placki z serem - 3507 przepisów (strona:170/234)

Krążki cebulowe – jak przygotować 168

Krążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
naleśniki z twarożkiem i malinami. 185

Wczoraj dodałam przepis na podstawowe naleśniki , a dziś przedstawiam pomysł na ich wykorzystanie :) Moje ulubione naleśniki są chyba własnie nadziane twarożkiem :) Do tego owoce i jestem

chili & sugar
Tortilla z kurczakiem 342

Mnie najbardziej odpowiada z sosem czosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami  kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend. Składniki(...)sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu Olej Przygotowanie: 1.       Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę

Fabryka pomysłów
Pierogi ze szpinakiem 122

sosem czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie (link tutaj ) Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować(...)posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Krajanka jagodowa na czekoladowym spodzie 224

łyżka kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 g czekolady 100 g cukru pudra Przełożenie 350 ml śmietanki do ubijania 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 250 g sera mascarpone Jagodowa galaretka 500 g jagód, u mnie mrożone 80 g cukru 150 ml wody 8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek w proszku   Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia(...)pieczenia. Wyłóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz biszkopt na 175ºC (nagrzany piekarnik) przez około 20 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 2 placki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie, 20 minut. Jagody wsyp do małego rondelka. Dodaj wodę, cukier i zagotuj. Gotuj do rozpuszczenie cukru, kilka minut. Dodaj odciśniętą żelatynę i zamieszaj. Odstaw

codojedzenia
Pierogi ze szpinakiem 207

czosnkowym. Z podanego przepisu wychodzi około 25 średniej wielkości pierogów. Przepis na ciasto znajdziecie przy przepisie na pierogi ruskie: http://www.bullio.pl/?p=753 Farsz: 500 g mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 5 liści świeżej bazylii 1/2 łyżeczki pieprzu łyżka oleju Dodatkowo: sól do wody do gotowania, pestki dyni do posypania Ciasto przygotować(...)posiekaną bazylię. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki fetę i zamieszać aż do połączenia składników. Z przygotowanego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując mąką. Farsz wykładać łyżką na ciasto (ok. 1 łyżki do jednego pieroga). Przykrywać od góry ciastem i wykrawać pierogi (przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do pierogów). W dużym

Bullio
Naleśniki II 158

Dzisiaj drugi przepis na naleśniki. Pochodzi z książki „Wyśmienite placki, naleśniki i gofry”. Zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu gdyż są niesamowicie delikatne i miękkie. Z podanego przepisu wychodzi ok 8- 10 naleśników. Składniki: 250 g mąki szczypta soli 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody olej do smażenia. Sposób wykonania: Mąkę przesiać, na środku zrobić dołek, dodać(...)odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów

Na słodko lub wytrawnie
ROLADA ZIOŁOWA W CIEŚCIE SEROWYM 155

Krucha,pełna smaku koperku , natki i białego sera rolada.Dobra do czystych zup o pikantnym smaku. Na ciasto: ~~~~~~~~~~~~ 1 szkl.mąki 4-5 łyżek twarogu 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 torebki proszku do pieczenia   Na farsz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20 dag.twarożku śmietankowego 1 żółtko 3 łyżki śmietany 1/2 pęczka szczypiorku Natka i koperek sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zarabiamy ciasto:twaróg(...)odstawiamy na kilka minut.Przygotowujemy farsz:zieleninę płuczemy,drobno siekamy,mieszamy z twarożkiem śmietankowym oraz z dwoma łyżkami śmietany.Farsz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Na placku rozsmarowujemy farsz,zostawiając wolne brzegi,zwinąć.Wierzch rolady smarujemy żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Roladę układamy szwem do dołu na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika na 200st..Pieczemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
PĄCZKI PIECZONE 186

elastyczne i błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie(...)stopni piekarnika.  Piekłam  przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki. Ja posypałam je cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również  DROŻDŻOWE ROGALIKI Z SEREM OPONKI SEROWE PĄCZKI HISZPAŃSKIE WIEDEŃSKIE GNIAZDKA

