ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, ale bardzo pyszne. Idealne dla wielbicieli czekoladowych smaków. Bardzo je polecam do popołudniowej kawki. Jest dziecinnie proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Dodam, że ciasto można pokroić na około 30 kawałków, więc jest dość podzielne. Polecam przepis. Zapraszam :) Ciasto podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA . Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)szklanka cukru półtorej szklanki mąki tortowej 10 łyżek oleju 8 łyżek ciepłej wody 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki mleka w proszku niewielka ilość gorącej wody Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30% cukier puder do smaku 2 łyżki ciemnego kakao
Izabelawkuchniłyżka kakao gorzkiego 1 łyżeczka sody 1 szklanka cukru 5 jajek 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki 1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera 2 foremki PapilArt Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną oleju kokosowego, dodajemy syrop klonowy (wedle uznania). Tak przygotowaną czekoladą polewamy każdego batonika. Gotowe bounty wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! Porównanie składników Domowa wersja batonika bounty zdecydowanie zdrowsza! Teraz miłośnicy bounty mogą częściej bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem(...)Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.commieszamy z wiórkami kokosowymi i syropem klonowym. Lepimy batoniki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną oleju kokosowego, dodajemy syrop klonowy (wedle uznania). Tak przygotowaną czekoladą polewamy każdego batonika. Gotowe bounty wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego! Porównanie składników Domowa wersja batonika bounty zdecydowanie zdrowsza! Teraz miłośnicy bounty mogą częściej bez wyrzutów sumienia cieszyć się smakiem(...)Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comsię przygotowuje ;) To mi przypomniało że, po pierwsze nie ma tego przepisu na blogu, a po drugie że dawno nie piekłam muffin ! Jako że tym razem nie postawiłam na czekoladowe babeczki to ten przepis jeszcze chwilę poczeka na publikacje - a tym czasem korzystając z sezonu na borówki amerykańskie - to one w tym przepisie występują w głównej roli. Składniki: Składniki suche(...)cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli Składniki mokre: 1,5 szklanki maślanki naturalnej 2 jajka 6 łyżek oleju i dodatkowo 1,5 szklanki borówek amerykańskich jedna polewa z białej czekolady jedna polewa z ciemnej czekolady Przygotowanie: Mąkę przesiewany do miski. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól. W drugiej misce łączymy
Taste TherapyDziś zapraszam na ciasteczka podwójnie czekoladowe. :-) W kremie znajdziemy białą czekoladę a całość polana jest czekoladą gorzką. Dzięki temu ciasteczka są w sam raz - słodkie, ale nie przesadnie. Na zdjęciach wyglądają jak duże muffinki, w rzeczywistości są małe - wycinałam kółka o średnicy mniejszej niż szklanka. Ciasteczka: 1 szklanka mąki 2 żółtka łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżka cukru(...)pudru 1 łyżka kakao Krem: tabliczka białej czekolady 30g masła 200ml śmietanki 30% lub 36% Polewa: 3 łyżki masła 1/2 gorzkiej czekolady 1. Ciasto: Do miski przekładamy: 2 żółtka, 1 szklankę mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, 100g masła i łyżkę cukry pudru. Zagniatamy na gładkie ciasto, z całości ciasta, szklanką wykrawamy kółka takiej samej wielkości. Pieczemy w temperaturze
Szefowa kuchninarobiłam ich całą wielką blachę wymyślając przy tym coraz to inne smaki. Były o smaku twixa … były pączkowe … były czekoladowe z karmelem … bananowe i te – czekoladowe z kokosem , białą czekoladą i prażonymi płatkami migdałów. Muffinki jak to muffinki robi się je niesamowicie szybko i tak naprawdę już po 30 minutach możemy cieszyć się smakiem wspaniałych słodkości(...)łyżeczki * kokos – 3 łyżki * cukier – 0,5 szkl * olej – 0,5 szkl * mleko – 0,5 szkl * czekolada mleczna – 150 g DODATKOWO : * płatki migdałów + kokos * polewa z białej czekolady SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier , kokos i wbijamy jajka. Wszystko razem dokładnie miksujemy wlewając powoli olej i po odrobinie mleka
