wrzucamy do miski i miksujemy tylko do ich połączenia, dzięki temu nie jest nazbyt napowietrzony, więc nam nie opadnie. Czekoladowy spód zrobiłam na wzór brownie, ale troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym. Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym. Idealna propozycja na wielkanocny stół. SKŁADNIKI NA SPÓD
Upiecz sobie babeczkęMIESZANKĄ KEKSOWĄ KEKS BABKA Z COCA COLĄ BABKA KAWOWO SEROWA BABKA Z MULTI WITAMINĄ BABKA Z MARCEPANEM I POLEWĄ BABKA SEROWA Z POMARAŃCZĄ BABKA MURZYNKOWO-KOKOSOWA BABECZKI Z MAKĄ MIGDAŁOWĄ BABECZKI Z LIKIEREM I KREMEM TOFFI CZEKOLADOWE MUFFINKI Z BITĄ ŚMIETANĄ KARPATKA Z KREMEM ŚMIETANOWO-GALARETKOWYM BRZOSKWINIOWIEC SNIKERS CIASTO CEGIEŁKA KOSTKA KAKAOWO-KAWOWA Z PIANKA CZEKOLADOWĄ
Sama słodycz i szczypta chiliprzyzdabiania ciasta nadają się różne bakalie, migdały, orzechy, suszone owoce, kandyzowane owoce. Zazwyczaj smarujemy wierzch gotowego ciasta czekoladą, polewą lub kajmakiem, dzięki czemu nasze smaczne kolorowe ozdoby przykleją się do mazurka i będą się pięknie prezentowały na czekoladowym lub lukrowym tle. Mazurek przygotowuje się zazwyczaj z kruchego ciasta, może być przekładane warstwą kolejnego ciasta, np. ciastem maślanym
Zasmakuj Kuchniblat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarneplastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym, a najmniejszą pozostawiłam białą. Zimny tort obłożyłam czekoladową masą plastyczną z czerwonej zrobiłam kokardę, a z białej różę, która ułożyłam na środku tortu. Dodatkowo z białej polewy zrobiłam ozdobny wzorek na torcie :) Tak przygotowany tort wstawiam na całą noc do lodówki
Ciasteczkowy PotwórPyszne ciasto które ekspresowo można zrobić w kilka chwil Składniki • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne • 1 słoik dżemu wiśniowego • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania • 400 ml mleka • nalewka wiśniowa polewa • 2 łyżki masła • 100 g czekolady deserowej • 2-3 łyżki wody Sposób przygotowania 1. Rozrobić krem do mleka wsypać zawartość torebki i miksować
W królestwie smaków Beatytemperaturze pokojowej!), dodajemy przestudzony budyń i kawę. Ucieramy, aż do połączenia się składników. Do gotowej masy dodałam ciasteczka czekoladowe ;) Pychota! Gotową masę dzielimy na 2 części. Przełożenie: Ciasto I - pół masy - ciasto II - pół masy - ciasto I - polewa. Dekoracja to już własne inwencja
Lawendowe Niebokońcu daję śmietanę. Wszystko razem wymieszam i przekładam masę na wyłożone, surowe ciasto. Na wierzch daję pozostałe ciasto czekoladowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 170'C-180'C na około 30-40 minut.Upieczone możecie polać polewą. Ja pominęłam tę część, gdyż ciasto i tak było dość słodkie i bez polewy
Ciasteczkowy Potwórproszek i melasa z drzewa świętojańskiego Doskonale zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisu mojej babci, potem mamy, czyli pokoleniowy :))) Wilgotny, rozpływający się w ustach, mocno czekoladowy, o delikatnym posmaku powideł śliwkowych i... przepyszny- po prostu! Jestem pewna, że lepszego nie jedliście!!! :) Jeżeli chodzi o polewę, to można zrobić ją w tradycyjnej wersji , ja jednak miałam ochotę na polewę z powidłami- taką robię do Piernika , ale do tego murzynka pasuje równie dobrze(...)szklanki * cukier- 1 szklanka * masło- 250 g * powidła śliwkowe- 1 słoiczek * kakao- 3 czubate łyżki * przyprawa do piernika- 1 łyżeczka * proszek do pieczenia- 1 łyżeczka * soda- 1 łyżeczka Polewa: * czekolada mleczna- 100 g * powidła śliwkowe- 2 czubate łyżki Ciasto: Piekarnik nastawić na 175 stopni. W garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kakao. Masę przelać do dużej misy
Kraina Miodem Płynącabudyń śmietankowy 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1,5 kostki masła (300 g) w temp. pokojowej gorzka czekolada 1-2 duże chałwy 10 dag bez POLEWA: 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany lub mleka 1-2 łyżki kakao 5 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA: Piekarnik nagrzewany na 170- 180 st. C ustawienie góra dół(...)kremu i również miksujemy. SKŁADANIE: Ciasto czekoladowe wyciągamy z blachy, delikatnie obkrawamy boki (są cienkie i lekko spieczone) Ścinamy brzuszek ciasta, przekrawamy na pół. Na 1 blat ciasta smarujemy masę czekoladową i wyrównujemy. Bezy lekko kruszymy i wsypujemy na krem. 2 część ciasta smarujemy masą chałwową, odwracamy i przykrywamy masą na bezy. POLEWA: Żelatynę zalewamy zimną wodą tak żeby
Pani na deserCiasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki umieszczam(...)rondelku, gotuję, aż polewa zrobi się gęsta. Odstawiam do wystygnięcia. Tort wyciągam z lodówki i mogę przystąpić do zdobienia. Resztą kremu smaruję górę i boki tortu. Polewę wylewam delikatnie na krawędzi, tak żeby część spłynęła. Dodatkowo wykorzystałam różne owoce. I tort gotowy Smacznego Artykuł Tort truskawkowo-orzechowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentCiasto czekoladowe kroję na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam i smaruję dżemem z czarnej porzeczki, następnie wykładam na dżem ¾ kremu orzechowego. Przykrywam drugim blatem, który również nasączam i wylewam na niego lekko tężejącą już galaretkę z truskawkami. Tort przykrywam trzecim blatem, nasączam i całość wstawiam do lodówki na około 1-2 godziny. W tym czasie mogę przygotować polewę. Składniki umieszczam(...)rondelku, gotuję, aż polewa zrobi się gęsta. Odstawiam do wystygnięcia. Tort wyciągam z lodówki i mogę przystąpić do zdobienia. Resztą kremu smaruję górę i boki tortu. Polewę wylewam delikatnie na krawędzi, tak żeby część spłynęła. Dodatkowo wykorzystałam różne owoce. I tort gotowy Smacznego Artykuł Tort truskawkowo-orzechowy (vege) pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentyment