placki - 22990 przepisów (strona:740/1533)

KARTOFLANKA 191

też warzywo, ma dużo potasu i jest bardzo zdrowe :) 🥔🥔🥔😋 Jeśli mam przyznać, jest też moim największym grzechem, ponieważ prędzej skuszę się na  blot Teściowej , pyzy mojego Taty , czy placki ziemniaczanymi, niż na tort lub ciastko. Ziemniaki są moją kulinarną nemezis, przyjaciółką opony i zgubą dla diety. A żeby było radośniej i bardziej masochistycznie, od dwóch dni jestem

Cytryna&Co.
puszyste, lekkie ciasto drożdżowe z dżemem, orzechami... 117

Użyłam swój domowy dżem z truskawek, dżemy przełożyć do miski i wymieszać z kisielem lub z dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Z wyrośniętego ciasta odrywać porcje, rozwałkować na 1 cm placki, nałożyć dżem i zawinąć jak roladę. Układać ciasto na papierze do pieczenia w formie większej, żółtko roztrzepać widelcem w miseczce i pędzelkiem p[osmarować ciasta, posypać orzechami lekko

W Mojej Kuchni Lubię
CZEKOLADOWY TORT BANANOWY 95

następnie mieszamy do powstania jednolitej gładkiej masy. Dodajemy cukier puder, ubijamy na puszysty krem. Na koniec dodajemy roztopioną żelatynę. Sposób składania tortu:  Biszkopt podzielić na 3 jednakowe placki. Każdą warstwę należny nasączyć i przełożyć musem czekoladowym na który układamy pokrojone w plastry banany.  Boki tortu obkładamy mocno schłodzonym ganache. Gorę ozdabiamy kremem czekoladowym, za pomocą worka

Słodki Zakątek
Kruche drożdżówki ze szpinakiem i jajkami 370

pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem brzegi odłożonymi jajkami. Nakładać nadzienie, robiąc po środku wgłębienie. Wbić

https:KKuchniaMniam
Fajitas z kurczaka 151

kilka minut z każdej strony. Następnie dodaj do kurczaka pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w cienkie plasterki papryki. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut aż warzywa nieco zmiękną. Placki tortilli podgrzewaj na patelni lub w piekarniku. Fajitas podawaj z domowym pysznym guacamole , śmietaną 18%, jalapeno i świeżą kolendrą. Możesz przygotować też ostry sos pomidorowy, z wszystkimi dodatkami smakuje

nietylkopasta.pl
Wtorek: Kebab z kurczaka – domowa wersja 103

mielonego mięsa, dość różne od tych jakie znamy z polskich kebabowni. Zdrowsza wersja kebaba Kebaba możecie podać w chlebkach pita (tu znajdziecie przepis, jak upiec domowe pity) , zawinąć w placki tortilli (sprawdzony przepis na tortille własnego wyrobu jest tutaj), albo zrobić zdrową sałatkę tabbouleh, jak my w tym tygodniu. Jest to tradycyjny sposób podawania kebaba na Bliskim Wschodzie. Przepis

Niedzielny kucharz
Ciasto czekoladowe z mascarpone 137

Pewnie myśleliście, że poniedziałek rozpocznę kolejnym przepisem na jakieś placki, a ja Was zaskoczę i zaproponuję przepis na pyszne ciasto czekoladowe z mascarpone. Samo ciasto w smaku przypomina brownie a nadzienie z mascarpone smakuje jak waniliowy krem- delikatny i pyszny. Polecam Składniki (forma 18cm): – 90g gorzkiej czekolady – 100g masła – 60g cukru trzcinowego – 2 jajka

Smaki Armine
Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku 171

razu nabiera charakteru! Kotleciki przygotowuje się szybko i prosto. Możecie podać je jako element obiadu z ziemniakami i surówką lub tez zapakować do lunchboxa. To takie trochę kotleto-placki, więc niekoniecznie potrzebują węglowodanów. Wystarczy dodać do nich sałatkę, fajnie też smakują w towarzystwie sosów, np. jogurtu z czosnkiem, sosu tzatziki czy ketchupu. I najważniejsza ich zaleta (bo mocno prosiliście

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki razowe nadziewane, wędliną, groszkiem i serem 140

olej. Wyrabiać ciasto przez kilka minut po czym odstawić do wyrośnięcia na minimum 5 godzin. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na 8-10 części.Każdą część spłaszczyć na placek,posmarować środek odrobiną przecieru pomidorowego, dodać plasterek sera, wędliny, łyżeczkę zielonego groszku.Najlepszy groszek to mrożony firmy Hortex. Wystarczy obgotować w wodzie przez 9 minut i gotowe.Ja dodaję do gotowania

zielonacukinka
Tort kruchy z budyniem i owocami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański) 136

tortownicy. 9. Posypać spód owocami, wlać budyń prawie do połowy tortownicy i wyrównać. 10. Na warstwę budyniu wykładać kruche ciasto partiami. Polecamy kawałki ciasta miażdżyć w rękach na gruby placek i układać obok siebie tworząc jedną warstwę. Znów posypać owocami, wylać budyń i na górze utworzyć kolejną ostatnią warstwę kruchego ciasta. 11. Całość piec

Candy Pandas
Tradycyjne drożdżowe 94

Dobrze wszystkim znane ciasto drożdżowe. Ja tym ciastem rozpoczęłam sezon pieczenia w piecu chlebowym. Zimą nie używałam pieca, w ten weekend postanowiłam go rozgrzać i upiec tradycyjny placek drożdżowy. W piekarniku oczywiście też można upiec, nie co inny smak ma z pieca chlebowego, przypomina smak babcinych wypieków. Składniki 600 g mąki pszennej 2 jajka … Czytaj dalej Tradycyjne drożdżowe

gotuj ze mną
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 130

przestudzić. Zimny ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, sól i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać

Ola la LCHF
NALEŚNIKI CZEKOLADOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 182

mleko kokosowe oraz kakao zmiksować dokładnie do połączenia wszystkich składników na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą szpatułki gdy widać, że ciasto jest już odpowiednio ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik

Ola la LCHF
Proste ciasteczka czekoladowe 114

Chłodzenie to bardzo ważny etap, dzięki niemu do ciasta nie trzeba dodawać więcej mąki, co sprawia, że gotowe ciasteczka są wyjątkowo kruche i delikatne. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Na blacie trzymamy tylko ten kawałek, który akurat rozwałkowujemy, reszta dalej czeka w lodówce. Podczas wałkowania ciasto można delikatnie podsypać mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy

Ciastkozercy