polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:477/582)

ciasto z czarnej fasoli 74

Ciasto z czarnej fasoli, to najbardziej czekoladowe ciasto jakie jadłam. Bardzo wilgotne o niezwykle wyrazistym smaku. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Ciasto bez grama mąki. Fasola jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym a czarna, najzdrowszym z tej odmiany. Zawiera dużą ilość błonnika i białka Szczególnie ważne w nasionach czarnej fasoli są antocyjany, którym ziarna zawdzięczają nie tylko kolor, ale również(...)cieście:)) Składniki 2 puszki czarnej fasoli 2 dojrzałe banany 5 jajek 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie rozdrobniona gorzka czekolada Polewa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka masła kilka łyżek wrzątku Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Tortownicę 20 cm wyłożyć papierem (tylko dno) Fasolę wylać na sitko i opłukać zimną wodą, następnie

gotuj ze mną
Ryżowe pole 94

dwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania(...)lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści

Słodki sentyment
Ryżowe pole 82

dwie części. Dolną warstwę nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Czekoladowy krem wykładam na biszkopt i wstawiam ciasto do lodówki na pół godziny. Połowę tężejącej galaretki wylewam na krem czekoladowy i posypuję 100 g malin. Na to kładę drugą warstwę biszkopta, biszkopt nasączam wodą z cytryną (1/2 szklanki). Ciasto wkładam ponownie do lodówki, aż galaretka zastygnie. Mogę przystąpić do przygotowywania(...)lodówki. Kiedy krem stężeje, wylewam na niego drugą część tężejącej galaretki i posypuję malinami. (opcjonalnie możecie ułożyć biszkopty na galaretce, u mnie bez tej warstwy. Polewę zrobiłam bezpośrednio na galaretkę) Polewa: 150 g śmietanki 30% 200 g czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę zagotowuję, ściągam z ognia, wrzucam połamaną czekoladę i dodaję miód. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści

Słodki sentyment
Cytrynowy mazurek i kruche ciasteczka z cytrynowym kremem - idealne na wielkanocny stół 97

mazurka i ciasteczek Jeszcze ciepłym kremem przekładać ciasteczka i składać je razem. Mazurek posmarować dowolnie grubą warstwą kremu. Obsypać cukrem Gruba Rafinada Diamant i udekorować dowolnymi dodatkami. Ja użyłam czekoladowych jajeczek. Krem dość szybko gęstnieje podczas stygnięcia. Kruche ciasto po kilku godzinach zaczyna nabierać miękkości, gdyż chłonie wilgoć z kremu. Na drugi dzień po przygotowaniu jest delikatnie miękkie. Jeśli zależy(...)sprawdza się przy pieczeniu ciast i biszkoptów, kiedy zależy nam na jak najszybszym rozpuszczeniu cukru. Cukier puder jest nieodzowny podczas pieczenia delikatnych ciast, przygotowywaniu kremów i robieniu lukru czy polew. Cukier Gruba Rafinada Diamant to śnieżnobiałe, duże kryształy. Nie rozpuszcza się i nie zmienia koloru podczas pieczenia. To sprawia, że kruche ciasteczka obsypane nim przed pieczeniem, będą pięknie wyglądały

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z dynią 154

Bardzo czekoladowe, przepyszne ciasto z dodatkiem dyni i orzechów. Korzystajmy, póki jeszcze sezon dyniowy trwa :) Składniki: - 120 g cukru kryształu - 120 g roztopionej w kąpieli wodnej i przestudzonej gorzkiej czekolady - 200 g puree z dyni - 200 g zmielonych na mąkę orzechów włoskich - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)oraz ubite na sztywno białka. Całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm i pieczemy około 45 minut w 180 C. Przestudzone ciasto polewamy ulubioną rozpuszczoną czekoladą

