śliwkami- były pyszne! Dlatego też postanowiłam spróbować swoich sił i dziś sama przygotowałam te pyszności! Każdy ma swoje gusty, ja przygotowałam te knedle po swojemu!! SKŁADNIKI: 2 kostki sera śmietankowego (po 250dag.) 2 jajka około 50-60dag. mąki krupczatki(tyle aby ciasto się nie kleiło do ręki) 1/2 paczki cukru waniliowego szczypta soli 50-60 dag. śliwek najlepiej(...)ciasto, podsypując mąką tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki, następnie wkładamy do lodówki śliwki myjemy, drylujemy, zostawiamy do wyschnięcia następnie ciasto dzielimy na kulki, robimy z nich placki (ciasto jest elastyczne i im cieńsze tym lepiej) , wkładamy śliwkę i dokładnie kleimy ciasto(formujemy kulkę), żeby śliwką nie wypłynęła W dużym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli
Kuchnia Beatyciasto nie będzie już paliło (od gorącej wody) w ręce uformułować kulę i odstawić do przestygnięcia. Ciasto powinno przypominać ciasto pierogowe.Wystudzone ciasto rozwałkować, na oprósznej mąką stolnicy, na placek o grubości 1 mm. Z rozwałkowanego ciasta powycinać trójkąty.Trójkąty ciasta układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Nachos piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna(...)chili i łodygę selera naciowego. Papryczkę oczyścić z nasion i pokroić w półplasterki, łodygę selera obrać i pokroić.Wystudzone nachosy posypać pokrojoną chili i selerem.Podawać zapieczone z żółtym serem, z guacamole lub/i salsą pomidorową.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Nachos można podawać zarówno ciepłe jak i zimne.Ja podałam z guacamole i salsą pomidorową, a na stole postawiłam dodatkowo obrane łodygi
Gospodyni Miejskaśrodek układamy 1 porcję steka (ja zrobiłam po 2 mniejsze) i czekamy, aż ser nam się ładnie rozpuści i delikatnie zapiecze.Wyłączamy gaz i czekamy chwilkę, aż ser będzie troszkę bardziej współpracujący i delikatnie unosimy go na mięso, na kształt sakiewki. Zdejmujemy na talerz.Fasolę dokładnie rozgniatamy widelcem dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 1/2 łyżeczki kuminu, sól pieprz do smaku(...)tego nie będzie szans wyjęcia gotowego gofra ) układamy porcję masy fasolowej, przykrywamy papierem i zamykamy gofrownicę.Pieczemy ok 10 -15 min. Muszą być delikatnie zezłocone. Można również takie placki upiec w piekarniku.Sakiewki z goframi podajemy na przygotowanym sosie i sałatą z truskawkami. Dodatkowo serwujemy porcję sosu, aby można było sobie polać mięso i sałatę.Mi smakowało wybornie
Malinowe Pocałunkiserowa: 500 g sera białego tłustego 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kaszy manny Ser wrzucamy do misy i kruszymy widelcem Dodajemy cukry i kasze mannę Mieszamy wszystko razem blenderem Teraz dodajemy żółtka i znów mieszamy Masę(...)wszystko, potem dodajemy sól i oliwę Ugniatamy ciasto Pierogi: Masa serowa Ciasto na pierogi Ciasto dzielimy na dwie części Rozwałkowujemy cienki placek Wycinamy w nim kółka Na każde kółko nakładamy farszu ( ok jednej łyżki) i zlepiamy razem ( ja sobie pomagałam zlepiaczem
Klaudynkowa kuchniaszkl.) letniej wody 7 g (2 łyżeczki) suszonych drożdży 2 łyżki oliwy extra virgin 350 g (2,5 szkl.) mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli dodatki ser mozzarella szynka pomidorki koktajlowe oliwki papryczki jalapeno rukola Przygotowanie W misce wymieszać cukier, 125 ml wody i drożdże. Odstawić mieszankę na 10 minut. Dodać oliwę, resztę wody, mąkę i sól. Wszystko wymieszać(...)czasie przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia swojej objętości (moje rosło 2h). Ciasto podzielić na 4 części, każdą kulę ciasta rozwałkować na cienki placek o średnicy ok. 22 cm. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek). Piec w rozgrzanym piekarniku
