Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu. Piekę je dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę, od koleżanki Ewy :) Składniki(...)białka. Piec w formie keksówce ( 30x12 ) około 50minut. Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polać ciasto pozostawioną wcześniej polewą. Dowolnie udekorować
W garach u GosiCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu. Piekę je dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę, od koleżanki Ewy :) Składniki(...)białka. Piec w formie keksówce ( 30x12 ) około 50minut. Należy kontrolować ciasto pod koniec pieczenia, gdyż każdy piekarnik trochę inaczej piecze. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu polać ciasto pozostawioną wcześniej polewą. Dowolnie udekorować
W garach u GosiCzasem zdarza się, że brak w domu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie
Moje domowe kucharzeniemoim faworytem, ale za to uwielbiam je w wypiekach i innych deserach. Sernik jest naprawdę przepyszny - delikatny i kremowy. Uważam, że nie trzeba być fanem fistaszków, aby polubić ten czekoladowy, lekko słony i orzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa(...)temperaturze 170 stopni. (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.). W międzyczasie przygotować polewę na wierzch. Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku i lekko podgrzewać - do roztopienia i połączenia się składników (cały czas mieszać). Gotową polewę od razu zdjąć z ognia
Di gotujestole pojawią się różne wypieki, ale między innymi znajdzie się na nim ta babka, mega czekoladowa. Mi bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu, zapraszam na Czekoladową babkę piaskową . Pssst... babka idealnie nada się na jutrzejsze święto czekolady! Składniki : 200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 6 białek(...)Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 25 minut, następnie temperaturę podwyższamy do 200`C i pieczemy jeszcze około 40 minut - do suchego patyczka. Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj przepis na bardzo lekkie i mało słodkie ciasto. Znika naprawdę szybko, a przez to, że jest takie puszyste i delikatne nie zauważamy ilości zjadanych kalorii
To co lubię - gotuję i polecamOstatni sernik był z jesiennymi gruszkami, a już czas na wędzoną śliwkę. Mocno czekoladowy kruchy spód i wierzch, a do tego delikatne w smaku wnętrze zachwyci Waszych domowników i gości. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 25 cm. Ciasto kruche: - 30 dag mąki pszennej - 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone - 10 dag cukru(...)białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez pestek, kilka sztuk można odłożyć do ozdobienia wierzchu Polewa: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 10 dag - 1/2 szklanki mleka zagęszczonego Po śliwki i dodatki zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl . 1. Białka ubijamy
Apetyczna babeczkasklepowego przeciętniaka. Położony na języku, dosłownie rozpływa się w ustach, jest delikatny i miodowy właśnie. Drugi to marcepan w formie znanego wszystkim chlebka, oblanego cienką warstewką mlecznej czekolady. Polewie również nie można nic zarzucić. Składa się z surowego cukru trzcinowego, masła kakaowego, mleka w proszku i masy kakaowej. I niczego więcej. Wnętrze jest nieprzesłodzone, a konsystencja lepka, co stanowi(...)goryczki świetnie komponuje się z warstewką równie gorzkiej czekolady. Nieprzesłodzona, co bardzo mi odpowiada. :) Druga wersja to mój smak dzieciństwa - nugat + intensywny zapach delikatnej czekolady z nutą wanilii. Klasyczna, czekoladowa pisanka, którą tata przywoził mi z Niemiec gdy byłam mała, jako jeden z prezentów od Zajączka :) To jednak jeszcze nie koniec. W ofercie marki Lubs znajdziemy również daktylowe pralinki rodem
Poranek na słodkoCiasto, z którym poradzi sobie nawet ktoś, kto ma dwie lewe ręce do pieczenia. W skali trudności wykonania od 1 do 10, daję murzynkowi 2. Czyli
wcinaj toEuropie Środkowej i Wschodniej i natychmiast stała się punktem odniesienia dla jakości i smaku lodów familijnych. – W 2001r. premierę miała linia lodów deserowych– warianty z sosami, dodatkami i polewami. – W 2004r. Carte d’Or zrobił kolejny krok w kierunku bardziej wyrafinowanego smaku i jakości poprzez dobór składników z krajów słynących z ich produkcji. I tak, wanilia używana(...)wiecie, ale marka Carte D’Or wypuściła na rynek nowy , obłędny smak ( oczywiście wiadome było, że nie przepuszczę okazji, by go spróbować!). Smak Chocolate Brownie – czyli czekoladowe brownie. Obłędnie czekoladowe … niesamowicie kremowe i delikatne …. absolutnie nie za słodkie – wręcz przeciwnie – mocno czekoladowe … obficie obsypane dużą ilością czekoladowych kawałków ciasta brownie. To jedne
Ostra na Słodkoswej strony proponuję trufle domowej produkcji, które idealnie smakują jako dodatek do poobiedniej kawy lub herbaty. Przy niewielkim nakładzie pracy i przy niewielkich kosztach możemy sami zrobić te pyszne, czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała się, aż miło było patrzeć :) Składniki: 250 g masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 150 g herbatników petit beurre 1 szklanka(...)Schładzam w lodówce, a następnie przekładam na talerz lub paterę. U mnie część trufli została obtoczona w mleku w proszku, ale można również użyć wiórek kokosowych, zmielonych orzechów, polewy białej lub ciemnej lub zostawić w oryginalnej wersji. W każdej jednej trufle smakują wybornie
