polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:482/582)

Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli 143

zabawa dla naszych Milusińskich. Można też skorzystać z gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco(...)musli możemy jeść zarówno na zimno, tak jak jest to podane w przepisie, jak i na ciepło. Wtedy zaraz po ugotowaniu budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem. Smacznego! Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1,5 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka  domowej esencji

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowy cmentarz na Halloween 153

jakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier można(...)miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Masło rozpuścić i przestudzić.  Jajka roztrzepać, dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Sachera w wersji wege 227

smak daję mu macną czwórkę, za lekkość natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta(...)proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem do przełożenia: 150 g dżemu morelowego na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Nutella Zebra Cake (na spodzie Oreo) 447

zmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej(...)filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż wszystkie się połączą. Przygotowanym ganache polewam ostudzone ciasto i dekoruję orzechami laskowymi. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Zapiekane naleśniki piernikowe z pomarańczowym sernikiem! 56

rewelacyjny! PRZEPIS NA PIERNIKOWE NALEŚNIKI: - 3 jajka L - 0,5 l mleka + 0,5 l wody - 450 g mąki typ 480 - 2 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżki odzywki czekoladowej lub czekolady do picia - 40 skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka przyprawy do piernika - ¼ szklanki oleju   W/w składniki umieść w misie robota i całość połącz(...)Dodajemy na wierzch resztę masła, posypujemy cukrem i pieczemy w gorącym piecu, aż się zrumienią. 25-30 min., temp. 180 stopni C, grzanie dół, lub dół + góra. Gotowe naleśniki polewamy śmietanką lub jogurtem wedle uznania! Dodatkowo jeśli lubisz bardzo słodkie dania, całość przed podaniem możesz polać miodem

SMYKWKUCHNI
Sernik tiramisu 184

Przepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty(...)mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy wraz

Relaxtime
Czekoladowe pankejki bananowe 119

więc wychodząc troszkę na przeciw tym wszystkim, którzy takie postanowienia mają zrobiłam odchudzoną wersję czekoladowych pankejków (wersja polana gorzką czekoladą oczywiście dla tej drugiej, nie odchudzającej się grupy ;) )  CZEKOLADOWE PANCAKES BANANOWE Składniki: placki: 2 łyżki mąki pszennej razowej (lub mąka owsiana) 2 łyżki otrębów pszennych 2 banany 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao (lub w zdrowszej wersji(...)owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami

Bon appetit mon amie
Deserowe latte z frużeliną wiśniową 67

24cm 2 jajka 70g drobnego cukru 3 łyżki espresso (np. kawa Corrida- Palarnia Cafe Panamera) szczypta soli 70g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Espresso do ponczowania Krem kawowy: 125g czekoladowego mascarpone 100ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki espresso Krem z białą czekoladą: 100ml śmietanki 30% ²⁄₃ tabliczki białej czekolady Frużelina wiśniowa: 150g mrożonych wiśni 3 łyżki wody(...)minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki. Na dno każdego kieliszka układamy krążek biszkoptu i polewamy łyżeczką kawy espresso. Krem kawowy: Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i śmietanką, powoli dodajemy kawę espresso. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub ucinamy worek) i wyciskamy

Kuchnia w czekoladzie
CIASTO BOUNTY 331

Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy!   Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½  szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada(...)około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość

Słodki Zakątek
CZEKOLADOWE KOKOSANKI 170

Jeśli lubicie czekoladę i kokos to połączenie jest dla Was. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku czekoladowe kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy. Dzieciaki je uwielbiają. Spróbujcie a z pewnością również je polubicie. POTRZEBUJEMY: 200 g czekolady gorzkiej 60 % 2 białka (zimne) 1/2 szklanki drobnego cukru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1/3 łyżeczki olejku waniliowego(...)ciacha były chrupkie z zewnątrz a w środku miękkie nie należy przedłużać czasu pieczenia. Resztę czekolady rozpuszczamy razem ze śmietanką i polewamy ciacha. Mo ż emy do tego wykorzysta ć również białą czekoladę lub nie robić polewy wcale.  POLECAM