coolinarnastrefa.blogspot.comlodówce, powinno być schłodzone przed wałkowaniem i pieczeniem * Ser ricotta przekładamy do miski. Gruyère lub Emmentaler ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy do ricotty. Wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki, sól, tłuczony lub grubo zmielony pieprz. Dodajemy skórkę otartą z cytryny. W osobnej miseczce rozkłócamy jajko – 2/3 jajka wlewamy do mieszanki serów z dodatkami, pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania ciasta przed(...)posiekaną cebulę smażymy, co jakiś czas mieszając, do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy razem jeszcze minutę, aż straci mocny zapach. Studzimy, dodajemy cebulę z tłuszczem i czosnkiem do mieszanki serów. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy gotowe nadzienie na bok. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowy ręcznikiem i kroimy na grube plastry – 5-7mm będzie w sam raz, zbyt cienkie plasterki
Karo in the KitchenEmily Serves: 4 Ingredients 1 szklanka ryżu ½ szklanki płatków owsianych 3 ząbki czosnku 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem ⅔ łyżeczki soli ⅔ łyżeczki pieprzu 2 duże marchewki ½ pudełeczka sera ricotta (125 g) 4 jajka olej do smażenia SOS 200 ml jogurtu naturalnego ¼ pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny (lub limonki) sól,pieprz do smaku Instructions Ugotować(...)minut ( można przygotować wcześniej i zostawić na noc). Wszystkie składniki sosu zmieszać i odstawić do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, masę nabierać łyżką i rozpłaszczać na patelni na cienkie placki ( masa jest dość lepiąca więc ja rozpłaszczałam drugą łyżką, moczoną w wodzie). Podawać z sosem jogurtowym i ewentualnie skropione limonką Smażyć z obu stron aż będą rumiane i chrupkie
Cooking for EmilyNaleśniki przygotowane z dodatkiem kwaśnej śmietany. Bardzo delikatne, mięciutkie i cienkie jak papier. Wychodzi około 10 sztuk, w zależności od wielkości patelni i ilości wykorzystanego na placek ciasta – ja wylewałam około 3/4 chochelki na porcję. 1 szkl. mąki pszennej np wrocławskiej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18% 2 jajka płaska łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli(...)jajka, olej oraz cukier i sól. Mieszamy rózgą do połączenia. Odstawiamy na około 30 po czym na mocno rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Podajemy na słodko, np z białym serem i/lub ulubionym dżemem. Źródło
Smaki Na TalerzuWiosną pierwszy pojawia się rabarbar i to o nim będzie kilka wpisów. Rabarbar służy jako dodatek do soków, placków drożdżowych, drożdżówek. Popularny jest też kompot z rabarbaru. Może być również wykorzystywany do produkcji wina owocowego, lub spożywany na surowo z cukrem. Charakteryzuje się kwaskowatym smakiem. Zawiera dużo żelaza, kwas jabłkowy i znaczącą ilość kwasu szczawiowego przez co usuwa z organizmu(...)szczawian wapnia, który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka
Życie zaczyna się w kuchniKolejny przepis na nieskomplikowany, szybki obiad, a jeśli zostały nam usmażone naleśniki to już w ogóle błyskawiczny :) To banalne połączenie placka naleśnikowego z mielonym mięsem w pomidorowym sosie, trochę takie canelloni, tylko zamiast makaronu mamy naleśniki jest naprawdę smaczne. Z farszem oczywiście można bardziej pokombinować, dodać do niego na przykład pieczarki, paprykę czy czerwoną fasolę, ale i bez tych(...)inspiracja: " Na talerzu ") 8 sztuk usmażonych naleśników (ja smażę naleśniki wg tego przepisu , wychodzi ich z niego więcej, a z nadwyżki przygotowuję na kolację np. naleśniki z serem na słodko:) 500 g mięsa mielonego przyprawa do mięsa mielonego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki pikantnego keczupu zioła prowansalskie sól i pieprz
