Czas mija nieubłaganie, już połowa grudnia. Dawno nie dodawałam nowych postów, dlatego dzisiaj polecam Wam przepis na najpyszniejsze muffiny mocno czekoladowe z brandy :) Muffiny tym lepsze i bardziej wyjątkowe, bo piekąc je, wybrałam się w sentymentalną podróż. Ten rok jest dla mnie wyjątkowy. W krótkim czasie moje życie stanęło na głowie. Dosyć niespodziewanie zakończył się mój wieloletni związek, a rozpoczął(...)cukru waniliowego 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 3 łyżki brandy 0,5 łyżeczki cynamonu 1,2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli gotowa polewa lub tabliczka białej czekolady posypka Wykonanie: Wpierw do garnka wlewamy wodę i stawiamy na gazie. Czekoladę kruszymy, wkładamy do metalowej miski, którą stawiamy na garnku. Dodajemy masło
Taste Of My DayLody truskawkowe i proste ciasto czekoladowe – czyli cuda z Thermomix (przepisy) Już kilkakrotnie przez lata prowadzenia bloga zabierałam się za stworzenie wpisu o przepisach jakie można przygotować w Thermomix. Dlaczego? Bo często mnie o to pytacie A poza tym nie raz przygotowywałam takie pyszności np. u mojej przyjaciółki, która jest zakochana w Thermomix’ie i nie wyobraża sobie(...)poprzez jej fanpage na Facebook https://www.facebook.com/ThermomixMam/ A teraz czas na przepisy Co pysznego można przygotować w Thermomix? Tak naprawdę bardzo bardzo wiele. Proste ciasto czekoladowe z Thermomix Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 3 łyżki naturalnego kakao (u mnie z lekką górką) 1,5 szklanki cukru 250g masła 4 jajka 2 łyżeczki
Słodkie okruszkiszklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa 750 ml śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie herbatników czekoladowych 1 opakowanie herbatników maślanych 0,5 szklanki wody sok z 0,5 cytryny 2 łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny(...)wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi dzień. Ciasto wykonała Elżbieta Smacznego
kgwjanczewoNiedługo Tłusty czwartek, a co za tym idzie na naszych stołach królować będą pączki , oponki , faworki , róże i inne karnawałowe przysmaki. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne czekoladowe oponki, które są świetnym pomysłem nie tylko na Tłusty Czwartek. Oblane solonym karmelem i chrupiącymi orzechami zachwycą nie tylko oczy, ale i podniebienie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybko(...)ok.1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wycinamy krążki, w środku tworząc małą dziurkę. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączamy na ręczniku. Polewamy solonym karmelem i posypujemy podprażonymi i posiekanymi orzechami. Smacznego
Ostra na SłodkoPrzekladaniec w tej wersji wyszedł naprawdę „na bogato”: smaków niby kilka, ale pięknie ze sobą współgrają. Blacha 25 x 36 cm. Składniki na biszkopt czekoladowy: 8 jaj 200 g cukru 6 łyżek mąki pszennej(...)Dodajemy suche galaretki. Mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Lekko studzimy( masa nakładana na ciasto ma być lekko ciepła, bo szybko tężeje, a krem nakładamy na całkowicie chłodną masę jabłkową ). Polewa : 120 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kakao( czubate) 4 łyżki mleka 1 czubata łyżeczka żelatyny Wszystkie składniki (oprócz żelatyny!) gotujemy
Domowe ciastajajko 180 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 150 g rabarbaru PRZYBRANIE: 200 ml śmietany 30% 1 łyżeczka cukru 2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku 100 g rabarbaru 6 łyżek cukru 10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni(...)mieszamy i smażymy, aż rabarbar zmięknie, a sos toffi zgęstnieje. Studzimy. Śmietanę 30 % ubijamy, dodajemy cukier i likier (kakao). Gotowe, wystudzone babeczki dekorujemy śmietaną i rabarbarem, polewamy sosem toffi i podajemy
Rozpustne gotowanieTen przepis na babkę jest chyba najprostszy na świecie, w końcu wystarczy wszystko tylko wymieszać :) Do tego za każdym razem może nam wyjść nieco inny smak
