polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:432/582)

Sernik gotowany na herbatnikach 129

wykonaniu i doskonały w smaku to już stanie się niemalże sernikiem idealnym. Ja do wykonania swojego użyłam herbatników kakaowych i polałam go polewą z białej czekolady. Ale możecie użyć również zwykłych herbatników i zrobić polewę z ciemnej czekolady. Jak bardziej Wam pasuje :) Składniki ( na blaszkę 25x30 cm ) - 1 kg sera mielonego na sernik z wiaderka - 200 gram masła - 1 szklanka(...)masę układam drugą warstwę herbatników i rozprowadzam na niej resztę masy serowej. Na masę układam pozostałe herbatniki.  Polewa : do małej miseczki przekładam połamaną czekoladę, dodaję masło i mleko. Miseczkę wkładam do mikrofalówki na 30 sekund do rozpuszczenia. Rozpuszczoną polewę dokładnie mieszam i rozprowadzam równomiernie na herbatnikach. Posypuję wiórkami kokosowymi.  Gotowe ciasto odstawiam w chłodne miejsce na kilka

Kuchnia z widokiem na ogród
Dwukolorowa babka gotowana 142

kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i wymieszałam na jednolitą polewę. Czekoladą polałam ciasto. Babkę schłodziłam przed podaniem w lodówce, żeby czekolada zastygła.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: babkę cytrynową z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/gotowana-babka-cytrynowa-z-jabkami.html), babkę czekoladową (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/babka-czekoladowa.html), babkę orzechową (link

Waniliowe Improwizacje
Ciasto czekoladowe ze śliwką i rumem 116

Czekoladowy ganache: 100 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 1/4 śliwek nasączonych w rumie Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy śmietankę z połamaną czekoladą. Kiedy czekolada się rozpuści, dodajemy śliwki nasączone w rumie i odstawiamy do wystygnięcia.  Gęstą polewę nakładamy na ciasto i pozostawiamy do wystygnięcia.  Kroimy, kiedy polewa zastygnie.  Smacznego

bistro mama
CIASTO IMPREZOWE 195

KAKAOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru czekoladowy budyń 1-2 łyżki kakao 3 żółtka kostka masła MASA KAWOWA: 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 4-6 łyżek kawy zbożowej typu ,,Inka'' 1 łyżka kawy naturalnej waniliowy budyń 2 żółtka kostka masła ORAZ : Posłodzona kawa do nasączenia Polewa kakaowa przepis  tutaj ROBIMY BISZKOPT: Ubijamy

Pani na deser
Murzynek z gruszką i nutką kardamonu 118

ciągle mieszając. Odlać 1/2 szklanki, resztę przestudzić. Do masy czekoladowej dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i orzechy. Całość delikatnie wymieszać, przelać do formy, poukładać wg uznania gruszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 170 stopni ok 30 minut. Ostudzone ciasto polać polewą i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego

Trufelkowo
SŁONECZNIKOWIEC 612

wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki, 200 g masy krówkowej, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru   Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki

słodki bratek
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 128

szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Składniki na polewę podgrzewamy do momentu aż się masło rozpuści i składniki połączą. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki. Odwijamy , przykrywamy talerzem, obracamy miskę i ściągamy folię  . Pokrywamy całość tężejącą polewą i to by było na tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty(...)słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką

Dieta moja pasja
Puszyste delikatne Ptasie Mleczko 626

szklanki mąki pszennej - 2 budynie czekoladowe - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier wanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu

Moje Słodkie Piekiełko
prosta czekoladowa tarta z truskawkami 268

ziemniaczana oraz żółtka i wlewamy mieszaninę do gotującego się czekoladowego mleka. Mieszamy, aż masa zgęstnieje. 50 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy ze śmietanką. Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy, osuszamy i kroimy na talarki. Gotową, gorącą masę wykładamy na upieczone ciasto, równo rozsmarowujemy. Na kremie układamy truskawki. Całość polewamy delikatnymi strużkami roztopionej czekolady

