Dziś kolejny przepis i kolejne ciasto z wykorzystaniem cukinii, która jak co rok, pięknie obrodziła. Na moim blogu prezentowałam już przepis na czekoladowe ciasto z cukinii. Znajdziecie go pod tym linkiem: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html. Wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić kolejne ciasto z tym warzywem, tym razem w wersji cytrynowej. Do tego ciasta użyłam cukinii żółtej a nie zielonej(...)mnie tak było. Ciasto wyszło bardzo smaczne, aromatyczne i wilgotne. Ładnie, równo wyrosło i nie opadło po upieczeniu. Takie ciasto idealnie komponuje się z cukrem pudrem, z lukrem lub polewą z białej czekolady. Będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy czy herbaty. Dodatkowo to fajny pomysł na przemycenie do jedzenia warzywa i uczynienie deseru zdrowszym. Oto przepis: Składniki: 5 małych jajek
Waniliowe Improwizacjepieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem: 300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu Ponadto(...)dotykała budyniu, odstawić na blat do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo , łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń czekoladowy, miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem
moj przepis napieczenia, warto jednak przygotować je dzień wcześniej aby się przegryzło. Składniki na formę: 30 x 25 cm Składniki na krem: 300 g cukierków Kukułka 1 litr mleka 4 budynie czekoladowe bez cukru (każdy na 0,5 litra mleka) 200 g miękkiego masła 200 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów (u mnie pół na pół) 1/4 szklanki wódki lub Spirytusu Ponadto(...)dotykała budyniu, odstawić na blat do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo , łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń czekoladowy, miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem
moj przepis nadotykała budyniu, odstawić na blat do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować na jasną puszystą masę. Cały czas miksując na średnich obrotach, stopniowo , łyżka po łyżce dodawać ostygnięty budyń czekoladowy, miksować aż do uzyskania gładkiego kremu. Następnie zmniejszyć obroty i stopniowo wlewać wódkę, na koniec wsypać orzechy i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem(...)kremu, wyrównać, wyłożyć kolejną warstwę herbatników, następnie wyłożyć resztę kremu, na wierzch poukładać trzecią warstwę herbatników. Ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie przygotować polewę. Błyszcząca polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka zimnej wody W małym naczyniu wsypać żelatynę, zalać wodą. Odstawić na 10 min do napęcznienia
moj przepis namasę. Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki w dowolnej kolejności. Miksujemy całość do połącznia się składników. Kiedy masa jest gotowa dodajemy do niej wiórki czekolady (startej na tarce), bądź czekoladowe kropelki lub skórkę pomarańczową - co tylko lubimy. Oczywiście dodatki te można spokojnie pominąć, jeśli lubimy "czysty" sernik. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego(...)pieczemy kolejne 50 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy dowolnie: cukrem pudrem, lukrem, polewą. Tutaj panuje całkowita dowolność
Walijskie Pichceniebardzo fajna alternatywa dla cukierków, ciastek, czy innych kupnych słodkości. U mnie w domu przeważają domowe ciasta, desery i inne wypieki. Trufle to tak naprawdę małe kuleczki z ganasz czekoladowego oblane czekoladą i obsypane orzechami. Są naprawdę słodkie, więc jedna trufelka zaspokoi nasze potrzeby przy pysznej kawie. Idealne na małe imprezy, urodziny, eventy. Dla dzieci niemal są pysznością. Do przepisu(...)śmietanka 30 % 50 ml. 🌿 miód 20 g. 🌿 masło miękkie 30 g. 🌿 cukier wanilinowy 1 op. 🌿 herbata Tekkanne Rooibos Vanilla 3 saszetki POLEWA 🌿 czekolada deserowa 70 %, mleczna lub biała 100 g. 🌿 cukier wanilinowy 1 op. 🌿 herbata Tekkanne Rooibos Vanilla napar 4 łyżki 🌿 orzechy 1 garść Herbatę zaparzamy w małej filiżance. Śmietankę zagotowujemy
Kuchnia Paulettesczas na przerwę i kawę w zimowej scenerii. A do kawy słodki kawałek ciasta, które nie tylko nazywa się jak znany batonik dla dzieci, ale też tak smakuje.Ten delikatny czekoladowy biszkopt przełożony mlecznym kremem robi się bardzo szybko i na pewno nie tylko wasze dzieci będą zachwycone smakiem domowej "mlecznej kanapki" Kto zrobi na zbliżający się weekend? MLECZNA KANAPKA(...)pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 szczypta soli krem: 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mleka w proszku polewa: 2 tabliczki czekolady mlecznej 6 łyżek mleka Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i cukrem. Następnie dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaną z proszkiem
Bon appetit mon amieDziś przepis na czekoladowe ciasto z wiśniami. Robi się je bez mąki, którą zastępuje się mielonymi migdałami. Nie ma w nim też mleka, ani cukru. Świetne rozwiązanie dla tych, którzy nie spożywają glutenu, ani produktów mlecznych. Składniki: 100 g gorzkiej czekolady 200 g mielonych migdałów 200 ml mleka kokosowego 120 g klarowanego masła 20 g odtłuszczonego kakao 100 g ksylitolu(...)jaja aromat cytrynowy i waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową. Sposób przygotowania: Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać. Cukier utrzeć z jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone
W SMAKCiasto czekoladowe: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masło rozpuścić razem z czekoladą na bardzo małym ogniu i przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć z maślano-czekoladową masą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Całość wymieszać i przelać do keksówki wypełnionej wyciętym wzorem i uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec przez(...)kąpieli wodnej z kakao oraz mlekiem. Lekko przestudzić i polać gotowe ciasto. Ozdobić truskawkami. Smacznego! :) * tylko nie wyrzucajcie resztek wykrojonego ciasta, można wykorzystać je np. jako kruszonkę na polewę- zamiast zdobić truskawkami- albo zrobić bajaderki. ** aromat truskawkowy ciężko jest dostępny w sklepach więc można zamienić na inny np. rumowy
