polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:435/582)

Ciasto Seromakowiec (seromak) 118

Kiedy polewa ostygnie, ciasto wkładamy do lodówki. Po jakiś 12 godzinach ciasto staje się sztywne i daje się z łatwością dzielić na kawałki. [caption id="attachment_8563" align="aligncenter" width="1024"] Seromakowiec[/caption]   Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Makowiec Na Biszkopcie Ciasto Słonecznikowiec Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Aksamitny Sernik Z Bezą Babka Piaskowa Rolada Czekoladowo-Śliwkowa Bûche

e-PrzepisyKulinarne
Trzy musy 238

zastygniętą masę czekoladową. Do białej masy dodajemy już ostatnią porcję żelatyny i wylewamy na zastygnięty mus owocowy. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce a najlepiej na całą noc. U mnie odwrotnie kolory z owocami wolniej tężała masa. Do dekoracji: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 ml śmietany kremówki maliny Po schłodzeniu i wyjęciu ciasta z tortownicy przygotowujemy polewę. Śmietankę należy

Mam apetyt na ...
Sernik z czekoladą i bakaliami w karmelu 181

czekoladowy spód. Uwaga! – spodu nie podpiekamy, całość piecze się razem. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200c i w takiej temeraturze pieczemy go przez 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temp do 155 – 160C i pieczemy jeszcze przez 60 -70 min. Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Wierzch : przestudzone ciasto dekorujemy bakaliami, a następnie całość polewamy karmelem. (opis

Raj dla Podniebienia
RECENZJA KSIĄŻKI Z PRZEPISAMI "POLSKA KSIĄŻKA KUCHARSKA" 173

Pasztety * Ryby * Sosy * Sałatki * Surówki * Desery * Ciasta   * Baby, babki, babeczki   * Ciasta i ciastka bezowe   * Ciasta bez pieczenia   * Ciasta i ciastka biszkoptowe   * Ciasta i ciastka czekoladowe   * Ciasta i ciastka drożdżowe   * Ciasta francuskie i półfrancuskie   * Ciasta i ciastka gotowane   * Ciasta kruche i półkruche   * Ciasta i ciastka z makiem   * Ciasta z owocami(...)serem   * Ciasta wytrawne i pikantne   * Mazurki i keksy   * Pierniki i pierniczki   * Tarty i tartaletki   * Torty i torciki   * Masy i kremy   * Lukry, poncze, polewy * Napoje * Dania wegetariańskie * Grill * Pieczywo Także jak widzicie przepisów jest naprawdę wiele. A zakupić ją możecie na stronie  Troy   (klik tutaj) . Bardzo serdecznie dziękuję Troy za świetną książkę

Zrób to smacznie
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 152

ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki

Bullio
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 438

Biszkopt czekoladowy: 3 średnie jajka (M) 5 łyżek mąki tortowej 3-3,5 kakao ciemnego 2,5 łyżki cukru 2,5 łyżki domowego cukru waniliowego Krem bounty: 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok 125 g) 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 3-4 łyżki domowego cukru waniliowego 200 g wiórków kokosowych 100 g miękkiego masła Polewa

Anioszek w kuchni
Naleśniczki na słodko z owocami 228

wymieszać. LUKIER CZEKOLADOWY Składniki: 150 g cukru pudru 30 g ciemnego kakao 3 łyżki mleka płaska łyżka masła Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto

ClauditteMissCooking
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 164

ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki

Bullio
Tartaletki karmelowo-czekoladowe 196

ziemnymi oraz polewą z gorzkiej czekolady. Porcja na 10 tartaletek o średnicy 9 cm. Kruche ciasto: szklanka mąki pszennej + do podsypywania ciasta przy wałkowaniu 100 g masła 1/4 szklanki cukru pudru 1 jajko Masa karmelowa: 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka miodu 40 ml wody 40 g masła 1/4 szklanki śmietany 30% 120 g solonych orzechów ziemnych Masa czekoladowa: 1/2 szklanki

Bullio
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 216

Dodać czekoladową masę, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać szpatułką w masę. Ciasto piec w dwóch tortownicach o średnicy 22 cm (ja piekłam w 20 cm, dlatego jest dość wysokie, piekłam po kolei, bo mam jedną tortownicę) przez około 25-30 minut w temp. 180 stopni. Wyjąć z tortownicy i studzić na metalowej kratce. Polewa: - 1/4 szklanki

dom-agi.pl
Ptysie z kremem orzechowym 149

ptyśków) będę polewać łyżką albo zanurzę czapeczki ptysi w czekoladzie, żeby uzyskać ładniejszy efekt. Kto się skusi na coś słodkiego w weekend? Wszak mamy karnawał:) Ptysie z kremem orzechowym Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli 100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 30% 200g mascarpone 2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego (typu

