placki z serem - 3507 przepisów (strona:156/234)

Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 203

dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać go z kawałkiem sera feta lub halloumi - wystarczy wstawić do piekarnika na kilka chwil, aby uzyskać smakowite grzanki.  Elioti z serem feta posypanym suszoną miętą Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą na podstawie tego przepisu, z moimi modyfikacjami na 1 duży bochenek czas przygotowania:  2 godz. Składniki(...)podwoić swoją objętość.  Cebulę drobno posiekaj i podduś na odrobinie oliwy. Oliwki również drobno pokrój. Po tym czasie lekko wygnieć ciasto na blacie podsypanym mąką i rozpłaszcz na placek. Posyp powierzchnię ciasta podduszoną cebulą oraz posiekanymi oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinii i sos pomidorowy 95

Uwielbiam warzywne placki. Powodów jest kilka – są z warzyw, szybko się je przygotowuje, są tanie (szczególnie w sezonie) i bardzo smaczne. Moimi ulubionymi są placuszki z cukinii, najlepiej z aromatycznym sosem pomidorowym doprawionym bazylią i oregano. Moje placuszki z cukinii są kolorowe, bo używam do ich przygotowania kolorowej cukinii – zielonej, jasnozielonej i żółtej, dokładam czerwoną cebulę(...)trochę intensywnie zielonych ziół do środka. Po usmażeniu widać (tak, smażę je, na oleju!), że kolor nie jest jeden i bury jak w plackach ziemniaczanych, tylko na talerzu sporo się dzieje. Sprawdźcie też patent, który sprawi, że placuszki się nie rozlecą, tylko będą się ładnie podsmażać (podobnie jak te z ziemniaków). Składniki na 4 porcje (16 placuszków): po 200g

Dietolog
Papanasi czyli serowe pączki z Rumunii 121

dałam ksylitol) owoce w syropie lub frużelina wiśniowa  ( u mnie wiśnie z nalewki + trochę nalewki wiśniowej) cukier puder do oprószenia ( u mnie ksylitol) Przygotowanie Do misy robota włożyć ser, jajko, żółtko, sodę, skórkę i sok z cytryny, ksylitol, szczyptę soli, kardamon. Dokładnie wymieszać. Cały czas mieszając, dodawać po łyżce mąkę, tak długo aż ciasto będzie dobrze połączone, ale nadal(...)posypany mąką blat, jeżeli nadal jest zbyt lepkie, wrobić jeszcze trochę mąki.  Nie dosypywać zbyt dużo mąki, by gotowe pączki nie były zbyt twarde. Gotowe ciasto rozwałkować na placek ok 1 cm grubości. Wycinać foremką krążki, a następnie małym kieliszkiem środek. Powstaną oponki. Wycięte środki zachować. W głębokim naczyniu - używam małego woka - rozgrzać tłuszcz

Stare Gary
Capuns podane z rosti i sosem śmietanowym czyli przenosimy się do Szwajcarii! 176

się z latem natknęłam się na danie idealne. Capuns, czyli szwajcarskie gołąbki przygotowane ze zblanszowanych liści botwiny i faszerowane masą mączno- jajeczną. Często dodaje się do nich mięso i ser oraz polewa sosem. Jako, że danie idealnie wpisało się w ideę letniego klimatu postanowiłam nieco zmienić oryginalną recepturę i przygotowałam farsz na bazie tłuczonych ziemniaków i mielonej piersi kurczaka oraz(...)ziół. Zawinięte w zblanszowane liście botwiny gołąbki zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w bulionie drobiowym, przez co były delikatne i wilgotne. Ostatecznie wiedziałam, że przygotowane Capuns podam ze standardowymi szwajcarskimi plackami ziemniaczanymi- rosti oraz sosem śmietanowym. Jeżeli tak jak ja jesteście fanami botwiny i nie boicie się nowych smaków to polecam Wam serdecznie ten przepis.   Składniki