Ostra na Słodkonerkowców) - 6 łyżek syropu klonowego (po zmiksowaniu spróbuj i ewentualnie dosłódź) - 300 ml mleka kokosowego - 1 pełna łyżeczka agaru - odrobina wanilii / pasty waniliowej / aromatu waniliowego lub śmietankowego Polewa: 70g czekolady + 4 łyżki mleka kokosowego 1) Czekoladę podgrzej z mlekiem kokosowym i wymieszaj z orkiszem. Wyłóż na spód tortownicy i schłódź w lodówce. 2) Tofu, pastę orzechową, syrop klonowy(...)mleka kokosowego wymieszaj z agarem i zagotuj ciągle mieszając. 4) Po zagotowaniu dodawaj po trochu masę z tofu i całość na małym ogniu znów zagotuj. 5) Masę wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki aż góra zgęstnieje. 6) W tym czasie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym i wylej na górę ciasta, udekoruj orkiszem i masłem orzechowym. Całość wstaw
Candy PandasOstatnio w internecie, natknęłam się na murzynka z nutellą. Koniecznie musiałam wypróbować. Oczywiście, wtrąciłam swoje trzy grosze :) Ciasto, wyszło bardzo smaczne. Miękkie i wilgotne. Nutella dodaje, fajnego, czekoladowego posmaku. Ciasto wyrosło mi z górką, dlatego zrobiłam dekorację z okruchów. Dzięki temu, murzynek bardzo ładnie się prezentuje. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki(...)szklanki maki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Margarynę, cukier, kakao, nutellę i wodę doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz. Odlać pół szklanki masy, na polewę. Do wystudzonej masy, dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Zmiksować, tylko chwile na najniższych obrotach miksera. Ciasto przełożyć
Agusiowe smakołykiCiasto malinowo czekoladowe upiekłam w silikonowej foremce w kształcie serca. Ale oczywiście ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm. ciasto: 120 g przecieru malinowego (zmiksowane, przegotowane maliny mrożone), 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, krem(...)śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 35 g masła, 75 g białej czekolady, Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać przecier owocowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Formę do pieczenia
królestwo garówPischinger to deser z Krakowa i choć wafle przekładane kremem czekoladowym kojarzę z dzieciństwa, nikt u mnie tak ich nie nazywał. Moje dzisiejsze wafle robiłam na bazie kwadratu i kroiłam na nieduże batoniki, możecie jednak zrobić je z okrągłych wafli tortowych i kroić jak torcik. Składniki: 5 sztuk wafli tortowych 200 g masła 1/2 szklanki cukru 5 łyżek kakao(...)łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki wody 100 g orzechów laskowych 1,5-2 szklanki mleka w proszku + czekolada do rozpuszczenia na polewę W garnku rozpuszczamy masło, cukier, kakao, cukier waniliowy i wodę. Odstawiamy do przestudzenia. Orzechy prażymy na suchej patelni, powinny być zarumienione z każdej strony, ale nie wolno ich przypalić, bo zrobią się gorzkie. Uprażone orzechy odstawiamy do przestudzenia
CiastkozercySkładniki: Sos: 10 dag serka homogenizowanego waniliowego 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka świeżych malin ewentualnie cukier puder do smaku Dodatkowo: pół szklanki świeżych malin półtorej szklanki makaronu czekoladowego mini-świderki cukier do gotowania woda gorąca do gotowania Wykonanie: 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy, mieszamy od czasu do czasu żeby się nie posklejał(...)ubijamy na sztywno, dodajemy serek i lekko rozgniecione maliny i miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku. 4. Na talerze nakładamy porcje makaronu, polewamy sosem, posypujemy malinami i podajemy. 5. Smacznego życzę. Rady: Z przepisu wychodzi dwie porcje
