Piernik w formie babeczek? Czemu nie? Kto ma ochotę na piernikowe muffinki? Zapach w domu nieziemski :) SKŁADNIKI (na 17 babeczek) 2 szklanki mąki
Moje Kuchenne RewelacjeWalentynki już minęły. Ale jak już wcześniej wspominałam, serduszkowe klimaty są u mnie na porządku dziennym. I można śmiało powiedzieć, że Walentynki dla mnie trwają cały
Moje Pyszne Siódme Niebodrodze spotkała Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę. Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko(...)produktów wysokiej jakości. Tutaj nie ma miejsca na tanie cukiernicze substytuty i kompromisy. Warto jeszcze powiedzieć czym różni się monoporcja od tradycyjnego kawałka ciasta: otóż przede wszystkim zamkniętą przez polewę formą, która ma być miniaturowym odpowiednikiem pełnowymiarowego deseru. Sztandarowymi produktami Nanan mają być eklery, a właściwie wariacja na ich temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu
Food SquareSynciem do domu z przedszkola. Pogoda była piękna, oboje w dobrych humorach. Nagle nad głowę mego syna zapaliła się żaróweczka. "Może pójdziemy na lody?" spytał. Zaproponowałam mu upieczenie czekoladowych ciastek na co przystał z ochotą a potem nagle niczym porażony prądem zapytał "a może lepiej takie zdrowe owsiane tylko z czekoladą i migdałami?". Zgodziłam się chętnie i tak oto powstały(...)przez 15 minut lub ciut dłużej, lub nieco krócej, powinny być złote, a nie przypalone. Ciastka studzimy na blasze. W tym czasie roztapiamy czekolade w kapieli wodnej. Wystudzone ciastko polewamy struzkami czekolady i posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy aż czekolada zastygnie... lub nie :) pożeramy nie tylko wzrokiem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 100gr. maki 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyzki miodu- 4 jesli ktos lubi slodsze 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego tutaj
w mojej kuchniW moim domu rodzinnym od zawsze podstawowym wypiekiem były ciasta biszkoptowe, z różnymi kremami, galaretkami etc. Kombinacji było bardzo wiele, większość możecie zobaczyć już na blogu
Smakowy RajPożywne, puszyste i bardzo smaczne placki czekoladowe z dodatkiem twarogu. Uwierzcie mi lub nie, ale dawno już nie zrobiłam sobie tak pysznego śniadania! Zjadłam je stanowczo za szybko, że nawet nie zdążyłam się rozkoszować tym smakiem. No, ale tak to już jest z reguły, że jak coś jest przepyszne to znika w mgnieniu oka :) Takie placki świetnie sprawdzą(...)rozgrzany tłuszcz dajemy porcję masy i smażymy po ok 4 minut na stronę, aby ser dobrze się ściął i nie rozwalił przy przewracaniu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuPożywne, puszyste i bardzo smaczne placki czekoladowe z dodatkiem twarogu. Uwierzcie mi lub nie, ale dawno już nie zrobiłam sobie tak pysznego śniadania! Zjadłam je stanowczo za szybko, że nawet nie zdążyłam się rozkoszować tym smakiem. No, ale tak to już jest z reguły, że jak coś jest przepyszne to znika w mgnieniu oka :) Takie placki świetnie sprawdzą(...)rozgrzany tłuszcz dajemy porcję masy i smażymy po ok 4 minut na stronę, aby ser dobrze się ściął i nie rozwalił przy przewracaniu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub polewamy ulubionym sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieBardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem. Puszyste i wilgotne w środku dla smakoszy czekolady i nie tylko. Jedyny minus to to, że szybko znika zanim jeszcze wystygnie. SKŁADNIKI 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao(...)zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą. U mnie ciasto znikało zanim jeszcze przesygło :D. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaWczoraj na blogu licznik pokazał 27000 polubień, WOW, dziękuję Wam wszystkim razem i każdemu z osobna za to, że jesteście. :) Zapraszam Was z tej okazji (na
To co lubię - gotuję i polecamczyli szybki makowiec. Ciasto, które przyrządzicie i upieczecie w niecałą godzinę! Wystarczy ciasto francuskie nadziać masą makową i zawinąć, aby uzyskać efektowną, makową choinkę. Takiego makowca obowiązkowo należy udekorować polewą na bazie cukru pudru i kolorowymi posypkami. 5. Krajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych(...)delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne dla osób, które ograniczają kupne słodycze. 9. Czekoladowe szyszki. Proste małe, słodkie przekąski - które jesteśmy w stanie przygotować tylko i wyłącznie z trzech składników! Jeżeli lubicie bardziej czekoladowe desery - to dodajcie trochę mniej ryżu preparowanego. 10. Domowa czekolada
Ugotowaćwieku na świątecznych francuskich stołach zagościły ciasta nawiązujące do tej tradycji. Dawne bûches kształtem przypominały polano, dzisiejsze przypominają bardziej roladę. Rolady i ich nadzienia mogą mieć przeróżne smaki: czekoladowy, waniliowy, owocowy, kasztanowy, pistacjowy, kokosowy, tiramisu. Mogą być również podawane w postaci deseru lodowego. Ja proponuję Wam dzisiaj świąteczną roladę z delikatnym, przepysznym kremem kasztanowym z dodatkiem mascarpone i bitej śmietany(...)soli Składniki na krem: ● 400 g kremu lub konfitury kasztanowej ● 250 g serka mascarpone ● 200 ml śmietany kremówki 30 lub 33% ● ok. 3 łyżki koniaku (lub armaniaku) Składniki na polewę : 250 g mascarpone 200 ml śmietany kremówki 33% 25 g cukru pudru Do dekoracji: ● kilka lukrowanych kasztanów kandyzowanych (opcjonalnie) ● srebrne cukrowe perełki Przygotowanie biszkoptu: Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskalimonki 175 g margaryny 3 jajka klasy M 1 szklanka cukru Lukier: sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki cukru pudru polecam posypać po wierzchu babkę pomarańczowymi wiórkami czekoladowymi Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki mieszamy łyżką. Następnie dodajemy cukier, 3 łyżeczki cukru wanilinowego,skórkę z dwóch limonek startą(...)zasady suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika babkę studzimy, a następnie wyciągamy z keksówki. W szklance przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty (mieszamy sok z cytryny z cukrem pudrem). Polewamy nim babkę np. za pomocą łyżeczki i od razu posypujemy wiórkami (, aby te przykleiły się do lukru). Babkę przechowujemy pod przykryciem, aby zachowała wilgotność i delikatność. Do przygotowania ciasta użyłam
Słodkie okruszkitakże kosmetyki. Jej zapach i smak wpływa korzystnie na nasz nastój, poprawia humor i dodaje energii. Jednak - umiar potrzebny ! Przygotowałam się na Dzień Czekolady i naprodukowałam domowych trufli czekoladowych. Rodzinka zachwycona - szczególnie siostra i mama. No tak, kobiety i czekolada lubią się wzajemnie :D Składniki ( na około 20 sztu k ) 150 g ciemnej czekolady ( ja użyłam 100 g czekolady Lindt(...)łyżeczkę masy i formować rękoma kuleczki. I tu moje zimne ręce sprawdziły się doskonale, gdyż nie rozpuszczały zbytnio masy :) Uformowane trufle ponownie schłodzić w lodówce, min 30 minut. Przygotować polewę. Czekoladę przeznaczoną na polewę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem. Schłodzone trufle oblewać płynną czekoladą, odkładać na szklaną deskę lub papier do pieczenia. Kiedy czekolada nieco stężeje
kolorowotorcikowo