rozpuszczamy tabliczkę czekolady z 1 1/2 łyżki mleka. Wyciągamy naszą formę i polewamy masę rozpuszczoną czekoladą. Następnie na wierzch układamy dowolnie truskawki. Wkładamy ponownie do lodówki. Wyciągamy gdy czekolada w pełni stężeje. Deser jest "niedbały", ale cieszy każde podniebienie, które go spróbowało. Cytat mojej znajomej "boska bomba czekoladowa" ;) Smacznego
Słodkie okruszkiprzez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki
Mia Cucina Sofietaduży kubek (400 g) śmietany 18% 5 jajek cukier według smaku szczypta soli sok z połowy cytryny i otarta skórka z owocu 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu Polewa: Przepis -----> TU Jeśli mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania(...)rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś 15 min i dopiero wyciągamy, a zimne dekorujemy polewą i wiórkami
Dieta moja pasjaziarnami kakao. Batonik pachnie mocno czekoladowo. Podczas gryzienia wyczuwalne są ziarna kakaowca, które także można bez problemu zauważyć. Jest dość słodki z intensywnie wyczuwalną goryczką charakterystyczną dla czekolad o wysokiej zawartości kakao. Ma półtwardą konsystencje. Widoczne są jakby dwie warstwy batona - pierwsza w środku, odgrywająca rolę "nadzienia", druga na zewnątrz jako "polewa". Choć myślę, że to tylko taki efekt(...)wyczuwalne. Batonik jest słodziutki, z subtelnym posmakiem kakao. Szkoda, bo myślałam, że doznam jakiejś kokosowej eksplozji smaku, a jednak dostałam coś całkowicie innego. Podsumowując , najbardziej smakował mi baton czekoladowy oraz jabłkowy. Pozostałe niestety nie :( I choć uwielbiam kokos, batony te kompletnie mi nie podeszły. Choć mojej Mamie już tak :) Także zdania są podzielone. Przeglądając o nich informacje natrafiłam
Zdrowie na języku :Pdaktyli 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki płatków owsianych 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao) 40 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa. Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło. Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki. Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów. Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych
Kuchcik gotujeNie da się skończyć na jednym kawałku. Uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, kakao i te klimaty :). Polewa na bazie śmietany i żelatyny. Składniki: (keksówka
Gotuj z Agnescynamonu - wiórki kokosowe - zmielona kawa - prażony sezam - polewy/utemperowana czekolada - kamyczki owocowe, czekoladowe, itp. Sposób przygotowania: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy listki mięty, tahini, kardamon i cynamon. Miksujemy na dość zbitą, oleistą masę. Umieszczamy w lodówce na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewy i posypki. Mieszaninę wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki. Masa jest
DominikaDolcibiałą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa : ● 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie
Luźna Kuchniaczerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki: puszka czerwonej fasoli 2 jajka 1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody łyżka miodu 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao truskawki na polewę: 1 gorzka czekolada, 1/3 kostki masła Sposób przyrządzenia
pieprzny smaczekpamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku? Uwielbiam ten smak i czasami robię taki. Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka. Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa. Wyszło przepysznie. Składniki
Pysznie & Piękniesernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów
More food, love and dreamsSKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka 90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * ilość
KUCHARNIATrufle czekoladowe są po prostu pycha!!! Naprawdę jestem zachwycona ich smakiem Są bardzo słodkie o konsystencji miękkie w środku, a na zewnątrz w twardej, grubej skorupce z czekolady. I wyglądają naprawdę pięknie. Czas wykonania: 1 h (+4 h oczekiwania) Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: 100 g herbatników 60 g czekolady gorzkiej 70 % 70 g serka mascarpone 30 g żelek(...)kostki białej czekolady Polewa i dekoracja: 100 g czekolady mlecznej 3 kostki czekolady białej Przygotowanie: Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Herbatniki zmiksować na piach. Herbatniki, rozpuszczoną czekoladę i serek mascarpone połączyć ze sobą. Żelki i białą czekoladę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do masy truflowej. Z masy uformować małe kuleczki, ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić
KuchniaWeDwoje.pljajek 250 g cukru 250 g masła 400 g mąki 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia masa: 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru budyń waniliowy 250 g masła polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem aż do całkowitego wymieszania składników (ciasto(...)jajku a na koniec wsypujemy mąkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i do jednej wsypujemy kakao. Na przygotowaną wcześniej brytfankę wlewamy najpierw białe ciasto potem czekoladowe i wkładamy je do pieczenia na 40 minut w 180 stopniach. Na mleku gotujemy budyń zgonie z instrukcją na opakowaniu (nie dodajemy cukru) i zostawiamy do ostudzenia
ciastkarnia na kruchym spodziePyszne czekoladowe muffinki z miłą niespodzianką w środku w postaci powideł to nasz numer jeden na ten sezon zimowy. Wyśmienicie smakują z kubkiem gorącej herbaty, kiedy za oknem zimno i ponuro. Ponadto wyglądają równie wspaniale jak smakują. Przepis został zapożyczony ze strony mojewypieki. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Ilość porcji: 12 babeczek Składniki: Niecała szklanka mąki pszennej(...)czekolady 2 duże jajka 2 łyżeczki cynamony 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka powideł śliwkowych Polewa: 100g mlecznej czekolady 2-3 łyżki mleka Łyżka masła Cukier puder W misce mieszamy mąkę, cynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło
Kolizje Smaków