placki - 22990 przepisów (strona:751/1533)

Paszteciki 89

razem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto

Na moim talerzu
Calzone 129

pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch

Na moim talerzu
Rurki z kremem 115

Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej

Na moim talerzu
Pachnące ciasteczka 91

wrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki, bo ciasteczka się przypalą. Wykrawamy ciasteczka. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut (będą jaśniutkie). Mmm Pycha

Na moim talerzu
Inne dania mięsne 172

Karkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos

Na moim talerzu
Bezmięsny obiad 129

Krokiety Chłodnik Kotlety rybne Kopytka Ryba po grecku Kluski śląskie Makaron z tuńczykiem Pierogi Placki ziemniaczane Pomidorowa z tortillą

Na moim talerzu
Imprezowe bułeczki z pieczarkami i sosem serowym 117

ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 5-6 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się

Słodkie okruszki
Placuszki z jagodami i syropem klonowym 128

łyżki jagód Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek. Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej porcji usmażonych placuszków dobrze jest przetrzeć patelnię suchym ręcznikiem papierowym

Życie zaczyna się w kuchni
z dżemem i orzechami drożdżowe ciasto... 146

koniec wlać stopiony tłuszcz i wyrabiać z 6 minut, zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ciasto parę razy ręką wyrobić i podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na 2 cm placek na blacie podsypanym mąką, posmarować połową dżemu i posypać 1 częścią orzechów (orzechy podzielić na 3 porcje) zawinąć ciasto jak struclę, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Tortilla z indykiem, warzywami i mango 127

witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z ulicznych budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę. Składniki: 6 placków szpinakowych tortilli 500g fileta z indyka 1 mango 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula garść szpinaku kilka listków sałaty karbowanej 2 łyżeczki przyprawy curry Natur Vegeta 1 łyżeczka przyprawy(...)praskę czosnek, doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść warzyw, kilka kawałków mango, filet z indyka, polać sosem i zwinąć w rożek. VEGETA NATUR Z CURRY świetnie pasuje do przygotowanych dań kuchni wschodniej, do mięs

Szalona Kuchnia Eweliny
SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANĄ 119

jasnym sosem sojowym. Wszystkie grzyby uwielbiają sos sojowy, który wspaniale wydobywa ich smak i aromat. Pyszny i prosty przepis na sos z pieczarek ze śmietaną , idealny do makaronu, mięs, placków ziemniaczanych, kopytek, klusek śląskich lub gołąbków. Jak zrobić sos pieczarkowy krok po kroku? Wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Zamiast śmietany, do sosu pieczarkowego można dodać wino. Wówczas sosu(...)smaku solą, pieprzem. Sos pieczarkowy najlepiej smakuje z makaronem, pieczonym, duszonym lub smażonym mięsem. Sos jest także świetny jako dodatek do różnego rodzaju klusek - do kopytek, kartaczy, pyz lub placków ziemniaczanych. Smacznego :) Pyszny sos pieczarkowy

Moja Książka Kucharska
DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM 147

przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5  godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część  rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę makową.   Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony

Walijskie Pichcenie
Gofry z tartych ziemniaków 146

Gofry z tartych ziemniaków zrobiłam pierwszy raz;) Nie bardzo lubię smażone potrawy, ale lubię placki ziemniaczane. Jednak one są dla mnie zbyt tłuste. Pieczone w gofrownicy są świetną alternatywą dla smażonych. Pasują na śniadanie, obiad i kolację a dodatki mogą być przeróżne. 500 gram mączystych ziemniaków mała cebula sól i pieprz do smaku jajko 2 czubate łyżki mąki

AZgotuj!
Curry z kalafiora 129

Czas duszenia wyniesie około 20-25 w zależności od wielkości warzyw, raz na jakiś czas wymieszaj całość i sprawdź stopień twardości. Potrawę podawaj posypaną świeżymi listkami kolendry z ryżem, plackami naan lub papadams. Jeśli chcesz zrobić domowe naan zapraszam Cię do mojego przepisu na chlebki naan. *Przepis powstał we współpracy z marką Patak’s Artykuł Curry z kalafiora

nietylkopasta.pl
Sałatka ziemniaczana z salami i ogórkiem kiszonym 91

krótkiej przerwie wracam na bloga z nowym i bardzo smacznym przepisem na sałatkę ziemniaczaną. Bardzo lubię ziemniaki ze względu na ich funkcjonalność w kuchni. Można zrobić z nich placki, kotleciki, sałatkę, knedle, pyzy, kluski śląskie i wiele innych przepysznych dań, które wspaniale smakują. Osobiście uważam, że ziemniaki to produkt idealny – szybki w przygotowaniu, tani, funkcjonalny i smaczny

Życie ze smakiem