placki z serem - 3507 przepisów (strona:141/234)

Rolada serowa z nadzieniem pieczarkowym 160

nadzieniem pieczarkowym. Rolada ta smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło i idealnie prezentuje się na imprezowym stole. Spróbujcie koniecznie Składniki: – 4 jajka – 200g twardego sera żółtego (u mnie gouda) – 500g pieczarek – 1 cebula – 2 łyżki masła klarowanego lub innego tłuszczu – zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka(...)smaku i wystudzić. Jajka rozbełtać z przyprawami. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do rozbełtanych jajek i wszystko dokładnie wymieszać. Masę serową przelać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i posmarowaną ulubionym tłuszczem, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Upieczony placek serowy przykryć arkuszem papieru do pieczenia, odwrócić i odkleić

Smaki Armine
Wytrawny torcik placuszkowy z łososiem i serkiem 121

łososia wędzonego Mowi 1 kubeczek białego sera kanapkowego Przygotowanie : Mąkę, jajko, mleko, zioła, sól, oliwę i sodę mieszamy do połączenia składników. Masa powinna być gęsta, ale łatwo się rozprowadzać po patelni. Patelnię rozgrzewamy. Nakładamy masę łyżką. Koperek myjemy, suszymy i siekamy. Pieczemy placuszki z dwóch stron. Każdy usmażony placek smarujemy serkiem, przekładamy kawałkiem łososia i posypujemy koperkiem. Układamy wieżę

Czarnawisienka
Calzone ze szpinakiem i mozzarellą 122

Niedawno proponowałam  Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu

Zielona Kuchnia
Pączki serowe z orang curd 123

dodaję resztę przesianej mąki, sól, roztopione masło, spirytus, ser który wcześniej zblendowałam, skórkę z pomarańczy. Jajko i żółtko ubiłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam do składników. Ciasto zarabiam mikserem aż będzie elastyczne, ładnie wyrobione. Odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i rozciągam na placek grubości 1,5 cm. Wykrawam koła za pomocą

wesoła kuchnia
Syrniki, rosyjskie placuszki z twarogu 267

smażenia owoce i cukier puder do podania Ser dokładnie rozdrobić widelcem. Dodać jajka, cukier puder i cukier puder. Wymieszać. Dodać mąkę i sól, połączyć. Ciasto będzie lekko lepiące, ale nie trzeba dosypywać mąki. Mokrymi dłońmi lub zwilżoną łyżką nabierać porcję ciasta, obtaczać ją w mące, spłaszczać i formować placuszek. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osuszyć

Domowa cukiernia Ewy
PLACUSZKI Z MAŚLANKĄ I ŻÓŁTYM SEREM 161

pół łyżeczki sody łyżeczka cukru trochę pieprzu 130g sera żółtego startego mąka pszenna olej do smażenia WYKONANIE Z podanych składników wyrabiamy ciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się nie przejmować i stopniowo dodawać mąkę pszenną. Dzielimy naszą kulkę na równe kawałki mi wyszło prawie 14 szt.i wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty

Mała w garnku miesza
Burgery (kotlety) z cukinii, marchewki i sera Halloumi 148

Burgery z cukinii, marchewki, sera Halloumi wzbogacane smakiem ziół, takich jak mięta i świeża kolendra. Podawane z dressingiem na bazie oliwy (u mnie olej rzepakowy), octu

Moja Delicja
Roladki z tortilli z serem, papryką i sałatą 276

życzenia. Możecie zamiast serka dodać tarty żółty ser czy parmezan i podpiec lekko w piekarniku, by je podgrzać. Bo można jeść je (także tą wersję) lekko ciepłe przygrzane w piekarniku lub na zimno. Wspaniałym dodatkiem będą domowe sosy: aioli, pomidorowy, salsa meksykańska, quacamole, pesto...tak bez końca. Składniki: 2 placki tortilli 125 g serka Philadelphia 1 łyżka serka

Zasmakuj Kuchni
Pierogi jagodowe z serem 147

gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200g białego sera 100g jagód leśnych 2 płaskie łyżki cukru Ponadto: 20g masła (omasta) syrop klonowy (do polania po wierzchu) Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy i odstawiamy pod szklaną miskę na ok 30 minut, by odpoczęło. Następnie wałkujemy na cienki, ok 2mm placek i wycinamy szklanką kółka. Składniki na farsz łączymy

