placki - 22990 przepisów (strona:741/1533)

Strucla z makiem 198

odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego

PatiGotuje
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 582

/matę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny tak samo. Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem

Słodkie okruszki
Najprostsze drożdżówki z dżemem 153

Ciasto formujemy w kulkę i odkladamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wałkujemy (na dość gruby placek) i smarujemy dżemem (cienka warstwa). Zwijamy w rulonik. Kroimy na 6 grubych kawałków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. Ja dodatkowo drożdżówki posypałam cukrem kokosowym

Czarnawisienka
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 749

następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić

Kuchnia MagdaLeny
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 156

kuchennym z końcówką hak ). Wyrobione dzielimy formujemy w kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą oraz pastą warzywną. Układamy wszystkie dodatki na cieście, oprószamy solą

Ostra na Słodko
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 170

celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto. Z pomidorów w puszce odlej płyn (np. na sitku), a pomidory rozgnieć przy pomocy widelca

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 196

kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość  i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku rozgrzanym na 180 ˚ C ok 10 minut. W międzyczasie, kiedy ciasto się podpieka rozwałkować pozostałą część ciasta

AZgotuj!
Tortilla z kurczakiem 141

paseczki. Następnie obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki. Awokado umyć obrać i pokroić na cienkie plastry. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Po przygotowaniu farszu poszczególnych składników nadzienia. Pieczemy placki wg. tego Przepisu. Następnie wypełniamy nasze tortille. Układamy ok.2 sztuki liści sałaty rzymskiej następnie kurczaka, cebulę oraz awokado i paprykę. Wszystko polewamy sosen i zawijamy wg uznania. Smacznego Artykuł

I LOVE LIFE
Quesadilla 3 sery 656

Quesadilla to nic innego jak dwa placki tortilli, przełożone serem i ulubionymi dodatkami, podgrzane na patelni. Dziś przepis na Quesadilla 3 sery, czyli chrupiąca tortilla i mocno serowe nadzienie. Artykuł Quesadilla 3 sery pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
DROŻDŻOWE, BEZGLUTENOWE RACUCHY Z JABŁKAMI 157

Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 250 g * świeże drożdże – 25 g ( nie zanieczyszczone glutenem ) * kefir – 250 ml * sól – 1 szczypta * cukier – ok. 50 g * jabłka

Ostra na Słodko
Rurki z kremem śmietankwym 128

owinąć folią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez

Słodki Zakątek
PLACUSZKI RYŻOWE 250

Delikatne placki na bazie ryżu, osłodzone bananem. Alternatywa dla naleśników :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
Tarta z dynią 153

dopraw solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. dodaj pokrojoną w kostkę fetę oraz starty parmezan. Wszystko wymieszaj. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze

I LOVE LIFE
Smażone tostowe ruloniki 232

plastrach 3-4 jajka mielona papryka zioła prowansalskie sól morska masło + olej do smażenia   Z chleba tostowego odcinamy skórki. Miąższ kładziemy na desce i wałkujemy na cienki „placek”. Na toście rozkładamy plaster sera (ser warto przekroić, by nie wystawał poza brzegi chleba). Zwijamy całość w rulonik. Dociskamy, by trzymał formę. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy rózgą

Smaki Na Talerzu
Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. 326

koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy. 3. Formowanie rogalików:  Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania

Izabelawkuchni