Zainspirowana w kuchni
Sernik na spodzie z brownie z czekoladową polewą 137

koleżanki, bo sama staram się póki co słodyczy nie jeść i wszystko co upiekę podsuwam dla Pana Męża. Tym razem padło na sernik. Miał być mokry i na czymś czekoladowym więc jest sernik na spodzie z brownie. Myślę, że ciasto bardzo smakowało! Składniki : Ciasto :  * 250g masła * 2 tabliczki gorzkiej czekolady  * 1 szklanka cukru  * 3 łyżki kakao(...)cukrem i z jajkami. Dodać ser i jogurt. Wymieszaną masę przelać na kakaowy spód. Ciasto pieczemy do tzw suchego patyczka - u mnie około godziny w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi albo płatkami migdałów

Magiczne Życie Marty
Mój urodzinowy tort czekoladowy 182

cukru, łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml śmietany kremówki * 250g mascarpone  * 2 łyżki cukru pudru  * dżem morelowy  * szklanka wrzątku * sok z połowy cytryny  * 3 łyżki cukru * czekoladowe ozdoby do dekoracji * ganache : 100ml śmietany kremówki, 2 00g gorzkiej czekolad y Przygotowanie : Jajka ubijać  przez 2-3minuty po czym dodać cukier i cały czas ubijać aż masa(...)Każdy przekładać dżemem i kremem z kremówki i mascarpone z cukrem pudrem. Na zmianę jasny i ciemny blat. Cały tort pokryć kremem i odłożyć na godzinę do lodówki. Przygotować polewę, przestud zić i oblać boki. Ciasto schło dzić i udekorować

Magiczne Życie Marty
Brownie z fasoli adzuki 173

tego posta, muszę oblizywać paluchy wysmarowane czekoladą, by przypadkiem nie ubrudzić klawiatury. :P Tak, to brownie jest obłędne ! Nie można się w prost od niego oderwać (dowód powyżej). Mooocno czekoladowe , wilgotne , gliniasto-zakalcowate,  czyli  idealne Mówię Wam: mistrzostwo świata! Każdy czekoladożerca będzie w siódmym niebie. Jeśli chodzi o fasolę, to nie musicie koniecznie używać odmiany adzuki , sprawdzi się(...)minut w 180 °C . Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę:  W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw na godzinę w chłodne miejsce aż polewa zgęstnieje. Później tylko krój i delektuj się do woli. *Na podstawie zmodyfikowanego

Food Square
Placek czekoladowo-gruszkowy 172

Kochamy z mężem gruszki tak samo jak czekoladę. Gruszki kochają czekoladę a czekolada gruszki;))) Dla nas to idealne połączenie. A przepis testowaliśmy dla Was  z

Anioły w kuchni
Ciasteczka z maszynki 88

ziemniaczanej 100 g cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka pasty waniliowej 150 g miękkiego masła 2 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli rozpuszczona czekolada/polewa czekoladowa perełki cukrowe Jak zrobić kruche ciasteczka z maszynki? Jeśli nie mamy robota kuchennego to wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy(...)piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez ok. 15 minut, z termoobiegiem ok.8-10 minut. Ciasteczka powinny być lekko złociste. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Końcówki ciasteczek maczamy w polewie lub rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy cukrowymi perełkami. Smacznego! The post Ciasteczka z maszynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BABECZKI CYTRYNOWE Z CUKINIĄ 123

ustach i wyjątkowo zaskakujące- a to w kuchni lubię najbardziej. Jak to z babeczkami bywa są szybkie i proste w wykonaniu, więc warto je spróbować. Równie fajnym pomysłem są czekoladowo- cukiniowe babeczki. SKŁADNIKI: 1 i 0,5 szklanki mąki 1 i 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 2 duże jaja 0,5 szklanki roztopionego masła 3/4 szklanki(...)czekoladę wypełniam foremki Piekę 20 minut w 180 stopniach. LUKIER: 0,5 szklanki soku z cytryny 1- 1 i 0,5 szklanki cukru pudru Ucieram składniki do rozpuszczenia cukru. Polewam babeczki

