placki z serem - 3507 przepisów (strona:156/234)

Pierogi z kapustą i grzybami 113

użyłam przysmażone z cebulką drobno pokrojone pieczarki) sól, pieprz zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów do farszu można też dołożyć 30 dag startego żółtego sera Przygotowujemy farsz: odciśniętą kapustę szatkujemy na drobniejsze części, dodajemy podsmażone z cebulką pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem. Moja domowa kapusta nie jest zbyt kwaśna więc jej nie gotuję, w przypadku gdy kapusta(...)kwaszona należy ją pogotować w wodzie 2 minuty, odcedzić i dopiero poszatkować. Przygotowujemy ciasto: składniki wkładamy do malaksera, dobrze wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki. Z ciasta wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz, zlepiamy. Układamy na oprószonej maka desce.  Gotujemy w dużej ilości wody z solą i olejem- od chwili wypłynięcia przez

Kuchenne aromaty
Klasyczne pierogi ruskie 185

powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło”. Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy(...)rozmaitymi dodatkami. Farsz na pierogi ruskie: 500g ugotowanych ziemniaków 150g chudego twarogu 2 cebule olej sól biały pieprz Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Biały ser, ziemniaki oraz cebulę mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, mieszając składniki. Doprawiamy farsz pieprzem i solą. My dodajemy dość sporo pieprzu, by pierogi miały wyrazisty smak. Nakładamy na przygotowane wcześniej

Kolizje Smaków
Z dalekich wypraw #3 Szaro- Burek 166

dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą. Wyrobiłam(...)elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem

bastalena
Placki a'la pizza 149

Prosto i smacznie..Placki..dla odmiany ..a'la pizza...a do nich sos tysiąca wysp.. Zaglądajcie..i czekajcie....bo warto..fajna nagroda będzie do wygrania w konkursie na blogu..jeszcze chwila..no może..dwie...i dowiecie się co będzie można wygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka(...)cebula 20 dag wędliny  15 dkg sera żółtego natka pietruszki 2/3 szkl. przegotowanej wody pieprz,sól przyprawa do pizzy Cebulę, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę .Dodać starty ser, posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajka, mąkę, sodę i wodę. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku. Placuszki smażyć z obu stron na oleju

Moje domowe kucharzenie
64 przekąski na Sylwestra – na słono i słodko 101

Tatar z awokado i jabłek z jogurtem 7. Domowe paprykowe nachos 8. Mini pizze z bakłażana FIT 1. Babeczki z kiszoną kapustą i szynką serrano 2. Placki z cukinii z mozzarellą 3. Placki z kaszy jaglanej z łososiem, jogurtem i szczypiorkiem 4. Chipsy ze szpinaku 5. Muhammara – syryjska pasta z pieczonych papryk i orzechów włoskich 6. Quesadillas(...)Quesadilla z kurczakiem i serem 8. Pełnoziarniste grzanki z wędzoną rybą 1. Idealne mini wrap’y na imprezę 2. Rewelacyjna przekąska – a’la tacos (również w wersji wegańskiej) 3. Zapiekane pieczarki faszerowane kaszą jaglaną z koperkiem i natką pietruszki 4. Domowe masło czosnkowe z ziołami 5. Chrupki z ciecierzycy – pieczona ciecierzyca 6. Ser – dip serowy z ziemniaka, całkowicie wegański

Be Fit Be Strong
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 179

waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami(...)wstęp, bo jak pisze to jego ulubione ciasta! Tu znajdziemy kilka informacji, np. o doborze odpowiedniego sera do naszego ciasta, aby uzyskać satysfakcjonujący nas efekt. Przepisy brzmią cudownie i z wielką przyjemnością wypróbujemy choć kilka z nich - zresztą posłuchajcie sami - sernik z koziego sera z miodem i orzechami włoskimi, gotowany sernik z białą czekoladą i limonką, sernik z czarnym sezamem

Plate of Joy
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 331

naleśniki... ale nie takie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze(...)kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy:  (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera typu feta  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  1 łyżka masła  sól  pieprz  gałka muszkatałowa Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć

Kuchnia Ellie
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas 238

latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania(...)Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 3 średniej wielkości bataty 250 g filetów z kurczaka 120 g sera cheddar 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona 1 mała papryka czerwona 1 mała papryka zielona 1 mała papryka żółta 1 mała papryczka chili 1/2 szklanki czerwonej fasoli 1 łyżeczka papryki słodkiej

