polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:420/582)

Babka budyniowa z budyniem czekoladowym – pyszna i wilgotna 166

szklanki 250 ml – użyłam oleju rzepakowego 4 jajka (rozmiar L) 3 budynie czekoladowe bez cukru (użyłam Dr Oetker 45 g w sumie 135 g) 160 g drobnego cukru kryształ – około 3/4 szklanki 250 ml 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego/wanilinowego szczypta soli na polewę: około 4 łyżek zimnego mleka 1 łyżeczka żelatyny spożywczej 100 g masła

Uwaga Babcia Gotuje
tort z żywymi różyczkami 117

tortownicy a następnie wyciągamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ściągamy wierzchnią skórkę. Duży biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. składniki na masę czekoladową: 125 g serka mascarpone 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej opcjonalnie 50 ml śmietanki kremówki dodatkowo: ok. 7 szt delicji o smaku malinowym wykonanie: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy(...)masła w temperaturze pokojowej wykonanie: Postępujemy wg przepisu tutaj składniki na drip czekoladowy: 50 g czekolady deserowej 25 g masła 1 i 1/2 łyżki ciepłego mleka wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy z masłem na kąpieli wodnej. Zestawiamy, dodajemy mleko i mieszamy. Lekko studzimy. Tort obkładamy krem. Schładzamy w lodówce, polewamy dripem i dowolnie dekorujemy np. żywymi różyczkami i gipsówką. (Łodygi kwiatków owijamy

Domowy Smak Jedzenia
CZEKOLADOWA BABKA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ 171

łasuchów 😉 Jest mięciutka i wilgotna, a skórka pomarańczowa fajnie podkreśla jej czekoladowy smak. Składniki: 5 całych  jajek 1.5 szkl. mąki pszennej 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju kilka kropli aromatu migdałowego 1/2 szklanki wrzątku 1 małe op. kakao (80 g) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka mlecznej lub deserowej czekolady (w zależności jaki smak polewy

Walijskie Pichcenie
Piernik staropolski 214

garść żurawiny, 50 g skórki pomarańczowej) Do przełożenia: 1. masa śliwkowo-czekoladowa: powidła śliwkowe (2 słoiki po 300 g) pół tabliczki gorzkiej czekolady 2. masa orzechowa: 1 szklanka cukru pudru 250 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 10 łyżek mleka 1 łyżka masła pół łyżki spirytusu Polewa: 8 łyżek cukru 4 łyżki kwaśniej śmietany 120 g masła 2 łyżeczki

Domowa Cookierenka Agi
Baba z kuleczkami marcepanowymi 177

temp 180*c-do suchego patyczka. Schłodzoną babę wyjmujemy z formy. LUKIER CZEKOLADOWY: Cukier puder przesiewamy z kakao przez sitko do spulchnienia. Do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie wlewamy do cukru i kakao i ucieramy całość na gładką lśniącą masę.Ciepłym lukrem polewamy babę dekorujemy dowolnie

Wanilia i Kardamon
Metrowiec 207

pieczenia 1/2 szklanki oleju lub 1/2 kostki roztopionego masła Ciasto czekoladowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki tłuszczu Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny Polewa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki kakao ewentualnie

Ciasteczkowy Potwór
Truskawkowy las 233

przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 20 minut. Wystudzić. Czekoladowy creme patisserie: 300 ml mleka 3 żółtka 75 g cukru 20 g skrobi ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 100 g gorzkiej czekolady 70% Ponadto: około 50 dag świeżych odszypułkowanych truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki

Mia Cucina Sofieta
Sernik na czekoladowym spodzie. 188

duży kubek (400 g) śmietany 18% 5 jajek cukier według smaku szczypta soli sok z połowy cytryny i otarta skórka z owocu 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki budyniu  Polewa: Przepis ----->  TU Jeśli mamy twaróg z kostki to trzeba go zmielić, albo dodać do niego wszystkie mokre składniki i dokładnie zmiksować. Nie ma żadnego ubijania piany, ucierania(...)rozpływające się w ustach. I do tego ten czekoladowy, wilgotny i puszysty spód, tandem doskonały. Blaszkę z takim ciastem wstawiamy do piekarnika ( 50 stopni) podkręcamy do 180 stopni i pieczemy około 80 - 90 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy w nim ciasto na jakieś 15 min i dopiero wyciągamy, a zimne dekorujemy polewą i wiórkami

Dieta moja pasja
Surowe batoniki energetyczne :) 176

ziarnami kakao. Batonik pachnie mocno czekoladowo. Podczas gryzienia wyczuwalne są ziarna kakaowca, które także można bez problemu zauważyć. Jest dość słodki z intensywnie wyczuwalną goryczką charakterystyczną dla czekolad o wysokiej zawartości kakao. Ma półtwardą konsystencje. Widoczne są jakby dwie warstwy batona - pierwsza w środku, odgrywająca rolę "nadzienia", druga na zewnątrz jako "polewa". Choć myślę, że to tylko taki efekt(...)wyczuwalne. Batonik jest słodziutki, z subtelnym posmakiem kakao. Szkoda, bo myślałam, że doznam jakiejś kokosowej eksplozji smaku, a jednak dostałam coś całkowicie innego.  Podsumowując , najbardziej smakował mi baton czekoladowy oraz jabłkowy. Pozostałe niestety nie :( I choć uwielbiam kokos, batony te kompletnie mi nie podeszły. Choć mojej Mamie już tak :) Także zdania są podzielone. Przeglądając o nich informacje natrafiłam

Zdrowie na języku :P
Batoniki z daktyli i płatków z orzechami 91

daktyli 4 łyżki masła orzechowego 4 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki płatków owsianych 6 łyżek pokrojonych orzechów nerkowca lub włoskich 4 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie z 75% kakao)  40 g masła 1 łyżeczka miodu naturalnego Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki(...)polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i starannie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca polewa. Polewą polać schłodzoną masę i wstawić na 5 godzin do lodówki, aby wszystko zastygło. Zastygniętą masę wyjąć z formy i pokroić na niezbyt duże batoniki. Przechowywać w lodówce, szczególnie podczas panujących obecnie upałów. Zobacz również: batoniki czekoladowe z płatków owsianych

Kuchcik gotuje
najlepszy mega czekoladowo-bananowy keks 163

Nie da się skończyć na jednym kawałku. Uczta dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, kakao i te klimaty :). Polewa na bazie śmietany i żelatyny. Składniki: (keksówka

Gotuj z Agnes
Daktyle + tahini + mięta = trufle. 127

cynamonu - wiórki kokosowe - zmielona kawa - prażony sezam - polewy/utemperowana czekolada - kamyczki owocowe, czekoladowe, itp. Sposób przygotowania: Daktyle kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu. Dodajemy listki mięty, tahini, kardamon i cynamon.  Miksujemy na dość zbitą, oleistą masę. Umieszczamy w lodówce na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy polewy i posypki. Mieszaninę wyciągamy z lodówki i formujemy kuleczki. Masa jest

DominikaDolci
Torcik MaKoWY z BeZiKami i MuSem CzeKOLaDowym 204

białą czekoladą  ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu  Polewa : ● 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej ● 2 łyżki mleka lub śmietany Przygotowanie

Luźna Kuchnia
BROWNIE CZY NIE BROWNIE 158

czerwonej fasoli.Jednak dla mnie będzie ono ciastem czekoladowym, nie tam żadnym Brownie. No to do dzieła ☺☺☺☺ Składniki:  puszka czerwonej fasoli  2 jajka  1 banan 1,5 płaskiej łyżeczki sody  łyżka miodu  3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego 2 łyżki ciemnego kakao truskawki   na polewę: 1 gorzka czekolada, 1/3 kostki masła  Sposób przyrządzenia

pieprzny smaczek
Mazurek czekoladowy 124

pamiętacie smak bloku czekoladowego z PRL-u na bazie masła i mleka w proszku? Uwielbiam ten smak i czasami robię taki. Jednak tym razem użyłam takiej właśnie domowej czekolady do mazurka. Do tego dwie garście bakalii i klasyczna polewa. Wyszło przepysznie. Składniki

Pysznie & Pięknie
933. Słodka strona Wielkanocy. 217

sernik cappucino z czekoladą, na spodzie browni z polewą z nutelli   I. babka marmurkowa z kawałkami czekolady II. babka jogurtowa z lukrem ( dla cioci ^^) domowy "kopiec kreta" (biszkopt, banany, krem z mascarpone z kawałkami bananów i czekolady) długo wyczekiwany mój pierwszy w życiu blok czekoladowy, pierwsza próba wykonana z powodzeniem ^^ (z herbatnikami i słupkami migdałów

More food, love and dreams
DRUGA ODSŁONA SERNIKA 247

SKŁADNIKI   90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła  500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie  1 łyżka ekstraktu z wanilii  2 jajka  90 g cukru pudru 4-6 łyżek likieru kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  * ilość

KUCHARNIA