czekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal(...)żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach. 4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywnieczekolada i jeszcze więcej płatków migdałowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepis na PIECZONĄ OWSIANKĘ Z BANANEM , która zapewniam powali Was smakiem. Również zapraszam na CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY JAGLANEJ , które tak na prawdę jest deserem jedno lub 2 osobowym. Wartość odżywcza 1 porcji: 490 kcal(...)żaroodporne delikatnie natłuszczamy i nakładamy połowę masy. Na to układamy owoce i zakrywamy resztą masy. Posypujemy płatkami migdałowymi i zapiekamy 25 minut w 170 stopniach. 4. Ostygniętą zapiekankę polewamy rozpuszczoną czekoladą. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuciasto zawsze pojawia się na świątecznym stole, a także wędruje do koszyczka wielkanocnego. Odmian bab jest oczywiście wiele. Na blogu znajdziecie między innymi, przepisy na: babka majonezowa , jogurtowa babka czekoladowa , czy też cytrynową bezglutenową babkę na Wielkanoc . Babka piaskowa w wersji, którą dziś Wam przedstawiam, jest niezwykle prosta i szybka. Poza tym, to chyba najbardziej klasyczna wersja, jaką możemy sobie(...)babkę 2 duże jajka 100 g masła 80 g cukru trzcinowego laska wanilii 80 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia + cukier puder, lukier lub polewa Masło rozpuść odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera wbij jajka i dodaj cukier. Całość ucieraj ok. 10 minut, do czasu aż powstanie jasna i puszysta masa. Do mamy jajeczno
365 dni dookoła kuchniDałam do spróbowania mamie... "Jaki to batonik?" *chwila namysłu* "Hmm... smakuje jak Lion!" No właśnie, więc bez wiedzy, że taki był zamysł trafiła idealnie. Pyszny, chrupiący, czekoladowo-orzechowy... Spokojnie może konkurować z tym sklepowym i powiedziałabym nawet, że śmiało może z nim wygrać! Składniki na 8-9 DUŻYCH sztuk: 4 wafle ryżowe (bezglutenowe) 100 g daktyli suszonych lub świeżych(...)macie wolną całą szufladę w zamrażarce to wykładamy ją papierem do pieczenia, jeżeli nie - bierzemy jakąś formę silikonową. Ręce moczymy i lekko osuszamy. Formujemy batoniki. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Polewamy batoniki i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1h. Po tym czasie spokojnie możemy przełożyć batoniki do lodówki
Czarnawisienkakruche, w ostateczności nawet kupione w sklepie herbatniki. Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej. składniki: krem: ok 300 g suchego ciasta 1 i 1/2 szkl mleka 100 g masła budyń czekoladowy 3 łyżki kakao 3 jajka ponadto: słoik kwaśnego dżemu (u mnie z porzeczek) 2 kwadratowe wafle 100 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka ew. cukrowe ozdóbki Ciasto drobno pokruszyć(...)Odczekać ok 4-5 minut, aż wafle zmiękną, delikatnie, pomagając sobie papierem zwinąć roladę. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej całą noc). Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, polewę rozsmarować na roladzie. Wierzch można udekorować cukrowymi ozdóbkami
6niebotruskawkowych robię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie ten przepis! Składniki : 5 żółtek 100 g cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180`C. Pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy jest już 'suche'. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką i białą czekoladą, tworząc fikuśny wzorek. Wierzch dekorujemy świeżymi truskawkami. Podajemy na ciepło z lodami. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościI mamy w końcu wiosnę, piękną, soczyście zieloną i ubarwioną kwiatami, akurat mam to szczęście przebywać od kilku dni na wsi, tutaj to wiosennośc czuć jeszcze
Cynamonowe szczęściezabawa dla naszych Milusińskich. Można też skorzystać z gotowych mieszanek, i ja tak właśnie zrobiłam i wybrałam musli Złocista Jesień. W skład tej mieszanki wchodzą pieczone płatki, błonnik, wiórki czekoladowe mleczne, orzechy laskowe prażone, morele, nasiona słonecznika, jabłka suszone i pestki dyni. Warto podkreślić, że nie zawierają oleju palmowego. Takie gotowe musli to bardzo fajna opcja, pozwalająca oszczędzić nam nieco(...)musli możemy jeść zarówno na zimno, tak jak jest to podane w przepisie, jak i na ciepło. Wtedy zaraz po ugotowaniu budyniu przekładamy go do pucharków czy miseczek i polewamy ciepłym musem. Smacznego! Jesienny budyń jaglany z porzeczkami i musli Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka domowej esencji
Kulinarne przygody Gatityjakiś lukrowany płotek... Ale taki prototyp i tak zrobił odpowiednie wrażenie, z czego bardzo się, oczywiście, ucieszyłam. Smakowo też wyszło bardzo dobrze - kwaskowy dżem przełamuje słodycz kremu, a ciasto czekoladowe... Wiadomo, smakuje zawsze. Jedna uwaga - lukru jest zdecydowanie za dużo na te kilka napisów, ale trzydzieści gram to jedno białko i trochę ciężko podać mniejsze proporcje... Tak przygotowany lukier można(...)miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 300 g serka kremowego dodatkowo: 125 g dżemu rabarbarowo-truskawkowego z hibiskusem nagrobki: 50 g podłużnych biszkoptów polewa: 75 g mlecznej czekolady 35 g ciemnej czekolady (75%) 35 ml śmietany kremówki (38%) lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka roztrzepać, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak daję mu macną czwórkę, za lekkość natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta(...)proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem do przełożenia: 150 g dżemu morelowego na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju kujawskiego z pierwszego tłoczenia Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Do garnuszka wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z gazu. Dodajemy
