połączenia się składników i powstania gładkiego ciasta. Smażyć na lekko natłuszczonej masłem nieprzywierającej patelni z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Podawać polane syropem klonowym, płynnym miodem, świeżymi owocami lub bitą śmietaną . Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z firmą Kuchnie Świata
Wanilia i Kardamonwyłożonej papierem do pieczenia – blaszkę dopiero wedle tego czy chcemy mieć batoniki wyższe czy niższe – masę dobrze dociskamy zwilżoną wodą ręką. Pieczemy ok 40 min w 180st. Lekko przestygły placek, ale nadal ciepły, kroimy ostrym nożem na batoniki. Artykuł Łatwe batony owsiane pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujeletnie, a nie prosto z lodówki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy na dwie równe porcję. Każdą porcję wałkujemy na prostokątny placek, posypujemy równomiernie kakao i cukrem (1 czubata łyżka kakao i 1 łyżka cukru na jedną porcję). Następnie zwijamy w rulon i zlepiamy końce. Gdy mamy już dwie zwinięte rolady
Kuchnia MagdaLenydaniem z jej wykorzystaniem jest zupa botwinka, ale botwina może być wykorzystana nie tylko do przygotowania zup. Można z niej przyrządzić sałatkę, koktajl, tartę, pizzę, a nawet kotlety czy placki. Te niepozorne liście oraz małe buraczki to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i spokojnie mogą zastąpić kilka suplementów diety, gdyż
Kuchnia MagdaLenyPoniedziałkowe poranki nie zawsze należą do najłatwiejszych... Dlatego warto umilić sobie je dobrym śniadankiem 😉 Polecam pyszne jogurtowe placuszki z dynią i nutą pomarańczy. Przygotowuje się je
Kuchnia MagdaLenyfigi mogą łagodzić poranne nudności w ciąży Przepisy z figami 1) GRYCZANKA CZEKOLADOWA Z FIGAMI 2) SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I FIGAMI 3) CHAŁWA LNIANA Z FIGAMI HISZPAŃSKIMI 4) ŚNIADANIOWY PLACEK FIGOWY Z TAPIOKI
Kuchnia MagdaLenyLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Stąd pomysł na szybkie placuszki marchewkowe, które wykonamy w kilka chwil. Nie potrzebujemy nawet do nich miksera 😉 Puszyste placuszki w wersji
Kuchnia MagdaLenyporcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując
Kuchnia MagdaLenyflawonoidów zawiera cebula czerwona cebula jest niskokaloryczna zawiera około 40 kcal w 100 g ma niski indeks glikemiczny i jest wskazana dla diabetyków Większość moich przepisów zawiera CEBULĘ 😉 1) PLACKI CEBULOWE Z SERKA WIEJSKIEGO 2) KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 3) ZUPA CEBULOWA Z KIEŁBASĄ
Kuchnia MagdaLenynastępnie zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Gdy ciasto jest zbyt kruche możemy dodać jeszcze wody kokosowej. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, na duży prostokątny placek. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie kokosowe, a następnie zwijamy w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na około 1-2 godz. i po wyciągnięciu z lodówki możemy pokroić
Kuchnia MagdaLenywspomnienia z życia szkolnego. To były czasy granatowych fartuszków z białym kołnierzykiem :) Piękne lata :) Czasami robię jednak to ciastko o tak światowej nazwie. Dlaczego to jest placek amerykański? Nie mam pojęcia. Może mało istotna jest tu nazwa a istotny jest smak. Proste i banalne w wykonaniu ciasto a jedyna trudność a nawet nie trudność a czynność wymagająca
Pieprzyć z Fantazjąmleko kokosowe oraz kakao zmiksować dokładnie do połączenia wszystkich składników na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą szpatułki gdy widać, że ciasto jest już odpowiednio ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik
Ola la LCHFciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na gruby placek ok. 2 cm grubości. Przyznaję, że wolałam rozpłaszczyć ciasto rękoma . Tak przygotowane ciasto naciąć nożem w kratkę. Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka
Weekendy w domu i ogrodziedużo. Wyrobione ciasto, posypać na wierzchu delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, chwilę zagnieść i rozpłaszczyć na placek. Ręcznie lub wałkiem. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku ułożyć kostkę czekolady. Skleić i uformować pączka. Gotowe pączki układać na stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około
Agusiowe smakołyki