także parówki oraz ser. Cukinię dokładnie odciskamy z soku i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na końcu dodajemy stopniowo mąkę. Ilość zależeć będzie od tego czy ciasto jest gęste czy nadal rzadkie.(powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany) Dosypujemy natkę pietruszki, mieszamy i smażymy małe placki na rozgrzanej patelni
Radość kipiąca uśmiechem.czasie przygotowujemy farsz. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Wątróbkę smażymy na maśle i w trakcie smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Wyjmujemy wątróbkę gdy będzie gotowa i kroimy ją bardzo drobniutko. Masło z cebulką wlewamy do twarogu i dodajemy wątróbkę. Wszystko dokładnie mieszamy (jeśli trzeba jeszcze doprawiamy solą i pieprzem). Ciasto wałkujemy na cieniutki placek
Kuchnia w bieguświątecznym stole (obok Placka Niebo, który prezentowałam w poprzednim poście i makowca mojej mamy). Dla mnie trochę za słodki, więc jeśli nie lubicie przesłodzonych wypieków, zmniejszcie ilość cukru pudru w masie serowej. Porcja na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (użyłam wiaderkowego
My simple kitchenSkładniki:6 - 8 placków tortilli;2 filety z kurczaka (o wadze około 500 g);2 małe cebule;1/2 czerwonej papryki;1/2 żółtej papryki;1/2 zielonej papryki;1 czubata łyżka przyprawy do fajitas;Łyżeczka ostrej papryki w proszku;Olej/oliwa z oliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce
Gospodyni Miejskaopcjonalnie czosnek granulowany) 2 łyżeczki suszonego oregano (może być również bazylia lub zioła prowansalskie) sól, cukier do smaku 1 łyżka oleju lub oliwy Dodatki (ilość według zapotrzebowania): tarta mozarella ser typu camembert - pokrojony w plastry salami - w plastrach kiełbasa jałowcowa - pokrojona w plasterki ananas - w kawałkach papryka - pokrojona w paseczki kilka pieczarek - pokrojonych w plasterki inne ulubione dodatki takie(...)przykryciem z folii. (Mnie najwygodniej jest przygotowywać spody w taki sposób: na silikonowej stolnicy rozpłaszczam ciasto, przykrywam je papierem, dociskając, a następnie odwracam, odklejając ciasto od stolnicy i gotowy placek wraz z papierem układam na blaszce.) Gotowe spody smarujemy hojnie sosem i posypujemy tartą mozarellą. Obkładamy pozostałymi dodatkami. Najlepiej nie dodawać zbyt dużo mokrych składników, bo spód za bardzo
Ratunku obiadPyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku
Stare GaryDzisiaj obiad w klimacie greckim (z przymrużeniem oka :)). Były już zwykłe tortille, a dzisiaj taka z sosem tzatziki i fetą. Pyszna, szybka i sycąca! Ilość
Kolizje Smakówczubata łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki – ok. 10g 3 średnie łodyżki szczypiorku 1 jajko 50g sera żółtego 2 łyżki gęstego majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć(...)starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tzatziki . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy z cukinią , np.: Placki z cukinii
Kulinarne Przebojepowierzchni na placek o średnicy ok. 30cm, wałkując zawsze od środka ku jego brzegom. Przełożyć ciasto do formy i docisnąć do dna i boków – niektórzy podpiekają spód obciążony np. fasolą, ja jednak pomijam ten krok i od razu faszeruję tartę, żeby zaoszczędzić na czasie. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Jajka utrzeć ze śmietaną i serami (ricottą
Dietologparowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry z gzikiem to postne danie po poznańsku, na które składają się ziemniaki w mundurkach (nieobrane) oraz ser twarogowy ze śmietaną
Trufelkowozajęta leżeniem plackiem i gapieniem się w sufit ;) Włączenie bloggera i dodanie postu jest tak wielkim wysiłkiem, że koniec końców odkładałam to po dziś dzień. Zapiekankę znalazłam na pudełku od brązowego ryżu i muszę przyznać, że bardzo przyjemna odmiana. Składniki -50 dag marchewki -2 torebki ryżu brązowego -1/2 szkl. słodkiej śmietanki -20 dag startego sera -2 jajka -1 średnia
Zielona Kuchniaszypułkować. Ser rozgnieść na miazgę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Do twarogu dodać jajka, mąkę i sól. Całość zagnieść na gładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24 równe części. Każdy kawałek rozgnieść na placek, ułożyć na środku
talerz przyjemnościDodajemy stopniowo ser i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy. składniki na różowa piankę: 4 białka 70 g cukru pudru 1 galaretka czerwona np. o smaku wiśniowym 70 ml gorące wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. przełożenia placka: biszkopt – masa
Domowy Smak Jedzeniaplacki bardzo łatwo się przypalają i rozpadają. Najlepiej smażyć je na patelni teflonowej na małym ogniu. Placuszki z kurczaka pieczarkami i papryką Składniki (na 2-3 osoby): 1 pierś z kurczaka 8-9 pieczarek ½ papryczki chili 1/3 papryki 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki parmezanu ½ szklanki startego sera żółtego
Mania Gotowania