nuta kwaśnej porzeczki OBŁĘD <3 Składniki (duża blacha): Ciasto: 6 jaj „L” 80 g cukru 200 g czekolady deserowej 50 g masła Ganasz czekoladowy: 200 g śmietanki 30% 200 g czekolady deserowej 2 łyżki miodu 2 łyżki miękkiego masła 20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie) dżem z czarnej porzeczki(...)lodówki na mniej więcej 30 minut. Odrobinę ganaszu zostawiamy do dekoracji, resztę podgrzewamy w mikrofalówce w celu uzyskania konsystencji polewy. Rozpuszczony ganasz mieszamy. Schłodzone ciasto oblewamy podgrzanym ganaszem. Następnie ciasto dekorujemy rozetkami za pomocą papierowego kornetu z ganaszem czekoladowym. Na mazurku układamy dekorację z suszonych i kandyzowanych owoców, pistacji i migdałów. SMACZNEGO!!! Przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla" Pawła Małeckiego
Malinowo w kuchnipoprzedniego i tego nam wszystkim życzę! Dziś mam dla fanów czekoladowych smaków prawdziwą gratkę. Mam nadzieję, że lubicie rolady biszkoptowe. Delikatny, dosyć cienki biszkopt kawowy oraz pyszna czekoladowa pianka z dodatkiem wiśni to moja propozycja na słodkie powitanie Nowego Roku. Całość wychodzi dosyć słodka, więc wszelakie polewy wydają się już tutaj zbyteczne. Wierzch można dodatkowo przyozdobić niezbyt słodką, ubitą śmietanką(...)połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż do połączenia. Studzimy. Pozostałą schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone oraz schłodzoną, wciąż płynną czekoladę. Miksujemy do połączenia. Powstałą piankę czekoladową rozprowadzamy na przestudzonym biszkopcie. Miejscami rozkładamy odsączone wiśnie. Zwijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Roladę przechowujemy w chłodnym miejscu (w przeciwnym wypadku warto usztywnić masę śmietan-fixem
Smaki Na Talerzusłoik dżemu wiśniowego * 800ml śmietany kremówki * 250g serka mascarpone * 4 łyżki cukru pudru * polewa -300g cukru, 200g mleka skondensowanego słodzonego, 7150ml wody, 2 łyżki żelatyny, 120l wody, 300g białej czekolady * zielony i pomarańczowy barwnik sp ożywczy * czekoladowe literki oraz ozdoby na tort Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem. Ubić(...)drugi blat. Na trzeci na łożyć tylko krem. Wyrównać dobrze cały tort i na pó ł godziny wstawić do zamrażarki. Tak przygotować drugi tort. W tym czasie przygotować lustrzaną polewę czyli namoczyć że latyn ę w 120ml wody. Podgrzać cukier z mlekiem i wodą. G dy się zagotu je dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Wsypać czekoladę połamaną na kostki
Magiczne Życie MartyPołączenie czekoladowego biszkoptu i masy śmietankowej to sposób na pyszny i delikatny deser. Ciasto jest po prostu pyszne!!! Polecam :) Biszkopt: 12 jaj 2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao Masa śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 200 ml śmietany 18% 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 4 łyżki(...)czekoladowe. Wyjmuję, zimne kroję kroję na - w sumie - cztery blaty i odstawiam. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno.Dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia się cukru. Żelatynę zalewam, czekam aż spęcznieje, podgrzewam w kąpieli wodnej i łączę ze śmietaną 18%, szybko przelewam do ubitej kremówki, wymieszam i smaruję blaty biszkoptowe, składam i odstawiam do lodówki. Składniki polewy
Ciasteczkowy Potwórszybkie ciasto czekoladowe. Wilgotne w środku, z dodatkiem ulubionych owoców smakuje wybornie. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady (u mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka owoce do dekoracji (u mnie granat i truskawki z odrobiną mięty) polewa 100 g czekolady deserowej(...)czekoladową i zmniejszając moc miksera do minimum, wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie miksować do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 22 cm lub mniejszej i piec około 30 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu ciasto studzić na kratce. Przygotować polewę