Obiad gotowy
Czekoladowy makaron z brzoskwiniami 173

czekoladową nowość? :) Składniki (dla 2 osób): 1/2 opakowania makaronu Mini świderki z czekoladą Lubella 100 g chudego sera twarogowego 150 g serka homogenizowanego waniliowego 2 brzoskwinie garść orzechów laskowych kilka listków mięty do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser rozgniatamy i mieszamy z serkiem homogenizowanym. Brzoskwinie myjemy i kroimy w kostkę. Ugotowany makaron polewamy serkiem, dodajemy brzoskwinie

Cynamonowe szczęście
Babka orzechowo-czekoladowa 182

mocno czekoladowa, z chrupiącymi kawałkami orzechów. To połączenie orzechów i czekolady przypomina nieco nutellę. Wiem tylko, że na jednym kawałku się nie skończy. Pokochaliśmy ją:) Składniki: 150g gorzkiej lub deserowej czekolady 120g masła 100g cukru 4 duże jajka 0,5 szklanki mąki tortowej 150g mielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia polewa: 50ml

Obiad gotowy
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 193

ciasta czekoladowego, a ja robiłam je wcześniej w wersji truskawkowej i kawowej :-) Dziś pora na niezwykle orzeźwiające i aromatyczne ciasto cytrynowe :-) SKŁADNIKI 44 herbatniki Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie 1/2 l mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier cytrynowy ze skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa

Czary - gary w kuchni
DIETETYCZNE BROWNIE Z CZERWONEJ FASOLI (nie zawiera mąki i cukru) 183

budyniu/puddingu czekoladowego bez cukru jeżeli trzeba to odrobina wody PRZYGOTOWANIE Zacznij od wypłukania fasoli. Do miksera dodaj wszystkie składniki. Miksuj nawet do 15 minut. Jeżeli masa będzie zbyt kitowata to dolej odrobinkę wody i dalej miksuj. Przelej do misy multicookera i nastaw program CAKE i czas 45 minut. W piekarniku 180 stopni i tez około 45 minut. Polewa oczywiście

ClauditteMissCooking
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 238

szansę. Czekoladowe ciasto z burakami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 280 g buraków 1 łyżka octu z białego wina 100 g ciemnej czekolady (70%) 125 g miękkiego masła 120 g jasnego brązowego cukru 120 g ciemnego brązowego cukru 3 jajka 225 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g kakao 1/4 łyżeczki soli polewa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 324

SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO Zakochacie się w tym serniku od pierwszego kęsa... :) Delikatny, puszysty, truskawkowo-czekoladowy, po prostu pyszny :) To sernik na zimno, w którym smaki truskawki i czekolady doskonale się łączą, tworząc wspaniały, naprawdę lekki deser, pełen maleńkich bąbelków powietrza :) Prosty w przygotowaniu i dodatkowo bardzo podzielny, ponieważ zrobiłam go w dużej(...)kawałek :D W ostateczności podzieliliśmy resztki na cztery :DDD Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA SPÓD CIASTECZKOWY: 100 g herbatników (użyłam Petitki) 90 g wafelków kokosowych bez polewy 2 łyżki ciemnego kakao 50 g masła SKŁADNIKI  NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg twarogu naturalnego mielonego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 200 ml śmietany kremówki 36% (bardzo mocno

Słodko-Słony Świat Ilony
Potrójnie czekoladowe ciasto na bazie jogurtu 200

słodkie ciasta to oczywiście dodaj więcej cukru) około 200 g gorzkiej czekolady, z czego 100 rozpuścisz w kąpieli wodnej, a resztkę dodasz w kawałkach do ciasta, aha i jeszcze polewa, czyli jeszcze jedna tabliczka czekolady, ale to już rozpusta łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia około 300 g mąki pszennej (od biedy owsianej, ale ciasto może mniej wyrosnąć(...)kąpieli wosnej rozpuść 100 g czekolady, cukier i olej. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj jogurt i płynną mieszankę czekoladową. Wymieszaj. Dodaj posiekaną czekoladę- połącz wszystko razem. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około godziny na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C. Całość możesz polać czekoladą, dodałam

