wykonaniu i doskonały w smaku to już stanie się niemalże sernikiem idealnym. Ja do wykonania swojego użyłam herbatników kakaowych i polałam go polewą z białej czekolady. Ale możecie użyć również zwykłych herbatników i zrobić polewę z ciemnej czekolady. Jak bardziej Wam pasuje :) Składniki ( na blaszkę 25x30 cm ) - 1 kg sera mielonego na sernik z wiaderka - 200 gram masła - 1 szklanka(...)masę układam drugą warstwę herbatników i rozprowadzam na niej resztę masy serowej. Na masę układam pozostałe herbatniki. Polewa : do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam równomiernie na herbatnikach. Posypuję wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto odstawiam w chłodne miejsce na kilka
Kuchnia z widokiem na ogródkawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link
Waniliowe ImprowizacjeCzekoladowy ganache: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1/4 śliwek nasączonych w rumie Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śliwki nasączone w rumie i odstawiamy do wystygnięcia. Gęstą polewę nakładamy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia. Kroimy, kiedy polewa zastygnie. Smacznego
bistro mamaKAKAOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru czekoladowy budyń 1-2 łyżki kakao 3 żółtka kostka masła MASA KAWOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka'' 1 łyżka kawy naturalnej waniliowy budyń 2 żółtka kostka masła ORAZ : Posłodzona kawa do nasączenia Polewa kakaowa przepis tutaj ROBIMY BISZKOPT: Ubijamy
Pani na deserciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, poukładać wg uznania gruszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 30 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego
Trufelkowowymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki, 200 g masy krówkowej, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki
słodki bratekszczelnie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Składniki na polewę podgrzewamy do momentu aż się masło rozpuści i składniki połączą. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Odwijamy , przykrywamy talerzem, obracamy miskę i ściągamy folię . Pokrywamy całość tężejącą polewą i to by było na tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty(...)słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką
Dieta moja pasjaszklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu
Moje Słodkie Piekiełkoziemniaczana oraz żółtka i wlewamy mieszaninę do gotującego się czekoladowego mleka. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady
Domowy Smak Jedzeniapudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru
BaRepasklasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 320 g miękkiego masła 1/2 białej czekolady 1/2 mlecznej czekolady 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl) Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 30g masła (ok 2,5 łyżki
Czerwona Porzeczkamargaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne 1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jabłka Biała polewa: 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła lub margaryny 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie : Masło, cukier i mleko(...)żółtku i miksuję. Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej. Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam
Ciasteczkowy Potwórzłagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu karmelowego. Przepis na ten ostatni podpatrzyłam u Sosny , ale delikatnie zmieniłam proporcje - oryginalny miał troszkę zbyt ciągnącą konsystencję ( rozumiecie, co mam na myśli...? - że pozwolę sobie zacytować ulubione zdanie mojego nauczyciela). Wierzch to karmelowa polewa lustrzana, która sprawia
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody Krem jasny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady białej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty (u mnie część opakowania) Kakao łączymy z wodą i olejem i mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy(...)czasem zacznie tężeć). Schłodzone mascarpone miksujemy przez chwilę z pozostałą śmietanką (aż do otrzymania gęstego kremu, nie dłużej). Dodajemy porcjami schłodzoną masę mleczno-czekoladową i mieszamy rózgą kuchenną (nie ubijamy). Jednolity ciemny krem czekoladowy rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów. Na kremie rozkładamy okrągłe biszkopty (można je wcześniej delikatnie nasączyć osłodzoną kawą). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przygotowujemy krem jasny
Smaki Na TalerzuPrzepis na metrowca w wersji wegańskiej. Metrowiec składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego, a także masy budyniowej i polewy. Ten pyszny deser gości
Via Gustomoże być coś lepszego niż kawa i kawałek ciasta czekoladowego? Oczywiście, że nie! Tak więc dziś zapraszam Was na pyszne, wilgotne i mięciutkie ciasto czekoladowe. Do tego ciasto jest z tych, które jest proste w przygotowaniu i które zawsze wychodzi. Składniki: 200 g mąki 300 g gorzkiej czekolady 80% 200 g masła(...)jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła Wykonanie: Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Miksując powoli wlewam czekoladę, a następnie wsypuję
magiczna kuchnia Kasicynamonem Dodatek cynamonu sprawia, że przepis na ciastka czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki brązowego cukru 2 jajka ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g maki pszennej 120g mąki ziemniaczanej szczypta soli ½ łyżeczki cynamonu 150 gr gorzkiej czekolady Polewa ciemna 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła
Tajemnice Smakuszkl cukru 6 jajek 1 op. budyniu czekoladowego,lub toffi 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę budyniową: 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 200 g margaryny 2 łyżki alkoholu(ja daje rum,ale można pominąć) 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 200 g krówek 100 g margaryny 2 łyżki wody dodatkowo(...)zgęstnieje to odstawiamy do ostygnięcia. Robimy polewę: do garnka dajemy krówki,margarynę i wodę-mieszamy na małym ogniu aż się ładnie rozpuści,lekko studzimy. Ucieramy margarynę,dodajemy po łyżce już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka
Swojskie jedzonkokakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki
Smakołyki AsiSkładniki : Spód • 200 g kruchych ciasteczek • 4 łyżki masła Masa • 1 kg twarogu sernikowego • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) • 1 szklanka cukru pudru Polewa
KUCHNIA POLSKADziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 50 g cukru trzcinowego Diamant 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietany 30 % 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy(...)POLEWA : 2 łyżki cukru trzcinowego Diamant + 1 łyżka wody ( na dekoracje z karmelu ) 50 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE : Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy aż całkowicie się rozpuści w ciepłej czekoladzie. Na dno małych naczynek nalewamy czekoladę, chłodzimy. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa
magiczna kuchnia Kasipieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania
W królestwie smaków BeatyWierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego
Smaczne Zdrowe