wiem jak wam ale mi lato kojarzy się z owocami. Ten sernik powstał z przepysznych ogrodowych malin które sama nazbierałam. Na biszkoptowym czekoladowym spodzie z galaretką z malinami, warstwą sernikową malinową i śmietankową. Całość polana czekoladą deserową. Sernik wyszedł leciutki jak puch dzięki serowi z dodatkiem mascarpone President . Jednak jakość sera ma znaczenie w efekcie końcowym i smaku. To własnie(...)sera twarogowego z mascarpone President 1 galaretka malinowa 200 g malin sernik śmietankowy: 400 g sera twarogowego z mascarpone President 1/2 galaretki cytrynowej 200 g malin polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka masła 50 ml mleka maliny mięta do dekoracji Biszkopt: Jajka wyjmuje wcześniej z lodówki. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier ubijam dalej
wesoła kuchniaformie pikniku, na Polach Mokotowskich. Smak ciasta zdecydowanie można określić jako mocno wiśniowy. Zdecydowanie nie należy ono do tych lekkich jak piórko wypieków. Jest wilgotne i czekoladowe. Zapraszam na Czekoladowe ciasto z wiśniami. Składniki : 2 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 160 g cukru 5 jaj 3/4 szklanki jogurtu greckiego 100 g roztopionego masła(...)mieszamy i przekładamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, albo polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemnościciasto francuskie: 1 opakowanie: kajmak: 350 g orzechy mieszane: 0,5 szklanki śmietana 30%: 150 g mleko w proszku: 2 łyżki pisaki dekoracyjne spożywcze: zielony, biały i żółty jajeczka czekoladowe Przepis na mazurek kajmakowy na cieście francuskim Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ciasto francuskie przetnij na pół. Jedną część ułóż na blasze do pieczenia, a drugą przetnij(...)wzorki, dodaj mleko w proszku. Przez chwilę wymieszaj i nałóż do rękawa cukierniczego. Rozprowadź bitą śmietanę po krawędzi ciasta jak na widać na zdjęciu. Na koniec na gniazdo połóż czekoladowe jajeczka. Mazurek wielkanocny Każdy mazurek wielkanocny jest niepowtarzalny, wręcz unikatowy. Mazurek to nierozerwalny symbol Świąt Wielkiej Nocy. Kiedyś był oznaką zakończenia Wielkiego Postu oraz nagrodą dla tych, którzy
Kuchnia Na WypasieMikado to ciasto dla słodyczowych łasuchów. Słodkie, intensywne w smaku, aromatyczne i polane warstwą czekolady. Idealnie sprawdza się w warunkach świątecznych, ale również do kawy. Placki
ChilliJemyPierwsze ciasto na naszym blogu, to bardzo prosty w przygotowaniu murzynek. Każdemu się uda, a dzięki konfiturze nie jest on suchy. Bardzo długo też zachowuje świeżość
KasiaiKrzysiu.plZdecydowanie jestem zwolenniczką ciast owocowych. Nawet wytworne czekoladowe torty są dużo lepsze z dodatkiem choćby wiśni. Dlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie(...)łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które następnie wsypujemy do masy jajecznej i mieszamy. Nektarynki myjemy, obieramy, wydrążamy pestki, a następnie kroimy na cienkie plasterki które polewamy ekstraktem waniliowym. Przygotowane ciasto przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy odsączone nektarynki które następnie posypujemy kruszonką- miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę
Słodkie PrzyjemnościWitajcie, dzisiejszy pomysł na zdrowe słodkości wpadł całkiem nieoczekiwanie. Miałam ochotę na coś kokosowego i czekoladowego. Pierwsze co to pomyślałam o czekoladzie kokosowej - szybko się jednak tego pomysłu pozbyłam. Więc zabrałam się za coś co można szybko zrobić w domu. I tak powstały one: kokosowe pralinki w gorzkiej czekoladzie - bez glutenowe, bez jajek i mleka. Do ich przygotowania użyłam tylko(...)blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy. Z tak powstałej masy lepimy kuleczki. Następnie nadziewamy je na patyczki do szaszłyków. Zabieramy się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę. Kiedy będzie już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej płynna - tak by móc polać nią nasze pralinki. Tak przygotowane
Health-Fit-Lifeżywo ciasta, dzięki aplikacji Ipla. Podczas pieczenia były organizowane różne konkursy, w których udało mi się wygrać zestaw do founde i foremki do czekoladek. Ciasto wyszło mocno czekoladowe i idealnie poprawia humor, gdy mamy jesienną chandrę :) Składniki: 1 margaryna, 3 gorzkie czekolady (np. Wedla), 4 łyżeczki kakao, 2 szklanki cukru, 6 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka(...)obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto
