znanych pralinek. Kostka Ferrero Rocher, która zaskakuje zarówno wspaniałym smakiem jak i ciekawym wyglądem z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.Polecam! Do wykonania ciasta użyłam foremki o wymiarach 35x22cm. Składniki na ciasto: 8 jajek 180g cukru 120g mąki pszennej 40g kakao 200g mielonych orzechów(...)gorzkiej czekolady Składniki na masę śmietankową: 400ml śmietany kremówki 36% 100g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan fix (lub 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki wody) Polewa: 100g gorzkiej czekolady 100ml śmietanki kremówki Dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji 1/3 szklanki wody + 2 łyżki soku z cytryny – do nasączenia *** W misce umieszczamy
Blog z Apetytemcieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam je w Karnawale i na Tłusty Czwartek! Składniki(...)szczypta soli 1l oleju do smażenia Nadzienie: 1 op. budyniu bananowego bez cukru 1 i 3/4 szklanki mleka 1 kieliszek wódki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy
Kuchnia MagdaLeny