placki - 22990 przepisów (strona:733/1533)

Drożdżowe racuchy z bananami 306

jogurtem, polane miodem/syropem klonowym, roztopioną czekoladą ( choć dla mnie to by było już chyba za dużo słodyczy :) ) lub posypane tylko cukrem pudrem. I teraz już nie wiem, które placki wolę - te z jabłkami czy te z bananami... ;) Składniki: 400 g mąki pszennej 25 g drożdży 300 ml mleka, letniego 1 duże jajko 1,5 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru

Opowieści z piekarnika
Bułeczki maślane z marmoladą. 147

jest jeszcze trochę rzadkie, bardzo klei się do dłoni, dosyp mąki, wymieszaj. Ciasto podziel na porcje około 60 g każda, uformuj z niego kulki. Każdą kulkę lekko rozwałkuj na placek, na środek nałóż kawałek marmolady, zlep brzegi ciasta dokładnie ze sobą. Ułóż na wyścielonej blaszce papierem do pieczenia zlepianą stroną do dołu, lekko przygnieć, aby ciasto się nie obracało

Przepisy i porady kulinarne
Przepis na proste pączki Babci Basi 171

ciepłe miejsce i przykrywamy czystą ściereczką. Ciasto powinna rosnąć około 40 minut do 1 godziny i podwoić swoją objętość. Cześć wyrosnietego ciasta wykładamy na stolnicę. Wyrabiamy i walkujemy na placek około 0,5 cm grubości. Na jedną część nakładamy dżem, przykrywamy drugą częścią i wykrawamy szklanką. Trzeba uważać, żeby nie przyciąć szklanką dżemu, bo będzie się przypalał przy smażeniu

Ciastkozercy
Odrywany chlebek z kurczakiem i serowym środkiem 177

Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką).Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy placek większy od dłoni. Na każdym układamy porcję farszu. Boki zwijamy do środka i podwijamy pod spód. W foremce układamy kule złączeniem do dołu. Gotowy odrywany chlebek obsypujemy bazylią. Chlebek

VioletoweKucharzenie
Mięsny keks z mozarellą 120

chcę spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, wtedy na pomoc przychodzi mięso mielone i jakiś ser. Ja bardzo lubię kombinować z mięsem mielonym, robić z niego rolady, placki, wszelkiego rodzaju koszyczki czy łódeczki i nawet „keksy”. Jeśli lubicie potrawy z mięsa mielonego, ale znudziły Wam się kotlety, pulpety i klopsiki, to śmiało możecie korzystać z tego przepisu

Smaki Armine
Murzynek z bitą śmietaną 145

proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do kwadratowej formy (ok 25cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki. Warstwa śmietankowa:   Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.  Śmietankę wykładamy na biszkopt

Słodki Zakątek
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 195

być. Lekko oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek, który następnie pociąć na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć   po łyżeczce marmolady i zwinąć rogalik., następnie odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia. Nagrzać piekarnik

W garach u Gosi
Czekoladowe placki bananowe 171

mniejsze kawałki, dodajemy jajko, płatki oraz kakao. Blendujemy na jednolitą masę. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu przez około 1 minutę z każdej strony - na jednego placka dwie łyżki masy. Podajemy z owocami

Lena Gotuje
Kalafior po hindusku, pieczony w całości w piekarniku 180

Kalafior po hindusku, pieczony w całości w piekarniku, delikatny i aromatyczny należy do moich ulubionych przepisow z kalafiora. A trochę się ich już nazbierało: pizza, placki, kotleciki albo kalafior z ziemniakami. Nic dziwnego, to warzywo ma same zalety. Jest niskokaloryczne, ma dużo witaminy C, A, B, E i soli mineralnych. I jest szczególnie polecane w dietach osób z problemami

dolcevitainmykitchen
Tarta ze szpinakiem i serem feta 143

mieszamy jajka, jogurt i pokruszony ser. Całość wylewamy na patelnię. Doprawiamy Vegetą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika

Czarnawisienka
Pizza z gruszką i szynką dojrzewającą 167

podwoić objętość). Po tym czasie ciasto podzielić 2-3 kawałki (w zależności od ilości pieczonych pizz), każdy rozciągnąć na wielkość blaszki, zostawiając grubość ciasta wg własnego gustu. Podczas formowania placka lepiej nie używać wałka, pozwoli to zachować puszystość ciasta. Gruszkę pokroić w cienkie plastry, ser z pleśnią pokruszyć. Na ciasto wyłożyć składniki: sos, mozzarellę, pleśniowy ser, gruszkę oraz orzechy

Obiad gotowy
Kruche faworki, chrust na żółtkach 137

wałkiem, czyli napowietrzyć. Ubijać ciasto min 15 minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta

CookYourself
Placuszki jaglane z jabłkami 130

dużych oczkach i łączymy w misce z drugą połową kaszy oraz budyniem waniliowym. Dodajemy płynną masę z kaszy i jajek i dokładnie mieszamy składniki. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy placki z obu stron na złoty kolor, a następnie przekładamy je naręcznik kuchenny. Podajemy z jogurtem naturalnym,malinami, borówkami, miodem. Posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Artykuł Placuszki jaglane z jabłkami

I LOVE LIFE
Mini tacos z mięsem i warzywami 157

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 4 sztuki: 4 placki tacos 400g szynki wieprzowej 6 łyżek kukurydzy 6 łyżek drobnej ciemnej fasolki Zielona sałata Zielona cebulka Salsa: 1 mała czerwona cebula 1 mała biała cebula 1 duży pomidor Sól, pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Ekspresowe pączki waniliowe 118

dokładnie wyrobić (ręką wyrabiać przez około 10-15minut). Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki. Stolnice lub blat kuchenny podsypać mąką, rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek o wysokości około 1cm. Ostrym kieliszkiem wyciąć krążki. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozwałkować i powycinać resztę krążków. Krążki przełożyć na podsypaną mąką tacę lub blachę, przykryć czystą ściereczką

Smaki Armine