duża ilością jagód mocno czekoladowy murzynek z jagodami. Ciacho to jest moim wspomnieniem dzieciństwa kiedy robiła je moja mama. ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki kakao 4 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 6 łyżek mleka
wesoła kuchniamieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, karob, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i pokrojone w kostkę jabłko. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, posypać ziarenkami. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 40 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego
Trufelkowocałą buzię wysmarowaną na czekoladowo. Patrząc teraz na najmłodsze pokolenie to się nie zmienia. Kto z Was też tak robił??? :) SASANKI Składniki: na ciastka: 100 g płatków owsianych 25 g sezamu 100 g mąki 90 g cukru trzcinowego 100 g masła 1 łyżeczka proszku 4 łyżki mleka polewa: 1 tabliczka czekolady 1/3 szklanki mleka Przygotowanie: Płatki rozdrabniamy
Bon appetit mon amieCiasto czekoladowe z czekoladą tortownica o średnicy 21 cm Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej (uwaga!zawiera gluten, można zastąpić ryżową) 1/3 szklanki mąki kokosowej 2/3 szklanki mąki jaglanej 150 g masła kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka 3 łyżki kakao ksylitol/agawa Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki masła
nietadietaplacki zmiękną. U mnie w wersji czekoladowej posypana wiórkami kokosowymi. Składniki na ciasto: - 50 dag mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 łyżki miodu - łyżeczka sody Składniki na masę: - 1 litr mleka - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - cukier waniliowy - 1.5 szklanki kaszy manny - 2 łyżki kakao Polewa: -100 g czekolady - 50 g masła
magiczna kuchnia Kasilinki do tym poprzednich ciasteczek : ule czekoladowe , ule orzechowe , ule wytrawne . Składniki : * 200g mielonych orzechów - u mnie laskowe i włoskie * 200g cukru pudru trzcinowego * białko jajka - u mnie od wiejskiej kury, więc nie miałam żadnych obaw, ale takie sklepowe najlepiej sparzyć * kolorowe lukry i ozdobne cukiereczki, czekolada biała bądź polewa Przygotowanie : Banalnie proste czyli mieszamy orzechy z cukrem
Magiczne Życie Martysernik? Był! Była szarlotka? Była! No to dziś przyszła pora na fantastyczne CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM Z CZARNEJ PORZECZKI. Idealne na rodzinne imprezy, weekendowy wypiek albo słodką zachciankę do niedzielnej kawki! Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika ze stołu! Gwarantuję Wam, że ciasto czekoladowe z musem porzeczkowym zrobi furorę! Mimo porzeczkowego smaku nie jest to absolutnie ciasto(...)dostępna TUTAJ ! * śmietana 36% – 40 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO CZEKOLADOWE: Piekarnik nagrzewamy do 170C. Rozpuszczamy w garnku masło, zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę oraz kakao, mieszamy, studzimy. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przestudzoną masę czekoladową oraz śmietanę, mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wszystko razem dokładnie miksujemy na niskich obrotach. Wylewamy
Ostra na Słodkoczekoladową cały czas miksując. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wymiary 32 x 20 cm (nie większa, ale może być mniejsza). Piec w 175 stopniach, termoobieg 20-25 minut. Im krócej tym ciasto bardziej wilgotne. P.S. Oczywiście kochani ksylitol możecie zastąpić innym cukrem, mąkę bezglutenową na mąkę owsianą, czekoladę proponuję zostawić min 65% kakao. Śmietankę kokosową w polewie(...)blaszkę 23 x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 175 stopniach , termoobieg, 35 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo jak u mnie polać kokosową polewą karmelową. Polewa kokosowo karmelowa: 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody śmietanka kokosowa z 400 gramowej puszki mleczka kokosowego (powinno być min pół szklanki) 30 g masła 2 łyżki wiórków kokosowych
Mój pomysł naBabeczki z kremem malinowym Sezon na letnie owoce właśnie się zaczyna, więc korzystając z okazji, że coraz łatwiej dostać je w sklepach, postanowiłam upiec babeczki z
Ciastkozercytego aksamitny i delikatny a jednocześnie wilgotny … Szaleństwo:)! Na mojej liście ulubionych serników ten sernik mokka w tej chwili znajduje się zdecydowanie na pierwszym miejscu:)! Gorąco polecam! Sernik czekoladowy – składniki: Spód: 1,5 szklanki zmielonych ciastek Oreo /1,5 opakowania 154 g/ 100 g rozpuszczonego masła Masa: 2 łyżki i 1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy 1 łyżka gorącej(...)łyżeczki cynamonu-opcjonalnie 900 g serka kremowego w temp. pokojowej 1,5 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki wanilii 4 jajka w temp. pokojowej 340 g czekolady Polewa: 100 g czekolady 3 łyżki masła Opcjonalnie: starta czekolada do dekoracji 1. Tortownicę o średnicy 23 cm najlepiej zabezpieczyć dwoma kawałkami/kwadratami grubej folii aluminiowej z których każdy powinien
UgotujmyTo.plIntensywnie czekoladowy, kremowy sernik na zimno z dodatkiem wiśni nasączonych alkoholem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a większość czasu potrzebna jest tylko do dobrego schłodzenia sernika. Czas przygotowywania: 45 min (plus czas potrzebny na chłodzenie sernika, min 7 godzin) Składniki: (na tortownicę 16 cm) Spód: 50 g herbatników maślanych 2 łyżeczki kakao 30 g masła Masa serowa(...)Twaróg i mascarpone muszą być w temperaturze pokojowej, w innym razie w połączeniu z czekoladą mogą powstać grudki. Około dwie godziny przed przygotowywaniem sernika wyjmij te składniki z lodówki. Polewa: 50 g czekolady gorzkiej lub pół na pół mlecznej i gorzkiej 40-50 g śmietanki 30 % (w zależności od użytej czekolady: 40 g jeśli użyjesz pół na pół mlecznej
Słodki Blogczasie stężałą żelatynę zalewamy dwoma łyżkami wrzącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy żelatynę, najlepiej przecierając ją przez sitko. Unikniemy wtedy grudek w musie czekoladowym. Masę przekładamy na zastygniętą galaretkę z wiśniami. Całość od razu przykrywamy drugą połową biszkoptu nasączonego amaretto i lekko dociskamy. Całość w tortownicy owijamy z wierzchu folią spożywczą(...)lodówki) i chłodzimy przez kilka godzin lub najlepiej przez noc. Kiedy ciasto jest schłodzone, delikatnie otwieramy tortownicę i za pomocą noża oddzielamy od boków ciasta papier. Przygotowujemy polewę. Polewa Składniki: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, odstawiamy do wystygnięcia
bistro mamalodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. składniki na drip: 40 g czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy na ok. 60 s a następnie mieszamy na jednolitą konsystencję. Gotowym dripem polewamy schłodzony tort
Domowy Smak Jedzeniapieczenia 1 budyń śmietankowy 40 g płatki czekoladowe 40 g. Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i budyń w proszku. Zmiksować. Na koniec dodać płatki czekoladowe i wymieszać łyżką. Jeśli nie macie płatków czekoladowych, to wystarczy drobno pokroić czekoladę. Tak przygotowane ciasto(...)posypanej bułką tartą. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 50-60 minut. Do suchego patyczka. Wystudzoną babkę udekorować lukrem, lub polewą
Agusiowe smakołyki