polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:412/582)

Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe – niezawodna klasyka 183

jeżeli to Twoje pierwsze podejście do ciasta czekoladowego. Co zrobić, aby powstało brownie idealne? Jedną z najważniejszych zasad, o jakiej należy pamiętać, kiedy przygotowuje się brownie, jest dodanie odpowiedniej ilości tłuszczu. Nie powinno go być mało. Wręcz przeciwnie. Im więcej masła, tym bardziej mokra i delikatna stanie się ostateczna konsystencja klasycznego ciasta czekoladowego. Równie istotne jest dodanie odpowiedniej ilości pozostałych(...)urozmaicić smak brownie? Dobrym pomysłem jest przygotowanie polewy z innego rodzaju czekolady niż gorzka – np. z mlecznej lub białej, które będą dobrym kontrastem dla całości. Możesz również posypać całość wiórkami kokosowymi lub na wierzch dodać warstwę podprażonych orzeszków ziemnych i słonego karmelu. Zobacz, jak to smakuje! Artykuł Przepis na tradycyjne ciasto czekoladowe – niezawodna klasyka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne FoodMagazine.pl

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ganache – wszystko co musisz wiedzieć. 141

Ganache to czekoladowy krem do tynkowania tortów. Błyszczący, puszysty, łatwy do nałożenia. Chcesz wiedzieć jak go zrobić? Przeczytasz o tym tutaj. Ganache to podstawowy krem dla każdego cukiernika. Z jego pomocą przygotujesz tynk do tortu, krem, dripy, polewę i dekoracje. Jak zrobić Ganache? Odmierz potrzebną Ci czekoladę i posiekaj ją na drobniutkie kawałeczki. Kawałki muszą mieć podobną wielkość, aby rozpuścić(...)można powtarzać do skutku. Uważaj aby nie przegrzać śmietany, ponieważ tłuszcz zacznie się oddzielać od kakao. Dlatego ważne jest aby ganache podgrzewać stopniowo po 5 – 10s. Dlaczego Ganache czekoladowy nie twardnieje jak czekolada? Czekolada zawiera masło kakaowe. Masło kakaowe jest jak wosk. Zwarte w temperaturze pokojowej, a płynne gdy zostaje podgrzane. Dodanie płynu tj. śmietana upośledza zdolność czekolady

SmartBake.pl
Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą 270

łyżki kakao 1 łyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo(...)posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wlać do tortownicy,25 cm. i piec w temp.180 stop. przez 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, serkiem i budyniem w proszku. Na podpieczone ciasto czekoladowe wyłożyć masę serową. Piec 30 min. w temp.180 stop. Czekoladę i masło stopić dodając śmietankę. Polać ostudzone ciasto i ozdobić pomarańczą kandyzowaną

Kulinarny karnet Christophera
Babka zebra orzechowa 156

tortowej 0,5szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao naturalnego 3/4szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1szkl. oleju 5 łyżek zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka mleka Polewa: 3 łyżki śmietany 30% 90g czekolady mlecznej z orzeszkami arachidowymi Sposób przygotowania: Składniki na babkę wyjęłam wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Jajka utarłam z cukrem zwykłym i waniliowym(...)około 2 minutach czekoladę wymieszałam i posmarowałam nią wierzch i boki ciasta. Gdy polewa zastygnie, babkę można pokroić i podać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia innych moich przepisów na babki, np.: babka hrabina (link do przepisu:  Waniliowe Improwizacje: Babka hrabina ), czekoladowa babka z wiśniami (link:  Waniliowe Improwizacje: Czekoladowa babka z wiśniami ), babka zebra z kisielem (link

Waniliowe Improwizacje
DESER Z HERBATNIKAMI I KAJMAKIEM 167

ciastek maślanych, 1 puszka kajmaku, 1 jogurt typu greckiego, maliny, borówki, banan likier czekoladowy, beziki do dekoracji WYKONANIE   Ciastka kruszymy. Na dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie kajmaku, jogurtu, układamy banany pokrojone w plastry. Dekorujemy pokruszonymi bezikami, malinami i borówkami. Całość polewamy likierem

słodki bratek
KULECZKI LUSETKI 243

tabliczka 100 g mlecznej czekolady Wykonanie: Wafelki kroimy na maleńkie kawałeczki, dodajemy do nich krem czekoladowy i drobno posiekane orzechy w karmelu. Wszystko dobrze mieszamy, odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w garnuszku wlewając łyżkę mleka.  Formujemy kuleczki, każdą polewamy czekoladą, możemy posypać prażonymi orzechami z karmelem

Z Majeczką w kuchni
Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową! 197

piekarnika: dół + termoobieg Ciasto całkowicie studzimy na kratce, to bardzo ważne nie kroimy gorącego. PRZYGOTOWANIE POLEWY: W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, śmietanę, pokruszoną czekoladę, kakao i cukier. Całość ciągle mieszaj rózgą - trzepaczką. Masę gotujemy na małym ogniu około 3 minut. Gdyby masa czekoladowa była zbyt gęsta (powinna cieniutkim strumieniem spływać z łyżki) to dodaj po prostu łyżkę wody

