posypany mąką blat, jeżeli nadal jest zbyt lepkie, wrobić jeszcze trochę mąki. Nie dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Gotowe ciasto rozwałkować na placek ok 1 cm grubości. Wycinać foremką krążki, a następnie małym kieliszkiem środek. Powstaną oponki. Wycięte środki zachować. W głębokim naczyniu - używam małego woka - rozgrzać tłuszcz
Stare Garypieczenia. Pieczemy przez 10-12 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku. Studzimy na kratce. Resztę ciasta, która została wyrabiamy tak aby ciasto było zwarte. Ponownie rozpłaszczamy na placek o grubości 2 cm i wykrawamy pączki. Układamy je na drugiej blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Później pieczemy tak samo jak pierwszą porcję
VioletoweKucharzeniebułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ogórki konserwowe, plastry boczku oraz papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy ze sobą. Z mięsa formujemy placki wielkości dłoni. Układamy na nich po łyżce farszu, zwijamy boki do środka. Musimy dokładnie zawinąć mięso aby farsz nam nie wypadł. Zrazy obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano
VioletoweKucharzeniepół cukier puder do obsypania 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą zagniatając je lub miksując. 2. Następnie ciasto dzielimy na dwie części i lekko podsypując wałkujemy na bardzo cienkie placki, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny
Gotowanie...to proste !Kilka, kilkanaście razy ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki, czym cieńsze faworki, tym smaczniejsze. Radełkiem lub nożem odcinamy paski ok.3cm. W każdym pasku robimy nacięcie, a następnie przez otwór przewijamy jedną część ciasta. Odkładamy na blaszkę. Najlepiej
Smaczne Zdrowecałą noc, ciasto musi być dobrze schłodzone). Następnie na podsypanym mąką blacie lub stolnicy kilkanaście razu „uderzamy” ciasto wałkiem, aby wtłoczyć powietrze. Dopiero teraz wałkujemy ciasto na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Wykrawamy poziome pasy, następnie ucinamy w poprzek i na środku każdego kawałka wykonujemy nieduże nacięcie. Przekładamy jeden koniec ciasta przez dziurkę i tak uformowany
Słodkie okruszkiciasto, wlać letni tłuszcz, spirytus i wyrabiać z 8 minut, posypać ciut mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte porcjami kłaść na desce podsypanej mąką. Wałkować placki 2 cm grubości, szklanką wycinać kółka, odstawić na tacę na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka
W Mojej Kuchni Lubięziemniaki, hakiem robota wyrabiać z 8 minut ciasto, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto porcjami wałkować na stolnicy na około 2 cm placki i szklanką wykrawać kółka, wykrojone kółka zostawić na 30 minut do podrośnięcia. Olej rzepakowy zagrzać do temperatury 160-170C (termometrem do pieczenia sprawdzić), kłaść kółka na olej, rumiane
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze gorący do wylania na nadzienie. Przełożenie: Tortownicę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewielkiego ranta z ciasta (na około 0,5 cm wysokości). Na cieście rozsmarować nadzienie pigwowo - jabłkowe, następnie wylać jeszcze gorący
Ciastka - domowe słodkościcytryny. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połączyć składniki. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na stolnice oprószoną mąką i rozwałkować na placek o grubości ok. 1-1,5 cm. Wyciąć szklanką lub foremką o średnicy 7 cm, w środku małym kieliszkiem lub foremką o średnicy 3 cm. W garnku
Ciastka - domowe słodkościpodsmażamy razem z pieczarkami pokrojonymi na 6 części. Mięso, cebulę i pieczarki mielimy w maszynce. Farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ciasto na pierogi wałkujemy na placek o grubości około 2 mm i wycinamy z niego kółka, następnie na każde nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy boki. Gotujemy w osolonym wrzątku, około 3 minuty po wypłynięciu
MamaOskarkawymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkigodzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.Następnie zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 16 części. Każdą część najpierw zagnieść w kulkę, potem rozpłaszczyć na nieduży placek. Następnie zagiąć 2 przeciwległe boki placuszka do środka i połączyć ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte
Moje domowe kucharzenieDodaj posiekaną cebulę oraz szczypiorek. Całość wymieszaj razem ze śmietaną i chrzanem. Do smaku przypraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Sałatkę podawaj z… ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami, plackami, kotletami lub krokietami. Polecam Wam też inne dodatki do obiadu… – Surówka z marchewki – Sałatka obiadowa z cukinii – Kalafior duszony w śmietanie
Kulinarne S.O.S.