Ciasteczkowy Potwórfotelu. Zdjęcia zrobiłam po wszystkich mało przyjemnych wydarzeniach, dlatego wygląda jak wygląda, ale muszę przyznać, że gdybym nie musiała go nigdzie przewozić, byłby to na pewno Wytworny tort czekoladowy z bitą śmietaną :) Chociaż chyba prostszego tortu już się nie da zrobić :) Miłego dnia! " Składniki: 5 jajek 250 g masła 1 szklanka cukru łyżka cukru z prawdziwą wanilią 6 łyżek mleka(...)lodówki na co najmniej 30 minut. Po ostudzeniu ciasto należy przekroić tak, aby powstały 3 blaty i przełożyć je ubitą kremówką. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, albo mikrofali i polewamy nią wierzch ciasta. Całość wkładamy do lodówki do stężenia :) Smacznego
Słodkie PrzyjemnościJako, że świąteczna refleksja wypadła bardziej gorzko niż słodko trzeba to nadrobić słodkim przepisem. Przedstawiam przepis na czekoladowe ciasto, które do tej pory było domeną tylko mojej Mamy. Podczas wołomińskiej ekspedycji opiekuńczej udało mi się skutecznie przyswoić tę recepturę. Wydawało mi się, że tak pyszne ciasto musi być trudne do zrobienia. Myliłam się - jest proste i nie wymaga wielkich zakupów(...)znów delikatnie mieszamy. Wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy (o wym. 10x25 cm). Wykładamy konfiturę. Pieczemy do 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej kontrolować ciasto patyczkiem. Można wykończyć polewą z białej bądź ciemnej czekolady. Pychota. Zapewniam. Ciasto szykuje się szybko. Nie ma konieczności dodawania konfitury - to moja wariacja. Jest puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość - choć nie ma takiej potrzeby
Kuchnia po mojemuczerwonego barwnika spożywczego Lukier z limonką: 1 szklanka cukru pudru sok wciśnięty z ½ limonki 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo (do dekoracji): kolorowa posypka w kształcie drobnych kuleczek małe czekoladowe jajka z kolorowymi nakrapianymi skorupkami Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartych składników dodajemy stopniowo żółtka a następnie dolewamy olej i aromatu waniliowego. Mąkę(...)pieczemy przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę zostawiamy do przestygnięcia. Cukier puder ucieramy razem z gorąca wodą, sokiem z limonki i barwnikiem. Przestygnietą babkę polewamy lukrem, dekorujemy według uznania. Udanych wypieków
Podróż w kulinariaTemu tortowi nie można się po prostu oprzeć. Kruche orzechowe blaty i krem czekoladowy, chciałoby się powiedzieć duet idealny. Słodki, czekoladowy po prostu pyszny, idealny na wyjątkowe okazje. Bomba kaloryczna to jest z pewnością, ale kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)nutelli 100 g mlecznej czekolady Miksujemy mascarpone z nutellą, gdy się połączą dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i miksujemy do połączenia. Kremem smarujemy bezowe blaty, górę i brzegi tortu. Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 4-5 łyżek mleka Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i mieszamy. Polewa nie może być zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polewamy nią nasz
Cynamonowe szczęścieinne mankamenty :) Jeśli się Wam podoba i chcecie abym częściej dodawała filmiki z przygotowań potraw to dajcie znać! A teraz już chyba w końcu czas przejść do przepisu :) CIASTO CZEKOLADOWA POKUSA przepis z książki "Czekolada" // forma 18x18cm ~2 duże jajka ~150g cukru ~170g mąki pszennej ~łyżeczka proszku do pieczenia ~szczypta soli ~15g naturalnego kakao ~60ml wody ~150g masła, rozpuszczonego(...)czubata łyżka kawy rozpuszczalnej/espresso ~3-4 łyżki wiórków kokosowych Czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Następnie dodajemy kawę i mieszamy. Polewą dekorujemy ciasto, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy je do momentu kiedy polewa zastygnie. Teraz można podawać. Smacznego! :) I pierwszy video przepis
chili & sugarTarta, czekolada, maliny to musiało się udać. A skoro skoro autorem przepisu jest mistrz ciast Michael Roux to był to wypiek skazany na sukces. Ciasto: 125
Humanistka w kuchniBrownies to amerykańskie ciasto u nas nazywane murzynkiem :) Ostatnio bardzo polubiłam gorzką czekoladę z pomarańczową skórką, dlatego postanowiłam zrobić ciasto w tym smaku. Samo w sobie
Smakowy Rajlukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram się na pyszne warsztaty z czekoladą w roli głównej. Babka czekoladowa z nutą pomarańczy SKŁADNIKI: 250 g mąki 3 jajka 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g cukru 0,5 szklanki oleju(...)papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Roztapiamy resztę czekolady a z pozostałego soku z pomarańczy i cukru pudru przygotowujemy lukier. Wystudzoną babkę polewamy czekoladą, lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową oraz cukrowymi perełkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNaleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po
Smakowity Blog Kulinarnysody 5 jajek Wykonanie: 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić . 2. białka ubić . 3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać mąkę z proszkiem i sodą i jeszcze raz wymieszać . 4. Na końcu dodać ubitą piane z białek i delikatnie wszystko wymieszać łyżką . 5. Formę wyłożyć papierem(...)chwilkę gotujemy żeby masa zgęstniała . Masę studzimy . Przełożenie ciasta ; Na spód ciasta wykładamy połowę masy , na masę drugą połowę ciasta . Wierzch smarujemy resztą masy i odstawiam do stężenia. Polewa : 2 tabliczki czekolady milka lub goplana 3 łyżki margaryny Czekoladę rozpuszczamy z margaryną i przestudzamy. Na cieście rozprowadzam równomiernie polewę . Odstawiamy na noc do lodówki . SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chili