Mango Papaja
Proziaki. Pieczywo na sodzie 207

pojechaliśmy na wakacje w Bieszczady do Polańczyka. Te bułeczki są bardzo popularne w tym regionie. Skąd taka nazwa tego pieczywa? Proza to inaczej soda! Czyli można takie mączne placki nazwać sodziakami 😉 Powinno się je piec na blacie kuchni, ale obecnie smaży się je na suchej patelni. Dzisiaj mam dla Was przepis na te zgrabne bieszczadzkie bułeczki. Proziaki, podobnie(...)domu zabraknie pieczywa w domu. Polecam grillowane podpłomyki . Podpłomyki są płaskie, a proziaki zaś puszyste, do tego słodkawe, ale bardzo smaczne. Mi bardzo smakują na ciepło z masłem, serem i pomidorem. Na słodko z dżemem, czy konfiturą i szklanką zimnego mleka są również bardzo smaczne. Składniki: Ok. 1 ¼-2 szklanki kwaśnego mleka (może być też kefir, maślanka) 1 jajko płaska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowe pancakes – czyli pyszne śniadanie 220

Pancakes czekoladowe z dodatkiem wiśni Jeżeli śledzicie mojego bloga to wiecie, że od czasu do czasu pozwalamy sobie z mężem na jakieś inne śniadanie niż kanapki z serem i szynką i pomidorem Zazwyczaj pozwalamy sobie na takie szaleństwo w niedzielę i serwuję wówczas: klasyczną jajecznicę, naleśniki z nutellą, omlet cesarski ( przepis tutaj ) lub też inne pyszności. I właśnie tej niedzieli(...)czekoladowe pancakes. Nie powiem, żeby było to śniadanie fit, bo nie jest. Zawiera w sobie pełno kalorycznych produktów, ale od czasu do czasu można się na takie śniadanie skusić. Placki, pomimo czekolady wewnątrz, wcale nie były słodkie i nawet zastanawiałam się czy nie powinno się dodać do nich odrobinę więcej cukru, ale cukier puder jako posypka i dodatek słodkich

Relaxtime
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 144

kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną(...)jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.  Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety

Taste Therapy
Sernik z makiem na kruchym cieście z pianką 152

szklanka cukru 1 budyń waniliowy 1 Aromat waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja +1 puszka maku z bakaliami Składniki na piankę: 8 białek 1 szklanka cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką  cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami(...)zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć mak z bakaliami, na nim następnie wyłożyć przygotowaną masę serową. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do zrumienienia około 40 minut. Pod koniec pieczenia wyłożyć na placek ubitą na sztywno pianę z  cukrem i dopiec

Tradycyjna Kuchnia
Serowe chmurki z akacją 163

wszystkim w najbliższych postach bo sezon akacjowy w pełni. Pierwsza propozycja to pyszne, puszyste i proste w przygotowaniu placuszki serowe z płatkami akacji.  Polecam :) Ilość porcji: 15 placków Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 150 g serka naturalnego (np. Bieluch lub ricotta), 1 szklanka płatków akacji (tylko białe części), 50 ml mleka, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta(...)cukier puder, świeże płatki akacji. T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design . Zastawa   Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Żółtka wymieszać z serem, mlekiem i kwiatami akacji, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką. Białka ubić z solą na sztywno, delikatnie połączy z masą serową. Placuszki smażyć po 1 minucie z obydwu stron, odłożyć

SzczyptaSmaQ
Chlebek naan czy pita? 244

środkowej Azji. Jest to niewielki, płaski chlebek z ciasta drożdżowego zrobionego na białej mące. Oryginalnie piecze się go w wielkim glinianym piecu tandoor , który ma kształt dzbana. Rozwałkowane placki, najczęściej na kształt trójkąta, przykleja się do wewnętrznych brzegów pieca. Piecze się je bardzo krótko, ale w wysokiej temperaturze. Właśnie to sprawia, że naan są z wierzchu chrupiące(...)skórkę, ale jednocześnie jest miękka i puszysta. Chlebki pita świetnie nadają się do nadziewania mięsnym farszem (np. kebab czy gyros) z dodatkiem pikantnych i ziołowych sosów. Pita lubi także sery kozie i feta, sałatki z pomidorem, ogórkiem, oliwkami, sos tzatziki, hummus. Jak ciekawostka: Grecy pitę zwijają w rożek. Składniki ciasta: 550 g mąki pszennej typ 450 (+ dodatkowo do podsypywania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Börek turecki z fetą i szpinakiem 108

Dziś znów danie inspirowane lekturą, konkretnie powieścią Elif Shafak pt. " 10 minut i 38 sekund na tym dziwnym świecie ". Bohaterowie tej książki co jakiś czas zajadali

