wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy brązowym cukrem. Pieczemy około(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015
WYSPA SZCZĘSLIWAdynie przechowuję w piwnicy. A gdy mam ochotę rozkroić kolejną, muszę prosić jakiegoś rosłego mężczyznę by mi ją przyniósł do kuchni. Dynię czasem dodaję do jajecznicy albo frittaty. Robię placki, puree albo po prostu smażę na grillowej patelni i dodaję do sałatek. Dziś odsłona mojej ulubionej sałatki z jarmużem (jarmużu też mam całą plantację :) Do tej sałatki można dodać(...)się o cały weekend ;) Składniki na 2 porcje: ok. 8-10 liści jarmużu (albo ulubionej sałaty) 200-300 g obranej dyni opcjonalnie 1 pierś z kurczaka 100 g koziego sera ok. 6 pomidorków suszonych z oliwy 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka poszatkowana w cienkie paseczki (na tarce) Przyprawy do kurczaka: sól pieprz słodka papryka w proszku czosnek granulowany oliwa/olej
Bon Appetit Małgorzatyłyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa:1 kg białego sera trzykrotnie mielonego lub gęstego sera z wiaderka (używam firmy Włoszczowa)3/4 szklanki cukru10 dag masła (rozpuścić)1 cukier waniliowy4 jajka1 budyń waniliowy1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mlekaNa wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK(...)chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem i mąką. Gotujemy na wolnym ogniu, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu.4. Gorącą masą przekładamy miodowe placki. Całość dociskamy. Polewamy polewą i posypujemy posypką.5. Ciasto wkładamy do lodówki na 24 godziny, by masa stężała, a placki zmiękły.6. Najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci
Kuchnia domowa Anismaczna dlatego dzielę się przepisem. Miałam chęć na pizzę, ale w piekarniku siedział już kurczak i nie chciało mi się czekać. Znalazłam przepis w zeszycie więc spróbowałam. Kiedyś takie placki piekłam przy diecie Dukana , ale dzisiaj zaszalałam i zrobiłam na drożdżach i mące pszennej. Polecam spróbować. A przepis dodaję do akcji Pudliszki - to mój ulubiony koncentrat z tych(...)plaster około 1,5cm świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * mała czerwona cebula * pół czerwonej papryki * duża łyżka koncentratu pomidorowego * łyżeczka ulubionych ziół * ser żółty Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w wodzie i cukrze. Wlewam do miski z mąką , otrębami i solą. Zagniatam wszystko dokładnie. Smaruję oliwą i odstawiam do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę
Magiczne Życie Martymnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym(...)śniadanie na wynos. Kiedy mam wcześniej zajęcia i wolę sobie rano dłużej pospać, to dzień wcześniej przygotowuję sobie właśnie takie placuszki. Rano tylko podgrzewam i pakuję w swoje pudełko. Placki z cukinii i tuńczyka Robiłam już kilka razy, ale przepis opublikowałam dopiero w wakacje. Pamiętam, że wtedy zaczynałam przekonywać się do cukinii... a z czasem dodawałam ją do wielu
Kuchnia EllieTakie kluski pieczone. Nie tak zwarte, jak placki, czy pulpety. Masa jest stosunkowo luźna, ale po upieczeniu rozpływa się w ustach, a nie rozwala na talerzu :) 600 g passaty/przecieru pomidorowego 100 g kaszy gryczanej niepalonej, łamanej 1 średnia cukinia, ok. 200 g 250 g serka capri, typu włoskiego 1 jajko przyprawy: sól, majeranek (duużo majeranku), papryka słodka (i/lub ostra(...)jeśli lubicie) Na dno naczynia do zapiekania wylewamy passatę. Doprawiamy ją majerankiem i solą. Kaszę gryczaną gotujemy. Dodajemy do niej rozbełtane jajko, pokruszony ser, tartą cukinię i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Masa powinna być zwarta, ale delikatnie lejąca. Kluski formujemy w wilgotnych dłoniach i wykładamy na sos pomidorowy. Pieczemy ok. 20-30 minut w 180 st. C. Można pod koniec pieczenia
KucharzycaProsta i niedroga - ze składników, które zazwyczaj są pod ręką. Składniki -250 g mąki pszennej -150 g masła -4 jajka -szczypta soli i pieprzu -1 brokuł