Kuchnia w opałachdrobny cukier – 300 g * sok z cytryny -2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY: * kawa BRASIL SANTOS – 4 łyżki ( zmielonej ) * mascarpone * czekolada mleczna – 200 g * cukier puder – do smaku DODATKOWO: * czekolada mleczna jako polewa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BEZY: Białka ( najlepiej jak są w temperaturze pokojowej ) ubijamy na niskich obrotach ok. 2 minuty ( aż się spienią(...)czubki” Wkładamy do nagrzanego wcześniej na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C. Pieczemy ok. 60-75 minut. Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. KREM CZEKOLADOWO KAWOWY: Kawę wcześniej mielimy, zaparzamy bardzo mocny kawowy napar, odcedzamy, studzimy. Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawowy napar i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę. Miksujemy na gładki krem, mocno chłodzimy. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkotylko! Zwłaszcza jeśli jesteście łasuchami. Wbrew pozorom zupa czekoladowa deserowa wcale nie jest „aż tak słodka”. Jeśli użyjecie czekolady gorzkiej i deserowej będzie naprawdę idealna. Zupa czekoladowa deserowa to zupa na specjalne okazje – właśnie takie, jak pachnące Święta Bożego Narodzenia! Na pewno zjednoczy wszystkich przy stole w pełnym zachwycie. Pachnie świątecznie cynamonem, pomarańczą i czekoladą. Składniki: 115g(...)kostkę, odstawić. W niewielkim garnku, lub ewentualnie w kubku i mikrofalówce, roztopić masło z czekoladą gorzką. Nalać schłodzoną zupę do miseczek, delikatnie ozdobić polewą z czekolady gorzkiej (jeśli zupa będzie dobrze schłodzona, a polewa jeszcze ciepła, to lejąc ją delikatnie na zupę, zauważycie, że polewa sama wypływa na wierzch tworząc piękne wzroki). Posypać podpieczoną chałką. Można także posypać
Pociąg Do Kuchniteż najdziecie ich przepis), które zaszalały z przepisem na Lizaki choinki z ciasta czekoladowego . Dziewczyny nie dość, że zinterpretowały przepis stosownie do okazji i zamiast choinek przygotowały przeurocze zajączki, to dokonały jego cudownego uzdrowienia — ksylitol zastąpił cukier, mąka gryczana mąkę pszenną, a polewa jogurtowa lukier. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem pod olbrzymim wrażeniem pomysłowości i własnej inwencji
Food Squaremleka lub napoju roślinnego -1½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym Polewa jogurtowa -200ml jogurtu greckiego -ksylitol -2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki mleka + łyżka jogurtu greckiego Dodatkowo -marcepan (najlepiej domowy!) + mąka ryżowa -trochę świeżego soku z buraka -patyki od lodów -kostka gorzkiej czekolady CIASTO CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i zostawić do wystudzenia. Masło(...)można odwrócić ciacho dołem do góry. Na koniec pokroić na równe trójkąty (u nas było 6 ale jeden został zjedzony podczas sesji i w efekcie jest 5 :P). POLEWA JOGURTOWA Żelatynę, 2 łyżki mleka oraz łyżkę jogurtu wymieszać, podgrzać i znów mieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać ją do reszty jogurtu wymieszanego z dowolną ilością ksylitolu i dokładnie wszystko połączyć
Candy Pandasdrożdży świeżych – 75 g masła, roztopionego – 250 ml mleka – 2 duże jajka Nadzienie czekoladowe – 80 g roztopionego masła – 170 g brązowego cukru – 2 łyżki kakao – 150 g smażonych solonych orzechów nerkowca Polewa z serka kremowego – 60 g masła – 1/3 szklanki cukru pudru – 120 g serka kremowego np. philadelphia
I LOVE LIFEpapierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy. Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników. Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje
słodki bratekcytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag masła POLEWA: 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 2 łyżki cukru 1-2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki żelatyny. koraliki do dekoracji WYKONANIE
Pani na deserubijamy tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca (a przy tym mega sztywna). Na dno przygotowanych kokilek nakładamy trochę czekoladowego makaronu (tak do 1/3 wysokości), wlewamy troszeczkę masy z żółtek, nakładamy warstwę płatków ryżowych z cynamonem i polewamy resztą masy. Układamy truskawki i porzeczki, a na koniec nakładamy bezową "czapę". Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kolorowy Przepisownikbanan, 6 szt. herbatników zbożowych , 4 łyżeczki nutelli, 4 czubate łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki ajerkoniaku, jagody, ziarna granatu, rurki czekoladowe do dekoracji WYKONANIE Banana obieramy, kroimy w plasterki. Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy banany, na przemian polewamy jogurtem oraz nutellą, wierzch posypujemy ciasteczkami, polewamy ajerkoniakiem, posypujemy owocami
słodki bratekMam ochotę jeszcze dopisać "...i z czekoladowym ganache ". Na samo wspomnienie tego ciasta mam dreszcze! Dreszcze rozkoszy, bo było to jedno z TYCH ciast. Na niepogodę
bistro mama