Upiecz sobie babeczkę
Prosty sernik czekoladowy na kruchym spodzie 189

mieszanki przypraw korzennych  3 łyżki cukru pudru  szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu  3 jajka  200 gram czekolady deserowej  1 budyń czekoladowy  2 łyżki kakao  1 szklanka cukru pudru  1 łyżeczka cukru waniliowego  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Do dekoracji: 100 gram mlecznej czekolady  2 łyżki masła(...)serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników. Ostudzony sernik polewam polewą i posypuję migdałami w płatkach. Chłodzę w lodówce 2-3 godziny przed podaniem i pierwszym krojeniem.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bananowy chlebek z truskawkami, malinami i chałwą na bazie mąki orkiszowej i owsianej 132

szklanki mąki orkiszowej typ 2000 1/4 szklanki brązowego cukru szczypta soli 75 gram roztopionego i ostudzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka malin i truskawek 50 gram czekoladowej lub standardowej chałwy lukier: 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, garść świeżym malin świeże maliny i truskawki do dekoracji Maliny i truskawki myję, pozbawiam szypułek(...)umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto piekę przez 55 minut, do suchego patyczka. Chlebek studzę na kratce. Wszystkie składniki lukru mieszam dokładnie, do połączenia. Gotowym lukrem polewam ciasto. Czekam aż lukier zastygnie lub podaję od razu (nie mogłam się powstrzymać). Dekoruję świeżymi malinami i truskawkami. Smacznego, Klaudia. Naturalne i zdrowe produkty można znaleźć w sklepie internetowym

Mango Papaja
Czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym 134

pączków nie przypominają. Bliżej im do brownie, niż do puszystego pączka. Dlatego przepis pojawia się dopiero dzisiaj. Dla miłośników czekoladowego ciasta i krówek :) oraz dla osób nie posiadających piekarnika :) 'czekoladowe "pączki" z nadzieniem karmelowym' Składniki: - 1,5 szklanki mąki pszennej - 0,5 szklanki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki cukry - 1/3 szklanki kefiru/ma(...)Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ok. 4-5 minut, pamiętając o ciągłym obracaniu "pączków". Usmażone "pączki" wyłożyć na ręcznik papierowy. Wystudzić. Przed podaniem, opcjonalnie, oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą. Smacznego

CookYourself
Ciasto czekoladowe z orzechami 262

Uwielbiam murzynki. Robię je na bazie mleka.Tym razem w kuchni powstało ciasto bez laktozy z dużą ilością posiekanych orzechów włoskich i ziemnych. Oblane gorzką czekoladą przypadnie

ChilliJemy
Ciasto twix 136

Twixa, pyszne kruche ciasto, masa serowa (moim zdaniem różni się właściwie tylko tą warstwą od oryginału, aczkolwiek warstwa jest dość cienka), rozpływający się w ustach karmel i gruba warstwa czekoladowego ganache. Obłęd! Moje ciasta zazwyczaj w towarzystwie rewelacyjnych trunków! Tym razem postawiłam na wybornego Stanislav Delicate Citron . Jest to wódka, która ma niezwykle świeżo - cytrynowy posmak i moim zdaniem idealnie(...)twarogu 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 3 jaja 6 żółtek  1 i 1/4 szklanki cukru Karmel: 2/3 szklanki masła 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 3/4 szklanki cukru Polewa: 250 g czekolady gorzkiej 250 ml śmietanki 30% Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy w miarę szybko, aby go nie ocieplać, ponieważ tego nie lubi :) Przygotowaną kulkę ciasta rozkładamy na blaszce

MamaOskarka
Murzynek – klasyczny przepis 194

Murzynek – klasyczny przepis Wielu osobom ciasto to kojarzy się z dzieciństwem. Klasyczne, czekoladowe, bez dodatku kremów czy owoców – jest idealne o każdej porze roku. Na dodatek nie może się nie udać, bo nawet murzynek z zakalcem jest pyszny Doskonale sprawdza się jako ciasto na imprezy, bo uwielbiają go nawet dzieci. Jednocześnie łatwo je zapakować i zabrać ze sobą(...)garnku, dodać cukier, kakao i masło. Mieszać aż do rozpuszczenia masła i cukru oraz połączenia składników na jednolitą masę. Odstawić do wystudzenia. Odlać pół szklanki – będzie to polewa do ciasta po upieczeniu. Mąkę przesiać do oddzielnej miski, dodać proszek do pieczenia. Dodać letnią masę kakaową, wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodać do masy. Do białek dodać szczyptę

