polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:498/582)

Sałatki na Wielkanoc – 12 PRZEPISÓW 88

składniki. Sałatę oraz rukolę dokładnie odcedzamy i kładziemy na dno miski. Jajka obieramy i kroimy na małe kawałki. Rzodkiewki myjemy i kroimy w plastry. Wszystkie składniki dodajemy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Sałatka z awokado i pomidorami Składniki: 1 awokado(...)Sposób przygotowania: Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę i kroimy w kostkę. Pomidor kroimy w kostkę. Sałatę i rukolę dokładnie myjemy i osuszamy. Wszystkie składniki dodajemy do miski. Polewamy oliwą z oliwek oraz sokiem z połowy cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na stół. Sałatki na Wielkanoc bez mięsa – kilka pysznych pomysłów

Via Gusto
Mazurek pomarańczowo-morelowy z białą czekoladą i różami 194

przypadku innych ciast dekoracja to jedynie wierzchnia warstwa, o tyle w przypadku mazurka to właśnie dekoracja stanowi jego istotę. Do zdobienia mazurków używa się słodkich mas, czekoladowych, kajmakowych, konfitur, kremów oraz różnorodnych bakalii, im słodziej tym lepiej, a granicę stanowi jedynie Wasza wyobraźnia. Do klasycznego spodu na mazurka powinno użyć się mielonych orzechów, dowolnego gatunku, oraz prawdziwego masła(...)białą czekoladę razem ze śmietanką, kiedy tylko się rozpuści, zdejmujemy z ognia 5. Wierzch ciasta smarujemy dżemem, posypujemy skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w paseczki morelami, następnie za pomocą łyżki polewamy mazurka białą czekoladą, na koniec dekorujemy płatkami róży

Słodki Kompromis
Czekoladowy zawrót głowy 230

Składniki: 20 dkg czekolady- ja dodaje 1,5  tabliczki mlecznej Milki i 0,5 gorzkiej:) 18 dkg masła lub margaryny- moim zdaniem najlepsza jest Kasia

Luźna Kuchnia
MURZYNEK Z ORZECHAMI I KARMELEM 98

orzechami i karmelem. Ciasto jest mocno czekoladowe , mięciutkie, wilgotne, udekorowane orzechami laskowymi i polane złocistym karmelem .  Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu.  Jak zrobić takie ciasto czekoladowe pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania.  Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe przepisy. MURZYNEK Z ORZECHAMI I  KARMELEM  SKŁADNIKI: Ciasto: mąka pszenna(...)średnim ogniu. Gdy większa część wody odparuje zaczną tworzyć się bąbelki i masa zacznie nabierać koloru. Gdy kolor będzie jasno brązowy ściągamy z ognia i takim karmelem (patrzą video) polewamy górę ostudzonego ciasta w tortownicy. (Uwaga żeby się nie oparzyć). Odwracamy tortownicę z gorącym karmelem do góry dnem. Nadmiar karmelu skapnie robiąc ciągnace się wzorki. Pamiętać należy żeby blat stołu

RITA food channel
Oszukane, czekoladowe Tiramisu 187

  Przepis dodaję niestety już po Walentynkach ale przecież Święto Zakochanych można obchodzić każdego dnia! Pyszny, zdrowy, bezglutenowy deser, Składniki: 85 gram mieszkanki mąk bezglutenowych (u

Mango Papaja
Gryczane ciasto czekoladowe 86

Bezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)poprzek, uzyskując dwa krążki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ze słodziwem i dżemem. Masą smarujemy jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą. Część masy wykładamy na wierzch, tworząc polewę. Gdy masa stężeje ciasto można kroić na porcje

Kucharzyca
Makowiec na czekoladowym spodzie, z dodatkiem kandyzowanej skórki cytrusowej i orzechów 137

mieszając. Dodać melasę, ponownie wymieszać do uzyskania konsystencji płynnej czekolady.  Jajko z żółtkami ubić z resztą cukru. Mąkę przesiać z sodą i dobrze wymieszać z ubitymi jajkami, masą czekoladową z garnuszka i śmietaną.  Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Nałożyć do niej ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez około(...)stopni i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku (przy lekko uchylonych drzwiczkach) aż do wystygnięcia. Ciasto jest dość słodkie. Bardzo dobrze komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady. Jeśli szukacie inspiracji świątecznych to zerknijcie do zakładki z prawej strony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paczki czekoladowe - ciastka czekoladowo migdalowe 42

Pączki czekoladowe , a raczej ciastka migdałowo – czekoladowe z kremem czekoladowym. Pyszne ciasteczka czekoladowo – migdałowe z pysznym kremem czekoladowy, według przepisu z książki Walburgi Fójcikowej „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. W słowie wstępnym, Paweł Lipka (prezes Zjednoczenia) tak pisze o książce: „ Dzieło to jest pierwszą książką kucharską polską(...)dopuścić do przegrzania. Masło ubić „na śmietanę”, dalej ubijając dodać cukier, gdy masa będzie pulchna dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtko i wanilię, a następnie śmietanę. Ubijać, aż masa będzie pulchna. Polewa : pokruszoną czekoladę wrzucić do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą. Gdy czekolada zacznie się topić, wymieszać ją. Nie dopuścić do przegrzania. W garnuszku zagotować masło z cukrem