Aga w kuchniUpieczone ciasta odstawiamy do wystudzenia. Ciasta urosną z górką, każde ścinamy aby były równe a następnie przekrawamy na pół, aby otrzymać w sumie 4 blaty. składniki na krem czekoladowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g cukru pudru 200 g czekolady gorzkiej 100 ml mleka dodatkowo: wiśnie z kompotu lub nalewki bez pestek wykonanie: Mleko zagotowujemy. Gorącym mlekiem zalewamy(...)zalewamy posiekaną czekoladą. Odstawiamy na chwilkę a następnie mieszamy na jednolity krem. Jeśli ganache wyszedł za gęsty do dodajemy jeszcze trochę gorącej śmietanki i mieszamy. Gotowym przy pomocy łyżeczki polewamy najpierw krawędzie tworząc cieknące strużki a następnie środek. Dowolnie dekorujemy czekoladkami
Domowy Smak Jedzeniamasą krówkową (lekko ciągutkowych :), czy szyszkach z białą czekoladą (twardych), wpadłam na pomysł by zrobić krówki z deserową czekoladą, o dość miękkiej konsystencji. Wykorzystałam do tego przepis na polewę, który ostatnio dość często używam, bo doskonale się sprawdza. W każdym razie wyszły mi całkiem fajne, smaczne, a do tego i szybkie szyszko – ciasteczka ryżowe, które jeszcze pewnie nie raz zrobię(...)wykładamy łyżeczką na papier pergamin, tworząc niewielkie ciasteczka. Po uformowaniu wszystkich ciasteczek, pozostawiamy je w chłodnym miejscu, na co najmniej 2 godziny, ale na im dłużej je zostawimy, tym czekoladowe szyszki będą miały ładniejszą konsystencję. Twarde szyszki delikatnie odrywamy od papieru i układamy na talerz. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google
Smakowy Rajkajmakową kakaową, masło orzechowe oraz batony Snickers. Sernik wyszedł przepyszny! Wilgotny, ze słodką kleksową wkładką;) Chłopcy już zamówili następny sernik, tym razem taki sam:) )) Składniki: 200g herbatników czekoladowych, 100g masła. Masło stopić. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Połączyć z masłem. Masą wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Masa serowa: 750g białego sera(...)Nakładać łyżeczką kleksy z kajmaku, delikatnie "wtapiając" je w ciasto. Piec 15 minut w temp. 180st, następnie 60 minut w temp. 150-140 st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Polewa: 100g kajmaku o smaku kakaowym, baton snickers (50g), 2 łyżki orzeszków arachidowych w karmelu Skworcu Wierzch sernika posmarować kajmakiem, posypać drobno posiekanym batonem oraz orzeszkami
Z miłości do słodkościPyszne i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem chrupiących orzechów oraz delikatnych i soczystych gruszek. Przepis na to ciasto, z małymi zmianami, pochodzi z bloga Cake Time. 2 szkl mąki 1/2 szkl kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szkl cukru szczypta soli 2 jajka 1/2 szkl oleju 1/2 szkl jogurtu naturalnego 1/2 szkl gorącej kawy rozpuszczalnej szkl(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i powtykać gruszki. Piec ok 45-50 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać polewą
Smakołyki Asimojej przyjaciółce w dniu jej ślubu. Kompletnie nie miałam pomysłu na dekorację, więc działałam intuicyjnie. Urwałam z ogrodu dziką różę. Tort nie dość, że był mocno kokosowy i czekoladowy to cudownie pachniał. Biszkopt ciemny: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu
Słodki ZakątekPrzepisy Thermomix. Sernik z Varomy. Przepis na sernik z Varomy do wykonania w Thermomix TM31 i Thermomix TM5 Składniki: spód sernika: 40 g czekoladowych kruchych ciasteczek masa serowa: 300 g sera białego tłustego 50 g śmietany 30% 40 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z połówki laski wanilii 2 jajka szczypta soli sos truskawkowy: 300 g truskawek(...)stopni/obr.1. Słoiczki wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nie odkręcamy ich. Do czystego naczynia Thermomix dajemy truskawki z cukrem lub miodem. Zamrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Miksujemy czas 20s/obr.9. Sosem polewamy przestudzone serniczki. Serniczki przechowywujemy w lodówce. Na drugi dzień też są bardzo dobre. Z podanych składników wyszło mi 4 takie słoiczki. The post Sernik z Varomy appeared first on Thermomix
Themo przepisykroku” W jednym z numerów znalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła(...)następnie napełnić ciastem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło. Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić z dodatkiem 1 łyżki masła w gorącej kąpieli, jeszcze gorącą polać upieczoną babkę. Smacznego
Na słodko lub wytrawniewyciskania ciasteczek). SKŁADNIKI: 1 kg mąki pszennej 2 kostki margaryny cukier 8 żółtek 4 cukry wanilinowe + dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina) Składniki potrzebne do zrobienia czekolady: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao WYKONANIE: Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny(...)ostygnięcia. Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna. Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy. Polecam i życzę smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościSkładniki: 100 g całych migdałów bez skórki 60 g pistacji 150 g + 350 g cukru 200 g śmietany kremówki 350 g czekolady 70% kakao 250
Smakowity Blog Kulinarny