Smakowy Rajbudyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego 1/3 opakowania galaretki cytrynowej serca do dekoracji czekoladowe Spód: Ciastka rozdrabniam blenderem, przekładam do miski, dodaje kakao, roztopione masło i łączę. Formę o średnicy 22 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową, ugniatam palcami. Wstawiam(...)odlewam i dodaję jogurt. Na wystudzony sernik wylewam masę mango z jogurtem, na to mus mango. Dekoruję plastrami mango. Galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklance wody gorącej i zacznie tężeć polewam nią róże. Sernik wstawiam do lodówki
wesoła kuchniaBabka murzynkowo - kokosowa Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę czekoladowo - kokosową. Składniki Składniki 1 kostka margaryny 1/2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z wiórek; 1 szklanka wiórek kokosowych 4 łyżki cukru 5 białek Sposób przygotowania 1. Do rondelka wkładamy margarynę , chwilkę czekamy(...)wiórek wlewamy resztę ciasta 8 Pieczemy w temp. 180 st. około 40 minut. sprawdzamy jednak patyczkiem czy się dobrze upiekło. 9 Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, można także polać polewą jeśli wolicie
Sama słodycz i szczypta chiliłyżki mąki pszennej ½ łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 laski wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 jajka 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao 2 łyżki likieru czekoladowego lub kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem(...)uważając aby nie wykipiała. Gdy śmietana się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Polewą możemy od razu wysmarować wierzch naszej tarty lub schłodzić ją w lodówce, a następnie ubić jak śmietanę, dzięki czemu zwiększy swą objętość i będzie bardziej puszysta. Wszystko zależy od tego
Mania GotowaniaNa zakończenie weekendu zapraszam Was na nieziemskie ciasto bounty. To propozycja nie tylko dla miłośników kokosowych smaków, ale także dla wszystkich miłośników słodyczy. Ciasto bounty jest
365 dni dookoła kuchniSKŁADNIKI : • 2 jajka • 2 szkl. mąki • 3/4 szkl. cukru • 3/4 szkl. oleju • 1 szkl. mleka • 2 łyżki kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1 łyżeczka sody
KUCHNIA POLSKAtutaj , wybrała je Zuzia z książeczki "Plätzchen" z serii "Essen&Genießen", wydawnictwa Happy Books. No i wybrała świetnie, bo ciastka były przepyszne z wyraźnym aromatem cappuccino i pyszną czekoladową dekoracją. Dodatkowo bardzo łatwo się je robi i dobrze się przechowują w szczelnej puszce lub plastikowym pudełku. Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino(...)całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli wodnej) i napełnić nimi dwa woreczki śniadaniowe i wyciąć malutkie otworki w jednym rogu, dekorować najpierw jedną, potem drugą polewą. Pozostawić minimum 30 minut do zastygnięcia. Smacznego! ;) P.S. Ach, no zapomniałabym na śmierć, że dekoracje wykonała w większości Zuzia, gdyż mnie a nawet Asi (:O) średnio to wychodziło! :D natomiast
Kuchnia PrezydentowejUwielbiam szybkie, proste a smakiem w pełni zadowalające ciasta. Szukając słodkości na bazie mleka kokosowego… Tak tak pozostałość po ostatnich czekoladowo – kokosowych muffinkach… Natknęłam się na kokosowe ciasto z jabłkami. Przyznaję, że na pierwszy rzut oka to połączenie smaków nie bardzo do mnie przemawialo. Jednak z czystej ciekawości postanowiłam je zrobić. A że szybkie, proste, nie wymagające(...)paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem kokosowymi do białości. * źródło przepisu – książka kucharska „Backvergnugen vie – noch nie” The post Ciasto Kokosowo – Jabłkowe appeared first
Made By Mom And SonZdrowe, a pyszne. Ciasto słodziutkie, a bez białego, rafinowanego i bezwartościowego cukru . Uwielbiam takie łakocie. Ciasto miodowo – orzechowe upieczone z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem miodu i
Moja Delicja