królestwo garów
Deser owocowy z bezą 90

Przygotowuje się z dodatkiem mrożonych owoców. Mogą być tak naprawdę różne, jadłam z malinami i białą bezą, było pyszne:)) Postanowiłam trochę pozmieniać i sprawdzić jak smakuje. Moja beza była czekoladowa a maliny zastąpiłam borówkami. Efekt był, bo deser zniknął natychmiast:)) Myślę, że doskonale sprawdzą się czerwone porzeczki, jagody czy jeżyny. Dla trzymających linię polecam zastąpić śmietanę kremówkę jogurtem greckim, wymieszanym(...)miseczki. Kremówkę ubijamy z cukrem, na sztywno. Na koniec dodajemy serek i mieszamy. Do salaterki, miseczki czy innego dowolnego naczynia, na dno kruszymy kawałek bezy, posypujemy porcją owoców, polewamy porcją śmietany i posypujemy migdałami. Tak postępujemy do skończenia składników. Na wierzch śmietana, trochę bezy, do dekoracji, kilka owoców i listki świeżej mięty. Odstawiamy na kilka minut, kiedy owoce się rozmrożą

gotuj ze mną
Batoniki orzechowo-czekoladowe a'la Mars 197

długą przerwę w aktywności na blogu muszę czymś porządnie wynagrodzić :) Z pomocą przychodzą wyczekiwane batoniki orzechowo-czekoladowe, które inspirowane były popularnym Marsem :) Jeśli czasem dopada Was chęć na coś słodkiego warto sięgać po zdrowe zamienniki tradycyjnych słodyczy. Batony sklepowe są łatwym źródłem energii, ale tak szybko jak jej dostarczają, tak szybko jest ona zużywana co powoduje powrót uczucia głodu... błędne(...)Wykładamy na stwardniały spód i rozsmarowujemy. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na kilka godzin. * proporcje składników mogą się różnić, w zależności od konsystencji naszej masy i wielkości otrzymanego spodu Polewa: 2 łyżeczki gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki miodu 1 i 1/2 łyżeczki gorącej wody  Składniki na polewę wymieszać w kubeczku, aż stanie się lejąca i błyszcząca. Schłodzone wyjmujemy

Chocolate Muffin Blog
Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. 140

Torcik czekoladowo-miodowo-gruszkowy. Składniki : Ciasto : 15 dkg miodu 4 żółtka 4 czubate łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki cynamonu 15 dkg pełnej mąki z orkiszu 4 białka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do smarowania formy Dekoracja : 7-8 dojrzałych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 375 ml mleka 3 łyżeczki miodu(...)przygotowane kakao i miód. Mieszając wsypać do mleka mąkę pszenną i gotować około 2 minut. Masę nałożyć na spód tortu i wyrównać. Połówki gruszek ułożyć natychmiast na jeszcze ciepłej polewie i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem ubić śmietanę i posmarować nią nasz torcik i posypać migdałami. Płatki migdałowe możemy lekko zarumienić wcześniej w piekarniku

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki czekoladowo buraczane 158

można upiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie.   Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie .     Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½  łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao,  100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec w krążkach. Babeczki pieczemy ok. 25 - 30 min do suchego patyczka. Mniejsze babeczki pieczemy  ok. 15 min. w 170°C. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i dodajemy owoce. Te malutkie babeczki piekłam w foremkach sylikonowych  - ciasta dodałam tylko po jednej łyżce.   Możemy też dla kontrastu podawać z musem malinowym. Rada: jeśli

Moniki Smakołyki
Brownie czekoladowo miętowe 154

lubi ciasto czekoladowe lub klasyczne czekoladki after eight pokocha to ciasto. Połączenie głębokiego smaku czekolady w klejącym cieście z kremową masą miętową powodują, że można się od niego uzależnić. Jeśli nie przepadacie za taką kombinacją smaków spróbujcie samego brownie według tego przepisu jest przepyszne. BROWNIES z MASĄ MIĘTOWĄ Składniki: (forma 20x30) ciasto: 230 g masła 200 g czekolady(...)przestudzonej masy dodajemy krem marshmallow, odstawiamy na kilka minut,a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę. wierzch:  Czekoladę rozpuszczamy z masłem, przestudzoną masą polewamy wierzch ciasta

Bon appetit mon amie
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 164

świecie (nie no, na pewno są jakieś ładniejsze). Dodatkowo proste w wykonaniu i przepyszne, dla każdego kto lubi kruche czekoladowe ciasto i soczyste letnie owoce ;) no i jeszcze orzechy! CZEKOLADOWE TARTELETKI Z OWOCAMI Składniki: - 250 gram mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady(...)zalaniu rozpuszczonym dżemem.  Ostatnim, co musimy zrobić, jest ułożenie na cieście owoców. Ja wybrałam nektarynkę, borówki i maliny. Gdy już to zrobimy rozpuszczamy dżem z łyżką wody i polewamy taką mieszanką tarteletki. Dzięki temu owoce nie będą z ciastek spadały, a ponadto całość wyda się bardziej profesjonalna. Tarteletki będą wyglądały jak te, które śmieją się do ludzi zza witryn

Życie zamknięte w smaku
BROWNIE Z CHILLI I MALINOWYM SOSEM 175

Próbowaliście ciasta z chilli? Nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Brownie z chilli i malinowym sosem to gratka dla fanów czekolady.  Mocno czekoladowe ciasto z nutą pikanterii doskonale przełamuje słodko kwaśny malinowy sos.  Przepis na to ciacho przygotowałam specjalnie do Walentynkowego numeru Magazynu Aromat .  Brownie z chilli i malinowym sosem Drukuj Składniki Ciasto: 300 g masła(...)umieszczamy w rondlu. Podgrzewamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przygotowaną wcześniej żelatynę dodajemy do malinowego płynu i dokładnie mieszamy. Odstawiamy sos na 10 minut, a następnie lekko ciepłym sosem polewamy po kawałkach brownie. Artykuł BROWNIE Z CHILLI I MALINOWYM SOSEM pochodzi z serwisu Rusty fork

Rusty Fork

Proponowane wyszukiwania