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto czekoladowe intensywnie pomarańczowe. 179

pudrem i stopniowo ciurkiem wlewamy do nich masę czekoladową miksując. Tak powstałą masę łączymy z mąką i kakao, dodajemy orzechy, migdały, mleko i posiekaną czekoladę. Łączymy w jedno.   Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem i w 165 stopniach piekarnik góra - dół pieczemy 35 minut, ciasto powinno być ciężkie i wilgotne. Polewa pomarańczowa: -1,5 pomarańczy -3/4 kubka cukru

BaRepas
Prince Polo 609

klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych herbatników   Masa: Budyń: 7 żółtek 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 320 g miękkiego masła 1/2 białej czekolady 1/2 mlecznej czekolady 100 g wafelków Prince Polo (2 batony xxl) Polewa: tabliczka czekolady mlecznej 30g masła (ok 2,5 łyżki

Czerwona Porzeczka
Murzynek z jabłkami i białą polewą 191

margaryny 2 szklanki cukru 4 płaski łyżki kakao lub 2 pełne  1/2 szklanki mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 większe jabłka Biała polewa: 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła lub margaryny 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1 szklanka mleka w proszku Dodatkowo: 1/2 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie : Masło, cukier i mleko(...)żółtku i miksuję. Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dosypuje niewielkimi porcjami do masy czekoladowej.  Jabłka obieram ze skórki, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą  kostkę. Wsypuje do ciasta i mieszam łyżką. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam

Ciasteczkowy Potwór
Egzamin, urodziny i sernik kasztanowy w polewie lustrzanej 184

złagodzenia intensywnego, czekoladowego smaku (z samą ciemną czekoladą nieco przytłaczał pozostałe elementy) oraz delikatny sernik kasztanowy pod pierzynką z musu karmelowego. Przepis na ten ostatni podpatrzyłam u Sosny , ale delikatnie zmieniłam proporcje - oryginalny miał troszkę zbyt ciągnącą konsystencję ( rozumiecie, co mam na myśli...? - że pozwolę sobie zacytować ulubione zdanie mojego nauczyciela). Wierzch to karmelowa polewa lustrzana, która sprawia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto mleczne z czekoladą i biszkoptami 229

wody Krem jasny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady białej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty (u mnie część opakowania)   Kakao łączymy z wodą i olejem i mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy(...)czasem zacznie tężeć). Schłodzone mascarpone miksujemy przez chwilę z pozostałą śmietanką (aż do otrzymania gęstego kremu, nie dłużej). Dodajemy porcjami schłodzoną masę mleczno-czekoladową i mieszamy rózgą kuchenną (nie ubijamy). Jednolity ciemny krem czekoladowy rozprowadzamy na jednym z biszkoptowych blatów. Na kremie rozkładamy okrągłe biszkopty (można je wcześniej delikatnie nasączyć osłodzoną kawą). Odstawiamy do lodówki do stężenia. Przygotowujemy krem jasny

Smaki Na Talerzu
Przepis na metrowca bez jajek – wegańskie ciasto z kremem budyniowym 235

Przepis na metrowca w wersji wegańskiej. Metrowiec składa się z dwóch ciast – jasnego oraz kakaowego, a także masy budyniowej i polewy. Ten pyszny deser gości

Via Gusto
Ciasto mocno czekoladowe 82

może być coś lepszego niż kawa i kawałek ciasta czekoladowego?  Oczywiście, że nie! Tak więc dziś zapraszam Was na pyszne, wilgotne  i mięciutkie ciasto czekoladowe.  Do tego ciasto jest z tych,  które  jest  proste w przygotowaniu i które zawsze wychodzi. Składniki: 200 g mąki  300 g gorzkiej czekolady 80% 200 g masła(...)jajka 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 150 g gorzkiej czekolady 75 g masła Wykonanie: Czekoladę z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia.  Jajka wbijam do miski, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i ucieram na jasną gładką masę. Miksując powoli wlewam czekoladę, a następnie wsypuję

magiczna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasteczka z cynamonem “Glamour” 75

cynamonem Dodatek cynamonu sprawia, że przepis na ciastka czekoladowe to dobra alternatywa dla pierniczków, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Składniki 175g masła ½ szklanki brązowego cukru 2 jajka ½ opakowania cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250g maki pszennej 120g mąki ziemniaczanej szczypta soli ½ łyżeczki cynamonu 150 gr gorzkiej czekolady Polewa ciemna 100g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła

Tajemnice Smaku
Ciasto Krówka 232

szkl cukru 6 jajek 1 op. budyniu czekoladowego,lub toffi 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę budyniową: 2 szkl. mleka 1 szkl. cukru 200 g margaryny 2 łyżki alkoholu(ja daje rum,ale można pominąć) 1 op.cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej na polewę: 200 g krówek 100 g margaryny 2 łyżki wody dodatkowo(...)zgęstnieje to odstawiamy do ostygnięcia. Robimy polewę: do garnka dajemy krówki,margarynę i wodę-mieszamy na małym ogniu aż się ładnie rozpuści,lekko studzimy. Ucieramy margarynę,dodajemy po łyżce już ostudzony budyń i alkohol,miksujemy na gładką masę,wykładamy ją na biszkopt i rozsmarowujemy.na to układamy biszkopty moczone w herbacie, wierzch polewamy polewą krówkową. Najlepiej jest jeszcze schłodzić ciasto kilka

Swojskie jedzonko
Piernik delicjusz 155

kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 budyń czekoladowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 30 g masła 5 łyżek cukru 3 szkl mleka Masa orzechowa: 250 ml mleka 3/4 szkl cukru 200 g zmielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła mały słoik powideł śliwkowych Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki

Smakołyki Asi
Sernik czekoladowy na zimno 132

Składniki : Spód • 200 g kruchych ciasteczek • 4 łyżki masła Masa • 1 kg twarogu sernikowego • 400 g czekolady deserowej (lekko gorzkiej 50%) • 1 szklanka cukru pudru Polewa

KUCHNIA POLSKA
CZEKOLADOWA PANNA COTTA 131

Dziś pyszny i szybki deser, czekoladowo - karmelowy, panna cotta. Delikatny krem z czekoladą i karmelem zaspokoi nie jednego łasucha. SKŁADNIKI : 50 g cukru trzcinowego Diamant 200 ml mleka 3,2% 200 ml śmietany 30 % 50 g czekolady deserowej + 4 łyżki mleka 2 łyżki żelatyny 1 cukier waniliowy(...)POLEWA : 2 łyżki cukru trzcinowego Diamant + 1 łyżka wody ( na dekoracje z karmelu ) 50 g czekolady deserowej + 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE : Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w mikrofalówce i dokładnie mieszamy. Dodajemy około 1 łyżeczkę żelatyny i mieszamy aż całkowicie się rozpuści w ciepłej czekoladzie. Na dno małych naczynek nalewamy czekoladę, chłodzimy. Do garnuszka o grubym dnie wsypujemy cukier

Kulinarne Fantazje Marioli
Czekoladowe ciasto gryczane 141

Składniki: 250 g kaszy gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 3 jajka 200 g masła 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa

magiczna kuchnia Kasi
Wuzetka z niespodzianką 188

pieczenia Biszkopt 2 - 1 szklanka mąki - 2 budynie czekoladowe - 1 szklanka cukru - 6 jajek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia krem - 1,2 l śmietany 30 % - 20 g żelatyny miałam w płatkach - 1 puszka brzoskwiń - 50 g wódki - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów - 2 śmietan fix - 3 łyżki cukru polewa 1/2 kostki margaryny - 100 g nutelli Sposób przygotowania

W królestwie smaków Beaty
OWOCOWIEC BISZKOPTOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 173

Wierzch smarujemy polewą śmietanową i posypujemy startą czekoladą. Polewa śmietanowa: - 400g kwaśnej, gęstej śmietany - 6 pełnych łyżek mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego, ew.zwykłego) Mielony ksylitol dokładnie rozmieszać z kwaśną śmietaną i powstała masą posmarować wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce. Po dobrym schłodzeniu można posypać startą czekoladą. Ja użyłam płatki czekoladowe z ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania