spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto. Jak przygotować chrust Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek. Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła
Podstawy GotowaniaJak zrobić racuchy drożdżowe Jak zrobić racuchy drożdżowe Do przygotowania racuchów potrzebne nam będą następujące składniki. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka
Podstawy Gotowaniaprzekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości ok 1 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem – środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć
CookYourselfhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Cześć ! Sezon na ciacha z owocami : START! Chociaż rabarbar to chyba warzywo 😊 No niech będzie i tak. Kruchy placek z kwaskowym rabarbarem pasuje zarówno do słodkiej gałki lodów letnią porą, jak i do filiżanki czarnej herbatki. Polecam, bo szybko się robi i warto przetestować w sezonie rabarbarowym. Przypadnie
Domowe ciastaręce czarnuszka.. Kombinowałam co z niej wytworzyć… Widziałam , że ta przyprawa dobrze komponuje się z mąką kukurydzianą. Tak oto powstał ten szybki podwieczorek 😊 Będziecie zadowoleni, jeśli lubicie…placki ziemniaczane 😊 Tak, tak – nie „przesłyszeliście” się – podane z sosikiem będą także smacznym obiadem. Składniki : 1 ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki ciepłego mleka odrobina cukru 1/5 kostki drożdży ½ szklanki wody
Domowe ciastakostkę , przyprawiam solą i sokiem z cytryny. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję majonez, czosnek, przyprawiam i dokładnie mieszam. Gdy mam już przygotowane składniki zaczynam zwijanie tortilli . Najpierw podgrzewam placki (w mikrofali lub na patelni), smaruję sosem, posypuję sałatą, kładę kurczaka, pomidory, cebulę i polewam sosem. Zwijam, a końcówkę okręcam folią aluminiową by łatwiej było trzymać. Zamiast pomidorów można
Na moim talerzujednolitą kulę. Ciasto przykryłam folią i wstawiłam do lodówki na około 45 minut. Po tym czasie, wyjęłam ciasto na stolnice, podzieliłam na małe kawałki i zaczęłam rozpłaszczać na nieduży placek, składać na pół i rozwałkowywać, znów składać i rozwałkowywać (starając się wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza). Powtarzałam czynność kilka razy. Nożem wycięłam paski. W środku każdego paska
Na moim talerzuCzasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad , robię placki ziemniaczane . Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące. Czasami podaję je z sosem i sała tką. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniak ów , cebula, jajko, sól, pieprz , olej do smażenia
Na moim talerzurazem przez kilka minut ciągle mieszając.Po chwili dodajemy troszkę wody i dusimy, aż kapusta wchłonie całą wodę. Przyprawiamy resztą ziół, a wyciągamy ziele i liść. Ciasto wałkujemy na placki dzielimy na pół. Kładziemy farsz przy brzegu i zawijamy jak naleśniki. Kroimy na kawałki. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i przed samym pieczeniem smarujemy paszteciki białkiem. Pieczemy na złoto
Na moim talerzupieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch
Na moim talerzuPolecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nie paski, zaczynając od części węższej do szerszej
Na moim talerzuwrzucamy do miski i zagniatamy ciasto (ja zrobiłam to za pomocą miksera). 2. Wkładamy do lodówki na 10-20 minut. Zimne ciasto wykładamy na blachę urywamy kawałek i rozwałkowujemy. Placek nie może być za cienki, bo ciasteczka się przypalą. Wykrawamy ciasteczka. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut (będą jaśniutkie). Mmm Pycha
Na moim talerzuKarkówka w marynacie Soczysta polędwica Leczo Fasolka po bretońsku Placek po węgiersku Udka z kurczaka Udziec z indyka Bigos
Na moim talerzuKrokiety Chłodnik Kotlety rybne Kopytka Ryba po grecku Kluski śląskie Makaron z tuńczykiem Pierogi Placki ziemniaczane Pomidorowa z tortillą
Na moim talerzuciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 h. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanej mąką macie/blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można też ciasto rozwałkować) na grubość około 5-6 mm. Następnie np. za pomocą szklanki wycinamy koła. Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy znów koła, aż skończy nam się
Słodkie okruszki