placki - 22990 przepisów (strona:746/1533)

domowe pączki z ziemniakiem... 134

ziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki i szklanką wykrawać kółka, wykrojone kółka zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane

W Mojej Kuchni Lubię
FANTAZJA WIOSENNA 78

jeszcze gorący do wylania na nadzienie.  Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący

Ciastka - domowe słodkości
OBARZANECZKI SEROWE W PUDROWEJ POSYPCE 95

cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto.  Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką lub foremką o średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm.  W garnku

Ciastka - domowe słodkości
Pierogi z mięsem i pieczarkami 122

podsmażamy razem z pieczarkami pokrojonymi na 6 części.  Mięso, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi wałkujemy na placek o grubości około 2 mm i wycinamy z niego kółka, następnie na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki. Gotujemy w osolonym wrzątku, około 3 minuty po wypłynięciu

MamaOskarka
Kotlety siekane ze szpinakiem 184

wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki.  Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu.  Spożywać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Bułeczki mleczne 103

godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.Następnie zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 16 części. Każdą część najpierw zagnieść w kulkę, potem rozpłaszczyć na nieduży placek. Następnie zagiąć 2 przeciwległe boki placuszka do środka i połączyć ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte

Moje domowe kucharzenie
Sałatka obiadowa z buraczków 109

Dodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.   Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami.         Polecam Wam też inne dodatki do obiadu… – Surówka z marchewki – Sałatka obiadowa z cukinii – Kalafior duszony w śmietanie

Kulinarne S.O.S.
placki z kimchi 182

Przepis banalny. Danie bardzo smaczne. Z podanych proporcji wychodzą dwa placki wielkości tależa obiadowego. Składniki: 1 kubek kimchi 2 łyżki cebuli, posiekanej w kostkę 3 łyżki soku z kimchi 1/4 kubka wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki cukru 1/2 kubka mąki olej do smażenia Smażyć na złoto, na rozgrzanym oleju. Przewracać używając dużego tależa

stajnia gołębie od kuchni
Schab duszony z grzybami 122

odrobinę majeranku i sól do smaku. Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Na koniec sos zagęścić startym ziemniakiem. Ziemniaka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( na pure, jak na placki) i dodać do sosu. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty aby ziemniak się ugotował i zagęścił sos. Ilość dodanego ziemniaka zależy od ilości sosu. Jeśli sos jest jeszcze

Monia miesza i gotuje
Oponki i malutkie pączki serowe 93

było jej za dużo, bo finalnie oponki wyjdą zbite i twardawe. Ciasto podzielić na kilka mniejszych części. Na podsypanej lekko mąką stolnicy (lub kuchennym blacie) wałkiem rozwałkowywać na placek o grubości 1-2 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w tych kółkach mniejsze otwory, na przykład kieliszkiem. Powstaną oponki i niewielkie pączki. W garnku rozgrzać tłuszcz. Wkładać wykrojone oponki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sól ziołowa (domowa) 86

przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ( np. słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć.                     Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni

Kulinarne S.O.S.
Lekkie drożdżowe pączki pieczone 133

taką silikonową – posypujemy cienką warstwą mąki. Ciasto z niskiej wysokości wyjmujemy na środek stolnicy, starając się go nie odpowietrzać. Leciutko , be używania siły, omączonymi dłońmi formujemy z ciasta okrągły placek o wysokości ok.2-2,5cm. Powstałe ciasto dzielimy nożem na 8 w miarę jednakowej wielkości kawałków. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i szykujemy sobie papilotki na muffiny – bez nich pączki

Karo in the Kitchen
Roladki faszerowane z mięsa mielonego 5410

mieszamy z jajkiem, bułką tartą, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Cebulę oraz kiełbasę kroimy w kosteczkę *** *** Przyprawione mięso dzielimy na 6-7 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek i obkładamy porcją cebulki oraz kiełbasy *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach zgrabne roladki. Następnie zrazy obtaczamy w mące i ponownie formujemy

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania