placki - 22990 przepisów (strona:757/1533)

Mięsne gniazdka z pieczarkami 159

gniazdek również ciepły. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Masę mięsną dzielimy na 4 części, nabieramy łyżką porcję masy, formujemy w dłoniach okrągłe placki i układamy na blasze, formujemy „mięsne gniazdka”, jeśli chcemy ładne, równe gniazdka to możemy pomóc sobie szklanką naciskając ją na środku masy, środek zrobi się płaski, a boki podniosą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek z kawą prawdziwą, masą czekoladową i galaretką 149

kakao i zagotowujemy, jak zgęstnieje to zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę, dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce wystudzonej masy czekoladowej. Masą smarujemy wystudzony placek. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy w zimne miejsce, jak zacznie tężeć to wylewamy ją na masę czekoladową. SMACZNEGO ! "Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia u Bietki
Niedzielne śniadanie: Dutch baby 108

się lekko przyrumieni, wyciągamy rondel z pieca i wylewamy na środek naczynia ciasto naleśnikowe. Wstawiamy naczynie z powrotem do pieca na 20-25 minut. Ciasto będzie najpierw płaskie jak placek, a potem zacznie się wspinać po brzegach, tworząc imponującą koronę. Efektowny wygląd jest krótkotrwały i wyrośnięte boki zaczną opadać. Naleśnik zachowuje się jak klasyczny suflet. Warto to zobaczyć. Jeśli

Niedzielny kucharz
WEGAŃSKA SPIŻARNIA- RECENZJA KSIĄŻKI 136

przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu.     Tytuł – „Wegańska spiżarnia” Autor -Miyoko Schinner

Kukuleczki
Pierogi po lwowsku 101

opakowaniu. Ser, ziemniaki i kaszę przekładamy do jednej miski, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz mieszamy dokładnie. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdy kawałek rozwałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy krążki. Na środek każdego nakładamy po około łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi. Ja dociskam je jeszcze ząbkami widelca, powstanie dzięki temu ładny wzorek i mam pewność

e-PrzepisyKulinarne
Kluski żelazne 148

Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ).  Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki  trzeba naprawdę porządnie odcisnąć.  Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone i mocno zrumienione

Stare Gary
NAJLEPSZA SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE 678

proszkiem do pieczenia, szklanką cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy 2 kule. Jedną mrozimy ok 40 minut, drugą wałkujemy na cienki placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( boki również wykładamy ). Nakłuwamy, podpiekamy ok. 12-15 minut w 170C. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy pół szklanki cukru

Ostra na Słodko
Strucla z makiem 150

odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat, chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na cienki placek. Później całe ciasto smarujemy masą makową i posypujemy pokrojonymi orzechami. Ciasto zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry grubości około 4-5 cm. Układamy je jeden koło drugiego

PatiGotuje
Pieczone pierogi pizzowe 132

kroimy i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy serek, ketchup oraz przyprawiamy do smaku, mieszamy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i chwilę wyrabiamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek i wykrajamy kółka. Na każdy środek nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy w kształt pieroga. Robimy tak do wykorzystania składników. Pierogi pizzowe układamy na blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Paszteciki z kapustą i grzybami – Kapuśniaczki 535

/matę. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy na większy prostokąt o grubości (najlepiej 4-5 mm, nie mniej niż 3 mm). Ja robię to partiami. Najpierw jeden placek, a potem kolejny tak samo. Na środek wykładamy farsz zostawiając wolne brzegi. Potem zlepiamy (nakładam jeden brzeg na drugi, dociskam/zlepiam na całej długości łączenia i ostrożnie odwracam całość łączeniem

Słodkie okruszki
Najprostsze drożdżówki z dżemem 124

Ciasto formujemy w kulkę i odkladamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wałkujemy (na dość gruby placek) i smarujemy dżemem (cienka warstwa). Zwijamy w rulonik. Kroimy na 6 grubych kawałków. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut. Ja dodatkowo drożdżówki posypałam cukrem kokosowym

Czarnawisienka
ROLADA BOUNTY (BEZ PIECZENIA) 717

następnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić

Kuchnia MagdaLeny
MOJA ULUBIONA WEGE PIZZA / NA CIENKIM CIEŚCIE 121

kuchennym z końcówką hak ). Wyrobione dzielimy formujemy w kulę, zawijamy w folię, stawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie posypujemy blat mąką , rozciągamy ciasto na cienki placek ( wcale nie musi być równy i okrągły ). Uformowany układamy na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy dobrej jakości oliwą oraz pastą warzywną. Układamy wszystkie dodatki na cieście, oprószamy solą

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania