wilgotne i... mocno czekoladowe. Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Spód: 100g kruchych ciasteczek 50g masła/margaryny Masa serowa: 250g sera białego 2 jajka 30g masła 40g cukru 200 ml gęstej śmietany 4 łyżki kakao (płaskie) 2 łyżki stopionej czekolady 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Polewa: 50g czekolady 2-4 łyżki
Di gotujepianę, delikatnie dokładamy do masy czekoladowej, łączymy Ciasto wlewamy do prodiża, pieczemy około 25 minut orzechy prażymy na suchej patelni biały cukier wsypujemy na suchą gorącą patelnie- tą samą na której podsmażaliśmy orzeszki, podgrzewamy aż do momentu kiedy zacznie się przypalać, dolewamy pozostałą śmietanę, doprawiamy solą, wrzucamy orzeszki sos karmelowy pozostawiamy do osygnięcia, polewamy nim całe ciast bądź pojedyncze
Luźna KuchniaPamiętacie mocno czekoladowe babeczki ? Postanowiłam lekko zmodyfikować przepis i tym razem podać je z orzechowymi powidłami. Jest to świetna propozycja na świąteczny stół lub sylwestrową zabawę. Małe, słodkie przekąski, w sam raz dla łasuchów, którzy nie wyobrażają sobie przecież życia bez słodkości ;) Zamiast posypywać te babeczki cukrem pudrem lub oblewać polewą, połóżmy na nich łyżeczkę
Codzienna kuchnia niecodziennacukru. Do masy czekoladowej dodajemy przesianą mąkę i stopniowo ciągle mieszając, pianę. Tortownicę pokrywamy papierem do pieczenia , wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy ok. 1 godziny. Wystudzone ciasto , przecinamy wzdłuż na dwa placki. Przekładamy połową podgrzanej konfitury. Przykrywamy drugim plackiem i smarujemy wierzch ciasta pozostałą konfiturą. Polewa: Do 125 ml wody, wsypujemy
Słodkości i nie tylkotortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej
Kolizje Smakówcałość i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim strumieniem masę czekoladową i zmiksuj całość dokładnie. Zacznij dodawać śmietanę (w trzech częściach) naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą i proszkiem. Całość wymieszaj już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć(...)cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe. Zmiksuj ponownie chwilę. PONCZ: Zaparzoną miętę wymieszaj z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku z cytryny. Ostudź. POLEWA: W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj połamaną czekoladę i pozostaw do rozpuszczenia się czekolady. Na koniec wymieszaj. SKŁADNIE: Pierwszy blat ciasta ułóż na paterze, nasącz kilkoma łyżeczkami
Słodko-Słony Świat Ilonymojej modyfikacji. Na czekoladowy spód: 250 g herbatników 100 g rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 szkl. puree z dyni Na polewę: 100 g białej
Walijskie Pichcenieupiekłam ciasto z czekoladowym spodem i owocową górną warstwą. Ciasto wyszło bajecznie dobre (jeśli ktoś lubi smak migdałów, borówek, sera i czekolady) i ten "tort", ani trochę nie był gorszy od tych sklepowych - wręcz przeciwnie! Wiem jednak, że zawsze można doszukać się jakiegoś "ale". W tym przypadku jest to tylko brak lukrowej polewy lub lukrowej postaci
Keto Przepisypyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii SKŁADNIKI tortownica o średnicy 27cm, 2 szkl.mąki, 1 szkl.cukru, 2jajka, 1szkl.mleka, ¼ szkl. oleju, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao, ½ szkl.posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki rodzynek, 2 jabłka, 2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika Polewa kakaowa: ¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki
słodki bratekCIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE. Składniki: Ciasto: 225 g mąki tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 duże jajka, lekko roztrzepane 200 g brązowego cukru 120 ml kwaśnej śmietany 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 150 g suszonej żurawiny 300 g startych surowych buraczków Polewa
Zakątek rozkoszy kulinarnychSZTYWNO DO MASY CZEKOLADOWEJ DODAĆ PO KOLEI ŻÓŁTKA I ZMIKSOWAĆ ,NASTĘPNIE MĄKĘ PRZESIANĄ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA I KRÓTKO ZMIKSOWAĆ .NA KONIEC DODAĆ BIAŁKA UBITE NA SZTYWNO I WYMIESZAĆ MASĘ DELIKATNIE ŁYŻKĄ .DO FOREMKI WŁOŻYĆ GRUSZKI,NAPEŁNIAJĄC WYDRĄŻONY ŚRODEK MASĄ .CIASTO OSTROŻNIE WYLAĆ DO FOREMKI.PIEC W 180 STOPNIACH PRZEZ OKOŁO 45 MINUT. POLEWA: 150 G GORZKIEJ CZEKOLADY
Ladylaura.Ciasto czekoladowe Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki kasztanowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki gryczanej 300 ml mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao agawa 1/2 szklanki oleju dżem wiśniowy (opcjonalnie do przełożenia) migdały (opcjonalnie) Składniki na polewę: 10 daktyli 1 szklanka mleka ryżowego 3 łyżki
nietadietadelikatnie wymieszaj z masą czekoladowo – buraczaną. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, sól. Wymieszaj ,aż ciasto będzie jednolite ,ale puszyste. Przełóż do długiej około 40 cm keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku ,około 50 minut. Pokrój dopiero po wystudzeniu. Jeśli chcesz możesz przygotować różową polewę z miodu, białej czekolady
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki stewii sos czekoladowy płynny miód kakao odrobina mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na placki mieszamy rozgrzewamy teflonową patelnie, żeby mieć pewność, że placuszki odkleją się od patelni przecieramy ją lekko papierowym ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek wykładamy 1 łyżkę ciasta na 1 placek i lekko rozsmarowujemy go na patelni gotowe placki polewamy sosem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTorcik czekoladowo-kawowy to bez wątpienia wypiek na szczególne okazje. Jednym z najważniejszych dni w ciągu roku, które warto świętować i celebrować jest bez wątpienia Dzień Matki. Gdy sama zostałam mamą, jeszcze bardziej doceniam ten dzień i staram się, aby moja mama czuła się wtedy wyjątkowo. Staram się coś przygotować, czy to drobny prezent, czy wypiek od serca, czy też(...)czasem lekko je zmodyfikowałam, dodając mniej cukru, a także dodajac kawę zbożową. Z masą z mleczka kokosowego z gorzką, niemal wytrawną czekoladą całość komponuje się przepysznie. Do tego polewa z kawową nutą i kwiaty. Deser zajadamy obowiązkowo w towarzystwie kawy, tym razem ulubionej mojej mamy, czyli Inki z magnezem. Polecam :) ciasto: 300 g mąki tortowej 190 g cukru pudru
Mienta blog