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety ziemniaczane 114

przez praskę wraz z serem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąk ę i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na suchej patelni. Wszystko wsypujemy do miski, doprawiamy i mieszamy. Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek, na środek placka nakładamy farsz i zwijamy

Smaczne Potrawy
Ciasteczka serowe z borówkami + film 172

dużych oczkach ścieramy margarynę. Następnie dodajemy zmielony biały ser, wsypujemy cukier oraz proszek do pieczenia. Dłonią wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę mąki. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Na posypanej odrobiną mąki stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki placek, a następnie szklanką wycinamy z niego

Smakowite Dania
PESTO Z LIŚCI SZAŁWII 211

zrumienią. Wrzucam do szałwii. Następnie ścieram na tarce ser i wraz z solą oraz pieprzem umieszczam w naczyniu, dolewając oliwy z oliwek. Miksuję wszystkie składniki na pastę, dodając oleju w razie konieczności - pesto nie powinno być rzadkie, ale jednocześnie także nie gęste. Konsystencją niech przypomina ciasto na lane kluski czy placek marchewkowy. Podaję z ulubionym makaronem, dopiero co ugotowanym

W kuchni Karmel-itki
Podpłomyki gryczano-kukurydziane z tapenadą, grillowanym fenkułem, pomidorami i serem feta 135

worząc przepis na te podpłomyki, byłem pełen obaw. Chciałem uzyskać bezglutenowy wypiek, który, chociaż w pewnym stopniu przypominałby tradycyjne pszenne placki. I kurcze, muszę powiedzieć, że nawet się udało. Największym problemem okazał się sposób ich pieczenia. Ciasto jest niestety dość kruche i przy większych rozmiarach trudno będzie je nam przenieść na blaszkę lub patelnię. Najlepiej, żeby były one wielkości(...)olej z pestek dyni, który nadał im niepowtarzalnego aromatu. Podpłomyki podałem z moją ukochaną tapenadą z czarnych oliwek, którą kilka lat temu odkryłem w Hiszpanii oraz grillowanym fenkułem, pomidorkami, serem feta i świeżą bazylią. Wyszło niespodziewanie fajnie, dlatego gorąco polecam Wam ten przepis. Idealnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania ze znajomymi, gdzie takie podpłomyki możemy podać w formie

Food Square
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 214

swoją wzbogaciłam o nietradycyjny dodatek grzybów leśnych (pycha!) i tartego sera. Gratin ziemniaczane z grzybami: ok. 2 kg dużych ziemniaków (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 400 ml śmietanki 30% 400 ml mleka duża garść namoczonych suszonych podgrzybków (15 g) 100 g ulubionego sera np. gruyère, cheddar, bursztyn sól morska, pieprz Grzyby namaczamy przez godzinę w gorącej(...)wlewamy na ziemniaki. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 60-70 minut w 180°C. Potem zwiększamy temperaturę do 220°C, zdejmujemy folię, posypujemy tartym serem i pieczemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (do zrumienienia sera). Wyjmujemy, dajemy “odpocząć” zapiekance przez 5 minut, po czym kroimy na kwadraty/prostokąty i podajemy. Do zapiekania użyjmy formy non-stick

Poezja smaku
Warzywne placuszki z botwinką 175

Placuszki z botwinką zagościły u mnie od razu, gdy tylko pojawiły się młode warzywa. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pełne smaku. Jeśli lubicie placki z cukinii , to te także Wam posmakują. Feta nadaje im kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz(...)jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała marchewka 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach) 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej 3-4 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz olej

