drożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie czekoladowe – 80 g roztopionego masła – 170 g brązowego cukru – 2 łyżki kakao – 150 g smażonych solonych orzechów nerkowca Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia
I LOVE LIFEpapierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje
słodki bratekcytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła POLEWA: 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 1-2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki żelatyny. koraliki do dekoracji WYKONANIE
Pani na deserubijamy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca (a przy tym mega sztywna). Na dno przygotowanych kokilek nakładamy trochę czekoladowego makaronu (tak do 1/3 wysokości), wlewamy troszeczkę masy z żółtek, nakładamy warstwę płatków ryżowych z cynamonem i polewamy resztą masy. Układamy truskawki i porzeczki, a na koniec nakładamy bezową "czapę". Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kolorowy Przepisownikbanan, 6 szt. herbatników zbożowych , 4 łyżeczki nutelli, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki ajerkoniaku, jagody, ziarna granatu, rurki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Banana obieramy, kroimy w plasterki. Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy banany, na przemian polewamy jogurtem oraz nutellą, wierzch posypujemy ciasteczkami, polewamy ajerkoniakiem, posypujemy owocami
słodki bratekMam ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę
bistro mamaBabeczki snickersy to wbrew pozorom dziecinnie prosta propozycja. Dowolne babeczki czekoladowe (u mnie z przepisu na mocno czekoladowe ) można w kilka chwil zamienić w mini snickersowe
Ciastkozercytort i przepyszne tartaletki z kremem czekoladowo-orzechowym. Na ten słodki pomysł wpadłam, gdy szukałam przepisu na świąteczny mazurek. Aby przełamać słodki smak kremu czekoladowego ‘nadziałam’ tartaletki konfiturą żurawinową. Tartaletki Rocher znikały w szybkim tempie już na kilka godzin przed podaniem ich gościom, którzy w tym dniu świętowali(...)temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy. Do każdej tartaletki nakładamy pół łyżeczki konfitury, a następnie krem Rocher. Na końcu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Gdy polewa zastygnie posypujemy tartaletki posiekanymi orzechami laskowymi i dekorujemy pralinką. Krem Rocher: 150 g serka mascarpone, schłodzonego 75 g kremu czekoladowego, typu Nutella
Słodki Pomysłpodawać ciasto z kleksem bitej śmietany, konfiturą morelową lub śliwkową. Ciasto czekoladowe jest moją wariacją tortu Sachera. Składniki na ciasto: 175 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 żółtek 6 białek 150 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na polewę: 175 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mocnej czarnej kawy 150 g cukru pudru firmy(...)rozpuszczoną czekoladę i dalej mieszałam. Następnie wsypałam przesianą mąkę. Dokładnie wymieszałam składniki. Białka ubiłam z solą i resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszałam połowę piany z masą czekoladową. Następnie dodałam resztę i również starannie i delikatnie wymieszałam. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam masłem i delikatnie posypałam bułką tartą. Można zamiast niej wyłożyć dół formy papierem
potrawyregionalnepapilotkami. Połowę ciasta wyłożyć do papilotek, wyrównać. Na sam środek wyłożyć pełną łyżeczkę powideł. Przykryć pozostałą częścią ciasta czekoladowego, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Polewa z mlecznej czekolady: 100 g białej czekolady 30 g masła Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej. Pełną małą
