blogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Tym razem zainspirowała mnie @dieta_bez_diety , której kotleciki tak zapadły w mojej pamięci, że postanowiłam je odtworzyć, doprawić po swojemu i pokazać Wam. Czy są dobre? Są rewelacyjne, zjedliśmy wszystkie w niesamowitym tempie! Polecam Wam także: – kotlety rybne(...)minut + gotowanie ziemniaków Ilość porcji: 6-7 kotletów SKŁADNIKI: – 600 g ziemniaków – 2 jajka rozmiar L – 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do panierki – 150 g szpinaku – 50 g sera feta – 10 suszonych pomidorów w oleju – 2 łyżki bułki tartej – szczypta gałki muszkatołowej – sól i pieprz – olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości
nietylkopasta.plStroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki się(...)szkodzi. Po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy blat mąką i wałkujemy nasze ciasto na cienki placek. Jakąś miską czy czymś podobnym wycinamy niewielkie okręgi w cieście. Nam wyszło 8 lub 9, nie pamiętam dokładnie. Teraz całe liście szpinaku podsmażamy na patelni z oliwą z odrobiną soli
Marder&Marder ManufactureWYKONANIE: ŚREDNIE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 ŚREDNICA PATELNI: 22 CM. Składniki na naleśniki: szklanka mleka, 3/4 szklanki
JejKuchniaW tę niedzielę na śniadanie nie było jak zwykle jajecznicy. Szefowa kuchni się zbuntowała i zrobiła naleśniki ! Żarłoczek, zatwardziały wielbiciel jajówy o poranku, był zachwycony. I
Smaczna Pyzakręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim:) A podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki(...)Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się wytopi dodajemy cebulę oraz pory (w razie
Smaki Na Talerzukręcił nosem na taki wybór… do czasu aż spróbowali. Ku mojej uciesze smakowało każdemu:) Potwierdziło się więc, że naleśniki wcale nie muszą być podane z dżemem, czy serem. Smakują dosłownie ze wszystkim:) A podduszone pory idealnie komponują się z boczkiem i długo dojrzewającą szynką. Naleśniki: 2 jajka 3 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 3 i 1/2 szkl. mąki(...)Parma) masło pieprz, sól parmezan Składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą. Miksujemy do powstania ciasta o gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Pory kroimy w krążki. Cebulę drobno siekamy. Boczek i szynkę kroimy na paseczki. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy boczek. Gdy nieco się wytopi dodajemy cebulę oraz pory (w razie
Smaki Na Talerzutort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia nie jednego(...)szczęśliwych kur rozmiar M - 450 g mrożonego szpinaku (u mnie brykiet) - 2 duże białe cebule - 2 ząbki czosnku - kilka plasterków ulubionej wędliny - kilka plastrów ulubionego sera żółtego - sól, pieprz świeżo mielone - łyżeczka zielonej srirachy (z papryczek jalapeno) - jeśli nie macie dajcie odrobinę ostrego pieprzu cayenne - pół łyżeczki mielonej kozieradki 1. Cebulę obieramy i kroimy
Sajkofanka smakuNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową
Maminek kulinarnyjednak obecność nie tylko świeżych owoców. W kieliszku odnajdziemy także wyraźne nuty gotowanych/pieczonych truskawek oraz pieczonych czereśni, co w połączeniu z subtelną nutą słodkiej śmietanki przywodzi na myśl babciny placek drożdżowy z owocami. Usta Wino wytrawne o średnio wysokiej, świeżej kwasowości i intensywnych aromat czerwonych owoców. Na podniebieniu nikną aromaty gotowane, pozostają natomiast czyste i świeże owoce: świeże, nieprzejżałe(...)mięsie. Czytaj także: [Notka]: 3 Gardens, Langmeil, Barossa Valey Całość klasy tego bardzo dobrego wina dopełnia przepiękna etykieta zaprojektowana przez Xaviera Basa. Czytaj także: [Wino i kuchnia]: Wino i ser Ten opis pojawił się na stronie sklepu internetowego Rafa-Wino The post Tunderrozsa, Vida Peter, Szekszard, 2020 first appeared on K8K.pl - wino, kuchnia, podróże