Taste and Cook
Jak zrobić ciasto w 15 minut 1179

takie chwile, kiedy ciasto potrzebne jest „ na już ” – od razu. Najlepiej puszyste, delikatne, słodkie i przepyszne. Dzięki kuchence mikrofalowej szybkie ciasto czekoladowe możemy mieć już w 15 minut – łącznie z pieczeniem. I to wcale nie takie z kubka! To niesamowite ciasto w 15 minut robiłam już w tym tygodniu trzy razy. Dopiero za ostatnim razem udało(...)dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego 2 łyżki amaretto (lub rumu czy malibu) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół

Poezja smaku
Ciasto czekoladowe z cukinią 138

Ciasto intensywnie czekoladowe i miękkie, 'napakowane' wyjątkowym dodatkiem- jakim jest starta cukinia, która kompletnie nie jest wyczuwalna w smaku, a jedynie sprawia, że ciasto jest wilgotne i treściwe, jak również dłużej zachowuje świeżość. Płatki migdałowe fajnie przełamują miękką strukturę ciasta, dodatek mlecznej czekolady nadaje przyjemną słodycz, zaś szczypta gałki muszkatołowej wyjątkowego charakteru. Do walorów smakowych dochodzi prostota w wykonaniu więc(...)szklanki * jajka- duże 2 szt. * cukier trzcinowy- 4 łyżki * kakao- 1 kopiasta łyżka * czekolada mleczna- 100 g * proszek do pieczenia- 1/2 łyżeczki * soda- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa- szczypta Polewa: * czekolada mleczna- 30 g * czekolada deserowa- 30 g * mleko- 2 łyżki Ciasto: Piekarnik nagrzać na  180 stopni. Cukinię (nie obierać!) zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a nadmiar soku

Kraina Miodem Płynąca
Sernik miętowo-czekoladowy 198

ścinam i szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. Codziennie ścinam z rana kilka gałązek i przygotowuje pyszną orzeźwiająca herbatę. A wczoraj ścięłam solidny pęczek i upiekłam sernik miętowy z czekoladową nutą, na herbatnikowym, spodzie. Wyszło super. Piekłam w kąpieli wodnej, przez co sernik nie urósł i nie opadł, więc był idealnie płaski, gotowy na przyozdobienie. Polecam zwłaszcza do kawy(...)łodygami, w sumie wyszło mi 100 g) ewentualnie 50 ml likieru miętowego lub odrobina zielonego barwinka (dałam likier, ale na przyszłość dam również barwnik, by kolor był bardziej intensywny) polewa: 50 ml śmietany 30% pół tabliczki gorzkiej czekolady 3-4 kostki białej czekolady odrobina barwnika (dosłownie okruszek na wykałaczce) Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy. dodajemy kakao, mieszamy i wlewamy rozpuszczone

na moim stole...
Serniczki w pucharkach z musem brzoskwiniowym i bitą śmietaną 137

brzoskwiniowa  2 łyżki cukru pudru  1 łyżeczka żelatyny Masa brzoskwiniowa: 6 brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix czekoladowa posypka do dekoracji  kawałki brzoskwini do dekoracji 1. Masa serowa: galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, z tym że zmniejszamy ilość wody do 300ml. Dodajemy do niej żelatynę(...)odkładamy do dekoracji), dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do pucharków. Ponownie wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.  3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem. Wykładamy do pucharków, polewamy musem brzoskwiniowym i posypujemy posypką. Dekorujemy pociętą w cienkie plastry brzoskwinią

Szefowa kuchni
Szarlotka z patelni z sosem czekoladowym. 185

Dziś jest jeden z moich ulubionych dni. Co jakiś czas, jak mam dzień wolny, zostawiam w domu synka, nie zaprowadzam go do przedszkola i on przejmuje

BaRepas
Prosty piernik czekoladowy 183

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Na słodko lub wytrawnie