Kraina Miodem PłynącaWitam Was! Dzisiaj z rana za oknem dużo słońca, ciekawa jestem czy tak będzie przez cały dzień! Mam dla Was chlebek bananowo-czekoladowy. Przyznam,że kiedyś robiłam bananowe ciasteczka owsiane i jakoś do mnie nie przemówiły, dlatego miałam pewne wątpliwości co do tego chlebka, które znane jest także jako ciasto. Znalazłam go na blogu u Buszującej(...)Składniki: Ciasto: 3 dojrzałe banany 100g masła 100g gorzkiej czekolady 60 ml mleka 2 jajka 200g cukru 230g mąki pszennej 6g sody oczyszczonej Szczypta soli Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka miodu 3 łyżki mleka Po przepis zapraszam do autorki Pauliny , bo musicie zobaczyć te świetne zdjęcia! :) Miłego Dnia
Chocolate Stop Temptingwykorzystać i upiec jakieś pyszne ciasto na weekend. Ciast z białek na moim blogu znajdziecie już całkiem sporo, robiłam już biszkopty, babki zebry itp. Dziś dla urozmaicenia zrobiłam czekoladowe ciasto z białek z coca colą. Bardzo lubię ciasta z samych białek bo wychodzą delikatne i wilgotne. Można je wykorzystać również jako bazę do tortów lub przekładać dowolnymi kremami(...)cukru 1 cukier waniliowy 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5szkl. oleju 0,5szkl. coca coli/pepsi 1 czubata łyżka gorzkiego kakao szczypta soli Polewa: 2-3 łyżki mleka kilka kostek gorzkiej czekolady 60g mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Białka umieściłam w misie miksera. Dodałam szczyptę soli i ubiłam je na sztywno. Do ubitej piany
Waniliowe Improwizacjepotrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi(...)jeden duży gofr to około 204kcal, B: 14,5g, T: 2,4g, W: 33,2g. Składniki: – 220ml maślanki – 140g mąki orkiszowej – 1 jajko – 40g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych) – 1 łyżka erytrolu – 1 łyżeczka sody – ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy
Be Fit Be Strongpotrafi się im oprzeć. Różnimy się między sobą jedynie w tym, z jakimi dodatkami lubimy je jeść. Dzisiaj jednak proponuję Wam zdrowszą wersję bez bitej śmietany, frużeliny, czy słodkiej polewy. Czy gofry na mące orkiszowej, maślance, bez oleju i cukru, a z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście mogą się udać? I to jak! Przekonajcie się sami! Z przepisu wychodzi(...)około 204kcal, B: 14,5g, T: 2,4g, W: 33,2g. Składniki: – 220ml maślanki – 140g mąki orkiszowej – 1 jajko – 40g gorzkiej czekolady (lub dropsów czekoladowych) – 1 łyżka erytrolu – 1 łyżeczka sody – ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) Dodatkowo: roztopiona gorzka czekolada, kiwi, winogrona, banan, listki mięty Wszystkie składniki (oprócz czekolady) dokładnie łączymy ze sobą. Czekoladę drobno
Be Fit Be Strongczekoladowo kokosowa kostka w moim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak dzieciństwa, święta czy większe imprezy rodzinne nie istniały bez tych kostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu! A zatem zapraszam dziś! Składniki na biszkopt; 7 jajek(...)łyżek cukru 6 łyżek maki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Składniki na polewę; 250 g masła lub margaryny ok pół szklanki cukru pudru 4 łyżki kakao Skworcu 1 łyżka olejku waniliowego Skworcu ok 1/3 szklanki mleka Dodatkowo; wiórki kokosowe 400g Skworcu Przygotowanie ; Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na puszysta piane
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie, dzisiejsza propozycja to bezglutenowa rolada z nadzieniem czekoladowym a raczej daktylowym kremem czekoladowym. Ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej (miałam obawy, czy zwinie się w rulon - jednak udało się bez problemu). Bez mleka i białego cukru. Lekka i puszysta:) Wykonana w formie o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna do weekendowej herbatki:) Spróbujcie koniecznie;) Składniki Ciasto(...)mąki kukurydzianej - 4 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu - 20 g słodzika lub cukru Masa - 100 g namoczonych daktyli - 1 banan - 3 łyżeczki kakao Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - posiekane orzechy - 2 łyżeczki lub dowolna inna posypka Wykonanie Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy słodzik/cukier oraz po jednym żółtku
Health-Fit-Lifezawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka ciemnego(...)budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 łyżka spirytusu 200 g masła Poncz: 1/2 szklanki wody (zimnej, przegotowanej) 2 łyżki syropu kokosowego (takiego jak do drinków) 2 łyżki spirytusu Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Dodatkowo: owoce do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę na najwyższych
Czary - gary w kuchniwłoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek(...)wymieszana (jeśli się nie klei można dodać trochę rozpuszczonego masła), formować średniej wielkości kulki i włożyć do lodówki. W garnuszku rozpuścić czekoladę z masłem. W tak powstałej polewie obtoczyć bajaderki i posypać wiórkami/orzechami. Wstawić do lodówki. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnimałych bez kilka biszkopcików 100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej 4 łyżki rodzynek 100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików 100 ml likieru kawowego lub czekoladowego czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada Wykonanie: Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao(...)bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym kadr z filmu "Dziewczyny do wzięcia" reż. Janusza Kondratiuka i krem sułtański :) kawowy krem sułtański
Bon Appetit Małgorzaty