placki z serem - 3507 przepisów (strona:136/234)

Sernik gotowany 161

ciasta się za bardzo nie przypiekły bo są bardzo cienkie). Ser przepuszczamy 2 razy przez maszynkę. Przekładamy do garnka, dodajemy cukier, jajka i masło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Na koniec składamy nasze ciasto przekładając placki gorącą masą, by zmiękły. Polewamy polewą kakaową, którą przygotowujemy łącząc

psgotujemy
Placuszki serowe 149

waniliowego bez cukru (proszek) 5 łyżek sera twarogowego (Emilka 0%) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżka ksylitolu firmy Oleofarm jako dodatek twarożek+jogurt+ksylitol+aromat waniliowy Sposób przygotowania: Mieszamy wszystkie składniki (albo trzepaczką albo mikserem) smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą) gotowe placki przekładamy twarożkiem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Roladki makowe w masie serowej 235

ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam.  Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek

Ciasteczkowy Potwór
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 166

dokładnie wymieszać, doprawić na ostro. ( nie obawiajcie się, że poprzez ser feta będzie farsz słony... mi też się tak wydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu

Na słodko lub wytrawnie
Hamburger bardzo domowy 130

płaskie, okrągłe kotleciki o grubości zbliżonej do grubości placków ziemniaczanych. Smażymy je na rozgrzanej dość mocno patelni na minimalnej ilości tłuszczu. Jeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 319

końcami palców rozcierać je z mąką na okruszki. Dodać starty ser i cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm. Wierz naciąć na 8 trójkątów

Kulinarny karnet Christophera
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 142

oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym oraz warzywa z indyjskim serem w łagodnym sosie. Jako dodatek ryż basmanti. Już z daleka

Kolizje Smaków
Świeża, lekka pizza. 224

pomidory z puszki (całe bez skórki) 1-2 łyżeczki ostrej papryki mielonej Skworcu (w zależności od tego jaki poziom ostrości chcecie osiągnąć) ser mozzarella szynka parmeńska rucola twardy ser (np. Mimolette) 4 plastry pomidora Drożdże łączymy z łyżką mąki i cukrem, zalewamy letnią wodą do połowy szklanki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aby mikstura urosła. Pozostałą mąkę łączymy(...)solą, dodajemy również wyrośnięte drożdże (gdy zaczną uciekać ze szklanki, znaczy, że są gotowe). Wszystko razem dokładnie zagniatamy. Odstawiamy, aż urośnie (podwoi swoją objętość). Następnie rozwałkowujemy na cienki placek i układamy na lekko naoliwionej blaszce. W rondelku rozgrzewamy trochę oliwy wrzucamy paprykę mieloną i chwilkę mieszamy, następnie drobno pokrojoną cebulę i czosnek, też chwilkę mieszamy. Następnie dorzucamy pomidory. Gotujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Pulchne placuszki z marchewki 121

pęcznieją i stają się lekkie jak chmurka. Co w połączeniu ze wspaniałym wnętrzem, napakowanym marchewką, fetą, ziołami i aromatycznymi przyprawami, tworzy z nich naprawdę ekstra potrawę.  Przepis na placki pochodzi z książki Rebecci Seal "Istanbul" i nawiązuje do kuchni tureckiej. Jeżeli wolicie, oczywiście możecie usmażyć je tradycyjnie, na małej ilości tłuszczu, instrukcje jak to zrobić, również znajdziecie(...)marchewki startej na tarce o grubych oczkach 2 cebulki dymki, posiekane 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki skórka starta z 1/2 sparzonej cytryny ekologicznej 100 g sera feta sól, pieprz 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka olej do smażenia (np. rzepakowy rafinowany) * w razie braku dostępu do nasion, możesz użyć przypraw zmielonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym 181

jajkaokoło 50-100 g sera pleśniowegosól, pieprz1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i siekamy aż utworzą się okruchy. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto do połączenia składników, dodając w razie konieczności odrobinę wody. Owijamy ciasto folią i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cienki placek. Wylepiamy ciastem foremkę i nakłuwamy widelcem(...)Szparagi opłukać i odłamać zdrewniałe końcówki. Układać szparagi naprzemiennie na szpinaku. Śmietanę zmieszać z jajkami i szczyptą soli i pieprzu i wylać na wierzch tarty. Na szparagi ułożyć rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekać w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż wierzch będzie ścięty i lekko spieczony. Smacznego Post Tarta ze szparagami, szpinakiem, serem pleśniowym i olejem rzepakowym pojawił się poraz

UgotujmyTo.pl
Meksykańskie koszyczki z tortilli 227

czerwonej fasoli konserwowej pieprz cayenne lub papryka ostra 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku (w porywach do trzech) 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego natka pietruszki śmietana 12% starty ser żółty Wymagany sprzęt: blacha na mufinki (nie silikonowa!) Zacznij od pokrojenia chilli, papryki (wypieprz wcześniej ich nasiona) i cebuli w kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu. Fasolę(...)sposób z każdego placka powinieneś otrzymać cztery takie same kwadraty. Weź blachę do muffinek, delikatniee posmaruj tłuszczem (masło będzie spoko). Teraz powciskaj delikatnie kwadraty tortilli tak, żeby utworzyły koszyczki. Zrób to jednak delikatnie, bo tortilla lubi się rwać, a tego nie chcemy. Teraz zacznij nakładać farsz do koszyczków: łyżka mięcha z patelni, odrobina sera tartego, znowu łyżka mięcha, znowu

manslogblog
Śniadaniowa pizza z jajkiem, białym serem i szparagami 79

Jest pyszny.  Składniki (na 1 placek): Ciasto drożdżowe: 100 g mąki pszennej  10 g oliwy z oliwek  10 g świeżych drożdży  szczypta soli i cukru  55 g ciepłej wody  Dodatki: 100 g twarogu chudego  4 liście czosnku niedźwiedziego  sól, pieprz 3 łyżki tartego żółtego sera  6- 7 szparagów  kawałek

Mango Papaja
Krakersy domowe 145

mąki pszennej - 75 g zimnego masła - 40 g żółtego sera o wyrazistym smaku (u mnie Gouda wędzony) - 1 łyżeczka soli morskiej - 230 ml zimnego mleka - ulubione dodatki, u mnie: czarnuszka, kminek, sezam Do misy robota dodajemy wszystkie składniki: przesianą mąkę, sól, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, starte na tarce jarzynowej zimne masło oraz ulubione dodatki. Miksujemy przystawką(...)zagniatania ciasta i stopniowo wlewamy mleko. Przekładamy na stolnicę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części. Blat lekko oprószamy mąką, ciasto rozwałkowujemy na cienki placek 1 – 2 mm i wykrajamy dowolne kształty (użyłam foremki w kształcie koła i zakrętki z butelki po Amaretto). Ciastka nakłuwamy kilka razy widelcem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

mojewypiekiinietylko
Domowa pizza 94

formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)   Dodatki do pizzy  Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak  suszone pomidory  Połowa M na bogato

Kukuleczki