SMYKWKUCHNI
Twarogowe trufle z jagodami. 178

gorzka o zawartości 74% kakao z Lidla, fajnie się topi i nadaje się też do robienia polewy. Ma krótką listę składników, dużą zawartość kakao, ale niestety także cukier. Wciąż szukam tej idealnej, póki co muszę zadowolić się tą. Wracając do przepisu, oto twarogowo-czekoladowo-jagodowe kulki, które powstawały w wielkich bólach. Mimo wszystko warto było się pomęczyć! Są delikatne

Powiedz dietom nie
Gruszka z syropu z czekoladowymi lodami 155

lodami czekoladowymi uzależniają!!!!!!!!!!!!! My już  jesteśmy uzależnieni. Składniki : lody czekoladowe  gruszki z syropu     roztopiona czekolada do dekoracji listki mięty do dekoracji starta czekolada do posypania   Przygotowanie: Gruszki wyjmujemy z syropu i odcedzamy na sitku. Układamy na talerzu polewamy roztopioną czekoladą. Łyżką do lodów nabiermy gałką lodów układamy obok, posypujemy

Lili w kuchni
Ciasto czekoladowe 199

czekoladę. Gdy się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia.  Jajka ubijamy, dodajemy do nich ostudzoną masę czekoladową i łączymy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i połamanymi orzechami. Przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180`C przez 25-30 minut. Polewamy rozpuszczoną białą czekoladą (w mikrofali, albo kąpieli wodnej). Rozprowadzamy po całej powierzchni ciasta. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Muffinki czekoladowo- kokosowe 197

Muffinki czekoladowo- kokosowe SKŁADNIKI: jajko -1 szt mąka -1 szkl mleko -0,5 szkl szczypta soli proszek do pieczenia -0,5 łyżeczki cukier-0,5 szkl olej -1 kieliszek POLEWA polewa gotowa -1 opak wiórki kokosowe do obsypania PRZYGOTOWANIE: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Do miski wlać mleko, dodać olej i jajko, zmiksować mikserem

Kuchnia Danusi
Brownie z musem jabłkowym (ciasto czekoladowe paleo) 167

Chodziło za mną ostatnio jakieś nowe ciasto czekoladowe. Już tyle różnych brownie robiłem (nawet z kiszoną kapustą !), ale chciałem coś nowego.  Szukałem i w końcu znalazłem – ciasto czekoladowe z musem jabłkowym! Ciasto czekoladowe paleo, brownie z musem jabłkowym – bez glutenu, zbóż, nabiału (laktozy i kazeiny) – sprawdzony przepis: banany – 2 większe miód – ½ szkl mąka kasztanowa(...)innych chorobach autoimmunologicznych. Gotowe brownie możesz oczywiście czymś udekorować, ja najczęściej robię polewę z roztopionej gorzkiej czekolady (70-75%) z olejem kokosowym (i takie ciasto jest na zdjęciu powyżej). PaleoSMAK Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo? Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie

PaleoSMAK
CIASTO CZEKOLADOWE Z PIANKĄ – jak WZetka 130

razem z mamą prześcigamy się w pieczeniu ciast! I Ona ma do tego zapał, i ja! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne czekoladowe ciasto przypominające klasyczną WZetkę, ale WZetką absolutnie nie jest! Lekki, puszysty, czekoladowy biszkopt upieczony z budyniu ( tak, z budyniu! ) połączony z orzeźwiającym, lekko orzeźwiającym kremem jest fantastycznym pomysłem do kawki. Ciasto robi się bardzo szybko(...)BISZKOPT BUDYNIOWY: * budyń czekoladowy – 5 op ( 5 x 45 g bez cukru ) * cukier – 1 szkl * jajka L – 6 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PIANKA WINOGORONOWA: * serek „homo” naturalny – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka winogronowa przezroczysta – 1 op POLEWA: * czekolada mleczna – 2 szt * masło

Ostra na Słodko
Pralinki Oreo 187

uwierz mi warto. Pralinki mają zdecydowanie głębszy, bardziej intensywny i czekoladowy smak, dzięki czemu jedna, góra dwie sztuki na osobę w zupełności wystarczą, a jeżeli ja mówię, że wystarczą, to naprawdę wystarczą. Składniki na 12 sztuk: 12 ciastek Oreo 75 g ciemnej czekolady plus 50 g jako polewa pralinek ¼ szklanki gęstego mleka kokosowego 1 łyżeczka oleju kokosowego wiórki kokosowe(...)mleko kokosowe. Następnie do miski przełóż rozdrobnione wcześniej ciastka, a całą masę dokładnie wymieszaj i włóż na 10 minut do lodówki.  Wyjmij białe kuleczki z zamrażarki. Po schłodzeniu czekoladową masę podziel na 4 części, a każdą z nich na trzy kolejne. Każdą z 12 części formuj w płaski dysk, pośrodku ułóż biały środek i otocz go czekoladową warstwą, lepiąc

Roślinna - blog wegański
Pralinowe babeczki 187

przestudzoną masę czekoladową. Na koniec dodajemy suche składniki i łączymy dokładnie. Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 st. C. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku dolewając mleka i mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca rozsmarowujemy ją na upieczonych babeczkach. Migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy na jeszcze ciepłą polewę na babeczkach

Kucharzyca