przykryciem (ja używam miski z pokrywką do ciast drożdżowych, ale może być zwykła miska i ściereczka). Lepimy uszka. Odrywamy kawałek ciasta. Wałkujemy go cienko na lekko podsypanym mąką blacie/macie. Placek kroimy na kwadraty. Do każdego nakładamy około łyżeczki farszu, składamy na pół tworząc trójkąty. Sklejamy mocno brzegi i zawijamy na palcu sklejając końcówki i tworząc w ten sposób uszka
Słodkie okruszkiwiem jak Wy ale ja często mam problem z kolacją, śniadanie to wiadomo owsianka, kasza, placki i placuszki. Obiad to obiad, a kolacja ile można jeść kanapki i sałatki? W poszukiwaniu inspiracji zamówiłam sobie książkę sympatycznej Ani Starmach, większości znanej jako jurorka popularnego kulinarnego show pod tytułem "Pyszne kolacje" . Książka ślicznie wydana, zgrabna ze zdjęciem uśmiechniętej autorki na okładce
Cynamonowe szczęściemigdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem
Ciastka - domowe słodkościzagotowuję. Gotuję 8 minut, często mieszam. Składanie tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki. Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem
Zasmakuj KuchniUwielbiam ciasta drożdżowe i wszystko co z nich powstaje. W domu unosi się wtedy wspaniały, drożdżowy i ciepły zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz
Zasmakuj Kuchnitartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować pozostałe 2/3 ciasta na placek, nieco większy niż średnica formy na tartę. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać spód widelcem, a następnie wstawić
Kulinarne Przebojetartę o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować masłem. Odkroić 1/3 schłodzonego ciasta i włożyć je z powrotem do lodówki. Na lekko oprószonym mąką blacie rozwałkować pozostałe 2/3 ciasta na placek, nieco większy niż średnica formy na tartę. Zawinąć ciasto na wałek i tak przenieść je do formy. Wyłożyć ciastem dno i boki formy, ponakłuwać spód widelcem, a następnie wstawić
Kulinarne Przebojemiejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Twaróg mielimy przez maszynkę do mięsa, łączymy z pozostałymi składnikami. Gdy ciasto wyraźnie zwiększy swoją objętość należy je rozwałkować na prostokątny placek o wymiarach ok 30x60cm. Cały płat równomiernie smarujemy masa twarogową. 1/3 ciasta zaginamy do środka, a następnie przykrywamy kolejną 1/3 wolną warstwą ciasta. Powstały długi, wąski
Słodki Zakątekrozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka. Dodajemy słodzidło, sok z cytryny i cynamon. Podsmażamy do wyparowania wody. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wyciągamy ciasto i 3/4 kulki wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę (jeżeli mamy metalową smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką) i odkrawamy boczki. Przekładamy na tartę jabłka. Pozostałą część ciasta również wałkujemy. Wycinamy gwiazdki, serduszka, choinki
Czarnawisienkagładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Zacząć nagrzewać piekarnik do 180 stopni. Masa: Miękkie masło ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym przez około 5 minut aż będzie białe i puszyste. Następnie stopniowo dodawać
W kuchni bez szafekpieczenia. Wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do miski wbijamy jajko oraz dodajemy kawałki masła. Całość wyrabiamy na stolnicy do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Z gotowej masy rozwałkowujemy duży placek o grubości 0,5 mm. Foremkami w kształcie choinek wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut
VioletoweKucharzenieprzed świętami, aby troszkę zmiękły. Jeżeli pieczemy tylko piernik to ciasto dzielimy na trzy części, podsypując mąką rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i pieczemy w formie keksowej każdy placek osobno w piekarniku w temperaturze 170-180 *C, przez około 20 minut. Następnie pierniki przecinamy wzdłuż i smarujemy powidłami, możemy polać na wierzchu płynną czekoladą, lukrem i ozdobić orzechami
Kulinarne Fantazje Marioliugnieć rękami składniki tworząc z nich jednolite cisto. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Rozwałkuj ciasto do placka grubości 5 mm. Wytnijcie foremką gwiazdki lub inne formy i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut
nietylkopasta.plodstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek. Później ciasto dzielimy na 3 długie paski, każdy z nich smarujemy masą makową i zwijamy. Następnie zaplatamy warkocz i łączymy z obu stron końce. Warkocz smarujemy białkiem. Zimne masło
PatiGotujesmakuje pysznie! Wtorek: Tarta na ziemniaczanym spodzie z brokułami i wędzoną szynką Spód tej tarty właściwie załatwia wszystko. Zrobiony jest z bardzo podobnych składników z jakich smaży się placki ziemniaczane. Masę trzeba najpierw, jak klasyczny spód, zapiec, a potem wypełnić nadzieniem i znowu wstawić do piekarnika. Efekt absolutnie niecodzienny! Środa: Yangchow, czyli ryż smażony z polędwiczką, krewetkami i groszkiem
Niedzielny kucharz