Kubki smakuchwilę, aż wreszcie przed świętami miałam czas, aby pokombinować z nowym przepisem. Inspiracją do powstania tego ciasta stał się przepis na ciasto Missisipi, zwane chocolate mud cake. Jest bardzo czekoladowe, wilgotne i mięsiste. W swoim przepisie użyłam mąki kokosowej oraz suszonych sliwek, nadając mu bardziej zimowy smak. Nie żałowałam dobrości – jest tu śmietanka, dobra czekolada, kokos, śliwka i biała(...)180C do „suchego patyczka”. Białą czekolade stapiamy w kąpieli wodnej. Wierzch ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Polewamy obficie biała czekoladą przestudzony wierzch ciasta. Ciasto obsypujemy płatkami kokosowymi, obkladamy pozostałymi śliwkami i dekorujemy cukrowymi kuleczkami. Smacznego! Artykuł Czekoladowe ciasto Missisipi ze śliwkami, kokosem i białą czekoladą pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienianajlepiej upiec dzień przed przekrawaniem. Wystudzony przekrawamy na trzy blaty. Ja nie lubię przekrawać więc dzielę składniki na trzy równe części i pikę trzy osobne blaty. składniki na krem czekoladowy: 100 g czekolady (dałam część mlecznej i część gorzkiej) 100 ml śmietanki kremówki 125 g serka mascarpone opcjonalnie cukier puder do smaku wykonanie: Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej dodajmy połamaną czekoladę(...)część wiśni i na całości wykładamy cały krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy. Smarujemy i układamy wiśnie tak jak na poprzednim. Wykładamy cały krem śmietankowy. Przykrywamy trzecim blatem, który również nasączamy. Całość schładzamy w lodówce. Następnie częścią kremu „tynkujemy” cały tort. Schładzamy w lodówce. Schłodzony polewamy dripem i dekorujemy pozostałym kremem np. wyciskając rozetki. Możemy również udekorować
Domowy Smak JedzeniaBrownie czekoladowe to kultowe ciasto, uwielbiane przez wszystkich miłośników czekolady i nie tylko. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do filiżanki ulubionej kawy i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Konsystencja brownie jest dosyć zwarta a samo ciasto mocno czekoladowe. Moim zdaniem najlepiej smakuje na ciepło, dlatego przed podaniem zazwyczaj podgrzewam je w mikrofali. Jak przygotować domowe brownie(...)pomocą drewnianej łyżki. Do przygotowanej masy powoli wlewamy jeszcze ciepłą masę czekoladową, podczas wlewania masę delikatnie mieszamy trzepaczką. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy 18 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach przez 50 minut, grzanie góra-dół. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Mieszamy do połączenia składników. Polewę
Przepiski.plDziś zapraszam na pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru
My Culinary Artkakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30% 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g) 1 cukier wanilinowy 2 galaretki cytrynowe Polewa: 1/2 kostki masła 1 szkl. kwaśnej śmietany 18% 1/2 szkl. drobnego cukru 4 łyżki
Smaki Na Talerzubardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem(...)oraz – opcjonalnie – kilka kropli wybranego aromatu. Ponownie mieszamy masę trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko
Karo in the Kitchen100g gorzkiej i 50 g mlecznej) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżki ajerkoniaku Do nasączenia (opcjonalnie): 125 ml wrzącej wody 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki cukru Polewa: 100 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody W dużym rondelku umieszczamy masło, cukier, mleko i kakao – podgrzewamy na małym ogniu(...)Nasączamy je naparem przygotowanym z rozpuszczonej w wodzie z cukrem kawy (opcjonalnie). Na pierwszy blat rozprowadzamy krem czekoladowo-imbirowy. Przykrywamy drugim plackiem, na którym rozprowadzamy krem z ajerkoniakiem. Przykrywamy ostatnim plackiem (jeżeli udało nam się ciasto przekroić na 3 blaty;) ). Składniki polewy umieszczamy w rondelku, podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Dekorujemy ciasto (ja z polewy zrezygnowałam
Smaki Na Talerzurazem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru(...)gęstość, wlewamy odrobinę na zimny talerz i przechylamy go lekko. Polewa błyskawicznie się schłodzi o zobaczymy jak bardzo zgęstniała. Smacznego! Ten przepis został opublikowany jakiś czas temu w prowadzonym przez Malinę serwisie Trendy Kosmetyczne . p.s. ciasto raczej nie wychodzi z budyniu innego niż czekoladowy lub ewentualnie czekoladowy z toffi lub krówką
Codzienna kuchnia niecodzienna