Kate's Kitchenpisać, jest świetnym dodatkiem do zup (u mnie znajdziecie go, jako dodatek do botwinki po grecku), smakowicie komponuje się z Htipiti-czyli grecką pastą z pieczonej papryki i sera feta. Przepis na Htipiti, znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/htipiti-czyli-pasta-z-pieczonej-papryki.html . Wracając do chlebka, jest bardzo prosty i szybki . Serdecznie zapraszam. SKŁADNIKI: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli(...)dłonią wyrabiamy ciasto-jest to proces łatwy i szybki. Ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Każdą część -nie podsypując mąką, choć ciasto jest dość klejące-rozwałkowujemy na cienki placek. Pomocna tu będzie silikonowa mata-ale jeżeli nie posiadacie (ja nie posiadam), super sprawdzi się papier do pieczenia. Wystarczy obciążyć go z jednej, dwóch stron i wałkowanie staje się
Kopystką po garachdosłownie parę minut. Przekąska z tortilli. Do jej przygotowania możemy wykorzystać wszystko co mamy w lodówce. Tortille są idealne w przypadku gdy mamy niespodziewanych gości. Sposób przygotowania: Placek tortilli smaruje serkiem twarogowym np. Almette. Tortillę posypuję wcześniej pokrojonymi w drobną kostkę składnikami. Całość zawijam w rulon, owijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na 30 minut(...)prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam na talerzyku na przemian. Dekoruję listami bazylii i polewam sosem balsamicznym (sos można kupić w Lidlu). Roladki z szynki i sera. Kolejna prosta w przygotowaniu przystawka. Do przygotowania której potrzeba sera żółtego, szynki konserwowej w plastrach, majonezu oraz czosnku. Ilość wg. uznania. Ser żółty ścieram na tarce, dodaję ząbek czosnku oraz
Pani domowaNie mam ostatnio apetytu na nic... a jeśli mam to tylko przez chwilę :-( Dlatego wymyślam sobie takie dania, które mają szansę mi smakować, a jednocześnie są
Czary - gary w kuchniDługo nie robiłam pierogów. Chyba ostatni raz w wakacje jak był sezon na jagody. A ostatnio naszło mnie na słodkie pierogi z serem, które przypominają mi smak dzieciństwa. Można je podawać z ulubionymi dodatkami owocami, jogurtem, śmietaną czy po prostu posypane cynamonem. Jestem pewna, że będą smakować każdemu. Zapraszam!!! Składniki na ciasto: 1 kg. mąki, 0,5 l gorącej(...)konieczności dodajemy jeszcze mąki. Ciasto nie może się kleić. Wszystkie składniki farszu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie dzielimy ciasto na mniejsze porcje. Każdą porcję wałkujemy na cienki placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu. Następnie składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy brzegi tworząc przy tym „falę”. Jeżeli ktoś będzie miał problem ze sklejaniem
Passion of CookingOgromną miłością pałam do słodkich śniadań, które poprawiają humor i nastawiają mnie optymistycznie. Podanie tych placków z moim ulubionym musem mango sprawiło, iż dzień stał się piękniejszy. Mimo, że placki wyglądają na ciężki i zbite są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Wszystko to za sprawą ubitych białek oraz lekkiego twarogu, które tworzą razem ciekawą, delikatną strukturę. Warto również(...)prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto naszym dzieciom zafundować posiłek, który będzie pełen przetworów mlecznych, by mogły dobrze i zdrowo zacząć nowy dzień! Składniki (na 2 porcje): 100 gram sera twarogowego, trzykrotnie zmielonego 2 jaja 5 łyżek mąki gryczanej 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka jogurtu naturalnego* szczypta soli olej do smażenia do podania: jogurt naturalny*, mus z mango** Białka ubijam
Mango Papaja