greenscarf
Pierniki nadziewane w polewie 119

Pierwszy raz robiłam pierniczki nadziewane i cóż mi pozostało napisać. Już ich nie ma. Zjedzone i to bardzo szybko. Wyszły mięciutkie, czekoladowe, i dużo nadzienia. Takie moje pierniczenie.     Pierniczki: 120 g naturalnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika  70 g masła  350g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka gorzkiego kakao  60 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka(...)sody oczyszczonej 1 białko 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżki cukru muscovado 2 żółtka do nadziewania: powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, dżem morelowy, Polewa: 100g gorzkiej czekolady  60 ml śmietany kremówki 50 ml wody gorącej  Do garnka przekładam miód, dodaję cukier, masło, przyprawę do piernika i podgrzewam żeby cukier rozpuścił się. Odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, kakao przesiewam

wesoła kuchnia
Przepis # 19 Tarta czekoladowa... bez czekolady 202

czekoladowym- jednak bez czekolady. Jak to możliwe? Poniżej podaję przepis. Składniki Spód  - 200 gram mąki owsianej - 50 gram mąki kokosowej - 40 gram oleju kokosowego - 2 jajka - 2 łyżki kakao - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka jogurtu greckiego Masa - 300 gram suszonych namoczonych dzień wcześniej daktyli - 2 banany - 2,5 łyżki kakao - 1 łyżeczka oleju kokosowego Polewa

Health-Fit-Life
Sernik na Zimno z Masłem Orzechowym (bez żelatyny) 185

Polewa: 100 g mlecznej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki Tu chciałam uzyskać efekt miękkiej czekolady, aby dobrze się kroiło, ale czysty smak czekolady pozostał, dlatego czekoladę rozpuściłam w kremówce. W rondelku śmietankę doprowadziłam do wrzenia, zestawiłam z ognia, wrzuciłam czekoladę połamaną na kosteczki i rozpuściłam ją w śmietance. Lekko przestygniętą czekoladę wylałam na masę serową, posypałam drobinkami czekoladowymi

Blondynka Gotuje
Ciasto Jamajka 450

czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki).  Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy go na pół. Jedną część wkładamy do blaszki, w której go piekliśmy i polewamy połową

Aga w kuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z JAGODAMI 135

czekoladową masę, którą dodajemy po łyżkę do ubitych jajek ... ubijając ciągle na małych obrotach miksera. Na koniec dodajemy aromat lub otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą

Walijskie Pichcenie
SERNIK Z CIEPŁYMI LODAMI NA CHRUPIĄCYM SPODZIE 525

Polewa: - 100g czekolady (u mnie deserowa, może być dowolna) - 250ml kremówki 30% - 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody, u mnie w 50ml - 1 łyżeczka pudru (u mnie trzcinowy) Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, rozpuścić w gorącej kremówce, dokładnie rozmieszać, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę i cukier puder i całość zamieszać. Odstawić do przestudzenia. Lekko tężejącą masą czekoladową

Smaczne Zdrowe
Lizaki z krainy Nudzimisiów. 186

czekoladowego (nutelli) 3 łyżki serka mascarpone dodatkowo; pół tabliczki czekolady 2 łyżki śmietany 30% kolorowe posypki patyczki do lizaków Przygotowanie; Wszystkie składniki lizaków wymieszać ze sobą , tworząc zwartą masę. Wstawić do lodówki na około 20 min. a po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki znów włożyć do lodówki na kilkanaście minut a w tym czasie przygotować polewę. Czekoladę

Radość kipiąca uśmiechem.
TRIKOLORKA 136

kąpieli wodnej białej czekolady oraz 2 łyżek rozpuszczonej, przestudzonej żelatyny (wykonanie jak wyżej przy warstwie czekoladowej).  Mus wlewamy do miseczki (stojącej już normalnie) z wcześniej przygotowanymi warstwami czekoladową i karmelową.  Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę Kiedy masy stężeją miseczkę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (w tym czasie nasz deser odklei się(...)ścianek naczynia), a następnie miseczkę wyjmujemy i szybko przekładamy na talerzyk do góry dnem, tak aby deser opadł na talerz. Wierzch  posypujemy pokruszonymi herbatnikami lub opcjonalnie polewamy karmelem

Bon appetit mon amie