sernik robiłam dwa dni z rzędu, bo tak wszystkim zasmakował. Po schłodzeniu jest jeszcze smaczniejszy. Bardzo kremowy, mleczno-czekoladowy. Mniam! Składniki Spód 200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie (np. Holenderskie lub Digestive) 50 g masła Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Wyłożyć dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa 350 g twarogu śmietankowego lub tłustego twarogu sernikowego(...)godzinę. Brzegi sernika powinny być ścięte, ale środek może wyglądać na niedopieczony. Wystudzić w uchylonym piekarniku, wystudzony wyjąć z kąpieli wodnej i wstawić na kilka godzin do lodówki. Polewa 5 batoników Milky Way lub 110 g mini Milky Way’ów + ew. więcej do dekoracji 50 g masła 3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36% 1/3 szklanki mleka w proszku
Słodkie inspiracjeMięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. Do tego dojrzałe czereśnie. Idealny duet. Moje kubki smakowe mówią:YEEEES :))) Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem) 200 g mi ękkiego masła 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 całe jajka 100 g czekolady deserowej 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo(...)piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą
Walijskie PichcenieJeśli widzieliście torty, które przygotowałam na Dzień Mamy, to wiecie już, że najbardziej nie lubię wygładzać na koniec kremu. Nigdy nie wychodzi tak pięknie jakbym chciała
CiastkozercyMuffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść pokrojonych orzechów laskowych garść suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami) odrobina aromatu waniliowego Dodatkowo: Forma do muffinek Wykonanie: Masło, mleko kakao(...)foremek na muffinki. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec muffinki 30-35 min (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy są gotowe) Jak muffinki przestygną można polać je wcześniej przygotowaną polewą. Smacznego
IMPRESJA SMAKUmascarpone Krem milky way: 110 g batoników MilkyWay 200 g mascarpone 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % Krem maślany: 200 g miękkiego masła 150 g cukru pudru Drip czekoladowy: 100 ml śmietanki 30 % lub 36 % 100 g czekolady gorzkiej Dodatkowo: 150 ml dżemu z czarnego bzu Poncz: 200 ml przegotowanej wody sok z 1 cytryny 2 łyżki spirytusu jeśli tort(...)Gotowy krem powinien być jednolity, jedwabisty, powinien łatwo się rozsmarować. Jeśli krem jest zbyt gęsty dodajemy łyżkę mleka, jeśli będzie zbyt rzadki można dodać jeszcze odrobinę cukru pudru. Drip czekoladowy: W niewielkim garnku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do czasu, aż składniki się połączą. Studzimy. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z sokiem z cytryny. Jeśli tort nie jest dla dzieci
To co lubię - gotuję i polecamwindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 dojrzałe banany średniej wielkości 75g masła 3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 1 jajko 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Polewa: 3 łyżki śmietany 30% 75g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wyjęłam wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej. Masło przełożyłam do rondelka i roztopiłam. Banany(...)kawałki czekoladę. Roztopioną czekoladą posmarowałam wierzch i boki ciasta. Ciasto schłodziłam w lodówce do zastygnięcia czekolady, a potem pokroiłam na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia przepisu na czekoladowy chlebek bananowy. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/06/czekoladowe-ciasto-bananowe-chlebek.html . Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy z wykorzystaniem bananów, np. bananowiec bez pieczenia: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/search?q=bananowiec , banany
Waniliowe ImprowizacjeCzekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki(...)posmarowanej tłuszczem i dokładnie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy około 25- 30 minut. W kąpieli wodnej dokładnie rozpuszczamy pozostałą czekoladę . Lekko wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą i dokładnie rozprowadzamy ją po wierzchu ciasta
Smakowite Daniaszczypta soli 1 łyżka cukru waniliowego przełożenie: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru ziarna z laski wanilii dekoracje: praliny czekoladowe 70 g kremu krówkowego ciastka kruche kwiatki galaretki malinowe serca kakao do posypania ciasto kruche: Mąkę przesiewam do miski, dodaję pokrojone masło, sól, cukier, jajko, migdały zmielone. Ciasto zagniatam(...)zmniejszam temp. Przełożenie: Schłodzoną śmietanę i serek, cukier, ziarna wanilii przekładam do miski. Ubijam na sztywno. Na upieczony kruchy blat wyciskam krem za pomocą szprycy. Łyżeczką polewam krem krówkowy. Przykładam drugi blat i dekoruję reszta kremu śmietankowego i krówkowego. Dekoruję pralinami, galaretkami malinowymi, ciastkami, posypuję kakao. Galaretki malinowe: 200 g malin mrożonych podgrzewam w rondelku, dolewam
