polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:427/582)

Wędzone Ganache – wędzony krem czekoladowy z grilla 133

Ganache to francuska nazwa określająca połączenie kremowej śmietanki i czekolady. Ganache jest powszechnie stosowany w kuchni do deserów. Jeszcze lekko ciepły i płynny może być gładką i błyszcząca polewą do ciast i tortów. W temperaturze pokojowej może być pastą do smarowania a schłodzony można lekko ubić i stanie się puszystym kremem. W naszym przepisie znajdziecie informacje jak w prosty sposób(...)dodać smak dymu do czekolady. Ganache idealnie pasuje do grillowanych owoców, lodów i praktycznie każdego deseru. Składniki: 360 ml śmietanki kremówki ¾ szklanki dobrej jakości czekolady (70% kakao)- (wiórek czekoladowych) 1 mała patelnia/rondelek 2 szklanki Wiór do wędzenia z jabłoni, wiśni lub drzewa klonowego Do przygotowania naszego Ganache najlepiej używać grilla węglowego lub wędzarni ale grill gazowy również doskonale sprawdzi się

naRuszcie
Kruche ciasteczka! 169

łyżki miodu - 4 łyżki cukru pudru dodatkowo: - 1/2 szklanki wiórków kokosowych - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ja użyłam ziemnych) - 1/2 tabliczki czekolady + 3 łyżki śmietany 36% (do oblania rogalików zrobimy polewę) - płatki migdałów - dżem, nutella, bądź jak u mnie czeko-śliwka domowej roboty do nadziewania rogalików - ponadto: 1 całe jajko  Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, na jednolitą gładką kulkę(...)blaszce i pieczemy 15-20 minut temp. 160 stopni C, grzanie dół + termoobieg. Masa czekoladowa do oblania rogalików z nadzieniem - czekoladę rozpuść w mikrofali, dodaj śmietanę, wymieszaj na gładką masę, wstaw do mikrofali na 30 sekund, wymieszaj i czynność powtórz jeszcze raz. Gotowe. Masą polewaj upieczone i wystudzone rogaliki, obsypuj płatkami migdałowymi. Układaj na kratce, aby swobodnie masa zastygła

SMYKWKUCHNI
Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem Czekoladowym 196

buraczkami, przełożone dodatkowo kremem maślanym zachwyci moje kubki smakowe, i z czystym sumieniem będę mogła je Wam polecić. Nie uwierzycie – ciasto jest obłędnie genialne. Smak buraczków niewyczuwalny. Mocno czekoladowe, wilgotne, z kremem maślanym wręcz rozpływające się w ustach. Będę Was po stokroć namawiać do wypróbowania przepisu. Nie zawiedziecie się. A ciasto na stałe zagości na Waszej „must bake(...)Odstawiamy na kilka minut, aż polewa lekko zgęstnieje. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy krem. Rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem ciasta. Na wierzch polewamy ganache. Odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli włożycie do lodówki, to przed podaniem należy wyciągnąć kilka minut wcześniej, żeby krem maślany nie był zbyt twardy. Źródło: mowielicious.com The post Ciasto Czekoladowo – Buraczkowe z Maślanym Kremem

Made By Mom And Son
SERNIK NA ZIMNO, CHRUPIĄCA MALINOWA CHMURKA 81

lodówce, powstał pyszny malinowy sernik na zimno, na chrupiącym sucharowym spodzie, z polewą ganache, całość uwieńczyła świeża malinka- mniam.... takie ciacha lubimy 👌😋 U mnie średnia blaszka o wym. 27,5x22,5cm Składniki: spód: - 150g sucharów (u mnie orkiszowe) - 230g nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego Suchary rozkruszyć, dodać krem orzechowy i dokładnie wymieszać. Masą wyłożyć dno blaszki, wcześniej wyłożonej papierem(...)wykładamy ją na spód z sucharów i nutelli, dokładnie rozprowadzamy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki.  Na schłodzona masę serową wylewamy lekko tężejącą czwartą galaretkę, odstawiamy ciasto do lodówki. polewa ganache: - 80g czekolady (u mnie deserowa) - 80g słodkiej kremówki (30%) - 17g gorącej wody - 4g żelatyny Kremówkę zagotowujemy w rondelku, zdejmujemy z palnika, wrzucamy połamaną czekoladę i na chwilę odstawiamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto bananowe z polewą serową 100

odstawiamy do ostygnięcia . W międzyczasie przygotowujemy polewę serową , poprzez zmieszanie miękkiego masła z cukrem pudrem i serkiem śmietankowym dopóki nie znikną grudki. Opcjonalnie dodajcie ekstrakt waniliowy . Jeśli w mieszkaniu jest ciepło i polewa jest bardzo płynna schłodźcie ją przez 15 minut w lodówce . Gdy ciasto ostygnie można je przyozdobić polewą i opcjonalnie łuskanymi nasionami konopii . Dodatkowe uwagi W tortownicy(...)orzechowym Ciasto z rabarbarem Ambasador z orzechówką Beza z owocami Sernik kokosowy Sernik czekoladowy bez cukru Tort czekoladowy z wiśniami Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Chałwa bez cukru (wegańska) Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasto Lion bez pieczenia Trufle kokosowe (keto) Brownie z kremem orzechowym Ciasto krówka

WegePrzepis
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 157

razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli).  Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem pudrem. Domowemu dostała się luksusowa polewa z czekolady.  Wyszło puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto. Z posmakiem coli i owszem

Lejdi of the house
Ciasto czekoladowe z malinami, jeżynami i sosem karmelowym 139

minuty na wysokich obrotach. Gładką masę przekładamy do foremki dołączonej do Ciasta Czekoladowego Polskie Młyny.  Na wierzchu układamy mrożona lub świeże owoce, ja wybrałam maliny i jeżyny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni, pieczemy 50 minut. Ciasto polewamy polewą karmelową lun inną swoją ulubioną. Sos: w rondelku podgrzewamy śmietankę oraz cukierki karmelowe, mieszamy do czasu rozpuszczenia. ciepłym

Życie zaczyna się w kuchni
Niespodzianka od Helio i świąteczna współpraca. 125

smaku adwokata KLIK 2. Masa krówkowa o smaku kajmaku KLIK 3. Masa krówkowa o smaku czekoladowym KLIK 4. Orzechy włoskie KLIK 5. Płatki migdałowe KLIK 6. Skórki pomarańczowe KLIK 7. Wiórki kokosowe KLIK 8. Żurawina suszona KLIK 9. Mieszanka keksowa  KLIK 10. Polewa i dekoracja mleczna KLIK

Izabelawkuchni
Wykwintny sernik czekoladowy z karmelizowanymi pistacjami i orzechami 83

dolać golden syrup. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia się orzeszków. Ciepłą (!) polewą udekorować wystudzony sernik. (!) polewa bardzo szybko zastyga, więc jak najszybciej należy przełożyć ją na sernik /to mój autorski przepis/   Wszystkim moim czytelnikom życzę pięknej i zdrowej Wielkanocy!   Artykuł Wykwintny sernik czekoladowy z karmelizowanymi pistacjami i orzechami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
STYLIZACJA STOŁU NA WIELKANOC I POTRÓJNIE CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA 177

oleju rzepakowego - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 3 łyżki kakao - 150 g kuleczek czekoladowych bądź posiekanej czekolady mlecznej - 350 g mąki pszennej np. tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 120 g cukru pudru - 3 łyżki śmietany 36% - 2 łyżki mleka POLEWA: - 150 g białej karmelowej czekolady - 70 g śmietanki 36% - 2 łyżki kakao - do dekoracji owoce - babkę możesz też

SMYKWKUCHNI
Sernik imbirowo-piernikowy 211

pieczemy 20 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sos pomarańczowo-czekoladowy:  Sok z pomarańczy zagotowujemy z  cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.    Sernik polewamy sosem na talerzykach. Podajemy.  Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
Deser Bajeczny : Gruszki w karmelu z ricottą i orzechami włoskimi. 149

przestudzenia,  6. Kruszymy biszkopty i siekamy orzechy włoskie. Na dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników. 7. Wierzch dekorujemy ubitym serkiem mascarpone i posypujemy wiórkami czekoladowymi

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Szyszkowiec. 400

wyłożyć na biszkopt. Na krem wyłożyć pozostały ryż preparowany. By dodatkowo go utrzymać w miejscu zrobić polewę z białej czekolady. Do rondelka włożyć połamaną na kostki czekoladę, oraz odrobinę mleka - tyle by zakryło spód naczynia, około 2 łyżki. Podgrzewać, stale mieszając rozpuścić. Masą czekoladową polać wierzch.  Ciasto wstawić do lodówki.  Smacznego :) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Truflowe batoniki Daim 168

batoniki. Ponieważ masa zrobiona jest z cukru- karmelki szybko zastygają. Poczekać aż karmelki stwardnieją. Polewa truflowa: 1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, wymieszać 2.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 3. Masę śmietankową zagotować  4. Dodać ją do masy czekoladowej ciągle ubijając, gdy masy się połączą dodać masło i miksować na gładką, jednolitą masę

KreatywnePiny
Brownie z fasoli 121

Jakoś tak sceptycznie podchodzę do aż takich eksperymentów jak ciasta z warzyw. W ostatnich dniach chciało mi się czegoś ciastowatego i czekoladowego, a że staram się ograniczać słodycze to zaczęłam szukać przepisu na coś dietetycznego, ale spełniającego powyższe warunki. Wybór padł na Brownie z fasoli i zasadę, że najwyżej będzie niesmaczne. I powiem szczerze, że rozczarowałam się bardzo pozytywnie(...)Wstawiamy do piekarnika na 45 – 50 minut i pieczemy w temperaturze 180 o C – do suchego patyczka 😉 Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Jak już jest chłodne to polewamy je polewą z poniższych składników i posypujemy np. płatkami migdałów. Polewa: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka wody Wystarczy zmieszać i gotowe

Emskie Smaki