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto czekoladowe z przedłużoną trwałością 358

Takie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować. Składniki : 3 łyżki kakao

Proste Potrawy
Berneńska babka czekoladowa 142

Córka zażyczyła sobie na weekend ciasto czekoladowe. Z racji tego, że zbliżają się święta pomyślałam, że upiekę jakąś babkę. Tę znalazłam na blogu Słodki Sentyment. Babka jest mocno czekoladowa, po prostu pyszna. Będzie wspaniale prezentowała się na wielkanocnym stole. Polecam z całego serca :) 250g gorzkiej czekolady (może być mleczna czekolada) kilka kropel ekstraktu waniliowego 150 g masła 1/2 szkl cukru(...)babkę. Piec ok 70 minut w temperaturze 160 stopni. W razie gdyby babka mocno się przypiekała można przykryć ją papierem do pieczenia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem lub polać polewą

Smakołyki Asi
EXPRESOWY PIERNIK Z POWIDŁAMI + FILMIK 250

Dzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami. Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy. Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Polecam.  SKŁADNIKI :  2 szklanki mąki  2 jajka 2 łyżki miodu 125 g margaryny 1/2 szklanka cukru 3 łyżki powideł  220 ml mleka 1 łyżeczka proszku(...)30/10 , wysmarowanej oliwą i wysypana manną. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 % C, przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z studzimy.  Czekoladę z mlekiem podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy i polewamy nią piernik. Posypujemy ozdobnymi posypkami. Chłodzimy aby czekolada całkowicie zastygła.            Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasto czekoladowe z burakami 251

Jesień (niestety) przemienia mnie w cukierniczego łasucha, dlatego najwyższa pora na kolejny przepis na ciasto czekoladowe, tym razem nietypowe, bo z burakami ;) Składniki: Ciasto: 1 średniej wielkości ugotowany burak 3/4 kostki masła 150 g kakao 1,5 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka soli 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Krem: 0,5 kostki masła(...)mieszaniną wody z rumem (w proporcji 2:1) i soku z cytryny (do smaku). Czas na przygotowanie polewy. Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i gotujemy na bardzo małym ogniu, by rozpuściły się i połączyły ze sobą. Stale mieszamy, by polewa się nie przypaliła. Polewamy nią ciasto, równomiernie rozprowadzając po całości. Smacznego

Taste Of My Day
Rurociąg- pyszne ciasto bez pieczenia! 13716

wówczas rurki zmiękną i nie ma żadnego problemu z krojeniem. Polecam!     Składniki: ok 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania rurek waflowych zebra z kremem o smaku czekoladowym 3 budynie śmietankowe (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 1 kostka masła lub margaryny (200g) 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka opcjonalnie(...)mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na herbatniki i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Jeżeli chcemy uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z 3 łyżkami mleka. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tworząc paseczki i za pomocą patyczka (takiego do szaszłyków) zaciągamy przez

Blog z Apetytem
DONUTY / OPONKI CZEKOLADOWE – idealne na Karnawał! 204

zwanymi również donatami / donutsami. Ja dziś mam dla Was przepis na takie bardzo bardzo czekoladowe! Rozpływające się w ustach … delikatne …. i mega słodkie! Takie dla prawdziwych wielbicieli czekoladowych słodkości! Robi się je niesamowicie szybko i są fantastycznym pomysłem na przekąskę do kawusi. Koniecznie wypróbujcie! Ps. czekoladę można wzbogacić jeszcze prażonymi orzeszkami , migdałami i kokosem . To dopiero będzie mega(...)dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawiamy do posiekania, resztę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewamy oponki, posypujemy resztą posiekanej. Zajadamy! Smacznego

Ostra na Słodko
Drożdżowa babka z czekoladą 166

chęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:) Składniki: 2 jajka,  100ml letniej wody,  10g świeżych drożdży(...)kształt prostokąta o wym. 25x40cm. Nadzienie:   100g gorzkiej czekolady,  1/4 szklanki brązowego cukru,  czubata łyżka kakao,  40g masła,  łyżeczka cynamonu,  opakowanie białej polewy do dekoracji (użyłam Helio) . Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając

Z miłości do słodkości