potrawyregionalne
Flammkuchen 112

smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym serem,slimakami,rowniez z owocami oraz inne - ograniczone tylko wyobraznia kucharza.Nazwa oznacza"pieczona w ogniu".Jest to zwiazane z faktem,iz podczas pieczenia w piecu chlebowym plomienie dochodzily do brzegow tarty pozlacajac(...)calej Alzacji i calej niemieckiej strefie przygranicznej Badenii-Witembergi..Tradycyjnie podawana jest na drwenianej desce.Najlepiej smakuje z rieslingiem lub piwem.Moje Flammkuchen upieklam z maki pszennej pelnoziarnistej.Skladniki na dwa placki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik z rosą – przepis babci :) 94

zmielonego twarogu ja użyłam ser z wiaderka 2 jajka średniej wielkości 4 żółtka 180 g cukru 2 op cukru wanilinowego 2 op budynie śmietankowe lub waniliowe 600 ml mleka najlepiej tłuste 125 ml oleju roślinnego Używając tak zwany „serek z wiaderka” , zwróć uwagę, aby był to produkt pełnotłusty , o gęstej konsystencji . Rzadsze sery wymagają dodania mniejszej ilości mleka(...)rodzaju jest pewnego rodzaju „ budyniem serowym ” ze względu na dużą zawartość skrobi (budynie) i żółtek. Oba te substancje działają mocno zagęszczająco . Co mogę zastąpić? Jeśli nie masz sera z wiaderka możesz zastąpić go twarogiem tłustym. Twaróg taki należy przemielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy. Połowę cukru można zastąpić ksylitolem . Cukier waniliowy można zastąpić innym aromatyzowanym cukrem

SmartBake.pl
Razowa focaccia z czarnuszką 122

Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań.  Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Drożdżowe rogaliki z serem 131

czubatych łyżek cukru pudru - 30g masła - szczypta soli * nadzienie: - 200g białego sera - 2 łyżki miękkiego masła - 1 żółtko - 1/4 szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Biały ser rozgnieść widelcem, dodać masło, żółtko, cukier puder i cukier waniliowy. Dokładnie rozgnieść widelcem do połączenia się masy. Odstawić do lodówki. Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 1 łyżki mąki i mleka zrobić(...)rąk. W razie konieczności podsypać mąką.  Ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na ok.2h. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Podzielić go na 8 trójkątów. Następnie na brzegu ciasta ułożyć farsz i formować rogaliki. Uformowane rogaliki, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na ok.20min.  W tym czasie

CookYourself
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 168

śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie, starsza córka poprosiła o solidną kromkę na podwieczorek, a przed chwilą(...)bardzej niz zadowolona z efektu. Powiem wam, że najbezpieczej czuję się w foremkowych chlebkach. Nie ma stresu, że ciasto się rozjedzie na boki, a zamiast wysokiego chlebka wyjdzie płaski placek. Chlebek upiekłam z 500 g mąki. W tej wersji mąkę razową zastapiłam mąką kamut, i albo za dużo wody dodałam, albo lekko namoczone rodzynki zbyt dużo wilgoci ciastu oddały

Mia Cucina Sofieta
Smalcówki z serem 145

Smalcówki z serem, czyli takie krucho - drożdżowe ciastka/bułeczki z nadzieniem serowym. Na przepis ten natknęłam się na tej stronie:  https://www.wszelkieprzepisy.pl/ciastka-na-smalcu/ciastka-smalcowki-z-nadzieniem-serowym , szukając inspiracji na to jak wykorzystać zapas smalcu w kostkach. Przepis jest bardzo fajny i prosty. Mimo iż jest to ciasto na drożdżach, to nie trzeba robić zaczynu i czekać na wyrastanie ciasta. Bułeczki są mięciutkie(...)smalcu (200g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nadzienie serowe: 250g białego sera 2 jajka 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1 mały cukier waniliowy ok. 2- 3 łyżki cukru zwykłego Sposób przygotowania: Składniki wyjęłam wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Zaczęłam od przygotowania masy serowej. Ser biały (użyłam sera w kostce) przełożyłam do miski. Dodałam do niego jajka

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania