Lubicie słodkości? Ja też :D zwłaszcza jeśli można je zjadać bez wyrzutów sumienia. Dziś mam dla Was ciasto kakaowo-bananowe z borówkami. Słodkie, wilgotne o mocno
Na kulinarnym poligonieMocno czekoladowo-kakaowe ciasto przełożone kremem z mleka w proszku. Bardzo pyszne i idealne do popołudniowej kawki lub na dziecięce party. Składniki na brownies: 150 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki gorzkiego kakao szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g mlecznej czekolady Masło włożyć do garnuszka i rozpuścić,dodać cukier i trzymając(...)masło utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodać mleko i przesiane mleko w proszku-wszystko wymieszać. Ciasto przekroić na dwa placki.Na pierwszy placek wyłożyć krem i przykryć drugim.Polać polewą i udekorować wedle uznania. Składniki na polewę: 100 g mlecznej czekolady (u mnie z kawałkami orzechów) 60 g masła W garnuszku roztopić masło.Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się
Anielskie wypiekiKolejne z ciast świątecznych, które znikało w szybkim tempie to właśnie Wesoły Słonecznik. Podobne ciacho z przełożeniem słonecznikowym i czekoladowym kiedyś już poczyniłam:) klik Ten wypiek ma jednak jeszcze pewną tajemnicę... No jest po nim wesoło, bo ciasteczka, które stanowią wierzchni blat ciasta są obficie nasączone alkoholem:) U mnie była to śliwowica, co nadało przekładańcowi posmaku wigilijnego kompotu z suszonych(...)kajmakową i miksujemy do połączenia. Wsypujemy ostudzony uprażony słonecznik( wcześniej warto go przemieszać, jeśli się nieco posklejał)i miksujemy. Dodatkowo: ½ szklanki mocnego alkoholu duże opakowanie maślanych ciasteczek lub herbatników polewa WYKONANIE: blat biszkoptowy+ ½ masy słonecznikowej blat biszkoptowy ½ masy słonecznikowej herbatniki nasączone w alkoholu ( nie żałujemy alko;)) polewa Smacznego
Domowe ciastatydzień temu dzieliłam się z wami przepisem na pyszną babkę oblaną czekoladowym kajmakiem (), to tym razem będzie bardzo podobnie, chodź jeszcze bardziej tradycyjnie. Kto z nas chodź raz nie miał okazji się nią delektować. Najprostsza, pachnąca wanilią z delikatnie wyczuwalnym aromatem skórki cytrynowej. Wilgotna w środku z mega chrupiącą skórką. Nie obyło się też bez klasycznego lukru na bazie soku(...)Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut. 4. Składniki na lukier mieszamy i polewamy wystudzone ciasto dekorujemy posypką
vaniliowoczekoladowazwykłych, za to pysznie czekoladowe. Zajadaliśmy się nimi z C. z największą przyjemnością. Jeśli więc i Wy lubicie i pączki, i eksperymenty, serdecznie polecam Wam te smażone cudeńka. Pączki czekoladowe z pomarańczą Składniki: (na 15-20 pączków) 500 g mąki pszennej 20 g kakao 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml letniego mleka 3 jajka 50 g masła(...)smażyć w oleju rozgrzanym do 175 st. C. Układać na ręczniku papierowym, aby obciekł tłuszcz. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać curdem, odłożyć do całkowitego wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewać pączki, posypać skórką pomarańczową. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W przyszłym tygodniu mamy ferie zimowe, i już się nie mogę doczekać. Mamy w planie wyjazd do Polski, a tam smażenie pączków
Pożeraczka, czyli raz adobrzepush({}); Składniki: 3 jajka 3/4szkl. mąki tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki kakao 3/4szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy 3/4szkl. oleju Polewa: 1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Jajka wybiłam do miski miksera. Dodałam cukier kryształ i cukier waniliowy i ucierałam do uzyskania puszystej masy(...)pozostałe moje przepisy na babki, np.: cytrynową babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/cytrynowa-babka-na-biakach.html), babkę na białkach w trzech kolorach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/gotowana-babka-orzechowa.html), babkę budyniową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/babka-budyniowa.html), babkę cytrynową (link do przepis: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/gotowana-babka-cytrynowa.html),
Waniliowe Improwizacjetaki krótki jest sezon na nie. Cały rok czekałam z utęsknieniem, a nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dziś udało mi się jeszcze je kupić i postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy miód i mieszamy. Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulon lub kopertę i polewamy musem truskawkowym
Kuchnia MagdaLenyTak jak już Wam wielokrotnie pisałam niesamowicie się cieszę, że seria FIT przepisów robi taką furorę zarówno na blogu, jak i na moim Instagramie , na którego
Ostra na SłodkoRobiłam już roladę czekoladową , truskawkową , a dzisiaj przyszła pora na roladę z galaretką. Jest bardzo delikatna i smaczna, a do tego świetnie wygląda. Dla małych i dużych, na zbliżający się weekend będzie w sam raz. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Rolada z galaretką i kremem z mascarpone Składniki Składniki na ciasto: 4 jajka 80 g mąki pszennej 100 g cukru(...)zjadły łasuchy). Roladę mocno zwijamy i owijamy ściereczką lub folią spożywczą, a później ściereczką. Wstawiamy do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Artykuł Rolada z galaretką i kremem z mascarpone pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamzbity i ciężki. A do tego ten cudowny, lekko kokosowy smak i mleczna czekolada... Bajka! SKŁADNIKI: (na tortownicę 26-28 cm) SPÓD: 1 op. czekoladowych Hitów (najlepiej wersja XL ok 250 g) SER: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka z Biedronki) 1 szkl cukru 5 jajek (M) 2 łyżki mąki pszennej(...)wypadek lepiej uszczelnić ją w miejscu łączenia się góry ze spodem kilkoma warstwami folii aluminiowej. 5. Po upieczeniu sernik zostawić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie lekko ciepły przygotować polewę: śmietankę doprowadzić do wrzenia, wsypać połamaną na kawałeczki czekoladę, wymieszać aż będzie całkiem gładka. Rozsmarować dokładnie na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi
Kto ugości moich gości?sposób, to tym razem postanowiłam zrobić sernik łaciaty. Zdecydowałam się na taki sernik ponieważ miałam ogromną ochotę na coś czekoladowego. Chodziło mi po głowie żeby nawet zrobić cały sernik czekoladowy, ale jeszcze nigdy takiego nie robiłam i nie wiedziałam czy to wyjdzie. Ponieważ miałam mało czasu na szukanie przepisów, to zrobiłam jedynie ciemne łatki a po upieczeniu sernik polałam czekoladą(...)formie lekko przemieszałam widelcem. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik studziłam w formie na metalowej kratce. Gdy sernik wystygł, przygotowałam polewę. Smietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam minutę i wymieszałam do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladą polałam ciasto. Sernik przed podaniem chłodziłam całą noc w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe ImprowizacjeBounty... czyli połączenie czekolady i kokosu... w wersji rolady bez pieczenia. Dodatkowo jest to zdrowsza wersja Bounty, gdyż nie zawiera ona białej mąki, dodatku cukru i
Kuchnia MagdaLenyŚwięta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cm Czas przygotowania(...)stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy. Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :) *By otrzymać kąpiel wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy wodą na gazie. Kiedy woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra wody
Kolizje Smaków