składniki: 2 słoiczki selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 200 g sera żółtego, ulubionego 200 g szynki, ulubionej ok. 300 g ogórków konserwowych natka
Domowy Smak JedzeniaTakie proste, a takie pyszne. Ciasteczka kruche ślimaki to przepyszne maleństwa na raz ? Składniki na około 25 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka 1 łyżka rumu 1 białko Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Mąkę i proszek
Słodki sentymentspód: 35 szt. herbatników petite beurre (używam tych grubych , co daje 350 g) 130 g masła Masło roztapiam. Herbatniki rozdrabniam blenderem i dodaję do masła. Mieszam i wykładam ciasteczka do tortownicy o średnicy 20 cm. Rozprowadzam ciasteczka na dnie i bokach tortownicy tworząc ciasteczkowy spód i rant. Tortownicę wstawiam do lodówki. Sernik możecie przygotować również na biszkoptach. W tym czasie
Słodki sentymentłyżki rumu 1/3 łyżeczki kardamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru 180 g mascarpone 300 ml śmietanki 30% 2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego 12 sztuk ciasteczek, biszkoptów lub 4 garście granoli Dodatkowo do ozdoby: Orzechy, prażone migdały, kokos, czekolada Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. W rondelku umieszczam jabłka, kardamon, imbir, cynamon, cukier(...)twarde. Śmietankę ubijam, dodaję do niej mascarpone i mleko skondensowane i delikatnie miksuję do połączenia się składników. Na dno 4 słoiczków lub pucharków o pojemności ok. 300 ml kruszę ciasteczka, wykładam krem mascarpone (4 łyżki zostawiam), na krem kładę smażone jabłka i na jabłka pozostały krem mascarpone. Całość przyozdabiam pokrojoną w kostkę czekoladą, orzechami, migdałami, kokosem… (tutaj używamy składników, które
Słodki sentymentmuszę nikomu opowiadać Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest niesamowicie kremowy. Po prostu trzeba zrobić. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na spód: 100 g masła 150 g zmielonych ciasteczek petite beurre Ciastka mielę blenderem i mieszam z roztopionym i ostudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Rozprowadzam równomiernie ciasteczka na dnie i dociskam. Tortownicę
Słodki sentymentroztopionego masła 200 g herbatników petite beurre (ja używam tych grubych ) Przygotowanie spodu: Herbatniki blenduję na piasek, dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam ciasteczka równomiernie po dnie i boczkach dociskając. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę
Słodki sentymentkolor) 1 łyżka cytryny 400 ml mleka 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki tortowej 20 g masła 50 g czekolady 10-15 ciasteczek petite beurre (możesz zastąpić płatkami lub granolą) Przygotowanie: Banany rozgniatam i skrapiam łyżką cytryny. 200 ml mleka wlewam do pojemnika dodaję banany, żółtko, wanilię, mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier(...)pół i do jednej połowy dodaję czekoladę. Czekam chwilę, aż się rozpuści i mieszam. Teraz mogę tworzyć deserki. Najpierw rozdzielam budyń bez czekolady, na to kruszę 2-3 ciasteczka, wykładam budyń z czekoladą, a górę dowolnie przyozdabiam. U mnie to orzechy, migdały i kawałeczki czekolady. Oczywiście kolejność w słoiczku możecie dobrowolnie modyfikować ? Budyń bananowy gotowy. Można go jeść na ciepło
Słodki sentymentbardzo, ale to bardzo Wam polecam. Delikatny, mega czekoladowy – po prostu niesamowity A jak się już pozachwycałam, to teraz mogę już podać Wam przepis Składniki na spód: 250 g ciasteczek petite beurre (używam tych grubych i twardych ) 100 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam, a herbatniki rozdrabniam na piasek. Mieszam ciasteczka z masłem i wykładam do tortownicy o średnicy
Słodki sentymentPyszne deserki truskawkowe, czyli trochę lata w słoiczku Zaletą tego deserku jest to, że panuje w nim całkowita dowolność. Ja użyłam biszkopt cytrynowy, ale możesz skorzystać z kruszonych ciasteczek, z granoli, z ciasta czekoladowego. Ja wykorzystałam truskawki, ale możesz użyć innych owoców, które lubisz U mnie góra to płatki migdałów i czekolada, a możesz wykorzystać to, co masz w domu(...)świeże owoce, wiórki kokosowe, orzechy… Wszystko pod swój gust A jak zrobić takie deserki? Już zdradzam Składniki na około 8-10 porcji: 40 ciasteczek petite beurre lub pokruszone ciasto (u mnie to biszkopt cytrynowy , który przygotowałam z połowy porcji) 250 g truskawek 100 ml śmietanki 30% 125 g ricotty 4-5 łyżek słodzonego mleka skondensowanego (w zależności, jak słodkie
Słodki sentymentskładniki na biszkopt kakaowy: (jeden blat, pieczemy takie trzy) 35 g mąki 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 50 g cukru 1 łyżka oleju 1/3 łyżeczki
Domowy Smak JedzeniaNa sodzie, drożdżowe czy tradycyjne serowe? Który przepis na oponki zagości na Twoim karnawałowym stole? Moim odkryciem tego roku są oponki drożdżowe, lekkie, puszyste i z
Słodki Blogskładniki: 360 g płatów śledziowych z oleju 500 g ziemniaków, ugotowanych 500 g buraków, ugotowanych 150 g cebuli 1 puszka groszku 170 g pieczarek marynowanych 220
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na spód ciasteczkowy: 160 g herbatników 60 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy jak najdrobniej. Dodajemy masło i mieszamy na konsystencję mokrego piasku. Przekładamy
Domowy Smak JedzeniaShare Pinterest Print Dzisiaj włoski deser, czyli orzechowa panna cotta z sosem karmelowym (panna cotta alla nocciola) . Przygotowana z dodatkiem pasty z uprażonych orzechów laskowych i
Oryginalny smakPrzepis na oponki ale bez sera, za to zrobione z ciasta drożdżowego. Puszyste, lekkie, z piękną obrączką, idealnie sprawdzą się jako przysmak karnawałowy. Czas przygotowania: 30
Słodki Blog