Poezja smaku
Gruzja na talerzu 245

ręce i podjęłam próbę odtworzenia placka typowego dla kuchni gruzińskiej. Kolejny raz potwierdziła się reguła, że im prostsze danie, tym lepsze. Nie zawiodłam się i tym razem!  Placek z wierzchu jest chrupiący, a w środku mięciutki. Do tego farsz - dowolny - i koniecznie pyszny sosik. Nie zapomnijcie też o dodatku warzywnym - najlepsza będzie nieco pikantna kolorowa sałatka. Kombinujcie(...)proste! :) Chaczapuri ze szpinakiem  Ciasto:  300 g mąki  100 ml mleka  suszone drożdże łyżeczka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Nadzienie: opakowanie szpinaku mrożonego pół kostki sera typu feta ostra papryka chili pieprz cayenne sól, pieprz Sałata: - rukola - pomidor czerwony - pomidor czarny - papryka -żółta ostra papryczka - ząbek czosnku - oregano - sól, pieprz - oliwa  Sos czosnkowy: - jogurt naturalny

Sajkofanka smaku
Placki z cukinii - I wersja 201

Wiem ,wiem to banalny przepis i kazdy ma pewnie swoj najlepszy na swiecie.Nie moge sie jednak powstrzymac przed wstawieniem swojego,na najlepsze oczywiscie placki cukiniowe.Uwielbiamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza bez drożdży + film 128

płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 4 duże pieczarki 1 czerwona cebula 5-6 pomidorków paprykowych lub koktajlowych 100 g plastrów salami 150 g startego żółtego sera sos 250 g pomidorów z puszki ( krojonych) 1/2 łyżeczki soli płaska łyżeczka cukru kryształu 2 łyżeczki suszonego oregano 2- 3 łyżki oliwy z oliwek przepis Pomidory przelewamy do większej miski(...)się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe placki umieszczamy w posmarowanej olejem formie do pizzy lub w tortownicy a następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby podczas pieczenia nie zrobiła się w środku wielka, pusta poduszka

Smakowite Dania
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 238

Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą to odmiana od tradycyjnych naleśników podawanych na słodko. Wytrawna wersja jest idealna na obiad, albo lunch do pracy. Choć trzeba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sernik na murzynku 260

dwukrotnie go zmielić. Do tak przygotowanego sera dodajemy serek mascarpone, masło orzechowe i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i żółtka razem z cukrem i cukrem waniliowym i budyniem - ubijamy. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka a następnie dodajemy je partiami do masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej upieczony placek czekoladowy, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika

Słodkie Przyjemności
Pizza na spodzie z cukinii 153

międzyczasie zetrzeć na tarce ser żółty. Przełożyć wszystkie składniki do miseczki i wbić 2 jajka, doprawić do smaku przyprawą włoska i pieprzem. Wymieszać całość. Na  papierze do pieczenia  rozprowadzić „ciasto”. Rozgrzać piekarnik do 180stopni i piec do momentu aż spód pizzy się zarumieni.  Na tak przygotowany już placek, można nakładać ulubione składniki.  Następnie znów

MarciochaKucharzy
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 147

Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed włożeniem do bułki można

Jadło i czytadło
Pierogi ruskie 178

sól, pieprz Ugotowane ziemniaki ugniatamy przez praskę. Ser można również przecisnąć przez praskę, ewentualnie rozgnieść widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na lekko brązowy kolor na 1 łyżce smalcu. Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i ugniatamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z ciasta wałkujemy placki o grubości ok. 2 mm. Szklanką wycinamy kółeczka

tojestpyszne.blogspot.com
Pierogi z kaszą gryczaną 174

Ciasto przekładamy na stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym  wrzątku. Przygotowanie farszu(...)ugotowaną kaszę dodałam do przesmażonej cebuli                2. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem - wymieszałam dokładnie   Jeśli miałabym biały ser, to dołożyłabym go do farszu. Pierogi zyskałby jeszcze na smaku :) Odsmażone i polane cebulką, pyszne bardzo !Jeśli zostanie nam ciasta, to pokroimy je na kluseczki

Proste Potrawy
Omlet z papryczką chili i serem 186

Wiedzieliście, że dzisiaj jest Dzień Pikantnych Potraw? Ja dowiedziałam się z radia. Z tej okazji zmontowałam więc rozgrzewający omlet z chili i serem. Świetnie sprawdza się

Pełny talerz
Placki z kukurydzy z chili i szczypiorkiem 193

Składniki : 2 puszki kukurydzy - w sezonie można użyć świeżej  pół pęczka  szczypiorku ( najlepiej z cebuli ten gruby ) pół sporego chili bez pestek 2 jajka

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę

Proponowane wyszukiwania