Zielona KuchniaDzisiaj zapraszam na bardzo prosty sos z kurek. Taki sos idealnie pasuje do makaronu, ale również kaszy czy ryżu ale też wszelkiego rodzaju placków – ziemniaczane, cukiniowe… mniam. Ja się przyznam bez bicia, że kiedyś nie przepadałam za sosem kurkowym. Był mdły, bez smaku. Może miałam inny smak wtedy, a może ten jest po prostu lepszy? Tak czy siak(...)minut. Dużo? Mało? Mało raczej I najwięcej roboty, jak to w życiu bywa, będzie z myciem grzybów. Ja lubię do różnych sosów czy niekiedy zup, takich typu krem, dorzucić ser. Zmienia się wtedy ich konsystencja a i zyskują na smaku. Warto poeksperymentować, z różnymi rodzajami dodawanych serów i zobaczyć, jak rodzaj sera wpłynie na smak. Polecam szczególnie sery pleśniowe
Mieszam w Garnkusyropie ( u mnie 0,5l) Posypka: 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać ser,żółtka,cukier puder oraz dodawać stopniowo mleko i olej - ciasto wyrobić jak na kruche,konsystencja powinna być nie za twarda i niezbyt rzadka. Gotowe ciasto podzielić na dwie równe części(...)litra.Na rozcieńczonym syropie ugotować budyń,na końcu dodać odsączone wiśnie i wymieszać. Wierzch każdego rozwałkowanego ciasta posmarować budyniem wiśniowym po całości bądź wyłożyć tylko po jednej stronie. Każdy placek zwinąć w roladę i wyłożyć do keksówki bądź ułożyć na blasze. Wszystkie składniki na posypkę wymieszać i podsmażyć na patelni na lekko złoty kolor. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem
Niespełnione zdolności kulinarneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 30 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki na naleśniki: okoł o 2 i 1/4 szklanki mąki
JejKuchniaQuiche to nic innego jak słynna wytrawna, tarta znana również jako placek lotaryński. Tarta przygotowana jest na kruchym spodzie, wypełniona masą jogurtowo - jajeczną z brokułem i pysznymi kabanosami '' Maestro Henryk Kania ''. Quiche podajemy na ciepło lub zimno(...)Kania 1 mały brokuł ugotowany na parze 1 czerwona cebula 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego papryka konserwowa do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliPierogi z serem i rodzynkami Składniki : Ciasto : 320 g mąki 1 szkl ciepłej wody olej - 2 łyżki sól szczypta Farsz : twarogu półtłustego - 600 g żółtka jaj - 2 szt cukier waniliowy - 0,5 opak cukier - 3 łyżki rodzynki Podanie : śmietana cynamon mielony cukier rodzynki Przygotowanie : Na stolnicę wysypać mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto(...)przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerze. Polewać pierogi śmietaną wymieszaną z cukrem, posypać mielonym cynamonem
Kuchnia Danusidomu rodzinnego? Powiedzmy, że raz w tygodniu znajdziecie w moich zbiorach, a dokładniej w zakładce "Jak u Mamy" przepis na smaczne i tradycyjne potrawy. Nie zabraknie pierogów, placków, mięska i oczywiście deserów :) A może podpowiecie, co chcielibyście jeszcze znaleźć w tym dziale? Z przyjemnością podejmę się wyzwania :) Na pierwszy rzut idą pierogi ruskie, nie każdy lubi(...)Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 5 dużych ziemniaków 1/2 kg sera białego 3 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: ok 15dkg słoniny, pokrojonej w kostkę i usmażonej na patelni Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziełyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry, oregano 2 łyżki, ser feta 200 gram, jajka 6 sztuk do misy robota wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, sól, wsypać mąki, wlać olej i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10-12 minut - jeśli(...)wody - zostawić w misie przykryte na 1 godzinę do wyrośnięcia blaszka z piekarnika z papierem do pieczenia - dłonie posmarować olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić
W Mojej Kuchni Lubięśrednicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone na połówki pomidorki. Zalewamy masą(...)jajeczna się zetnie i zrumieni. Podajemy lekko przestudzony. Bogactwo smaków i aromatów:) Ten pomidorek jest bardzo seksowny Może kawałek? Na zakończenie porada od łasucha- zanim zjecie kwiaty juki w placku, spróbujcie ich na surowo- łatwiej jest wtedy wyczuć ich subtelny smak w potrawie:) Sonia próbuje coś użebrać Dzielę się przepisem
les mirabelles