Mia Cucina Sofietazmielonego twarogu 5 jaj 1/2 szklanki cukru 100 gram mascarpone 1 łyżeczka pasty z wanilii (lub ziarenka z 1 laski wanilii) 60 gram budyniu waniliowego (proszek) 250 gram Nutelli Czekoladowy ganache: 50 gram gorzkiej czekolady 30 ml śmietanki 30% 2 łyżki Nutelli 3 łyżki masła 50 gram orzechów laskowych Ciastka miksujemy w malakserze z masłem i Nutellą do uzyskania jednolitej(...)filmie. Przygotowane ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut, następnie chłodzę przez noc w lodówce. Składniki na polewę umieszczam w misce i podgrzewam w kąpieli wodnej do momentu aż wszystkie się połączą. Przygotowanym ganache polewam ostudzone ciasto i dekoruję orzechami laskowymi. Smacznego, Klaudia
Mango Papajarewelacyjny! PRZEPIS NA PIERNIKOWE NALEŚNIKI: - 3 jajka L - 0,5 l mleka + 0,5 l wody - 450 g mąki typ 480 - 2 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżki odzywki czekoladowej lub czekolady do picia - 40 skrobi ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka przyprawy do piernika - ¼ szklanki oleju W/w składniki umieść w misie robota i całość połącz(...)Dodajemy na wierzch resztę masła, posypujemy cukrem i pieczemy w gorącym piecu, aż się zrumienią. 25-30 min., temp. 180 stopni C, grzanie dół, lub dół + góra. Gotowe naleśniki polewamy śmietanką lub jogurtem wedle uznania! Dodatkowo jeśli lubisz bardzo słodkie dania, całość przed podaniem możesz polać miodem
SMYKWKUCHNIPrzepyszny sernik o smaku popularnego deseru “tiramisu” był moim ciastem świątecznym i chyba nie skłamie jeżeli powiem, że smakował naprawde wszystkim Spód to czekoladowe ciasto ucierane oraz biszkopty nasączone kawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty(...)mascarpone ( lub 1 kg samego twarogu) – 1,5 szklanki cukru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 125 ml śmietanki kremówki – 5 jajek – 2 łyżki Amaretto POLEWA – 100 g deserowej czekolady – 100 ml śmietanki kremówki Ciasto zaczynamy od przygotowania spodu. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Kawę łączymy z Amaretto. Czekoladę rozpuszczamy. Masło ucieramy wraz
Relaxtimewięc wychodząc troszkę na przeciw tym wszystkim, którzy takie postanowienia mają zrobiłam odchudzoną wersję czekoladowych pankejków (wersja polana gorzką czekoladą oczywiście dla tej drugiej, nie odchudzającej się grupy ;) ) CZEKOLADOWE PANCAKES BANANOWE Składniki: placki: 2 łyżki mąki pszennej razowej (lub mąka owsiana) 2 łyżki otrębów pszennych 2 banany 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao (lub w zdrowszej wersji(...)owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami
Bon appetit mon amie24cm 2 jajka 70g drobnego cukru 3 łyżki espresso (np. kawa Corrida- Palarnia Cafe Panamera) szczypta soli 70g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Espresso do ponczowania Krem kawowy: 125g czekoladowego mascarpone 100ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki espresso Krem z białą czekoladą: 100ml śmietanki 30% ²⁄₃ tabliczki białej czekolady Frużelina wiśniowa: 150g mrożonych wiśni 3 łyżki wody(...)minut. Studzimy i wycinamy tyle par kółek o średnicy pojemniczka deserowego ile ich chcemy zrobić. U mnie było potrzebnych 24 sztuki. Na dno każdego kieliszka układamy krążek biszkoptu i polewamy łyżeczką kawy espresso. Krem kawowy: Serek mascarpone łączymy z cukrem pudrem i śmietanką, powoli dodajemy kawę espresso. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką (lub ucinamy worek) i wyciskamy
Kuchnia w czekoladzieJeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy! Składniki na biszkopt: 5 jaj ¾ szklanka mąki pszennej ½ szklanka cukru, 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada(...)około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość
Słodki ZakątekJeśli lubicie czekoladę i kokos to połączenie jest dla Was. Chrupiące z wierzchu i miękkie w środku czekoladowe kokosanki to jedne z moich ulubionych słodyczy. Dzieciaki je uwielbiają. Spróbujcie a z pewnością również je polubicie. POTRZEBUJEMY: 200 g czekolady gorzkiej 60 % 2 białka (zimne) 1/2 szklanki drobnego cukru 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 1/3 łyżeczki olejku waniliowego(...)ciacha były chrupkie z zewnątrz a w środku miękkie nie należy przedłużać czasu pieczenia. Resztę czekolady rozpuszczamy razem ze śmietanką i polewamy ciacha. Mo ż emy do tego wykorzysta ć również białą czekoladę lub nie robić polewy wcale. POLECAM
WYSPA SZCZĘSLIWATakie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować. Składniki : 3 łyżki kakao
Proste Potrawy