Wędrówki po kuchni
Placki z cukini 128

Doskonałe na kolacje placuszki z cukinii. Z dodatkiem szczypiorku i koperku, pełne witamin. Czas przygotowania i ilość porcji 40 minut, około 15 placków. Produkty 1 cukinia, 2 jajka, 50 g startej mozzarelli, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek mąki, 1 łyżka jogurtu greckiego, koperek, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie Cukinie zetrzyj na tarce wraz ze skórką i posól. Przełóż(...)sitko i odstaw na 20 minut. Następnie cukinie odsącz z wody i przełóż do miski. Zetrzyj cebulę, rozgnieć czosnek i dodaj do miski. Dodaj starty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj jajka, mąkę, jogurt i przypraw solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Smaż na patelni. Wiem co jem Cukinia to warzywo niskokaloryczne. Warto ją jeść ze względu

Fit&Fast Kitchen
DOMOWE NACHOS 187

przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno, podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy w piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15(...)Odstawiamy do wystudzenia, następnie zdejmujemy z blaszki. Podajemy z ulubionymi sosami, dipami. U mnie domowy sos serowy i pikantny meksykański. domowy sos serowy: - 100g startej mozzarelli - 50-75g sera typu blue (miękkiego z niebieską pleśnią) - ok.150ml słodkiej śmietanki - szczypta kurkumy (dla koloru) Wszystkie składniki umieścić w rondelku i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia. Następnie całość zblendować, na gładką masę. Użyłam

Smaczne Zdrowe
Kotleciki z ziemniaków i jabłek (Polpette di patate) 151

Kotleciki wyglądem przypominają pancake ale smakiem placki ziemniaczane. Moje kotleciki s ą  bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który  idealnie komponuje si ę  z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam  z  jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku(...)jako dodatek do dania mięsnego zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków.  SKŁADNIKI 500 gr ziemniaków 2 jabłka 40 gr starkowanego parmezanu (można użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki   2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze

La grande e la piccola cuoca
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 279

zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju i łyżkę masła i podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy do przestudzonych ziemniaków i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 4 części, jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej(...)wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy cebulką a na niej układamy porcje masła. Brzegi masy zawijamy i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Pizza o smaku hamburgera 210

dwie smakowe potrzeby – bo to pizza o smaku cheeseburgera. Połączenie dwóch klasyków z kraju Wuja Sama – smakowa bomba wagi ciężkiej! Ta pizza ma wszystkie składniki hamburgera – sos, mielone mięso, ser i nawet pikle. Posypana sałatą to już pizza w wersji Big Mac. Jest pyszna, zaspokoi głód niezdecydowanych i zdecydowanie jest cholernie kaloryczna! CIASTO CHLEBOWE Do tego nadzienia idealnie pasuje ciasto(...)pieczenia . Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 20-30 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też. Na środek każdego placka nakładamy porcję sosu burgerowego i rozsmarowujemy go na grubość ok 3-4mm. Sos posypujemy usmażonym mięsem. Posypujemy całość startą mozzarellą, w dłoniach rwiemy na mniejsze kawałki mozzarellę

Karo in the Kitchen
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 184

dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać go z kawałkiem sera feta lub halloumi - wystarczy wstawić do piekarnika na kilka chwil, aby uzyskać smakowite grzanki.  Elioti z serem feta posypanym suszoną miętą Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami na 1 duży bochenek czas przygotowania:  2 godz. Składniki(...)podwoić swoją objętość.  Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 77

Uwielbiam warzywne placki. Powodów jest kilka – są z warzyw, szybko się je przygotowuje, są tanie (szczególnie w sezonie) i bardzo smaczne. Moimi ulubionymi są placuszki z cukinii, najlepiej z aromatycznym sosem pomidorowym doprawionym bazylią i oregano. Moje placuszki z cukinii są kolorowe, bo używam do ich przygotowania kolorowej cukinii – zielonej, jasnozielonej i żółtej, dokładam czerwoną cebulę(...)trochę intensywnie zielonych ziół do środka. Po usmażeniu widać (tak, smażę je, na oleju!), że kolor nie jest jeden i bury jak w plackach ziemniaczanych, tylko na talerzu sporo się dzieje. Sprawdźcie też patent, który sprawi, że placuszki się nie rozlecą, tylko będą się ładnie podsmażać (podobnie jak te z ziemniaków). Składniki na 4 porcje (16 placuszków): po 200g

Dietolog