Izabelawkuchniprzepisu, lecz niestety nie podam źródła, ponieważ już wtedy mała Di interesowała się książkami kucharskimi - czego dziś efektem jest brak okładki. Jest to najlepszy Murzynek, jakikolwiek jadłam - mocno czekoladowy, wilgotny i bardzo puszysty. Naprawdę nie ma sobie równych! Przepis podaję oryginalny, bez żadnych modyfikacji i ulepszeń - nie trzeba nic w nim zmieniać! (Mała keksówka) 1 szklanka mąki(...)pieczenia 1 cukier waniliowy 5 łyżek wody Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty (na małym ogniu). Odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę ostudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto
Di gotujepozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm..Szklanką wykrawamy krążki o średnicy 5 cm. Na środek każdego krążka nakładamy krem czekoladowy,przykrywamy drugim krążkiem,dokładnie zlepiamy brzegi. Każdy zlepiony pączek ponownie wykrawamy szklanką.Gotowe pączki wykładamy na stolnicy wysypanej mąką w dość dużych odstępach.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia(...)przykryciem na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor.Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu. Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy pączki. Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pączków
Bajeczna KuchniaJeśli lubicie organizować konkursy to koniecznie upieczcie to ciasto :). Zapytajcie znajomych z czego jest zrobione i gwarantuje, że zabawa będzie przednia :). Pyszne, wilgotne i ten krem czekoladowy! Mniam! Dla kogo: dla lubiących nowe smaki dla fanów "murzynków" dla lubiących zdrowsze wersje tradycyjnych ciast Składniki na ciasto: 225g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 30g kakao 3 duże jajka szklanka brązowego(...)oleju roślinnego (ok. 1/3 szklanki) 2 szklanki buraków startych na drobnej tarce (300g) łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na polewę: 125g gorzkiej czekolady 90ml śmietany 18% (ok. 1/3 szklanki) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie ciasta: W misce wymieszaj kakao, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników. W innej dużej
Mania Wypiekaniafont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Od dzisiaj to ciasto dla mnie będzie 3 x NAJ w samych superlatywach: - Najlepsze ciasto czekoladowe jakie dotychczas robiłam - Najszybsze do wykonania - Najprostsze – już prościej nie można Przepis pochodzi z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe” Składniki na 1 keksówkę ( u mnie troszkę szersza foremka(...)łyżeczki proszku do pieczenia 200g masła lub margaryny rozpuszczonej i schłodzonej 4 jajka rozmącone 250 g cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania formy 1 gorzka czekolada na polewę 1 łyżka orzechów do przybrania Sposób wykonania: Masło lub margarynę rozpuścić i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem keksówki. Całość wstawić
Na słodko lub wytrawnieopakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy ) 2 łyżki mela 4 łyżki dobrej jakości masy makowej 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny 2 łyżki kropelek czekoladowych 2 łyżki posiekanych migdałów 50 g gorzkiej kuwertury Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem. Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy masę makową. Posypujemy(...)części. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę. Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Mienta blogcieście? Kto by pomyślał! Ale to właśnie pepsi odgrywa w tym cieście główną rolę! Dodatek pepsi sprawia , że ciasto jest puszyste … mokre … zimne … i mocno czekoladowe . Wielbiciele czekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni! PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI: ( na tortownicę o średnicy 16 cm ) Na większą podwajamy składniki! CIASTO(...)mleko – 25 ml * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * cukier wanilinowy – 1 łyżka sól – 1 szczypta DODATKOWO : * czekolada lub polewa ( mleczna ) – 100 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : UWAGA! Tak jak napisałam przepis jest na małą tortownicę – na większą podwajamy składniki! Do miski wlewamy mleko. Dodajemy jajka i bardzo miękkie ( topniejące ) masło
Ostra na Słodko