wesoła kuchniaczekoladoholikom, jest bardzo czekoladowe (jak dla mnie nawet za... ale ja nie przepadam za czekoladą...), moi domownicy są zachwyceni tym ciastem, nieprzerwanie od lat. Jest puszyste, wilgotne i baaardzo czekoladowe. Można pokombinować i dodać do ciasta np. odsączone wiśnie drążone (to ulubiona wersja mojego małżonka), ale można pozostać również przy wersji podstawowej. Ja i tak już trochę zmieniłam także(...)kilka razy zamieszać. Ja podgrzewam tylko do rozpuszczenia, nie zagotowuję. Z rozpuszczonej masy odlewam 1/2 szklanki, dodaję do tego 4 kostki czekolady i odstawiam na bok (to będzie nasza polewa do ciasta). Pozostałą czekoladę dodaję do masy (do garnka) i mieszam do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodaję 4 całe jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksuję chwilę
Smaczne Zdroweciastek, cukierków i innych słodkości, którymi z powodzeniem możemy zastąpić te tradycyjne. Jedną z takich opcji są domowe wypieki. Jako propozycję takich zdrowych domowych FIT batoników polecam moje bezglutenowe czekoladowe batoniki z dodatkiem masła orzechowego oraz bakalii. Wszystko co najlepsze w jednym batoniku. Jeden batonik to: 93 kcal(...)wystygnięcia. Rodzynki i żurawinę namaczamy w gorącej wodzie około 10 minut. Orzeszki drobno siekamy. Wystudzone ciasto smarujemy z wierzchu masłem orzechowym. Następnie wykładamy odsączonymi bakaliami oraz orzeszkami. Całość polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy wystygnie dzielimy ciasto na 16 batoników. Batoniki są bardzo delikatne i chrupiące. Dzięki suszonym owocom to istna bomba energetyczna. Świetnie sprawdzą się w podróży
Health-Fit-LifeDziś przychodzę do Was z czymś bardzo prostym i szybkim w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia, a sprawi radość każdemu. Mowa o pysznych pischingerach, czy prościej-waflach przełożonych kremem czekoladowym. Myślę, że wielu z Was ten deser kojarzy się z dzieciństwem :) Polecam gorąco, ponieważ krem, którym przekładamy wafle jest rewelacyjny, a gotowe wafelki znikają z rekordową szybkością :) Polecam gorąco(...)nich położyć np deskę do krojenia, książkę itp. Zostawiamy w lodówce na około 2 godziny, po tym czasie kroimy je na dowolne kawałki, ja polecam na trójkąty. Powstałe wafelki polewamy roztopioną czekoladą-robimy niteczki :) Przechowujemy w lodówce :) I gotowe :) Polecam gorąco i życzę smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuNajpyszniejsza babka czekoladowa jaką dotychczas robiłam. Idealnie wilgotna i taka delikatna.. PYCHA! Nie spotkałam czekoladowej gotowanej babki jeszcze nigdzie, więc postanowiłam to zmienić i naprawdę warto było. :-) Bazę do przepisu wzięłam z tej strony. Składniki na babkę: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 8 g cukru waniliowego 2/3 szklanki cukru 6 jajek(...)wysokości garnka. Babkę gotować na małym ogniu 1 godzinę 20 minut. Po ugotowaniu potrzymać babkę w zamknięciu jeszcze 10 minut a następnie wyjąć i wystudzić. Przygotować polewę Składniki na polewę: 3 łyżki masła lub margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao, 1 szklanka cukru pudru Sposób wykonania polewy: Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko
Na słodko lub wytrawniePiernik z jabłkiem i aromatycznymi przyprawami jest specyficzny, bo dość mokry po upieczeniu, smakuje wybornie, więc warto wypróbować. Składniki: kostka margaryny lub masła szklanka cukru
Apetyczna babeczkadodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i esencję rumową. Przełożenie - biszkopt przekroić na 3 części. Na dolny biszkopt rozsmarować cienką warstwę dżemu porzeczkowego na to 1/3 część masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta i powtórzyć czynności jak poprzednio. Boki ciasta posmarować masą. Na koniec wierzch i boki ciasta obsypać startą gorzką czekoladą. 8. Ciasto piernikowo - ptysiowe(...)dodawać stopniowo ostudzony budyń. Masa powinna być gładka i jednolita. Układanie - na pierwszy placek piernikowy wyłożyć pół masy, przykryć plackiem ptysiowym, posmarować resztą masy, przykryć drugim plackiem piernikowym. Polać polewą i posypać skórką pomarańczową. 9. Cytrusek Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki 3 budynie cytrynowe Masa cytrynowa
Ciastka - domowe słodkości