placki - 22990 przepisów (strona:732/1533)

Egzotyczna pizza z serowym brzegiem 162

wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, resztę wody i rosnące drożdże. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto uformować na kształt okrągłego placka, przełożyć do formy o średnicy 28 cm wysmarowanej oliwą i lekko zawinąć boki wkładając słupki sera, okryć ciastem tak aby zakryć całkowicie ser. 2. Sos pomidorowy: Na oliwie przesmażyć drobno

Szalona Kuchnia Eweliny
Prosta kruszonka do ciasta (bez mleka) 350

mące (by jej nie rozgrzewać). Gdy jest już rozdrobniona rozcieramy palcami kruszonkę aż nie stworzą się grudki o różnej wielkości. Gotową kruszonką można posypać ciasto (np. chałkę, albo placek z owocami

Dieta bez mleka
Rolada z kremem kokosowym i marakują. Konkurs! 140

Tapioka nawodniona , której użyłam do przygotowania warstwy z marakują to tapioka, która nie wymaga użycia wody, dzięki czemu zawartość saszetki można przesypać na patelnię i w szybki sposób uzyskamy placek, który może posłużyć jako tortilla, czy pieczywo.  Powracając do rolady, to szczerze mówiąc miałam obawy, czy się uda, to była totalna improwizacja!  Ale, ale! Udała się

MamaOskarka
Odwrócona drożdżowa szarlotka 248

około 24 cm. Syrop, który pozostał na patelni przelewamy na jabłka. Najlepiej użyć tortownicy, która nie ma wyjmowanego dna. Ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy konfiturą i posypujemy warstwą cukru trzcinowego. Tak przygotowane ciasto kroimy na pasy o szerokości wysokości Waszej tortownicy. Pasy zwijamy w jedną wielką "roladę" i układamy w tortownicy

MamaOskarka
PUSZYSTE CZEKOLADOWE PANCAKES NA KEFIRZE 191

pięknie rosną podczas smażenia. Podałam je ze słodkim masłem orzechowym i bananem, ale dobrze smakują też z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi lub ulubioną konfiturą. Z przygotowanego ciasta smażymy tyle placków, na ile w danej chwili mamy ochotę, a pozostałe surowe ciasto przykrywamy i wstawiamy do lodówki.  Sprawdzą się na szybkie śniadanie nie tylko dla dzieci. SKŁADNIKI

cool and minty
Kotlety siekane z kurczaka – smażone lub z piekarnika – bardzo smaczne i soczyste 264

przygotowaną masę odstawiam na około 30 minut do lodówki. Smażenie kotletów: Na rozgrzanym tłuszczu na patelni smażę kotlety z obydwu stron na lekko brązowy kolor. Kotlety przypominają kształtem placki ziemniaczane. Usmażone układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pieczenie kotletów: Blachę wykładam papierem do pieczenia i maluję niewielką ilością oleju, nakładam po łyżce masy i formuję kotlety

Uwaga Babcia Gotuje
Placuszki z cukinii i sera żółtego 147

sądziłam,  że placki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to  chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki  sól i pieprz olej do smażenia  Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Gotowanie z pasją
Placuszki z cukinii i sera żółtego 352

sądziłam,  że placki smażone (oczywiście nie na głębokim tłuszczu) mogą być dietetyczne. A jednak 😊 dieta może być smaczna, a człowiek się może najeść, a to  chyba najważniejsze! Składniki : niewielka cukinia 2 plasterki sera żółtego 1 jajko 1/2 cebuli 2 łyżki mąki  sól i pieprz olej do smażenia  Przygotowanie : cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Gotowanie z pasją
Tortille zapiekane -przekąska imprezowa 249

wołowe) przyprawa do dań meksykańskich 1 czerwona papryka 1 cebula puszka kukurydzy 60-70 dag żółtego sera sól,pieprz 2-3 łyżki oleju sosik czosnkowy lub ketchup Przygotowanie: Placki tortilli pokroiłam na 3 części jak na zdjęciu, Mięsko podsmażyłam na oleju,doprawiłam przyprawą meksykańską ,solą i pieprzem. w misce wymieszałam mięso z kukurydzą ,papryką  i cebulką pokrojoną

Swojskie jedzonko
Grzaniec bezalkoholowy 178

oknem od kilku chwil powiększa się biały dywan ze śnieżnego puchu. Na stole tli się świeczka, której delikatny blask na pewno nie obudzi dzieci. Na stole w kuchni zostały placki z dzisiejszej kolacji z małą M. Uwielbia je. I sterta zmywania, która tym razem poczeka do jutra. W końcu, po ponad pół roku, mam wolny wieczór... godzinkę, może dwie

My simple kitchen
Bezglutenowe pancakes z mąki ryżowej 169

miksera/dzbanka od blendera lub po prostu do szerokiej miski i miksujemy żeby połączyć wszystkie składniki. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzana patelnię i smażymy z dwóch stron kilka chwil. Przewracamy placki na drugą stronę gdy tylko na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza

Życie zaczyna się w kuchni
10 niezbędnych gadżetów w kuchni do 30 zł bez których nie wyobrażam sobie pracy 114

kokosanek PRZEKONAJ SIĘ TU (link) . Ogólnie ten gadżet świetnie sprawdza się jako urządzenie do porcjowania różnych mas. Odmierzysz nią porcję ciasta, mięsa mielonego czy masy na placki. Warto się w nią zaopatrzyć.     Numer 7.   Na 7 miejscu plasuje się obieraczka Victorinox Julienne ZOBACZ TU (link) . Dzięki temu gadżetowi z łatwością

kuron.com.pl
Hummus z pieczonymi burakami 196

mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i szatkujemy. Wszystkie składniki wrzucamy do jeden miski i miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę. Poddajemy z pieczywem, surowymi warzywami bądź innymi wytrawnymi wypiekami (np. placki lawasz lub pita

Qchnia po prostu
Kluski śląskie z marchewkowym farszem 119

dodajemy czosnek i marchew, chwilę smażymy i zalewamy chochelką rosołu. Dodajemy estragon. Gotujemy do miękkości, blendujemy, mieszamy z kaszą manną. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy

R'n'G Kitchen
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 161

Następnie w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki – filet, ser, cebulę, jajko, majonez i mąkę. Dopraw solą i pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron.     Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną

Kulinarne S.O.S.