Simply FoodJuż dawno miałam ochotę na sernik, a ten placek mogłabym jeść bardzo często. Oczywiście jak to ja musiałam go trochę podrasować w końcu jest tyle fajnych smaków, które mogą nadać jakieś intensywne doznanie oczywiście smakowe;). Sernik z truflą brzmiał na tyle intrygująco, że nie mogłam się mu oprzeć. Smak zaskakujący na pewno nie przypomina w żaden sposób sernika tradycyjnego(...)Delikatna nuta alkoholu fajnie komponuje się z czekoladą i serową podstawą. Zapraszam... Skala smaku 9/10 sernik jest mało słodki mimo, że powiększyłam ilość cukru w serze, gorzka czekolada powoduje, żę ciasto staje się bardziej wytrawne. Zródło "moje wypieki" Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 3 jajka 125 g drobnego cukru do wypieków- dałam
Kubki smakumasą jajeczną tworzy sycące i smaczne danie na rodzinny obiad. Do przygotowania tarty użyłem: 250 gram pszennej mąki tortowej (typ 450), 5 jajek, 120 gram masła, 200 gram sera żółtego gouda, 1 kg cebuli, 1 ząbka czosnku, 350 gram kwaśnej śmietany 12%, gałki muszkatołowej, oliwy, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, cukru, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie każdej tarty rozpoczynam(...)następnie zalałem tak przygotowanym płynem ułożone na blasze cebule, które dokładnie wymieszałem z płynem. Do cebul dodałem 2 łyżeczki cukru i całość ponownie pomieszałem. Ciasto kruche rozwałkowałem na placek odpowiadający wielkością naczyniu do tarty i wyłożyłem nim naczynie, dokładnie przyklejając brzegi. Nie należy się martwić w razie zrobienia dziury w cieście - wystarczy po prostu zalepić ją kawałkiem ciasta. Nadmiar
Wyprawy kulinarneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka
JejKuchniaFARSZ 2 bataty 200 g białego twarogu bez laktozy sól i pieprz ziołowy do smaku Ugotuj na parze lub upiecz w piekarniku 2 bataty. Obierz i pomieszaj z serem tworząc pastę. Jeśli chcesz możesz dodać smażonej cebulki. Nie ukrywam, że w przygotowaniu ciasta, w fazie początkowej , bardzo pomaga mi robot planetarny, szczególnie, że operuję wrzątkiem. Wsypuję wszystkie składniki sypkie(...)ciasto się ścięło. I obserwuję ciasto, albo dodaję mąki, albo dodaję wody. Kula powinna być lśniąca i elastyczna. I jeszcze ciepła. Nie powinna kleić się do rąk. Wałkujemy na placki i wykrawamy kółka szklanka jak na zwykle pierogi. Nakładamy farsz, delikatnie obgotowujemy. Możemy je podawać w ten sposób, jak u mnie. Będą bardzo aromatyczne. Dusimy je w sosie pomidorowym
Z Kuchni Do Kuchniczym odcedzić i wystudzić. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. • W maszynce do mielenia mięsa zmielić ziemniaki z cebulą i serem. • Doprawić farsz do smaku pieprzem i solą. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę w kształcie wzgórka. Zrobić wgłębienie, dodać sól oraz olej, roztrzepane jajko(...)dodać mąkę, a jeśli za twarde, dolać wodę. • Ciasto przykryć ściereczką, następnie podzielić je na 3 części. Lepienie pierogów • Każdą część ciasta rozwałkować na cienki placek i wycinać krążki metalową foremką lub szklanką. • Nakładać po małej łyżeczce farszu, zlepić formując pierożki. • Ja robię ozdobną falbankę – jak na zdjęciu. • Zagotować wodę
To co kocham