placki - 22990 przepisów (strona:738/1533)

Rogaliki z marcepanem 153

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów

Smakołyki Asi
Jak przygotować ciasto parzone – karpatka 137

stopni a następnie po około 10 minutach zmniejszyć do 170 aż się zarumieni ok 10-15 minut. Jeżeli pieczemy karpatkę ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa placki Jeżeli pieczemy eklerki lub ptysie ciasto nałożyć do szprycy z końcówką, zależnie od rodzaju ciasta, wyciętą w gwiazdę lub z okrągłym otworem. Wykonując ptysie należy wycisnąć na blasze małe

Podstawy Gotowania
Placki z cukinią, marchewką i musztardowym dipem (Frittelle di zucchine e carote con dip alla senape) 175

SKŁADNIKI (na ok. 15 sztuk) Placki 2 marchewki 2 cukinie 2 jajka 2 łyżki m ą ki 2 łyżki startego parmezanu 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia   s ó l, pieprz Dip 150 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki musztardy **** INGREDIENTI  (per ca. 15 pezzi) Frittelle 2 carote 2 zucchine 2 uova

La grande e la piccola cuoca
Naleśnik/placek kukurydziany z camembertem 151

Święta, święta i po świętach Czas wracać na zdrowe tory i pozbyć się nadprogramowych kilogramów, dlatego na śniadanie proponuję przyrządzić pyszny i bardzo pożywny placko-naleśnik z zieleniną i camembertem. Naleśnik ten jest bardzo sycący, smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: – 2 jajka – 50ml kefiru – 30g mąki kukurydzianej – garść drobno posiekanej

Smaki Armine
CHLEBEK PITA BEZ DROŻDŻY 180

miski, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 15-30 minut. Wyjmujemy ciasto na blat, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8. kawałków. Każdy rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i przykrywamy ściereczką. Mocno rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu)i kolejno kładziemy uformowane placuszki. Smażymy 0,5 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy 1 minutę. Jeszcze raz przekładamy na drugą

cool and minty
Pieczone mielone z serowym środkiem z sosem pieczarkowym 134

oraz świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz wsypujemy kaszę manną i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz suszoną natką pietruszki. Wyrabiamy gładkie, zwarte mięso. Formujemy cienki placek na dłoni. Do środka wkładamy słupek sera i dokładnie zwijamy mięso aby nie było widać sera. Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym

VioletoweKucharzenie
Domowe chlebki naan 140

ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Po około 30 minutach( u mnie było ciepło więc szybko wyrosło) ciasto podzielić na 8 części z każdej utworzyć kulkę, którą podłużnie rozwałkować. Rozwałkowane placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku na 220stopni na najwyższym poziomie przez około 10minut/ na złoty kolor

W garach u Gosi
PIEROGI POMIDOROWE Z RICOTTĄ, SZPINAKIEM I BAZYLIĄ 119

lekkiego ostygnięcia, po czym dodaj ricottę oraz opcjonalnie ponownie sól i pieprz do smaku, wymieszaj dokładnie. SKŁADANIE I GOTOWANIE PIEROGÓW: Urywaj po kawałku ciasta i rozwałkowuj na cienki placek, po czym wykrawaj szklanką krążki. Na środek każdego krążka nałóż po łyżeczce farszu, złóż krążek na pół i sklej dobrze ranty. Możesz odcisnąć ząbkami widelca ozdobny wzorek. Pierogi wrzucaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Langosze 113

godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kule, które następnie mocno spłaszczamy. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim placki (na średnim ogniu). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Każdego langosza smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy startym serem. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym albo polane gęstą kwaśną

Smaki Na Talerzu
Pizza pepperoni z papryką i pieczarkami 104

kostkę. Pieczarki obieram, siekam w talarki. Po 35 minutach ciasto wyrabiam jeszcze chwilę, układam na blaszce do pizzy (u mnie średnica 32 cm) polaną równomiernie lekko oliwą. Formuję okrągły placek, pamiętając o wyższych brzegach pizzy. Ciasto smaruję sosem pomidorowym i posypuję oregano. Rozsypuję tarty ser (jeśli wybraliście cebulkę to posypcie ją na ser), następnie układam równomiernie paprykę, pieczarki

Zasmakuj Kuchni
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 131

koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi

Kuchnia MagdaLeny
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 131

koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi

Kuchnia MagdaLeny
Owsiane placuszki bananowe 194

Wbić jajko i wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie połączyć. Odstawić na 10 minut do napęcznienia ciasta. Patelnię za pomocą pędzla posmarować olejem lub oliwą. Łyżką nakładać placki na patelnie. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Puszyste placuszki z karmelizowanym rabarbarem 78

najmniejszym ogniu, powoli smażymy około 6-7 minut. Gdy będzie już widać sporo bąbelków na powierzchni ciasta, przewracamy je na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. W czasie smażenia placków, przygotowujemy rabarbar. Kroimy go w około 2-3 cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło. Rabarbar krótko przesmażamy i dodajemy miód oraz puder truskawkowy. Cały czas mieszając, podsmażamy, aż sos stanie

Mienta blog