Stefanka to ciasto znane od dawna, dla niektórych to smak dzieciństwa, znany również pod nazwą miodownik, grysikowiec, ciasto z manną. Wszystkie nazwy przywołują do jednego, pysznego
Kulinarne Fantazje Mariolitygodniu żyje przygotowaniami do Wielkanocy, sprząta, myśli o wypiekach i dekoracjach domu i stołu. Wszystkim zapracowanym i nie tylko proponuję przepis na pisanki z ciasta ucieranego, tym razem czekoladowe (bo cytrynowe były już na blogu wcześniej). Ciasto jest smaczne, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a radosny wygląd pisanek zachwyci nie tylko najmłodszych. Ja do pieczenia używam silikonowej foremki(...)można brać się za pieczenie, które na prawdę nie zajmie Wam wiele czasu. Takie pisanki możecie później także udekorować za pomocą kolorowego lukru, czy pisaków cukrowych, albo dowolnej polewy, a do dekorowania zatrudnić dzieci, na pewno będą miały z tego wiele frajdy. Składniki (na 12 pisanek): 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki
Cynamonowe szczęścieWaszych preferencji, możecie zrobić kaszak jedno-lub dwukolorowy. Ja każdą warstwę przełożyłam herbatnikami, z różnych opakowań i tak spód i wierzch zrobiły nam herbatniki maślane. Środek za to, herbatniki czekoladowe. I tutaj mąż poznał moją dobrą naturę i kreatywność, bo odnalazłam w czeluściach szafki zapomniane przez nas opakowanie herbatników i maż nie musiał biec do sklepu. A….. jeszcze(...)mleka 2/3 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny herbatniki (ok 400 g) mały słoik domowych kwaskowych konfitur Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy
Mieszam w Garnkupracy, tak mi zasmakowało, że musiałam zrobić je w domu :)) Przepis dostałam od koleżanki, która mnie nim poczęstowała... Biszkopt, masa czekoladowa z bananami i śmietanka z wiórkami czekoladowymi Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka(...)śmietany Na wystudzony biszkopt wyłożyć pokrojone wzdłuż na pół banany, zostawić między nimi odstępy. W garnuszku umieścić mleko i 200 g połamanej czekolady. Rozpuścić, ciągle mieszając. Gotową, lekko przestudzoną polewą oblać banany i wolną przestrzeń między nimi. Schłodzić w lodówce przez około 60 minut. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i zagęstniki. Wyłożyć na zastygłą czekoladę
Domowa cukiernia Ewyrumu 1/2 szklanki herbaty na wierzch: 60 g masła 1/4 szklanki cukru 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej gwiazdki czekoladowe Mleko, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzać. Kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę. Wystudzić. Do tej masy wbić jajka, dodać mąkę wymieszaną(...)obie części nasączyć herbata z rumem. Przełożyć dżemem pomarańczowym. Masło, wodę i cukier zagotować, zdjąć z ognia. Wsypać mleko w proszku i energicznie rozmieszać. Odstawić do wystudzenia. Kiedy polewa mocno zgęstnieje posmarować nią ciasto, posypać skórką i udekorować gwiazdkami. Wstawić do lodówki aby polewa stężała, inaczej może spłynąć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDzisiaj przepis na słodko. Pyszne ptysie z kremem śmietanowo-czekoladowym. Delikatne ciasto z fantastycznym, nieco gorzkawym posmakiem nadzienia. Palce lizać! Składniki:* Szklanka słodkiej śmietanki kremowej 80 gram twardej gorzkiej czekolady (niecała tabliczka) Łyżeczka cukru pudru + cukier do posypania gotowych ptysi Łyżeczka naturalnego cukru waniliowego Łyżeczka zagęstnika do śmietany *przygotowany krem starczy na połowę ptysi przygotowanych według tego przepisu . Jeśli(...)średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje SmakówDeser Kinder Country bez pieczenia! Deser składa się z trzech warstw, w skład których wchodzi ryż preparowany (lub pszenica ekspandowana), czekolada, mascarpone, biała czekolada, jogurt naturalny
Via Gustotrzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam, że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj . Składniki Ciasto: 1 szklanka śmietany 18% 250g masła lub margaryny 3 szklanki mąki cukier waniliowy Nadzienie: 200g maku 2 łyżki miodu(...)nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia. Gdy ostygną maczać w polewie ganache
Delusional TrineMarysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 łyżki kakao 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia Krem budyniowy: 0,5 l mleka 2 łyżki cukru waniliowego 150 g cukru (w oryginale 200g) 5 żółtek 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 250 g masła Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki cukru 3 łyżka kakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo
Ala piecze i gotujeCiasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również(...)cieście:)) Składniki 2 puszki czarnej fasoli 2 dojrzałe banany 5 jajek 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wrzątku Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem (tylko dno) Fasolę wylać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie
gotuj ze mnądwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania(...)lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści
Słodki sentymentdwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania(...)lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści
Słodki sentymentmazurka i ciasteczek Jeszcze ciepłym kremem przekładać ciasteczka i składać je razem. Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek. Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy(...)sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru. Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew. Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo czekoladowe, przepyszne ciasto z dodatkiem dyni i orzechów. Korzystajmy, póki jeszcze sezon dyniowy trwa :) Składniki: - 120 g cukru kryształu - 120 g roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej gorzkiej czekolady - 200 g puree z dyni - 200 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)oraz ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 45 minut w 180 C. Przestudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą
Zainspirowana w kuchni