Weekendy w domu i ogrodzie
Wermiszelowe placuszki 296

Co robicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu

Buniabaje w kuchni
Sernik z musem jeżynowym 183

spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być(...)zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa serowa: 825 gr sera białego (ja użyłam 2xPilos Chudy, 1xPilos Półtłusty, 275 gr każdy) (w oryginalnym przepisie był ser półtłusty lub tłusty) 250 gr jogurtu naturalnego (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka kremówki) 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka

moj przepis na
Fit Pizza – przepisy na zdrową pizzę z grupy Fit Przepisy 99

okrągły placek. Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków (ok. 2 minuty). Następnie przewróć na drugą stronę i zdejmij z kuchenki. Później placek posmaruj koncentratem pomidorowym i ułóż dodatki. Smaż teraz pod szczelnym przykryciem na małym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu lekko “potrząśnij patelnią”, aby placek nie przywarł(...)łyżki oliwy – do posmarowania ciasta : passata pomidorowa + sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka) – dowolne dodatki ( u mnie cebula, papryka, wędlina drobiowa, brokuł, fasola, kukurydza, parówki drobiowe i ser mozarella ) PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać, następnie wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Na brytfankę wyłożoną papierem wykładamy ciasto. Jest ono dość lepkie, dlatego warto

Czynniki pierwsze
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 162

celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść na podsypanym mąką blacie i uformuj z niego płaski placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie podsyp mąką lub semoliną i ułóż na niej ciasto. Z pomidorów w puszce odlej płyn (np. na sitku), a pomidory rozgnieć przy pomocy widelca(...)dopraw szczyptą soli i oregano. Pizzę posyp mozzarellą, kaparami oraz listkami bazylii. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220-240 stopni C i piecz przez ok. 10-15 min, aż ser się roztopi, a spód pizzy przypiecze. Na upieczonej pizzy ułóż plastry szynki prosciutto, a także duże kawałki parmezanu uzyskane obieraczką do warzyw. Skrop odrobiną oliwy, posyp listkami bazylii i podawaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z miechunką 2.0, Przemyśl-Krasiczyn-Jarosław 279

Bardzo łatwa i szybka: trzeba pokroić kilka miechunek, mały kawałek wędzonego sera żółtego i dodać garść żurawiny. Wszystko połączyć z sosem: oliwa + zioła prowansalskie + pieprz + sól. Gotowe. Tutaj znajdziesz inną sałatkę z miechunką. Przemyśl - Krasiczyn - Jarosław 1. Muzeum Dzwonów i Fajek   2. najlepsze lody w Fiore (ponoć w całej Polsce), ale na serio: najlepsze, jakie jadłam  (na zdjęciu(...)smaku róży - rewelacja!)   3. wokół rynku   4. zamek, (piękne widoki, warto odwiedzić)   5. dworzec kolejowy i słynne placki ziemniaczane 6. zamek w Krasiczynie + park (warto zwiedzić: historie o duchach:) 7. Jarosław:  Trattoria  i rynek; polecam restaurację (pyszne dania wegetariańskie!);  3 lata temu było tutaj tak Tomatillo salad 2.0 It’s very easy

Qlinarnie i Qlinarnie
Quiche ze szpinakiem, serem, pomidorkami i szynką serrano 330

Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)450 g mrożonego szpinaku15 pomidorków truskawkowych4 jajka300 ml śmietanki(...)łyżka startego parmezanu2 plasterki szynki serrano100 g sera feta3 ząbki czosnkuszczypta oreganosólpieprzPrzygotowanie:Dno tortownicy o średnicy około 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem francuskim wyłożyć dno formy i boki mniej więcej do połowy wysokości. Na wierzch ułożyć papier do pieczenia obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier

Oryginalny smak
Tortilla z pergaminową piersią z kurczaka. 437

Placki tortilla powinny być pod ręką zawsze. Są super wyjściem na nagłą chęć szybkiej przekąski, lekki obiad, czy ciepłą kolację. Można je jeść jako quesadillas lub jako wrapy.Dziś mój sposób na wrap. Innowacyjną częścią wykonania było użycie papirusów firmy Winiary.Do wykonania wrapów potrzebowałam:- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)- 200g piersi z kurczaka(...)pomidora- kilku liści sałaty lodowej- 4 plasterków sera żółtego- sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz)Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu.Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość 1,5 – 2 cm.Umieściłam pierś na jednej połowie pergaminu, drugą połową przykryłam mięso od góry.Zawinięte w pergamin mięso położyłam na rozgrzanej

Z butelką mleczka w tle